Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 116 329 km-t sportoltatok
Utálok futni-vagy lehet, hogy mégsem?...:-)

Tavasz-olvadás-jég, mélypont és megint tél..

trixi55 | 2011-02-15 17:09:01 | 20 hozzászólás

Megint régen írtam. Ritkán jutok ide a gyerekek és család mellől.

Valahol ott hgytam abba, hogy megindult az olvadás és emiatt a vastag hó és jégréteg vízes, csúszós jégpályává változott. na ez szépen folytatódott ia a következő hetekben, nem volt egy élmény futni. Folyamatosan minden lépésemre nagyon kell koncentrálni még szögesben is, nagyn fárasztó, nem csak fizikailag, de agyilag is-kicsit elvész a futásélmény:(

 

13. hét: 17-8,5 km itt a csúszós, sz@r terepre rájött még egy betegség is, így nem futottam többet a héten.

 

14.hét: 21-8,5 km majd 2 nap síelés

ezen a héten megpróbáltam elkezdeni a heti egy hosszú 17 km helyett a heti egy hosszú 21km-t, bár még nem volt február, de volt erőm, kedvem hozzá, de leginkább az segítette, h kicsit jobb lett a talaj, esett kicsit hó, az befedte és ráfagyott a jégre, ami sokkal jobb terep mint a színjég, illetve a többi részen meg elolvadt a hó. Nagyon örültem, hoyg ment a 21! Aztán csütörtökön eluaztunk síelni és nagyon boldog voltam, hogy 4 év óta először újra síelhettem. mindkét napon 2x is kijutottam a pályákra, ami nem semmi két 2,5 és egy majdnem egy éves gyerek mellett. Persze barátokkal voltunk, akik besegítettek a gyerekvigyázásba! Így nem izgatott különösebben, hogy nem volt meg a 3 futás, meg persze a 21 is lelkesített:)

15. hét: 17-8,5-10-8,5 km össz:44km

na ez egy szívás hét volt, annak ellenére hogy az összteljesítmény szép. Az idő kezdett javulni, azaz esett még hó és hidegebb lett, amik jobb terepet eredményeznek. Viszont én valamiféle holtpontba vagy mélypontba jutottam. Nem volt jó futni. Szenvedtem. Nem esett jól, alig bírtam lefutni a távokat, és nem is ment a 21 sem, megelégedtem a 17tel de az is nehezen ment. Teljesen értetlenül álltam magam előtt: eddig szépen egyre jobban ment a futás, most meg nem hogy jobban, de az sem emgy jól ami eddig ment. Ettől el is keseredtem, nem szoktam én kevesebbet futni mint amennyit kigondolok, mikor elindulok. Inkább többet. De most nem így volt.

Gondolkodtam, mi lehet az oka. Két dologra jutottam:

egyik fizikai: nem ettem valami sokat az utóbbi időben és különböző okok miatt nem vagyok egy szénhidrátfogyasztó. Illetve most már egy éve lassan, hogy szoptatok, még minidg napi 3x. Ezek együttesen és a terhelés lehet, hioyg egy kicsit kifárasztottak. Az is azt motatja, hogy a pulzusom kb 10zel magasabb lett ugyanazokon a távokon és sebességgel. Kriszti tanácsára elkezdtem Ca, Mg, vas, Cvit és ha eszembe jut folsavat enni. Meg kell hogy mondjam, h ezeket terhesség alatt sem szedtem, szóval lehet,h tényleg nem fognak ártani:) A hosszú futások előtti nap pedig igyekszem több szénhidrátot enni, leginkább valami egészséges formátumút, pl magokat vagy teljeskiőrlésű dolgokat.

másik lehetséges ok: lelki. egyszerűen elfáradtam a november óta mínuszokban, hóban, jégben való futkorászástól. Most már lehetne egy kicsit jobb idő (az olvadás szakaszának kihagyásával:))

16. hét: 17-8,5-8,5-10 km össz:44km

ez a hét még egy kicsit nehezen ment, de az utolsó futásra már éreztem, hogy jobb lett, könnyebben ment és a pulzus is jobb lett. A talaj is javult, megint esett vgy 60cm hó és megint -10-15 fok van:)

17. hét: ez van most.)

tegnap megvolt 21 km-es hosszú futás. jó volt, jól esett, persze elfáradtam, de megvolt. -12 fok volt, de sütött a nap és gyönyörű ezüstlapocskák estek az égből. Boldogságélmény volt:))

csillámos

 

Linde

20 hozzászólás

Czeglédi Ferenc 4838 napja
Czeglédi Ferenc képe

Tessék magadra vigyázni!!! Van egy végtelenül egyszerű, de lényegretörő kérdésem: Te mikor szoktál pihenni?

