Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 123 588 km-t sportoltatok
Utálok futni-vagy lehet, hogy mégsem?...:-)

Magam alatt vagyok:(

trixi55 | 2011-09-21 19:46:03 | 20 hozzászólás

Közeledik a Budapest marathon. Én pedig nem várom:( Pedig annyira lelkes voltam júniusban, Még egy szuper időt is kitaláltam magamnak, hogy mit szeretnék megcélozni. Annyira jól ment a futás júniusban, Könnyedén, energiával teli tudtam jó tempókat futni, nagyon örültem neki. Aztán az Almádi félmarathon is nagyon jól sikerült különösebb rákészülés vagy stresszelés nélkül 4.49est átlagtempó úgy, hogy a 19. km 4.30as lett. Szépen csináltam is az edzéstervemet, aztán valahogy elromlott a dolog. már augusztus elején érezetm, hogy valami nem ogazán jó, mert egyre nehezebben menetk a futások, azaz megcsináltam szonte mindent az edzéstervben, de egyre nehezebbnek éreztem a gyorsabb tempókat és egyre kevesebb kedvem volt futni. Aug kp-én volt egy kb 2 hét, amikor a lábszáraim vasvbeton tömbökkl váltak merevek és nehezek voltak. ez aztán szépen elmúlt, de az energiaszintem és a kedvem nem nőtt meg sajnos. Valahogy vártam, hogy majd csak jobb lesz, próbálatm csonálni az edzéseket, 1-2 8as meg talán 1-2 16ost hagytam ki, de a legtöbbjét megcsináltam. Közben kb 3 hete lenyomtam  egy 31,5 km-t mindt kötelező 30-ast a marathon előtt. Nem lett nagyon rossz, 5.2x tempó, de nem lett tőle nagyobb kedvem futni. Ráadsul rosszul is lettem utána, hasgörcs, hasmenés, hányás és mikor ez kicsit elviselhetőbb lett 2-3 óra múlva, aludnom kellett a du kellős közepén vagy 1,5 órát. Aztán csinálta,m tivább az edzéseket, de  aminimum 8 km-en felül nagyon meg kellett volna motiválnom magamnak, hogy még egy körre elinduljak:( Aztán 10én szombaton volt a Nora-i félmarathon, ez az, amin tavaly először 5 hónapnyi futá után lefutottam az elsp félmarathont. Ez szerepelt az edzéstervemben mint edzés része, szóval "muszáj" volt elmennem rá. Testem -lelkem nem kívánta az egészet. míg a többiek bemelegítettek azon filóztam,hogy mia afenét keresek itt,  mikor semmi kedvem "szenvedni". De aztán persze összeszedtem magam és futottam egy elég jó időt a terephez képest-250 méter szintküli csúnya emelkedőkkel és lejtőkkel. Utána azért elégedett voltam, mert sikerült kétszeresen is legyőznöm magam, de nem lett több kedvem futni pár nap múlva sem. A jobb sarkam csúnyán meg is fájdult a sok lejtőtől. Aztán múlt héten 3 8-ast megcsináltam, hétfőn még egyet, azóta nem futottam. És nem is tornáztam, peig heti 3x 1,5 óra aerobik meg szokott lenni a futás mellett.

Aztán tegnap visszanéztem a júniusi edzéseimet és megértettem, hogy mi a  baj. Ugyanannál a tempónal, főleg a gyorsabbaknál kb 10-15 tel magasabb az átlag és  a max pulzusom is most mint júniusban. Szóval nem csak szubjektíven nehezebb a futás, hanem tényleg nehezebb és ezt a szervezetem is mutatja.

Elkenődtem kicsit az az igazság. Eddig vártam, vártam, hogy majd csak jobb lesz, majd megjön az enerhiám, megjön a kedvem, frissek lesznek a lábaim, csak ki kell várni. De most már úgy érzem, hogy ez nem fog megtörténni a marathonig, mert talán túlterheltem magam.

