Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 927 491 km-t sportoltatok
Uszodai gyötrelmek

Szenior OB után, EB előtt

Kovada | 2013-04-16 07:37:32 | 7 hozzászólás

Elég ritkán tudom magam rávenni egy-egy naplóbejegyzésre, de most nagyon szükséges kiírni magamból egy pár dolgot, rendszerezni egy kicsit a múltat meg átgondolni a jövőt.

Túlvagyok a korcsoportos országos bajnokságon. Igazából köztes felkészülési állomásnak szántam, de ahogy közeledett a verseny egyre nagyobb fontosságot tulajdonítottam neki. Ezzel tudtam magam motiválni az egyedül való felkészülésre, januárban nem fértem el a többiekkel a pót-uszoda 2 sávjába, aztán meg egy héttel azután, hogy visszatérhettünk a főiskolai usziba, egyik napról a másikra elment az edző. 8 hétig nem volt senki aki értett volna az edzéshez, sms-ben érkezett edzéstervet olvasott fel az egyik apuka. Aztán lett új edző, de ez már csak két héttel a verseny előtt történt, így vele még az ismerkedés kezdeti fázisáig jutottunk el.

Pár körülmény még: 1) 4 héttel a verseny előtt a kisfiammal szánkózni mentünk, és fenékcsusztával a lejtő alján egy hó alatt rejtőző fatuskónak csapódtam. Nagyon fájt, de fel tudtam állni, kínkeservesen az autót is elvezettem haza. A felkelő nap másnap már az uszodában talált. Viszont ülni nem tudtam, a fájás egy hétre rá se múlt el, így elmentem röntgenre, és igen, eltört a farkcsontom. Na nem baj, úszni tudtam vele, a fordulóknál kellett vigyázni, meg ugrani nem tudtam, ezt csak a verseny előtti két napban gyakorolhattam kicsit.

2) A verseny előtt háromnapos tanulmányútra mentünk, az ország túlvégére. Vittem füldugót, de persze nem hagytak aludni, mindig későn értünk a szállásra. Fájó szívvel de lemondtam az éjszakai ivászatról. A kirándulás zárónapján, pénteken 5-kor felkeltem (6 óra alvás után), majd röpke 6 órás Volán-buszozás után kinyújtóztathattam kezem-lábam Kecskeméten.

Na ezek után 400 gyorson a tervezett álomidőn belül 2 mp-cel, 4.43-at úsztam, ami a 4. helyre volt elegendő. Időre hajtottam, tehát siker mindenképp, az csak plussz, hogy Hajdú Lászlót először vertem meg 400-on, és Dex-től is csak 3 mp-et kaptam 100-anként, reméltem hogy nem ver 5mp-nél jobban. Kár hogy nem lett meg a dobogó. A többi számot tölteléknek, edzésnek szántam, kivéve a másnapi 50 és 100 gyorsot. Végre sikerült aludni egyet, miután a kollégiumi szobai hangszórót kitéptem a falból, mert fél 10-kor is még bemondtak rajta marhaságokat. 50 gyorson 27mp, szintén egyéni csúcs. Lábtempó nagyon ment, és ezzel 1 tizeddel Dex elé kerültem, az egyetlen számban ahol esélyem volt vele szemben. Ezüst. 100 gyorson nem tudtam igazán koncentrálni, az első 50-et elaludtam, nem volt jó a mozgásom, de a minimum cél, a percen belüli eredmény meglett. Molnár Gergő elé. Arany.

Most először értem fel a 18 éves szintemre, 400-ig jobb is vagyok mint voltam, valószinűleg 800-on még nem menne a 9.34, 1500-on a 18.35, de nyárra meglehet ez is.

Most egy hét pihi, majd felkészülés a szenior eb-re, szeptember, Eindhoven. Új edzővel, kicsit kedvezőbb körülményekkel célba vehetem a mezőny első felében való szereplést a nyíltvizi 3000m-en. Az erőállóképességemet kellene fejleszteni, esetleg egy kis újraalapozás után, hogy bírjam az 1.15-ös tempót 1500-ig, illetve 3000-en mondjuk az 1.17-es 100-akat. Köztes versenyek lesznek, pl juni 1 cetrend, juni vége nyiltvizi MUSZ OB, ha engednek versenyen kívülieket, Balatonátúszás 1.15-ön belül mostmá', esetleg 1-2 kisebb tóátúszás vagy szenior uszodai, vagy MUSZ vidékbajnokság. Júli eleje nyaralás, júli közepétől aug végéig egy intenzívebb edzés kellene, heti 6-7 edzéssel, 30 km/hét, az már meghozná a kívánt eredményt. Terveztem az ironmant is ismét, váltóban, de eltörölték a díjazott váltót, a szervezőt felhívtam, azt mondta, hogy nem támogatja a "csili-vili váltók" szereplését.