Az én általam használt ( és eléggé átalakított) edzéstervem szerint minden kb. 4. hét pihenőhét, amikor 30-40%-kal csökkentem heti futómennyiséget!!!

Tehát tessék pihenni többet!!!

Le a kalappal előtted, hogy 3 gyermek mellett, ilyen hidegben még ilyen szép távokat futol!!! De pihenni mindenkinek kell!!!

Fantasztikus teljesítmény!!!

Czeglédi Ferenc 4838 napja
Czeglédi Ferenc képe

Hihetetlenül szépek a képek!!

( örülök az új bejegyzésnek, mert már kezdtelek hiányolni!!!)

Molnartomasz 4838 napja
Molnartomasz képe

"Boldogsagelmeny" de szep szavakat hasznalsz! Jo ilyet hallani!

monique 4838 napja
monique képe

hu de szépek a képek :) ha nem csúszós akkor én baromi szívesen futnék ott :)

a 17km-ek után mindenképpen kajáljál be szénhidrátot, az se baj ha cukor de edzés után minél hamarabb egyed. ilyenkor nem lesz belőle zsír!

ha 21-en túlra mész majd, ne úgy fusd h aztán örülsz h kibírtad a távot, hanem annál lassabban menjél.  minél hosszabb a táv, annál nagyobb probléma az, ha túl gyorsan futod.

trixi55 4837 napja
trixi55 képe

Köszi mindenkinek, szreintem is jók lettek a képek, bár nem álltam meg hozzájuk csak "vágtában" kattogtattam. Teszek még ide párat, ha örömötöket lelitek benne.)

Monerd: köszi, megpróbálom a széhidrátot is futás után, meg lassabban is futni a hosszúkat. Igazából nem tüdővel van  gond, mert nem lihegek és ugyanannyi a pultzusom mint egy 8,5 es futásnál, inkább agyban nehéz, vár otthon a kicsi babám, mindig úgy érzem, h haza kéne már érni. A vázrendszeremet is érzem azért, de talán nem olyan vészes. meg beszereztem egy nagyon tuti kompressziós harisnyát, amit futás után veszek fel és sokkal gyorsabban regenerálódok benne. Másnapra szinte teljesen jó. Pár hónappal ezelőtt gyakorlatilag minden nap estére sántikáltam és ha 3 percnél hosszabb időre leültem napközben, akkor elég érdekesen bírtam felállni és mozogni-mint egy reumaoid arthritises. an ez most sokkal jobb.feherhazerdo

trixi55 4837 napja
trixi55 képe

Még azt akartam kérdezni- a tapasztalt hosszú futósoktól-hogy tudnátok-e valami javaslatot adnia  frissítésre? Mikor mit és mennyit? Vagyis hányadik km-nél nagyjából kezdjem és mikor folyadékot és mikro kell enni? Ilyesmit kérdeznék. mert én még soh nem ettem ittam futás alatt, kivéve amikor az első félmaratoni versenyt futottam, mert ott voltak frissítő pontok, hát ittam. De most már gondolom meg kéne tanulni h mikor mit és hogyan, hogy ne a maraton alatt próbáljam ki először:))) köszi előre is!

Czeglédi Ferenc 4837 napja
Czeglédi Ferenc képe

Hihetetlenül szépek a képek! A ház, akarom mondani a szinte palota a ti házatok?

Frissités, evés.

Igen erősen egyén függő!!!

Az én tapasztalatom az, hogy igen erősen függ az ivás a hőmérséklettől.

Neked most télen, igen nagy feladatot jelent pl. úgy megoldani, hogy ne fagyjon meg...

Én ha fagy, ill nincs több +5-7 foknál általában 1,5 órát kibirom ivás nélkül, viszont nyáron 30 fokban kb. 40 percenként iszok. Igen erősen függ a sebességtől, és a hőmérséklettől. Általában javasolt ha 1 óránál többet fut valaki gondolkozzon el a folyadékpótlásról, de mint írtam erősen függ az egyéntől, a tempótól, és a hőfoktól....esetleg közvetlenül indulás előtt egy pohár víz igen jó hatású.