Arra gondoltam, hogy az lehetett a hiba az edzéseimben, hogy túl gyorsan próbáltam futni minde edzést. nem voltak lassú futások. A hosszúakat is próbáltam a lehető legjobbra futni. Részben azért, mert azt hittem, hogy én most már milyen gyorsan tudok futni a júniusi jó futások után, nem akartam alább adni:( Részben meg a garmin miatt ami kisördög és állandóan jobb tempóra sarkallja az embert.

na persze biztos egyébb tényezők is hozzájárultak: 4 év után visszamentem dolgozni, reggel 6kor kelek megint, 3 pici gyereket 7re az oviba kell leadni, dolgozni egy idegen orszgban, edegen nyelven, kultúrában egy nem kis felelősségű munkakörben . Beadtam a legkisebb 1,5 éves kislányomat az oviba, ez őt is, engem is megviselt. Más rutinok, stresszesebb mindennapok. közben rengeteget gondolkodtam, hogy hogyan fogom kisakkozni  a rendszerese futásaimat, edzéseimet 3 pici gyerek, munka, 1-1 órai pendlázás , esti tanulás, szakvizsgára készülés mellett.

 

Szóval itt tartok most. Kicsit magam alatt és fogalmam sincs, hogy a visszalévő 1,5 hétben hogyan edzek, mit csináljak, mit fussak. Fussak, ne fussak, tornázzak, ne tornázzak.

 

A repjegy megvan, a szabadság kikérve, gyerekek életükben először 2000 km-re leszenk tőlem, de meg van oldva, hogy velük is minden rendben legyen, szóval a versenyre tuti megyek. A kérdés az, hogy tudok-e kihozni magamból valamit, vagy nem.

20 hozzászólás

Amatőr 4621 napja
Amatőr képe

Vigyázz, nehogy a törekvéseid legyőzzék a józan látásmódot, a feladatok-elkötelezettségek ésszerű rangsorolását.
Mindig, minden célt nem kell egyszerre ellérni.

Sok sikert!

Amatőr 4621 napja
Amatőr képe

...elérni, na persze... :)

miki 4621 napja
miki képe

Te is olyan vagy, mint én, csak a saját károdon tanulsz :-) Nem kell drámát csinálni belőle, majd legközelebb jobban sikerül. Az élet egyéb területén összeszedett stressz hozzáadódik az amúgy is túl intenzív edzés által okozotthoz, és már meg is van a túledzési szindróma.

ORBEA ORCA 4621 napja
ORBEA ORCA képe

Kedves Trixi!

Ne csüggedj el,mindenkinek,még a leg komolyabb pro szinten versenyzőknek is vannak hullámvölgyeik.

De te a mostani zsákutca ellenére jó úton jársz.Tudod te magad is,hogy mit hibáztál,sokan nem tudják beismerni még maguknak sem,ugyanúgy ragaszkodnak egy rossz edzéstervhez,ami esetleg egy edzettebb futónak további fejlődést hoz,de nekik viszont túl edzettséget az alap állóképesség hiánya miatt.

Néztem a naplód,max pulzusod versenyen 190 környéki,ez még nem gond,de az igen,hogy az átlag közel 180....

Ilyen kiterhelten futni nem csoda ha stressszeli a szervezetedet,a szívnek pedig majd 2 óra agónia oxigén nélkül gyakorlatilag.Itt nyilván megint reagálnak majd 180-200 pulzussal is bátran futkosók,de mindenkinek csak egy szíve van....Szíve joga ez igaz a sajátjával épp azt tenni amit akar.

De kezdő-haladó szintű útkereső sportolók csodálatos szervével nem szabad játszani.Nézek sok edzésnaplót itt,bár sokan nem is tudnak róla,hiszen sosem írtam még kommentet.Ha azt a kört látom,ahol egy alig pár hónapja,éve sportolgató mindenképp versenyekre jár,ahol legtöbb esetben edzetlensége okán bizony csúnyán fejreáll nem igen kommentelek.

Mert van ott épp elég.

Általános:Nem baj,hogy rosszul lettél,hánytál,sőt összeestél,kemény voltál,gratulálok...Majd legközelebb,szép volt ez!!!...

Egyetlen komment sem,vagy nagy ritkán,hogy túlvállaltad magad,az edzettségi szintedhez nem a 21km vagy ne adj isten a maraton távja a vállalható,hanem csak 10km....Vagy akár 5..Mert olyan is maratonban gondolkodik már,aki 5km-t sem tud lefutni akárcsak 5 perc környéki laza tempóban 150-160 környéki pulzuson,ami egy maratonhoz szükséges minimális edzettségi szint.

