Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 980 355 km-t sportoltatok
Utálok futni-vagy lehet, hogy mégsem?...:-)

eXtrememan 2013 Kaposvar-feltávu IM

trixi55 | 2013-07-03 19:49:48 | 11 hozzászólás

Regen irtam ide beszamolot, ez is a tolem szokasos hosszu omlengos lesz :D


Sokaig ketseges volt, hogy egyaltalan indulok-e. Tobb oka van, egyreszt ugye ez szabadsag Mo-on, masreszt Edesapam is beteg, harmadreszt nem volt bringam es Zsunak is ezer millio dolga kozott nehezen tudtuk egyeztetni, hogy kolcson tudja adni. (es itt meg egyszer millio koszonet Zsunak, hogy vegul maga is nagy versenyre keszulve vegul is tudott a minimalis idejebol segiteni es megkaptam a bringat!). Es persze negydszer, hogy a verseny elotti heten ugye 40 fok volt Mo-on es en tudvalevoleg  nem tudok melegben futni.
Aztan lejutnom Kaposvarra is szervezest igenyelt, mert bringaval, cuccal, Budapestrol szombaton es vissza vasarnap auto nelkul.... Vegul a Vasemberek uszoedzesen megismert Szlávy Marcell Marcival mentunk az o autojaval szombat delutan. Eloszor a verseny szinhelyere mentunk a toponari strandra, felvettuk a nevezesi csomagot, chip, rajtszam, kicsit beszelgettunk ismerosokkel. En leginkabb csak 1-2 embert ismertem szemelyesen az elozo heti uszasedzesekrol. Aztan elmentunk unokatestveremekhez akik 7 km-re laknak a strandtol es nekik is halas koszonet a szallasert meg egyszer:)
Nekem szokasos verseny elotti Lidl lasagne vacsora, Marci is tesztazott. Persze nem konnyen aludtunk el, en ugy ereztem nem is aludtam egyaltalan, persze megis mert azt almodtam, hogy az uszas utan tobb oras szunettel lehetett csak megekezdeni a versenyt, es mivel ez eleg irrealis, igy biztos csak almodtam :D
Ebreszto reggel 6kor, osszepakolas, oltozes es irany a palya. Osszeraktuk a bringakat es bedepoztunk. Mar akkor eleg meleg volt, gondoltam is, hogy nagy szivas lesz a futas ebben a hosegben. Kozben a szel is nagyon fujt, a Deseda hullamzott rendesen. Szerencsere engedtek a neoprent, pedig hatareset volt a vizhomerseklet. Nekem mindenkepp jo volt neoprenben uszni, mert Kalmarban ugy is az lesz, igy ez ujabb gyakorlasi lehetosegnek szamitott. Kozben bemutatkoztam egy-ket embernek a szervezok kozul akiket innen FB-rol mar ismertem. Kulonben nagy meglepetes volt nekem, hogy rengetegen tudtak, hogy en ki vagyok es hogy svedbol jottem, sokan ugy jottek oda, hogy ugye en vagyok:)
Az uszasnak ugy akartam nekiindulni, hogy most nem lesz panik mint multkor, treniroztam magam agyban, hogy semmi gond, nincs miert panikolni, illetve meg is voltam gyozodve rola, hogy nem lesz, mivel meleg volt a viz. A bringapalyarol beharangozta mindenki, hogy nagyon nagyon nehez, mert 1000 m szint van a 90 km-ben es hogy nincs egy meter sik sem. Osszehasonlitaskent a 300 km-es Vatternrundanon is ennyi a szint csak ugye az tobb mint 3x ilyen hosszura van elosztva. Szoval a bringatol kicsit tartottam, de erdekes modon a szeltol nem paraztam be, pedig fujt rendesen idonkent mar viharosan. Gondoltam kelloen el elszek foglalva a dombok megmaszasaval a szel akkor mar mindegy is:) A futast 3x7 km-es korre terveztek, a strandon, mondtak, hogy az is emelkedos lesz, de ettol sem paraztam nagyon, mondvan ugy is olyan hoseg lesz, hogy abban nekem ugy sem megy a futas, ha meg dombos is hat kb az is mindegy :)
Feltoltes azt hiszem jol sikerult, kiveve a Mg-ot merta sotablettam elfogyott, bar Marcitol kaptam elozo este, de nem volt elotte rendes toltes, gondoltam is h ezzel meg gondok lesznek. lettek is... Vittem magammal folyekony Mg-ot az azert kellett.

