Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 123 512 km-t sportoltatok
Utálok futni-vagy lehet, hogy mégsem?...:-)

Közeledik...

trixi55 | 2011-04-27 08:27:46 | 19 hozzászólás

A verseny!

kezdek aggódni, izgulni, mert már nem sok idő van életem első maraton megpróbáltatásáig! Május 28, alig több mint 4 hét. Huh.

Azért haladok az edzésekkel, de továbbra sem olyan jól, mint kellene. A múltkori vádlifájásom nem múlt el annak ellenére, h Mo-on nem tudtam rendesen edzeni, csak 2 alkalommal tudtam futni 10-10 km-t. Volt 5 nap, h egyátalán nem futottam. Gondoltam, h ezalatt javul a lábam. De sajnos nem igazán. Továbbra is fáj, mediálisan belül, kicsit a v.saphena területén, de mélyebben is. Már az is megfordult a fejemben, h egy kis vénagyulladásos trombózisom van, elvileg a nagy terheléstől lehet ( és ugye a 32 óta fáj). Ha jól meg van maszírozva, be van melegítve, akkor jobb, de sima menésnél is érzem, ha csak jövök megyek itthon.

Kicsit elkezdtem filozófálni, h akkor fussak-e még egy 32-est a maraton előtt, vagy egyátalán fussak-e 21 felett addig, vagy inkább pihentessem? Nem tudom, mert ha meg nem futok, akkor azon aggódom, h akkor menni fog-e egyátalán a 42 km??? Egyébként ha nem fájna a lábam egész jó formában lennék azt hiszem. De lényegesen kevesebbet futottam mostanában, mint az várható lenne a felkészülés ezen szakaszában. Szerintem. Na persze az is baj, h nem értek hozzá annyira.

Mindenesetre itt van az elmúlt hetek edzése:

25.hét-04.11-17: Magyaro.: 10 km Duna-parton :)

26.hét-04.18-24: Mo. Bakony: 10 km,

                          Svédo-otthon: 8,5 km-tempófutás: 4'55ös tempó :) nekem eddigi rekord

                                               21 km 2'03'

27. hét-04.25-05.01-ez van most: eddig

                                                17 km

                                                 8,5 km

 

ha van öteltetek légyszi segítsetek, h hogyan csináljam az utolsó 4 hetet az eddig idezések és a fentiek tükrében! Köszi:)

 

19 hozzászólás

Bozót 4768 napja
Bozót képe

Az én tanácsom edzésterv ügyében nem volna hiteles, de annyit azért mondanék, ha nagyon akarsz egy hosszút még akkor azt a következő egy hétben kéne. De ha fáj a lábad akkor talán inkább nem kéne...

Molnartomasz 4768 napja
Molnartomasz képe

En meg nem futottam maratont, ezert nem merek tanacsot adni. De en is ugy tudom, hogy a maraton elott fontos egy 30-asat futni kb 2 hettel a vereny elott. De lehet, hogy rosszul tudom. Szoval addig meg elmulhat a labfajas pihentetestol, es mehet a hosszu-futas a verseny elott. Jo egeszseget!

monique 4768 napja
monique képe

jaj sok sikert a maratonhoz! amúgy nem tudok erről többet mondani csak kb. azt amit Bozót.

azért leírom részletesebben h miket gondolok :)

egy db 30km-en már nem múlik ez a maraton igazán. általában azt mondják, hogy nem egy db edzés számít, hanem az edzések összessége.

ja, merre van az a v.saphena:)? sose voltam jó anatómiából :)

és amúgy, miért nem nézeted meg h hátha tényleg trombózis? ijesztő hogy még otthon menés közben is érzed.