Tévedés ne essék,ezt nem azért írom,mert én aztán király vagyok,és majd én futogatok most pár hónapot,és így tavasszal fütyörészve lefutom a maratont....Nem,én tisztelem ezt a távot,tudom,hogy nekem bár bringázok eleget,és nincs gond az állóképességemmel,keringési rendszeremmel ez a kihívás éveimbe telne,ha igazán,versenyszerűen szeretném lefutni,nem csak azért,hogy képes voltam valahogy teljesíteni egy maratont,hú de fxa csávó vagyok....

És bár kerékpáron itthon legalábbis,vagy korosztályomban egy VB-n elöl vagyok tudom  a helyem,így soha nem fogok indulni mondjuk egy egy hetes amatőr Világkupán,mert ott nem versenyezni tudnék,legfeljebb szenvedni,túlélni.

Jobban be kellene mindenkinek ismerni magának is,hogy hol tart,mire képes,mi az amit bevállalhat,mi az ami sok.

Lehet maratonra menni akár edzetlenül is,legalább a dögös autó kellemes tempójában kocogva,de csak akkor ha ez tényleg jól is esik.Ha már ez sem,itt is 170-180 a pulzus,akkor többet kell edzeni.....

És az edzésen mint sokan nem azt kell erőltetni,hogy mint legtöbben minden egyes edzésen max iramon amit csak tudnak futnak szinte max pulzuson,sőt még résztávoznak is a divat szerint,hogy "gyorsuljanak 5-6 perces km-eknél???....

Az edzések nem versenyek.

Az edzések célja a versenyekre felkészülés,így a képességek javítása.

Első számú az alap állóképesség,bár sokféle van,erő,gyorsasági,de ez a legfontosabb,Enélkül semmi sincs...

Minél nagyobb alap állóképessége van valakinek,annál nagyobb százalékban képes az edzésein speciális gyorsasági,vagy erő állóképességi munkát végezni.

Trixi,bár magad is tudod,hogy változtatni kell itt az ideje egy kis igazi alapozó munkának,ha komolyabban akarsz felkészülni a versenyekre.

Én most bár hozzáértők azt mondják pihenj pár napot,aztán irány a maraton/roppant jó ötlet épp a verseny hetében a szinte null futás.../ezt a versenyt hagyd ki,nincs értelme,ha már a szervezeted annyira tiltakozik,hogy szinte egy normál futásra is képtelen vagy.

Ez nem feladás,vagy meghátrálás,képes leszel rá,csak nem most....

Ha elindulsz lehet egy olyan traumát élsz át,aztán egy olyan fóbiád lesz,amit évekig magaddal cipelsz majd teherként akkor is,ha majd tényleg felkészülten állsz rajthoz.

Pihenj egy hét-10 napot,regenerálódj.

Ha nagyon el akarsz menni esetleg futni akkor se menj,mert lehet csak lelkiismereti kérdésből akarsz,a szervezeted még nincs kész rá.

Utána pedig ha már gondolkodsz a triatlonban a barátnőddel vágj bele.A változás is frissíti az idegrendszert,új ingerek,más mozgások,társad is lesz,ami pozitív irányba visz.

Csak arra figyelj,hogy lazán,igazi kezdő szinten,jólesően.

Aztán elkezdhetsz alapozni igazi alapozással a pulzusodból kiindulva 140-150 pulzuskontrollal,de pld biciklivel könnyen lehet ez alatt is menni egy kicsivel,így szépen tudsz 2-3 órát is edzeni,ami kell az igazi alap állóképesség fejlesztéshez,az 1 órás futások erre nem elegek.

A pulzushoz lődd be a tempót,azt láttam az edzéstervedben,hogy eddig minden egyes edzésen szűk tartományban 5-5'30" között futottál,valószínű,hogy a hosszabb futásokon egy perccel is lassabban kell majd menjél.Kettő hosszú után futhatsz egy rövidebbet,de ott is csak 170 pulzusig és azt nem kitartva  legfeljebb csak pár percig.

Pár hónap alatt jelentősen csökkenni fognak a pulzus értékeid,és szépen lassan tudod növelni a tempót,és a keringési rendszered valóban erősödni fog,nem csak egy állandó sokkterápiát elviselni.

Remélem,segítettem,jó edzéseket!

Üdv

Tibor

Czeglédi Ferenc 4621 napja
Czeglédi Ferenc képe

Vitatkoznék részben az előző hozzászólóval.