80
Rajt elott bekentem magam vaselinnel, hogy jobban csusszon a neopren lefele es ne dorzsoljon ki nyaka. Mar belebujasnal ereztem, hogy ezert nem ez a kedvenc viseletem, valahogy mellkasban es nyakban mindig ugy erzem, hogy szorit. Multkori verseny elott valahogy jobban bele tudtam bujni, magasabbra huztam a nyakamon, most nem sikerul annyira. A rajt a to masik felen levo gatrol volt, odaig el kellett uszni 150-200 m. A viz kellemes meleg volt, neopren nelkul is nagyon jo lett volna. Uszas kozben ereztem hogy szur, szorit a mellkasom, de nem volt nagyon rossz es mire odaertem a rajthoz, el is mult. A gat kicsit csuszos volt, nehez volt megallni rajta. kicsit meg poenkodtunk a tobbiekkel aztan eldordult a duda vagy mi volt az:) Elindultam szepen egy lany utan akit ismertem es tudtam, hogy gyorsabb nalam, gondoltam mogotte akkor nagyobb lesz a hely. Ment is miden, tok jol haladtam, figyeltem a technikara. Aztan egyre jobban hullamzott, egyre tobben voltak korulottem, szerecsere senki nem utott vagy rugott meg, de kezdtem erezni, hogy megy a pulzusom fol, idonkent akkora hullam jott, hogy csak vizet kaptam a szamba nem levegot, es ereztem, hogy feszit a neopren, megint kezdodik, hogy nemt udok levegot venni, jon a pánik. Mielott a totalis panik eluralkodott volna rajtam atvaltottam melluszasra. De csak olyan nenisen, meg a fejemet sem tettem be csak lihegtem es evickeltem tovabb. Na ilyenkor arra nem szabad gondolni, hogy hogyan fogom en majd Kalmarban a 16 fokos vizben ennek a tavnak a ketszereset leuszni...szoval nem gondoltam erre :) Hanem arra koncentraltam, h minel hamarabb kilihegjem magam, jojjon a levego rendesen es probalkozzak a gyorssal. Idonket probaltam, de meg nagyon hullamzott korulottem a viz. Igy evickeltem tovabb egy ideig, aztan egy ido utan kitisztult elottem a hely (persze mindenki eluszott akikkel elotte egyutt haladtam), es lattam rendesen elore, picit a hullamveres is jobb lett, sikerult tartosan gyorsra valtanom. Innen ment egesz jol, mar nem volt legszomjam es az elso boja is kezdett kozeledni. Kezdtem teljesen megnyugodni. A bojat balrol kellett kerulni, aztan a kovetkezo nagyon kozel volt, azt is jol sikerult bevenni, tiszta volta terep elottem, mellettem jottek es persze oldalrol de komolyan senki nem utott vagy rugott meg. Itt mar nagyon jol ment az uszas, szepen ment a levego es haladtam is. Jol tudtam kinezegetni elore is, nagyon cikkcakkban biztos nem usztam. Ez a 3. szakasz viszont kicsit lassabban fogyott, utolag rajottem, hogy a szembeszel szembehullamzast csinalt. Vegul kimasztam a lepcson lenyomtam az orat de nem neztem meg. Futas depozni.