Bozót 4768 napja
Bozót képe

(Monique - nem engem kérdeztél, de a vena saphena a lábszárban végighúzódó véna - belbokától lágyékhajlatig.  Nem mélyvénás trombózistól tart Trixi ha jól értettem :)

trixi55 4768 napja
trixi55 képe

Köszia  tippeket: azért még mindig nem tudm eldönteni, h akkor fussak-e mlgy egy hosszút :S

Sajna itt nem úgy van az orvoshoz menés, h csak úgy elmegyek. Reggel fél8 és 8 között telefonálhatsz, egy üzenetrögzítő ad időpontot, h mikor fog egy nővér viszahívni. ha elég gyorsa vagy, akkor még aznap, ha aznapra elfogyott a telefonos időpont, akkor másnap újra próbálkozhatsz. Amikorf elhív anővér, akkor ellét tanácsokkal, ha úgy ítél meg, akkor ad orvoshoz időpontot, nem feltétlenül aznapra, sőt, inkább nem. Szóval ez így nagyon macerás, és ugye először a háziorvoshoz jutsz el ilyne bonyolultan, aki meg sokkal többet nem ért hozzá, mint én magam. Ha ő nem tudja elmúlasztania  dolgot, akkor utal be specialistához, ami pár hét minimum. Szóavl remélem, h mire oda jutnék, addigra elmúlik. Na persze bármikor bemehetsz az akutra, általában nem küldenek el, de hát hol van az én panaszom az akuttól? Ja, és valószínűleg a doki sem mondna mást mint én vagy Ti, kenegessem nonsteroiddal, vagy vemoruton szerűvel, és pihentessem.

Igen,a v saphena stimmel:)

Egyébként van egy nagyon halvány emelkedésem az anti cardiolipin at-szintjében, ami miatt pár éve sok vetélésem volt, van egy minimális hajlamom trombózisra, de azért remélem, h nem az van. Viszont ma dolgozom, és Monique példáján felbuzdulva, vetetek le egy kis vért vasra, vaskötő kapacitásra és D-vitamin szintre. (ez utóbbi is nagyon fontos, sok cikket olvastam erről mostanában-nem elég csak tömni a Ca-ot, Mg-ot, ha nincs ami beépítse)

Czeglédi Ferenc 4768 napja
Czeglédi Ferenc képe

Ha nem romlik tovább a helyzet, mindenképpen javasolt maraton előtt 2-3 héttel egy 30-34 km közötti futást megcsináni, ez számodra is fontos, mivel le tudod mérni, hogy mire vagy képes, és irányadó a maratonra is, mármint időügyileg!

Ha viszont romlik a helyzet, azon kivül, hogy orvos szakértse meg, inkább a rövidebb futásokat hagyd el, viszont a hosszúkat csináld meg, de némileg lassabban, és lehetőleg ne terepen, vagy nagyon sík terepen!

Azért írom ezt, mivel 10-15 km-es futásod van bőven, viszont 20 km fölötti némileg kevesebb!! 30 km-es futásról nem is beszélve..

De most az az első, hogy ki kell deríteni, hogy mi van a lábaddal!!! Nekem a doki porcerősitő készítményt írt fel, de az mire hatni kezd az 1 hónap...kondroitin-nátrium-szulfát a fő hatóanyaga!

Tehát ha megvan a probléma, akkor is lehet, hogy csak több hét múlva lesz javulás!!!

Minél hamarabb tessék kivizsgáltatni!!!!!

Én legalábbis így csinálnám!!!

 

faxau 4768 napja
faxau képe

Bár még én is az első maratonom előtt vagyok, de találtam egy érdekes cikket, A hosszú futásról szól és van egy "trükk" a cikkíró szerint. Az első 1-2 órát biciklizéssel tölteni, majd a maradék kettő órát lefutni. DE hangsúlyozom, nem próbáltam, nem tudom, hogy működik-e esetleg okosabbak mondjanak véleményt erről. A cikkíró doki, triatlonista,maratonfutó. Ha tudsz németül, akkor olvasd el ezt

 