7 hozzászólás

Bozót 4029 napja
Bozót képe

Ilyen előzményekkel még szebben csillognak azok az érmek. Gratu! 

necromedve 4029 napja
necromedve képe

Gratula a hétvégi teljesítményedhez, jól sikerült motiválni magad. :)

Így felnőtt fejjel lehet még a gyerekkori szintnél jobban úszni úgy, hogy azóta volt egy csomó kihagyás, meg töredék időt tudsz csak edzésre fordítani? Gondolom, fizikailag azóta nem sokat nőttél, max az állóképességed lehet jobb a hosszabb távokon. Szóval nem tudom, ez mennyire reális cél. Nálam tuti megvalósítható, hogy az akkorinál jobbat menjek. :D De egy "profinál" nem tudom.

A többi célhoz meg sok sikert! Sűrű lesz a program. Ha nem csak a nagyatádi verseny érdekel, esetleg nézd meg a Balatonmant is, ott talán lesz váltó. Fejből most meg nem mondom.

monique 4029 napja
monique képe

húha, gratula!

ironman: ez a nagyatádi? mi ez h "csili-vili váltó???" ... :o

 

necromedve: ezek szerint lehet! konkrétan azt írta, hogy a hosszabb távokon nincs még meg a régi szintje, 400m-ig meg jobb is, mint volt :D durva! :)

Dex 4028 napja
Dex képe

Gratula még 1x itt is :) Lassan feltöltöm én is a versenyszámokat videókkal, némelyiken így rajta leszel :) értelemszerűen az 50m-t hagyom a végére :D :D

 

A felnőttkori fejlődéshez. Ha valaki a legmagasabb szintű élsportoló volt végig fiatalon, akkor arra a szintre szerintem szinte lehetetlen visszatérni. Viszont pl nálam is már más a helyzet. 30év körülre megvan már az a férfi izomzat és erő, ami fiatalon nincs, ezért lehet a korábbit megközelíteni vagy azt túlszárnyalni. És talán ezért előbb a rövidebb távokon és később akár a hosszabbon is.

Kovada 4028 napja
Kovada képe

Köszi a gratulációkat. Azért én messze voltam a profitól, a 17-18 évesen a 18.30-as 1500 áppcsak az élbolyhoz volt elég triatlonban, szökni nem lehetett vele. Akkoriban nem edzettem rá 800-nál rövidebb távra, nincs is versenyeredményem, csak edzésidők, így nem volt olyan nehéz megdöntenem. Akkoriban kb 30 km-t úsztam hetente, ez most csak kb 20 km, ezért a hosszabb távokon már gondjaim vannak.

nagyatádihoz: Herr gyula egyértelműen megmondta nekem telefonba, hogy nem szívleli a saját sportágukban profikból összeálló csili-vili váltókat, akik a pénzdíjra hajtanak. Kimondta, hogy inkább ne nevezzen ez az 50 váltó, és jöjjön helyettük buliváltó. A díjazás is sorsolással lesz eldöntve. Zárójelben: tavaly 2. helyért kaptunk 60eFt-ot, ami pont fedezte a nevezési díjat és a leutazás költségét, szállást havertól ingyen kaptunk, így 0-ra tudtuk kihozni. Én csak azt nem értem, hogy ami eddig volt (ti buli és díjazott kategória a váltóknál) az miért nem maradhatott meg ugyanígy, elvégre egy verseny színvonalát csak emeli, ha öldöklő verseny folyik nagy nevek közt.

Zolo 4028 napja
Zolo képe

Nagy gratula az eredményekhez. Ahogy néztem, csak te fértél be 1 perc alá 100 gyorson a mi korosztályunkban. :)

Dex 4028 napja
Dex képe

Pedig a "csili-vili" váltók a látványosak. Régen Fadd-Domboriban is voltak ott nagy nevek. Emléxem 1x Zubor Attila úszott, na meg hogy megcsodáltuk nem is tudom kinek a Deutsche Telekom-os Pinarelloját. Majd kiderül meddig lesz az atádi az elsőszámú ironman hazánkban..

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2013-04 hó (1 bejegyzés)
2012-08 hó (1 bejegyzés)
2012-03 hó (1 bejegyzés)
2012-02 hó (3 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)