Én azt mondom, hogyha ennyit készültél a versenyedre igenis menjél el, ott fusd meg amit tudol, de ha nem tudod hozni a terv szerinti időt, akkor ne legyél elkenődve, hiszen még nagyon-nagyon sok versenyen fogol indulni!

Én más felől közelíteném meg a problémát.

Ez főleg a stressz!

Eddig is nehezen tudtál elmenni futni, most kitüztél magad elé egy komoly időeredményt, óvodába ment a kicsi, elkezdtél dolgozni, tanulás stb.....

Nyugalom, nyugalom, nyugalom!

Jó időbeosztással sok mindent meg tudol csinálni.

Nem kell magad stresszelni, hiszen az elmúlt két versenyt nagyon szép időeredménnyel lefutottad!

Semmi probléma!

Jól csinálod amit csinálsz, persze némileg kell változtatni.

Én a helyedben némileg változatosabbá alakítanám a futásokat, pl. laza futás, résztáv, hosszútáv, normál futás.

esetleg biciklit is megnyergelném, mondjuk hetente két alkalommal 30-40 percre, nem sok, de valami.

Futás közben is lehet fülhallgatóval tanulni!

Véleményem szerint a versenyig már csak 2-3 alkalommal fussál, akkor is lazát csak!

A versenyt lefutod, legalább sok "ismerőssel" személyesen is találkozol.

Ha nem jönne össze a jó eredmény, semmi baj lesz jövőre is verseny!

Az edzésprogramodat, pedig barátnőddel némileg változtatod, itt figyelembe lehet venni ami az előző hozzászólásban leírtak.

Tehát nyugalom!

Czeglédi Ferenc 4621 napja
Czeglédi Ferenc képe

Még valami az okok felderítésénél szerintem jó úton jársz.

Pl a biciklizésre fel lehetne szabadítani időt úgy hogy a 3. aerobikot csak 1 órásra csinálod, ott felszabadul 30 perc ezt még kiegészíted 10 perccel, és máris van 40 perced, tehát már 1 biciklizésre megvan az időd.

El lehet vitatkozni, hogy ez mennyire hasznos, az biztos, hogy nem hátrányos, de főleg változatosabbá teszi a hetet, és némi keresztedzésnek sem rossz!

Gandi 4621 napja
Gandi képe

Trixi, első maraton csak egy van!

Sokmindenben egyetértek Tiborral, de azt is gondolom, hogy ennyi minden leszervezett előzmény után már nagyon nehéz szívvel mondanád le a versenyt. Én azt hiszem, azt tenném, hogy a hátralévő időben, ha kedvem tartja, kocoráésznék kicsit, de semmiképp sem végeznék kemény futóedzést. És azt gondolom, az utazást sem hagynám ki. Meg lehet, hogy átneveznék egy rövidebb távra, ami már nem kihívás, tulajdonképpen "bárhogy" sikerülhet. Tudod, elcsépelt, de mindig az odavezető út maga, amiért valójában csináljuk, az az út maga a csoda :-) Képzeld azt, hogy ezt az utat egy kicsit meghosszabbítód, alapos pihenés után újból edzések, de már másképp, és legközelebb egy fergeteges jó maratonnal koronázod :-)

Túl sok területen kell helytállnod, ezt a területet lehet lazán venni. A jó élményért azt hiszem, én is várnék még egy kicsit.

Nincs könnyű dolgod eldönteni, szorítok, hogy úgy legyen, ahogy neked a legjobb!

Hajrá! :-)

Gandi 4621 napja
Gandi képe

Jé, most látom, hohy nem is az első maratonod. Valahogy a szövegből rosszul értelmeztem, bocsánat :-)

Attól még a lerítakat úgy gondolom, hajrá :-)