 

miki 4768 napja
miki képe

Én úgy gondolom, hogy ha bármid fáj, akkor már eleve túllőttél a célon. Maratont nem egészséges fájós lábbal futni. Mozogni kell, de olyan keveset, amit még agyilag el tudsz viselni, míg meg nem gyógyulsz. Ha ebben a négy hétben egyszer sem futsz heti 3x45 percnél hosszabbat, akkor sem fogsz számottevő formát veszíteni. Az csak egy mítosz, hogy ennyi meg annyi kilométeres hosszú futás kell a maraton előtt. Ha olyan formában és egészségi állapotban vagy, hogy javadra válik, akkor persze javíthat az idődön valamit. De ha már amúgy is félig meddig sérült vagy, akkor csak rontani fog.

 

Azt érdemes tudatosítani, hogy már nem sokat nyerhetsz bármilyen edzéssel, legjobb esetben is csak pár percet, viszont ha megsérülsz vagy félig sérülten állsz rajthoz, tönkreteszed az egészet és kárt teszel magadban. Ez egy fontos dilemma lehet egy élsportolónak, de aki az első maratonjára készül, és nem profi futó, annak mindenképpen a biztonságos utat érdemes választania.

 

Nem kell megijedni. Ha hiszel benne, hogy le tudod futni, akkor menni fog. Ha meg nem hiszel benne, akkor is vannak trükkök, pl. tervszerű belesétálás mondjuk minden kilométerbe.

monique 4768 napja
monique képe

trixi: írtad h 5-ös a vas szinted. az alig több, mint az enyém :P úgyhogy esélyes, hogy nálad is ez okozott problémákat... azért a ferritinre is kíváncsi leszek. amúgy, a vaskötő kapacitásod mekkora lett?

 

azon az egyen csodálkozom csak hogy néhány nap pihenésre (egyik magyaro-i héten csak 1 futás) se múlt a vádlifájdalom semmit. vagy mégis? szóval, ha nem, akkor el tudom képzelni, hogy azért nem mert vagy extrém kevés a napi vasbevitel vagy pedig pont azon a héten menstruáltál:)

 

amúgy miki nagyon szépen leírta a lényeget..

trixi55 4767 napja
trixi55 képe

Miki! Köszi! Meggyőztél! Pont egy ilyen eszmefuttatásra vártam:) A lelkiismeretem vinne, h menjek és fussam le még azt a 30-at, hiszen mindenki azt mondja, h így meg úgy 2-3 héttel verseny előtt.....de fáj a lábam és nem javul:( Nem vagyok egy panaszkodós fajta ilyen szempontból, vagyis úgy értem, h nem szoktam törődni az "ittfájottfáj" dologkkal, csak megyek és futok és ezek szépen el szoktak múlni. Kivéve most. és ahogy írtam, több hete van, pontosan március 22-én futottam a 32kilit. Biztosan utána lett és valószínűleg egy újabb ilyen táv sokat rontana rajta. Szóval inkább nem kockáztatok. Úgy érzem h fejben megvan a maraton, és ráadásul azt gondolom, h a legtöbb dolog fejben dől el, szóval talán van esélyem:) Az edzéseimet ráadásul szinte mindig gyakorlatilag semmi kajával csináltam, a hosszabb futások alatt sokszor még a gyomrom is korgott, szóval ugyan nem futottam sok 21 felettit, de talán ezzel az "éhezéses módszerrel" tuningoltam magam, hogy ha normálisan feltöltöm a depókat és rendesen frissítek futás közben-és persze legfőképpen: ha a lábam kibírja- akkor van esélyem teljesíteni a távot.

