Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 124 977 km-t sportoltatok
Utálok futni-vagy lehet, hogy mégsem?...:-)

Első 3 hét..

trixi55 | 2010-11-20 13:07:05 | 17 hozzászólás

Sajnos utólag vettem észre, h a ngy sietség és nem megfelelő gépírási tudás miatt tele van az előző bejegyzésem hibával. elnézést érte, igyekszem figyelmesebben írni!

 

Szóval nov 1 hetén kezdtem az úgy mond hivatalos edzéstervemet. Kicsit ugyan eddig minden héten túlteljesítettem az előirányzott adagokat. Ennek két oka van: az egyik, h rettenetesen félek az időjárási körülményektől, a minusz 10 alatti hőmérséklettől és a jeges, vagy hólatyakos tereptől, a másik pedig, h az edzéstervben aránylag hamar jön el, h rendszeresen 21 km-eket kell futnom edzés gyanánt, és erre próbálok lelkileg, fizikailag felkészülni azzal, h egy kisist mindig többet csinálok mint ami a tervben szerepel :-) Vagy lehet, h csak egy kiscit maximalista vagyok...:-)?

 

Az edzéstervemben mindig 3 futás szerepel egy héten,mert 3 pici gyerek mellett nem biztos, h többször el tudok menni. Emellett persze a "szabad" napokon csinálom a súlyzós aerobikomat, ahogy eddig is, bár mostanában a futás miatt, meg a sok gyerekprogram miatt eléggé lefáradtam, szóval nem mindig volt meg a torna.

 

November 1. hete:

3x7 km- helyette mentem 7- 8,5- 7 km-t

 A tempó az nagyjából az, amit a félmaratonon mentem, olyan 5' 40 es, de az az igazság, h ahogy hül a levegő, egyre kevésbé érdekel a tempó, csak fussam le az aznapi adagot :(

 November 2. hete

terv: 7-7-10 km helyette mentem: 14-7-7-14 km

Na ezen a héten megkezdődött a tél itt. Hétfőn, mikro a 14 et futottam, minusz 5 fok volt. Igaz szépen sütött a nap, szóval szépnek szép volt futni. Sajnos már egy napja nagyon fájta a torkom, szóval csak gyógyszerrel tudtam elindulni futni. Egész elviselhető volt, mert szépen sütött a nap, így nem éreztem annyir hidegnek sem. Aztán szerdán leesett 30 cm hó, de mivel féltem, h ez csak rosszabb lesz a z elkövetkezendő napokban, és pl jegesre fagy, így elmentem futni a friss hóban is. na egy két helyen térdig gázoltam a hóban, de összességében egészen jó volt. A 3. futás viszont nagyon kellemetlen volt, elkezdett olvadni ugyanis és hólatyakban és félig lefagyott részeken kellett futni. Kb 2 méter után tocsogott az 1-2 fokos víz a cipőmben, szóval nem élveztem a  dolgot nagyon.. El is határoztam, h amint hazaérek, utána nézek, h melyik terepfutó cipőt is kellene kérnem a Jézuskától :-) Egyszer már megfordult a fejemben a terepfutó cipő gondolata, de akkor arra jutottam, h nem kell az nekem, elég egy olyan szöges gumicucc, amit a futócipőre lehet húzni, mert nagyon jó eredményeket olvastam ról a svéd futós weboldalakon, h szuper jó jeges terepen. csak hát akkor nem kalkuláltam bele a hólatyakot...csak a minusz 20 fokot ugye.

Szóval a következő 14 km-es futásom már a megálmodott terepfutó cipő képének dédelgetésével zajlott lelki szemeim előtt, míg az igaziakkal azt lestem, hogy hova lépjek, h ne süllyedjek sáros jégkásába.

 

November 3. hete:

terv: 10-10-14 km teljesített: 10-11-14 km

 

Picit javultak a terepviszonyok annyiban, h  a hó nagy része elolvadt, ellenben minusz 5 fok körül volt konstansan és emiatt egy jó része jeges volt a trepnek, és sajnos a nap sem sütött, így igen keménynek és hidegnek éreztem minden futást. nem is esett igazán jól, nem is mentem többet nagyon a tervezettnél. Felsőtesten nem fáztam nnyira, vagyis igazából nem is konkrétan fáztam, mint inkább merevnek éreztem az izmaimat a lábamban. Elvileg a felsőm nagyon jó egy igazi jó kis futódzeki ami 1-minusz 15re van hitelesítve, de aláöltözésnek lehet h nem lesz elég a hosszúujjú technikai póló önmagában. Alulra meg muszáj lesz beszereznem egy a felsőhöz hasonló tulajdonságokkal rendelkező nacit.