Gandi 4621 napja
Gandi képe

leríttak=leírtak

trixi55 4621 napja
trixi55 képe

Igen, nem  az elsö martahonom, tavasszal futottam az elsöt Stockholmabn es nagyon nagyon jo, volt, egyatalan nem "haltam meg" nem volt igazan holtpnatom sem es semmilyen idot nem tervezve lett 4ora 5 perces idom. Ebbol kiindulva dontottem ugy akkor, hogy megprobalom a Bp marathont ugy, h "nehez" legyen, azaz ne csak lefussam egy kenyelmes tempoban, hanem megprobaljam hogy milyen az, hogy ha gyorsabb tempoban nyomom,, miint ami kenyelmes. Ezert kezdtem el edzeni ra juniusban. Es ebbol lett a mostani allapotom. Ami valoszinuleg rosszabb, mint az elso marathon elotti, amikor volt sok lassu futasom 5 honapon keresztul (ezt nem irtam meg edzesnaploban, de eredetileg 2010 marcius ota futok), mert tel volt -20 fok es rengeteg jeg. Egyszeruen nem tudtam gyorsan futni, ha akartam sem, mert a hatsomon szankaztam vona vegig az egesz erdot. Most viszont nyar volt, kellemes ido , no jeg es hat garmin:( De tanulsag: jobban kell figyelnem  a tempora es muszaj eroltetni  a lassu futasokat. Talan nem is lesz gond vele, mert megint jon a tel es megint rengeteg havat es -20 fokot igernek novembertol aprilisig:) Junius 2an meg megint Stockholm Marathon:) Vegul is ha sikerul valahogy megtalalnom a modjat, hogy be tudjam illeszteni a mindennnapokba valahogy jol az edzeseket, akkor talan nem a mostani bp marathon az "utolso eselyem", csak nyaron nagyon igy lattam a dolgot, mivel ugye tudtam, h szeptembertol vege az "aranyeletemnek", azaz a gyesnek, amikor volt lehetosegem gyakorlatilag barmikor futni menni. Ugy gondoltam, h innentol nem lesz, azert akartam most egy jo marathont futni, mondvan, h tobbet ugy sme tudok annyit edzeni, hogy valami jo eredmeny, fejlodesjojjon ki belole. Hat ez let belole, tuledzes, faradtsag. De megprobalom a csaladommal is megbeszelni, hogy hogyan lehetne hosszutavon megoldani, h ne ez legyen az utolso versenyem:) Kicsit nehez, mert aferjem nem fut, es nehezen erti meg, hogy nekem pedig szuksegem van a futasra. De azert remelem sikerul tamogatasra lelnem!

 

Bozót 4621 napja
Bozót képe

A legfontosabb már megvan: látod hol a hiba, mit rontottál el. Sokan még egy ilyen helyzetben sem látják be, hogy az irány ugyan jó, csak az útválasztás nem az igazi.

Bárhogy is futod ezt a maratont, szerintem élmény lesz mindenképp, hogy itthon futhatod. Szerintem ne akarj meghalni rajta, de persze te döntöd el :)

Maráz Zsuzsanna 4621 napja
Maráz Zsuzsanna képe

Kedves Trixi!

Annyira megértelek. Hasonlót éltem át 2006-ban, amikor becsületesen, sok-sok munkával készültem a maratonra, az elsőre!! Repülőjegyem volt haza, mert hiszen egy magyar lány itthon kell , hogy fussa az elsőt, de sajnos abban az évben bejelentették az utazás előtt 2 nappal, hogy a budapesti zavargások miatt elmarad a maraton. Sírtam, toporzékoltam. Megsértődtem. 2 héttel később rajtoltak a többiek, de én sajnos  nem voltam köztük. Nagyon bántam.  5 évet vártam, hogy végre ismét megpróbáljam. Hallgass az ösztöneidre. 

Sok sikert kívánok. Üdv: Zs.

empirke 4621 napja
empirke képe

Kedves Trixi! nem tudom megállni, hogy ne szóljak hozzá, mert annyira ismerős amit írsz, én is átéltem, nem is olyan régen. Minden területen a maxot nyújtani nagyon nehéz, felőröl, kifacsar. Nem biztos, hogy a fizikai pihenés hiánya okoz kimerültséget, hanem a stresszes megfelelni vágyás a családban, a munkában, a suliban, a sportban és külföldön. Hú, még leírni is sok volt! - és milyen jól rájöttél, mi a gond :)

Egyszerűen vedd lazábbra! Én is azt tettem. Lemondtam valamiről, ami nagy stresszfaktor volt. Rohadt nehéz döntés volt, mert évekig csináltam, szerintem jól, de aztán belefáradtam, és nem ment úgy, ahogy szeretném. Stresszelt. Abbahagytam. Futásban is tartottam szünetet akkor, mert állandóan sérült voltam, fejben is feladtam. Kihagytam pár hetet, célversenyemre szurkolóként mentem, és picit átértékeltem ezt azt.