trixi55 4767 napja
trixi55 képe

Monique: még nincs kész a ferritin és a TVK, ma csak délig dologztam és addig nem jött meg. Igen, lehet, h okozott problémát ez, tudod, én közvetlenül szülés után kezdtem el futni tavaly márciusban, már terhesség alatt is alacsony volt a Hgb-om, de a vas mellékhatásai miatt nem szedtem:P, aztán azóta is szoptatok, még most is, igaz, h most már csak napi1x, de fél évig napi6-7x. Szóval azóta valószínű csak lejjebb mnet minden érték, bár nagyon szeretm és kívánoma marhasteaket, szóval azt szoktam is enni elég gyakran. Most viszont kipróbálom, h elkezdem enni a vastablettát, aztán meglátom, h hogy bírom a mellékhatásokat. Ja, a mensesre nem foghatom, mert a szoptatás alatt nem volt:)

monique 4767 napja
monique képe

milyen mellékhatások miatt nem szedted? amúgy mennyi volt az az alacsony hgb, azért kérdezem mert kíváncsi vagyok h nálad mi számít annak. és majd írd meg a ferritint/TVK-t, nagyon kíváncsi vagyok :)

ha tényleg ez a gond akkor örülök h segíthettem egy kicsit esetleg :)

jah, menstr. nincs szoptatás alatt de cserébe a szoptatás maga elvon ugyanannyi vasat, legalább :) lehet h kicsit többet..

trixi55 4767 napja
trixi55 képe

Más, van valakinek tapasztalata az Asics gel DS-trainerrel? Egy iylet próbáltam ma fel, és nagyon kényelmes volt. most egy Nike zoom vomero 5-öm van, de keresek valami alternatív cipőt, hogy egy kicsit máshogy is terhelődjön a lábam, illetve hátha közben találok egy még jobbat:)

monique 4767 napja
monique képe

cipő: sztem ez nagyon egyénfüggő.

trixi55 4767 napja
trixi55 képe

Igen, ez így van, többet is elvon:) Nekem szorulást okozott a vas, és mivel ez nekem mindig probléma volt egyébként is, plusz a terhesség sem kifejezetten javít ezen a dolgon, így inkább nem szedtem. A baba úgy is elveszi ami kell neki, én meg gondoltam csak megleszek alacsony vassal meg Hgb-nal is. Most valameiylen új készítményt fogok kipróbálni, hátha ez nem okoz problémát:) Hát őszintén szólva nem emlékszema Hgb-ra, talán 110 körül volt, több mint egy éve a terhesgondozáson bökdöstek miatta. Egyébként igen, köszi, mindenképp segítettél, mert a példádon felbuzdulva legalább levetettem egy vasat ma és kipróbálom, h tudom-e szedni.

monique 4767 napja
monique képe

hát, nem csodálom h 110-es értéknél bökdöstek miatta :)

Bozót 4767 napja
Bozót képe

Hú, de utáltam én is az emésztésügyi mellékhatását....fúj :/   Remélem az új készítmény beválik! 

monique 4767 napja
monique képe

tényleg, majd írd meg milyen készítményt próbálsz (főleg ha bejött). én a 2. napon vagyok, eddig nem volt mellékhatás, de ennyi idő alatt gondolom nem derül ki.. :) (meg nem is 100mg-ot szedek, bár a dokival még nem sikerült konzultálnom hogy jól értettem-e a napi adagot)

Czeglédi Ferenc 4767 napja
Czeglédi Ferenc képe

A figyelmemet elkerülte ez a 32 km! Így egyből másabb a helyzet!

Szölöcukorral vigyázni futás közben!!!-lásd a példámat!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2013-08 hó (1 bejegyzés)
2013-07 hó (1 bejegyzés)
2013-06 hó (1 bejegyzés)
2013-02 hó (1 bejegyzés)
2013-01 hó (1 bejegyzés)
2012-11 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (2 bejegyzés)
2012-06 hó (3 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-09 hó (2 bejegyzés)
2011-07 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-05 hó (2 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (2 bejegyzés)
2011-02 hó (1 bejegyzés)
2011-01 hó (1 bejegyzés)
2010-12 hó (2 bejegyzés)
2010-11 hó (2 bejegyzés)