 

 

Szóval itt tartok most, jön a 4. novemberi hét. eddig jól állok szerintem. Nov. 19-én lezárult a nevezési lehetőség a Stockholm Maratonra- 20 ezer fő :-) nagyon izgi :-))))

17 hozzászólás

Tündüs 4926 napja
Tündüs képe

Na ezek után biztos nem költözöm északi országba :((

Gondolom a hidegből kapunk majd mi is, de szerencsére meég tökéletes a hőmérséklet.

Szépen haladsz, grat!

monique 4926 napja
monique képe

az h többet csinálsz addig oké amíg bírja a tested is az alkalmazkodást hozzá. szóval erre azért figyelj oda. de amúgy ok lehet :)
durva h már most hó van ott :P
apropos mennyire mentél erős tempót hogy merevek voltak a lábaid a hidegtől? vagy mennyire volt vastag és meleg a futónadrágod?

trixi55 4925 napja
trixi55 képe

Tündüs! Elhiheted, mi sem az éghajlat miatt költöztünk ide :) Egyébként  a természet egyszerűen fantasztikus itt, és a lényeg benne, h kb 100 m-t sétálok a háztól és már ott vagyok, szóval h az egész ország ilyen! mert ugye otthon is vannak gyönyörű helyek, csak el kell menni egy kicsit a városból, h odaérj.

trixi55 4925 napja
trixi55 képe

Monered2! Igen, azért is próbáltam, h picit többet menjek, mert úgy éreztem, h az túl nagy váltás, túl nagy terhelés lenne, h 1 hét múlva már 2 hetente félmaratonokat fussak, hogy ha még 14-eket sem megyek rendszeresen. De igazad van, egy kicsit fáradtnak érzem magam az elmúlt hetektől. Viszont szerencsére a "standard fájásaim" ( a bal csípőlapát körül a farizom tapadásánál és a jobb sarok-ezek már szeptember óta majd' folyamtatosan fájdogálnak) nem lettek rosszabbak. Szóval talán oké lesz. Meg a mostani hetet nem akarom eltúlozni, csak legyen meg :) Tegnap megint esett a hó, most meg minusz van, szóval valószínű jégpályán fogok futni:((( Futónaci: ez a következő  beruházásom, mert eddig egy sima 3/4es nyári naci, rajta egy futós eső/szélnaci-szóval nem épp a legmelegebb kombináció. De ma több réteget és bokáig aláöltözöset veszek fel. Aztán győzködöm egy kicsit a Jézuskát :) Ja, a terepfutó cipő híre odaérta Jézuskához:) Salomon speedcross GTX2 -ezt néztem ki:)

Bozót 4925 napja
Bozót képe

Az én hozzászólásomat megette a rendszer :/   Nem volt semmi különleges, csak irigylem a teleteket :) 

Bozót 4925 napja
Bozót képe

A terepfutó-vonal nálunk a Salomon XTWings-t isteníti :) No meg az új Hoka-t

Tündüs 4925 napja
Tündüs képe

Értem én, főleg azok után, hogy itt lakom egy sportcsarnok és egy stadion mellett, de ha futni akarok (mindegy, hogy rekortán vagy  a természet), kocsiba kell ülnöm, mert az autók közti rohangálás nekem nem szimpi.

monique 4925 napja
monique képe

a "standard" fájdalmak: olyanok nekem is voltak. de a farizmot megerősíteni kellett csak, a saroknál meg csak úgy elmúlt :) de abban szerepet játszott azért pár nap extra pihi is (ami eredetileg más okból volt). de azért nagyon figyelj, hogy rosszabbodik-e vagy se..

jégen én biztos nem futnék. :)) nem szeretek elesni...

szóval nagyon durva körülmények vannak nálatok, ezért extra hajrá!