Mi a francnak csinálom? Miért fontos? MI a fontos? Kinek csinálom? Mit kapok a befektetett munkáért? - jó kérdések, nehéz válaszok. Külön blogot írhatnék róla :)

Már kizárólag pulzuskontrollal futok. Még versenyen is. (tudom sokan ezt nagy korlátnak érzik, nekem biztonságos és jó) Eleinte nehéz volt, hogy ne a sebesség diktáljon, hanem a pulzus. Csak a pulzus és a lefutott idő van kint a kijezőn, a tempót nem figyelem futás közben, így nem zavar be :)

A pulzus kapcsán: Szerintem méresd be a maxodat és a savasodási küszöbödet egy pihentebb időszakban. A munkahelyeden talán tudsz is ilyet. Akkor tuti jó zónákban tudsz futni, ez úgyis egyéni. És szerintem rengeteget fejlődnél!

Jövő heti verseny: Ne hagyd ki, úgyse hagynád ki ;-), de talán tényleg nevezz át egy rövidebb távra. Ott van a jó kis 30 kili!

Hajrá, én nagyon szorítok Neked, és tudod, jelszó: Take it easy!!!!!

 

Eperszem 4621 napja
Eperszem képe

Hú, én tanácsot nem adok, de annak nagyon örülök, hogy felfedezted mi a gond. Én is próbálok mindenütt helyt állni és néha nehéz tudom.

Csak egy nagyon nagy ölelést küldök!! 

miki 4621 napja
miki képe

"Csak a pulzus és a lefutott idő van kint a kijezőn, a tempót nem figyelem futás közben, így nem zavar be" Ez nagyon jó tanács, tetszik.

tzh 4620 napja
tzh képe

ORBEA ORCA hozzászólása akár cikkbe is bekerülhetne, annyira sok igazság van benne. Magamra is vehetem javarészt, mert nem vagyok olyan felkészült, mint szerintem kellene, mostanában edzés alkalmakat hagyok ki az utóbbi heteken belül, mert itt fáj kicsit terhelésre, meg ott.. és most jön az, hogy nem tudlak lebeszélni az indulásról, mert én például rajthoz állok a felkészületlenség és egyebek ellenére, mert első lesz és teljesítésért megyek.

A magam nevében azt mondanám, ha megy lazán és nem gond a korábban betervezett idő feladása, akkor indulj, amúgy meg inkább rövidebb távra nevezz át, ha végképp nem akarod pihentetni, de oda is laza futást javasolnék, mert sérülést egyetlen túleröltetett lépéssel is lehet okozni a fáradt izmoknak.

gombi 4619 napja
gombi képe

sziasztok!

elovastam a hozzászólásokat és, ha számít Orbea Orca leírta a tuti szerintem is, mint ahogy többen is írtátok!

nekem eddig csak 3 félmarathonom van, idén kezdtem el futni, elsőnek 2:22-es időt értem el pokoli melegben a Szentkirályi félmarathonon, hatalmas szenvedés volt 190 feletti pulzussal kínlódtam amíg be nem görcsölt a vádlim nah onnantól 3km séta.

rá pár 4-5 hétre 1:52-es időt toltam az almádi esti félmarathonon, persze fülig ért a szám, nah gondoltam edzek és majd a nike-n futok 1:45-öt. Aha álmomban!!! akkora kudarc volt számomra , hogy 18km-nél bele kellett sétálnom kb 3 aztán késöbb még 2-2 percet, hogy be sem akartam futni. az első 10km-en 48perc alatt voltam aztán 16-nál elhagyott az 1:45-ös iramfutó és kész is voltam mint a lecke, folyamatosan csak az járt a fejemben, hogy mi a szarnak edzettem 4x egy héten ha most elpössznek?%+!