81

Minden nyugodtan ment, nem kapkodosan. Ja mikor raalltam a lepcsora a molon azonnal beallt a jobb vadlim, gondoltam nesze neked meg tekerj igy 90 km-t meg fuss 20at....Depoban rogoton a Mg-al kezdtem, aztan vetkozes, torolkozes, sisak, szemuveg fel, csukopant fel, ora , zokni cipo fel, csekk, hogy minden megvan majd tolas kifele a bringaval.
A bringa ugy egeszeben nagyon jol ment, meg is lepodtem, mert sokkal rosszabbra szamitottam. Ugye nem a sajat biciklimen ultem, es valahogy sokkal jobbnak esett ezen a bringan ulni, valahogy kisebbnek ereztem mint a sajatomat, nyujtottabbak voltak rajta a labaim ami jol esett es a kormanyt is kenyelmesen fogtam. Valahogy ugy ereztem hogy az egesz bringa ugy megy mint kes a vajban, idonkent az emelkedokon folfele mint ha magatol menne. Persze el is hataroztam hogy hazaerek es alaposan lemerem minden porcikajat, mert hasonlo meretet szeretnek magamnak is:) Kulonben sok erdekes nem tortent, csak fel es le, lefele ha eleg nagy volt a lejto, marpedig legtobbszor az volt:D feltettem elol is nagy tarcsara, hatul meg kicsire (csak ovatosan Mert Zsu mondta, h ne valtsak keresztbe, es mindjart az indulasnal a depobol kifele vezeto emelkedon le is esett a lanc amit szepen visszavaltogatva megoldottam) es max sebesseggel indultam neki az emelkedoknek az elejen az elso tarcsat visszavaltva aztan hatul is allitgatva az emelkedo hosszanak megfeleloen. Igy egesz sok dombra fel lehetett "szaladni" majdnem lenduletbol. Kb 25nel ettem egy gelt eloszor, a somogyszili forditonal toltottem az isora meg, h tele legyen, aztan jott Igal. Aki jart mar az igali emelkedon az tudja milyen...meredek...es hosszu... na szoval azt is meg kellett maszni, kemeny volt de nem lehetetlen es nem annyira veszelyes. Persze gondoltam, hogy visszafele kevesbe lesz vidam. Kozben persze fujt a szel is kemenyen, rendesen szembeszel volt, de valahogy elveztem az egeszet, nem volt unalmas, es rettentoen el voltam ajulva a bringatol, hogy milyen jol megy. Ahogy idonkent kevesbe meredek reszeken, vagy lejton, beallt a labam egy jo kis fordulatra es a kerek meg csak surrogot, hogy ssss, sssss, ssss,...komolyan tok jo elmeny volt:)

75

Kozben ereztem hogy a vallaim kezdenek leegni, gondoltam hogy kis voros rak leszek ennek az egesznek a vegen. Meg 2x ettem gelt, az utolso elottit az igali emelkedo toveben visszafele :) Aztan azt is megmasztam szepen, utana meg mar majdnem csak lefele menet volt az utolso 20 km-ben. Kulonben a bringa elejerol szepen elozgettem sorban az embereket, paran engem is leeloztek, de forditva sokkal tobb volt. Meg Herr Gyulat is lehagytam aki egykori POTE-s es foszervezo, nem is hittem a szememnek, gondoltam biztos van egy masik Herr is a versenyen:) Szamolgattam a forditok utan mikor szembe jott a mezony, h ha minden igaz 4. lany vagyok. Hat ez jol esett es nagyon elegedett voltam. Meg mikor elmentem ismerosok mellett (vagyis akiknek leginkabb en vagyok ismeros, de en nem mindnekit tudtam hova tenni) legtobben elismeroen regaltak, hogy egy lany elment mellettuk. Ezt tenyleg nagyon ertekeltem! Aztan valahol a 2/3 ada kornyeken az a lany akit 3-nak gondoltam lelassult azt hiszem meg is allt es akkor azt gondoltam, hogy a 3. helyre kerultem. Na itt mar teljesen elegedett voltam, hiszen nem is gondoltam, hogy egyaltalan valamifele elol levo pozicioban fogom talalni magam ezen a versenyen, amire edzeni mentem es hat azt gondoltam orom lesz ha tulelem. A bringan azert kelloen ereztem a labaimat a vegen, foleg a hatso/belso combomat, gondoltam is, hogy ennyire leamortizalom a labaimat pedig meg futni is kell. De versenyen nem tudom nem nyomni :)