Evés: szintén személyfüggő, az én tapasztalotom szerint kb. 3 óra folyamatos futás környékén kezd megéhezni az ember, akkor esetleg egy szelet csokit, egy almát, egy banánt megehet, de ilyen viszonylag egyszerű ételekre kell gondolni, esetleg amit magával tud vinni az ember, ez persze nem vonatkozik a szölöcukorra azt azért jó ha eszik egyet-egyet az ember mondjuk 30-40 percenként.

Ezek az én tapasztalataim, de ezek erősen személy, tempó, és időjárás függőek!!!

A félmaratoni-maratoni versenyeken általában 5-10 km után szoktak ilyen asztalok lenni ahol ezt meg lehet oldani. De ismétlem mindenki maga érzi, és sok mindentől függ!!!

monique 4837 napja
monique képe

hát, ha olyan intenzitáson mennél, hogy lihegnél, azzal nem is igazán lehet végigmenni 20+ km-t. :) szóval azért még sokféle intenzitás van azon belül hogy nem-lihegős. a lényeg, hogy hamar tudjál regenerálódni, amit írsz hogy milyen volt pár hónapja, az szerintem jelzi, hogy akkor tényleg túl gyorsan futottál. ha most nincs ilyen, akkor az jó. de azért a 25-30km-eknél figyelj oda nagyon.

frissítés témához nem tudok többet hozzátenni. de tényleg gyakorold a maraton előtt a dolgot.

Czeglédi Ferenc 4837 napja
Czeglédi Ferenc képe

reumaoid arthritises. Ez mit jelent? Tényleg te milyen orvos vagy? Gyermekorvos, reumatológus stb...?

Bozót 4837 napja
Bozót képe

Ferenc, ne akard elsőkézből tapasztalni! Kopásos izületi gyulladás....szar dolog.

 

Gratu Trixi, és gyönyörű a táj valóban! A frissítést neked kell kikísérletezni.. Két iskola van, egyik akik edzésen "éheznek" szándékoltan, a másik aki arra is edzi a szervezetét, hogy minél jobban tudjon enni futás közben, ezért a rövidebb edzéseken is frissít. Bármit ehetsz ami könnyen emészthető, energiát ad és szállítható, könnyen elfogyasztható futás közben. Praktikusak a gélek, energiaszeletek, de jóval olcsóbb a normál kaja, banán, keksz, stb. 

trixi55 4837 napja
trixi55 képe

Ferenc! nem, a fehér ház nem a miénk, egyébként egy éve épült és tényleg szép. Tipikusan svéd ház, annyi különbséggel, h a színe nem tipikus, mert inkább rézvörös a jellemző szín ( ennek megvan a maga szorija, majd ha egyzser olyan képet teszek fel, leírom:)) Igen, Bozót jól definiálta a reumatoid arthritist, annyit tennék hozzá, h ez egy autoimmun gyulladás és mint ilyen nem csak az izületekben nyilvánul(hat) meg. Egyébként szemész vagyok, a férjem meg fül-orr-gégész, szóval becéloztuk az arckoponyát:) De nagyon kacérkodom a szülészettel is-talán majd egyzser váltok...(egyébként erre is egyik hosszbb futásom alatt döbbentem rá-mire nem jó ha az ember fut:)))

Bozót! Köszi a kaja-tanácsokat, lehet, h én az "éhezéses típuba" tartozom, mert egyelőre ha pár korty vizet is ittam futás közben, azonnal megérezte az emésztőrendeszerem és nem esett valami jól. Ezért is félek egy kicsit elkezdeni ezt az evés-ivás dolgot. De gondolom muszáj lesz, mert a 42 kilit csak nem lehet energia nélkül teljesíteni.

