Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 268 535 km-t sportoltatok
Átváltozás

Kellemetlen sérülés

Barnamedve | 2011-10-18 21:13:19 | 7 hozzászólás

Sziasztok!

Múltkor írtam, hogy a csípőizület, a forgónál a bal oldalon fáj. Sajnos ez nem múlt el teljesen, és én botor módon kimentem futni. Nagyon jól ment, felvettem az ütemet, a légzésem simán ment, a combjaim is bírták. Egyrészt nagyon örültem, mert észrevettem, hogy a lábaim, a combjaim nem fáradnak el annyira, sokkal jobban bírják, mint korábban. Úgy néz ki kezd megerősödni a lábam. Sajnos ahogy teltek a kilométerek egyre jobban éreztem a csípőmet. Minden egyes leérkezésnél egyre jobban hasított bele a fájdalom. Eredetileg 5 kilométert akartam futni, és ment is volna simán, de a negyediknél annyira fájt már, hogy le kellett állnom. Rettenetesen el vagyok keseredve. Most egy darabig biztos ki kell hagynom a futást és kénytelen leszek más mozgást vágezni. Biciklizni fogok és erősíteni. Zuhanyzás után alig tudtam lábra állni. Bekentem a csípőm Flector krémmel ez egy kicsit segített. De ez fájdalomcsillapító. Tudtok valami tanácsot adni, hogy mitől gyógyul az ízület? Tudom pihentetni kell, ez rendben van. Most egy hétig nem futok vele csak kerékpározom, aztán majd meglátjuk. De azon kívül? Lehet, hogy megkérdezem majd a gyógyszertárban.

Az étkezést is szigorúbban veszem. Márciusra le kell dobnom még 10 kilót, hogy könnyedebben tudjak futni és ne fordulhasson elő hasonló dolog. Reggelire 1 db zsemlét, vagy 1 kis szelet pirítóst eszem zöldséggel meg valami húsfélével, a kávét, teát ha iszom csak édesítővel, Ebédre nagy adag levest és egy kevés salátát vagy egy szelet natúr csirkemellet v. combot zöldkörettel. Amikor hazaérek játszom a gyerekekkel, 17:30 és 18:00 körül egy könnyű vacsora amikor csak paradicsomot, mozzarella sajtot meg mindenféle zöldséget és almát eszem semmi egyebet. 18 óra után semmit. Már teljesen hozzászoktam, nem jelent semmi megerőltetést vagy szenvedést.

Ha elmúlik a fájdalom akkor heti 3 alkalommal (kedd-csüt-vas)futok 5 km-t minimun és 1 alkalommal (szombaton) hosszabb kerékpározás vagy nagyon kevés laza kocogás vagy regenárló séta lesz. Két nap erősítés (Szerda, péntek) Hétfőn teljesen pihenek.

Üdv

7 hozzászólás

Mamba 4610 napja
Mamba képe

,,Már teljesen hozzászoktam, nem jelent semmi megerőltetést vagy szenvedést." 

Azért ne kezeld ezt se természetesnek. A hosszútávú célok kellenek, de ne becsüld le a rövidtávú erőfeszítéseket se. Az, ha minden nap megteszed, ami módodban áll, az pont elég. Ezt az átváltozást én is használtam már, tudom, hogy mire vágysz. Meg azt is, hogy ördögi kör. Én a térdem miatt szeretnék sokat ledobni, de nem tudok eleget futni a térdem miatt, hogy ez sikerüljön. Türelem - tornaterem! :o) Találd meg a fájdalom okát, és fel a fejjel! :o)

Barnamedve 4609 napja
Barnamedve képe

Köszönöm

Bozót 4609 napja
Bozót képe

Türelem, ez a legfontosabb! Ne feledd, talán nincs is olyan futó, aki nem szaladt bele hasonló sérülésbe az elején. Szvsz gyógyszer erre felesleges, pihenés, olyan mozgás ami jólesik (úszás, torna, bringa, jóga, séta), ha kellmesnek érzed akkor enyhe, óvatos nyújtás aztán ha már nem fáj rá lehet gyúrni kicsit az erősítésre és megfigyelni hogyan futsz, talán egyenlőtlen a terhelés, gyengébb/merevebb az egyik oldalad, stb.  (ha netalántán semmit sem javulna akkor doki...)

Barnamedve 4609 napja
Barnamedve képe

Köszönöm. Pihentetek, biciklizek

zilaci 4609 napja
zilaci képe

A csajok nagyon profi tanácsokat adtak. Nem, nem mondom, hogy kivételesen. :)

Én csak annyit tennék hozzá, hogy a futás új szerelmesei között sok sérült futó van, akik teljesen tanácstalanok a sérülésüket illetően. Ilyenkor az okát kellene megtalálni ahhoz, hogy kezelni tudd.
Próbáld meg a saját mozgásodat elemezni. Például rengeteget segíthetne, ha felveszed a saját futásodat, talajfogásodat, és így vissza tudod nézni, ellenőrizni. Tudom, kicsit hiú dolognak tűnik, de sok esetben a saját mozgás- és testérzeted egészen mást tükröz, mint a valóság.
Lehet, hogy szabályosnak érzed a mozgásodat, pedig valamilyen alaphiba van benne, ami objektív ellenőrzéskor szembeötlő - és akár rendszeres sérülést is eredményezhet. A jó hír, hogy ezeket kellő lábterápiával, koordináció-javítással, futóiskolával még orvosolni lehet.
Elvetemült ötlet, de ha nincs edző a közeledben, (és elég bátor vagy) :), és egy használható minőségű felvétel rendelkezésre áll, szerintem vagyunk páran, akik láttunk már futót, és kéjes örömmel szednénk szét a mozgásodat egy elemzésre...
Hogy aztán összerakjuk szépre, jóra, egészségesre. :)

A pihenés, keresztedzés az jó ötlet. :)

V.Petra 4609 napja
V.Petra képe

Barnamedve!

Amit zilaci ír, azt én már eljátszottam! Csak ajánlani tudom! Persze ehhez le kell vetkőzni bizonyos gátlásokat, ha vannak és ez nem mindig könnyű. Sőt, sosem könnyű sz.tem! Érdemes megpróbálnod, a kéjes örömben pedig egy percig sem kételkedem! :))) Neeem, nem te fogsz örülni...Azok akik szétszednek, de tudod, az nevet, aki utoljára nevet!!! És ez te leszel, ha utána összeraknak! :)

Barnamedve 4609 napja
Barnamedve képe

Hát én azt mondom, hogy inkább most meggyógyulok és lefogyok még jópár kilót, majd folytatom a futást és meglátjuk. Ha mégegyszer előjön, akkor akár meg is csinálhatjuk az a felvételt. Bár én nem tudom ki venné fel, hogy futok. Szerintem it ta súlyfeleslegből adódó terhelés az ok.
Mindenestre köszönöm

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2011-12 hó (2 bejegyzés)
2011-11 hó (2 bejegyzés)
2011-10 hó (18 bejegyzés)
2011-09 hó (3 bejegyzés)