76

Pulzusomat nem tudom mert a garmin ebben a multisport formaban nem mutatta, sot az atlagsebesseget sem, szoval gozom nem volt mivel megyek. A fele korul kiszamoltam, hogy egesz jo ido lehet ha a masik felet is ilyen tempoban tudom teljesiteni. Vegul csak eljott a depo, , elotte 5 km-re megettem meg egy gelt, hogy legyen municio a futasra, es ittam eleg sok vizet ra. A jobb vadlimat vegig ereztem, hogy hatareset, hogy ne alljon be, igy bringarol leszallva megint egy Mg volt az elso. Persze a masodik adagot nem terveztem, igy az a hatizsakban volt, vacakolt a cippzar es vegul az egesz hatizsakot kiboritottam, de meglett. Ja, a brinagval befutas a depoba sztem kicsit hosszu volt es nagyon gorongyos fuves talaj, nem votl egyszeru bringacipoben. Gyors cipocsere, sisak le, felkaptam meg egy Mg-ot, meg 2 gelt, mert mar csak 1 maradt az ovemen, aztan uccu neki futas. Jol indult, csak kicsit volt macskas a labam, foleg a jobb talpam, de kb 2 km utan teljesen oke volt. 5 alatti tempoval indultam el, ezen mindig meglepodok, h milyen gyorsan lehet futni a bringa utan, es foleg ugy, h laza kocogasnak erzed. Futasnal az volt a koncepciom, hogy nem volt koncepciomJ Szoval az volt a koncepcio,hogy nem nyomom, hanem ugy futok, hogy kenyelmes legyen, ne essen rosszul , ami "jon" a labambol azt a tempot futom. Ha lassulok, akkor lassulok, nem volt semmi idocelom. Jol esett a futas, bar azert melegem volt, es mindenki szentsegelt a szel miatt (volt aki hangosan:D), en kifejezetten orultem neki, mert husitett. A palya erdekes volt es mivel nem neztem meg elore ezert vagy 3x megkerdeztem a forditokban, hogy biztos 3 x kell-e ott elfutni:) Balra indult 1 km, fel egy nem kicsit meredek de rovid emelkedon, vissza 1 km, majd jobbra 2,5 km es vissza. Ez volt egy 7 km-es kor, ebbol kellett 3. Az elso kor jol ment, sajna a garmin nem mutatta a megtett tavot, es a pulzust sem . Ez utobbit nem bantam, mert biztos nem volt alacsony es akkor csak idegesitem magam, de a tav rovid, szoval tudtam, hogy a pulzus miatt nem fogok fejreallni az 5-os tempommal. Csak atlag meg pillanatnyi tempot mutatott es az stabilan picivel 5 felett volt. Ittam isot vagy vizet ami jol esett es mentem szep egyenletesen es ugy ereztem konnyen megy a dolog. Szamolgattam a szembejovo lanyokat es arra jutottam, hogy meg mindig ketten vannak elottem, elegedetten nyugtaztam ezt. Sok embert lehagytam itt is, paran engem is, de nem sokan. Sokan mikor jottek szembe biztattak, mondtak, hogy milyen jol megyek, meg hogy jo hogy mosolygok:). Meglepodtem kulonben, hogy azt gondoltam, hogy itt mindenki joval 5 alatt fogja nyomni, de ez egyaltalan nem igy volt, voltak paran persze, meg az elottem levo mezony, de nagyon sokan joval lassabban ment. Utolso korben ettem meg egy gelt, aztan mar csak az utolso forditos 5 km volt vissza. Itt mar nagyon melegem volt es ereztem hogy brutalisan leegett a vallam, azert vartam mar a celt, de labilag es egyebkent minden oke volt. Szabolcs, aki eljott nekem drukkolni nagyon jo fej volt, idonkent futott velem es a vegen is jott egy picit. Nagyon koszonom neki is a szurkolast meg egyszer!! Es a sportcsokit is:D