 

Monerd: pár hónapja is ugyanilyen sebedsséggel futottam, szerintem azért gyorsabb a regeneráció, mert megszoktam a terhelést. De a jövőben majd próbálok lassabban a hosszúkat-csak hát ugye időhiány- egy két órás futás már épp bele szokott lógni a babókám ebédidejébe, szóval spuriznom kell haza:)

Bozót 4836 napja
Bozót képe

Az éhezéses típust nem így értettem, hogy nem esik nheki jól a kaja, hanem, hogy arra trenírozza a testét, hogy minél tovább bírja kaja nélkül :) Ilyen pl Tony Krupicka. Geoff Roes példa az ellenkezőjére, ő szinte minden hosszabb edzésen eszik. (bocs, aszfaltfutó és magyar példákat nem tudok most hirtelen mondani :)  A maraton egy átlag hobbifutónak már eléggé határeset, nehéz letolni saját zsíron, főként ha tempót próbálsz menni. 

Szemész vagy? Tökjó!  Én mindig traumatológus akartam lenni....nem lettem :P  De lehet, hogy kérdezek majd priviben! Helyreállító sebészet-protézis témában mennyire vagy járatos?

monique 4836 napja
monique képe

trixi55: ha most is az a tempó, akkor fejlődtél :) hajrá!

amúgy ebéd után nem lehet menni futni? fogalmam sincs mi a napirended, azért kérdezem :)

én az éhezéses típus vagyok, asszem... nincs kedvem azzal szórakozni h kajáljak ekkor meg akkor. de fontos h futás után pótold a kalóriákat. és a maratonra muszáj kipróbálni 1-2x a futás közbeni frissítést, ez egy szükséges rossz de kelleni fog ott hogy tudjad mi az ami a gyomrod elvisel stb.

trixi55 4836 napja
trixi55 képe

Bozót! Gondoltam, h nem így értetted de nekem valahogy könnyebb kibírni kaja nélkül mint beletenni valamit a gyomromba és aztán elviselni a gyomor-bélrendszeri viharokat. De azért próbálkozom, talán már jövő héten! mMajd beszámolok hogy ment:) (hány bokrot látogattam meg közben:)))

Gyere nyugodtan kérdéssel! Van egy kedves irtopédsebész barátunk, tőle tudok kérdezni protézis ügyben!

trixi55 4836 napja
trixi55 képe

Monerd! Köszi! Sajnos nem tudok ebéd után, mert az ikreim jönnek haza a bölcsiböl:)

Bozót 4835 napja
Bozót képe

Félreértesz, nem ortopéd hanem szemsebészet ügyben kérdeznék :)

 

Evés: meg kell találni azokat a kajákat amik nem okoznak semmilyen viharokat :P

trixi55 4835 napja
trixi55 képe

Bozót! Ugye csak viccelsz a protézis terén? Remélem! De kérdezz nyugodtan! Most már kíváncsi is vagyok:)

Bozót 4835 napja
Bozót képe

Nem vicc. Van egy kongenitális glaucoma okán döglött látóideggel, sokszoros műtéti hegekkel elrondított szemem, de korábban nem akartam kivetetni, mert nagyon gagyi üvegprotéziseket ajánlottak csak. A volt szemészem már nyugdíjas és amúgy sem foglalkozott ilyesmivel, de azt mondta, külföldön - és jópénzért - lehet csináltatni olyat amit bekötnek az izmokhoz és követi a másik szám mozgását. Ha ilyen valóban elérhető még a nagy vizen innen, akkor meggondolnám.

trixi55 4835 napja
trixi55 képe

Bozót! Sajnálom! De igen, létezik ilyen, szerintem már akár Mo-on is, de utána kell kérdezenm volt kollégáktól. Itt is van persze, hozzánk havi 1x jön a protéziskészítő és nagyon szép, egyéni protéziseket csinál aminek  színét a másik szemről mintázza. Jelenleg épp gyesen vagyok, de ha komolyan érdekel, utána tudok kérdezni!

Bozót 4835 napja
Bozót képe

Megköszönném ha meg tudnád érdeklődni!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2013-08 hó (1 bejegyzés)
2013-07 hó (1 bejegyzés)
2013-06 hó (1 bejegyzés)
2013-02 hó (1 bejegyzés)
2013-01 hó (1 bejegyzés)
2012-11 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (2 bejegyzés)
2012-06 hó (3 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-09 hó (2 bejegyzés)
2011-07 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-05 hó (2 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (2 bejegyzés)
2011-02 hó (1 bejegyzés)
2011-01 hó (1 bejegyzés)
2010-12 hó (2 bejegyzés)
2010-11 hó (2 bejegyzés)