trixi55 4923 napja
trixi55 képe

Bozót! Hát igen, én is irigylem magamat :) A Salamon speedcrosst azért választottam, mert egy tesztben ahol 15 cipót teszteltek, ez volt olyan, amire nekem kell. A köröm fele erdő, fele pedig aszfalt, így olyan kellett, ami jól birja a hólatyakot, sarat, de bírja az aszfaltot is valamenynire. Ez volt szinte az egyetlen, ami a latyakra és sárra max pontot kapott, és az aszfaltra a "jó" kategóriába sorolták. Remélem jó lesz. Viszont a jégre találtam egy tökéletes megoldást-a következő postban be is mutatom:)

trixi55 4923 napja
trixi55 képe

Monerd! Háát nem tudom mitől van nekem ez a csípőcsontos fájdalom, de az tuti, h nem a farizom gyengeségétől, mert nagyon sokat erősítek és végig a terhesség során is csináltam a popsigyakorlatokat, meg kitöréseket darabonként 2 kg-os láb és 1,5 kg-os kézisúlyzóval. Inkább szerintem attól fájhat, h a futás egy más jellegű terhelés. És talán kicsit túl van erőltetve. Mindenesetre nem fáj jobban egyelőre-szerencsére. A sarok meg jön megy, néha jobb, néha rosszabb, igazából az a félmaraton óta fáj. Remélem lassan elmúlik. Néha kenegetem voltarennel, ha eszembe jut.

A jégre találtam egy tuti megoldást, legalább is eddig nagyon bejött! Írok majd róla. Ma viszont minusz 5 fok volt és 9 m/s-os szél. Nem sok kedvem volt kimenni futni...de kimentem :)

Bozót 4923 napja
Bozót képe

Várom a jeges ötletet :) Én a yaktrax pro hóláncot ismerem, illetve az icebug cipőket. No meg a nagymama-féle "húzzunk zoknit a cipőre" megoldást :)   Ez valami más? 

Bozót 4923 napja
Bozót képe

Ja, vigasztaljon barátnőm üzenete Észak-Kanadából:  -38fok, szél, méter hó :P

monique 4923 napja
monique képe

haha, nekem is az első félmaratonom után kezdte a sarkam. érdekes. :) remélhetőleg neked is elmúlik magától.

a jeges megoldásra kíváncsi vagyok én is! :) az a 32km/h szél nem lehet kellemes...

monique 4923 napja
monique képe

ja, edzésnapló nem lesz? :)

trixi55 4922 napja
trixi55 képe

Bozót! Nincs új a nap alatt- ez hasonló mint az a hólánc, amit írtál. Azt még nem próbáltam, de amit itt találtam az eddig nagyon bejött, könnyű feltenni, levenni, eddig nem csúsztam meg benne a tükörjégen sem és az aszfalton sem szántottam fel a betont:) Egyébként fent van a képeim között:)

A -38 az már brutál, én eddig leghidegebben minusz25-ben voltam kint-igaz akkor még nem futni. Majd idén....:)

trixi55 4922 napja
trixi55 képe

Monerd! Hát, az a baj, h blogot írni si nehéz a 3 gyerkőcöm meg minden mellett, de igyekszem majd beírtni valamikor.... az eddigi edzéseket is. Az a helyzet, h pl egy napom így néz ki: reggel felkelés, Hangi szopi, ikrek öltözés, reggeli, ikrek el a bölcsibe, Hangi reggeli, öltözés, játék, hangi el aludni, anya el futni, anya haza, zuhany, Hangi szopi, majd Hangi ebéd, anya el svédórára vagy valami más intézni, ikrek haza, uzsonna, hangi el aludni, ikrekkel játék, Hangi fel, 3 gyerek játék, ikerk valami du-i program: úszás v torna, haza, vacsi, hagni vacsi, 3 gyerek fürdés,, Hangi szopi, estimese, alvás.....utána van csend..lehet takarítani, főzni, férjjel beszélgetni, internetezni, blogot írni, edzésnaplót írni.....:))))))

monique 4922 napja
monique képe

hát ez elég zsúfolt napnak hangzik. :))
majd írd le milyen volt -25-ben futni :)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2013-08 hó (1 bejegyzés)
2013-07 hó (1 bejegyzés)
2013-06 hó (1 bejegyzés)
2013-02 hó (1 bejegyzés)
2013-01 hó (1 bejegyzés)
2012-11 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (2 bejegyzés)
2012-06 hó (3 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-09 hó (2 bejegyzés)
2011-07 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-05 hó (2 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (2 bejegyzés)
2011-02 hó (1 bejegyzés)
2011-01 hó (1 bejegyzés)
2010-12 hó (2 bejegyzés)
2010-11 hó (2 bejegyzés)