1:54 lett, egy hétig nem is akartam tudomást venni róla, késöbb a melegre fogtam, de rájöttem, mert visszanéztem az edzéseim, hogy szinte alig futottam aerob zónában az edzéseken csak arra mentem, hogy 5perc/km alatt legyek. óriási HIBA volt !!!

azóta heti 2x 1,5óra futást tolok hosszúnak és odafigyelek, hogy 160 körül maradjon a pulzusom ilyenkor, írtó nehéz unalmas és lassú, de tudom és ahogy Orbea írta ez az alap amit kihagytam, egyszerűen muszály így futni, és a keringés és az az izomcsoport ami kell a hosszú távú futáshoz csak így fejlődik és hozza majd az erőt.. (remélem:) )

a teljes marathon majd csak jövőre tervezem pont az alap edzés hiánya miatt.

tapasztalatom nincs csak tudom, hogy kb5x olyan nehéz mint a féltáv!

a versenyre, tuti elmész, mivel van már tapasztalatod menni fog de csak ha nem leszel pszihó :) és nem leszel olyan balta mint én, hogy elfutot magad. próbáld meg élvezni (már ha lehet ilyet mondani 40km-es távra) ne hajtsd szét magad!

jah: minden tiszteletem 3 gyerek mellett!!! én 36 évesen szarabb időt tudok futni pasi létemre mint TE úgy, hogy a gyermekeimmel a feleségem foglalkozik, hagynak futkorászni :)

Robi

 

 

 

kkoos 4619 napja
kkoos képe

Nagyon ismerős ez a téma. Azt gondolom, hogy azok, mint én, akik suli után abba hagyták a sportolást, vagy olyanok akik el se kezdték és 30-40 év körül elkezdenek sportolni, bele esnek abba a hibába hogy rövid idő alatt próbálják behozni az elfecsérelt éveket. Mintha minden futás az utolsó volna és hozzuk ki belőle a legtöbbet, holott éppen azért is sportolunk, hogy egészségesebbek legyünk és ezáltal 20-30 akár 40 év múlva is tudjunk sportolni. Ehhez pedig hozzá tartozik az, hogy kövessük azokat az alap igazságokat amiken más tapsztaltabb sportolók, edzők már átmentek. 

Nekem nagyon fontos a siker élmény és hogy élvezzem amit csinálok, persze szokott fájni, meg vannak kínlódós futások vagy mikor már nagyon elegem van abból hogy minden egyes futás vagy kerózás egy dombbal végződik mert dombon lakom, de mire felérek már egészen másképpen látom. Éppen ezért kicsit óvatos duhaj vagyok: 2009 januárban kezdtem el futni és csak majd két év után mertem neki menni a félmaratonnak. Az első félmaraton után pedig most egy évvel a maratonnak, úgy hogy tudatosan végig arra készültem habár futottam pár félmaratont, hogy 4 óra környékén tudjam lefutni a maratont. Lehet ha egy évvel hamarabb neki megyek a FM-nak, akkor már sokkal előrébb járnék, de lehet hogy nem mert lehet hogy lesérültem volna ( így is rengeteget kínlódok a térdemmel) vagy ronda, negatív élmény lett volna az első FM.

Azt mindenestre megtanultam a magam kárán, hogy az izomok és izületek lassabban fejlődnek mint a tüdő és érrendszer és hiába bírná az egyik ha le van maradva a másik. Az biztos, hogy egy olyan nudlinak mint nekem, ha sokat szeretne futni, akkor óvatosan kell emelni a távokat, és rengeteget kell dolgozni az állóképességen illetve  a láb és törzs izomzat erősítésén mielőtt lesz értelme a gyorsítani.

Nekünk is három gyerekünk van, tudom mit jelent,  és mélyen meghajlok előtted, ahogy helyt próbálsz állni a családban és a munkában és mellette sportolsz, ez mindeki számára példa értékű kell hogy legyen.

pátyalso 4619 napja
pátyalso képe

Szerintem 31 kilis futás után rosszullét nélkül is ha majd újra futsz ilyen hosszút edzésnek,megengedheted magadnak a másfél óra szundítást,sőt szerintem kell is ,mert a hosszútávfutás a pihenés észszerű beépítéséröl is szól az edzésmenetbe.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2013-08 hó (1 bejegyzés)
2013-07 hó (1 bejegyzés)
2013-06 hó (1 bejegyzés)
2013-02 hó (1 bejegyzés)
2013-01 hó (1 bejegyzés)
2012-11 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (2 bejegyzés)
2012-06 hó (3 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-09 hó (2 bejegyzés)
2011-07 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-05 hó (2 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (2 bejegyzés)
2011-02 hó (1 bejegyzés)
2011-01 hó (1 bejegyzés)
2010-12 hó (2 bejegyzés)
2010-11 hó (2 bejegyzés)