79


Aztan eljott a celegyenes, egyedul itt noveltem kicsit atamepot az egesz futas alatt es viccelodtem a fotossal aki az ut kozepen kattintgatott, hogy atugorjam-e:) A celkapu elott a palya szelen volt Andris aki megtanitott uszni:), neki is nagyon megorultem. Aztan mar csak befutas volt hatra es jott a hatalmas meglepetes, amikor a speaker azt mondta, hogy megnyertem a nok kozott a versenyt! Hat ezen teljesen ledobbentem, egyatalan nem szamitottam ra, es hirtelen nem is ertettem, mikor en mindig lattam lanyokat magam elott. Persze kesobb kiderult, amit en nem tudtam, hogy valto is volt es ok valtoban indultak ezek szerint. A bringan egy lany volt aki elottem ert a depoba, ot meg valahol a futas alatt hagytam le, de fel sem tunt, mert elmentem par ember mellett, es a forditok miatt nem tudtam, hogy o elottem van. Szoval nagyon szuper volt, kaptam az ermet mint mindenki es a helyi tv interjut akart csinalni velem :O Hat beszeltem egy kicsit, biztos nem sok okossagot:) Fantasztikus volt ugy neyreni egy versenyt, hogy igazabol nem is versenyeztem senkivel csak mentem ahogy nekem jol esett. Es hat nem is hiszem hogy tul gyakran fogok versenyt nyerni, igy emiatt is kulonosen orulok ennek. Aztan a masik, aminek nagyon orulok, hogy nagyon nagyon meg vagyyok elegedve az idommel. Azt tudtam, hogy egy sima palyan tudnek 6 oran belul menni, de ezen a tereoen gondoltam 6-7 ora lesz. %’48 lett az összidöm, 41 perc uszás, 2’20 T1, 3’18 bringa (27,5 km/h), 2’20 T2, es 1’48 felmrathon (5’07es tempo). Eloszor akkor dobbentem ra, hogy milyen jo idot megyek, amikor az utolso 5 km-re indulva valaki epp celba ert es bemondtak az idejet: 5`21...na gondoltam ha ezt az 5 km-t valami gubanc folytan csak 6os tempoval mennem, akkor is 6 oran belul leszek, hu ettol nagyon feldobodtam.

77


Celban Szabolcs oromkodott nekem, aranyos volt, aztan sokan gratulaltak meg meg en is masoknak. Aztan befekudtem a masszazsba mert azert a labaim foleg hatul combban es vadliban rendesen be voltak allva. Ott pedig csodat tettek a Latasserult Egyesulet masszorei. Nagyon ugyesek voltak es megerositettek, hogy a jobb vadlimban van egy tobb orat igenylo csomo, persze ezt tudtam eddig is es mindig ezzel az oldallal van gondom. Igazsag szerint az utobbi honapokban egyszeruen nincs idom massziroztatni menni, ha idom van akkor edzek vagy otthon vagyok a csaladdal, mas nem fer bele. Utana tiszta konnyuek lettek a labaim.
Beert Marci is nagyon szep idovel, aztan fenykepezkedtunk, beszelgettunk, megosztottuk az elmenyeket. 18kor volt kozos fotozas es ajandeksorsolas, ahol a tamogatok igen komoly ajandekokat sorsoltak. En is nyertem egy epilatort, eredetileg egy fiue lett volna, nem is ertettem, hogy miert nem o kapja hiszen minden valamirevalo bringas srac leborotvalja a labat...na ez csak egy picit fajdalmasabb, de hat egy IM mindent kibir, vagy nem? ;)
Marci pedig megnyerte a fonyeremenyt, egy triathlon specifikus spinning bringat! Andris viccelodott is, hogy most aztan nem mehetek Marcival vissza BP-re mert akkor nem fer be az extra bringa:) De aztan minden megoldodott. Kidepoztunk, osszepakoltunk, elotte meg benyomtunk egy sajtos tejfolos langost, ha mar medium steak nem volt a strandon :D
Nagyon jo elmeny volt ez a verseny, foleg mert nem vartam tole semmit, csak hogy baromi nehez lesz. Vegul egyatalan nem ereztem annyira neheznek es bonuszkent meg meg is nyertem:O Eredmenyhirdetes nem volt mert ez csak egy edzoverseny volt, amit csak azert sajnalok, mert biztos nem gyakran, ha meg egyatalan valaha, fogok megnyerni egy versenyt. :D
Haza jo keson ertunk, ekkor meg vart a borondok becsomagolasa, ebben Attila nagyon sokat segitett! Kis csaladom addig Bp-en volt a Gyerekszigeten es a gyerekek nagyon jol ereztek magukat, koszonom nekik es Attilanak, hogy elmehettem, elengedtek es orultek nekem mikor megjottem. Nagyon sokat szamit az o tamogatasuk.

78

2013-08 hó (1 bejegyzés)
2013-07 hó (1 bejegyzés)
2013-06 hó (1 bejegyzés)
2013-02 hó (1 bejegyzés)
2013-01 hó (1 bejegyzés)
2012-11 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (2 bejegyzés)
2012-06 hó (3 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-09 hó (2 bejegyzés)
2011-07 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-05 hó (2 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (2 bejegyzés)
2011-02 hó (1 bejegyzés)
2011-01 hó (1 bejegyzés)
2010-12 hó (2 bejegyzés)
2010-11 hó (2 bejegyzés)