Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 243 338 km-t sportoltatok
A hatlábú futóbolond

IR(tó) ijesztő.....

solymika | 2012-03-26 14:17:15 | 21 hozzászólás

Péntek. Vérvétel eredményeinek átbeszélése. Határértékek átlépése.

Nem sokkal, de fölötte vagyok.

Pont elég.

Konklúzió?

kezdődő inzulinrezisztancia.

Végkövetkeztetés?

Szénhidrátmentes- vagyis inkább szénhidrátszegény diéta. Ja, és sok mozgás ( teszem hozzá az orvos rohadtul nem ismer )

KÖNYÖRGÖM HOVA MÁR?

Eddig sem nagyon ettem kenyeret, krumplit, rizst, cukrot, csokit, hüvelyes zöldséget.... Kínosan próbálok ügyelni ezekre a dolgokra. 

Jó, nem mondom azt, hogy néha nem csúszik le 1-1 szelet pizza, egy tál bableves vagy étcsoki, na de max ebédre....

Oké, a szervezetemnek vannak vésztartalékai ( értsd +5-6 fölös kilo) de ha ezt a típusú diétát kell tartanom, akkor a mozgás mellett az hamar elfogy.... Jó, ez a dolog pozitív oldala. Ezen kívül nagyon nem tudok mit felhozni.

És hogyan tovább? Halvány lila segédfogalmam sincs.... Nem élhetek csak tojáson, fehér húson, zöldségen, sovány tejterméken, és sorolhatnám még. Honnan tudnék plusz energiát bevinni?

Gondoltam már a fényevésre......

Tegnap volt a mélypont... Bár szoktam 1-1,5 órákat aludni hétvégén egyszer-egyszer délután, de kettőtől fél hatig????????

Megzuhantam picit...

21 hozzászólás

zenoka 4447 napja
zenoka képe

pl gyumolcsbol
Ot erdemes elolvasnod szerintem
http://futo.blog.hu/2012/03/22/futoprofilok_levente

egyebkent nekem napi 180 gr szenhidratot kell beosztanom (I. es tipusu diabeteszes vagyok) siman megoldhato belole az edzes. fejben dolgozd fel aztan a szervezeted 3-4 het alat at all! csak a letargiabol szedd ki magad mert tokre nincs ertelme.

solymika 4447 napja
solymika képe

köszönöm,

hasonló alternatív energiaforrásra gondoltam, igen. Azt viszont nem tudom pl, hogy mézet lehet? Vagy a banán az nem sok már egy kicsit?

a letargia is átmeneti, csak ezt is fel kell dolgozni....

monique 4447 napja
monique képe

solymika, ez a link egy gyümölcsalapú étrendről beszél. az gyakorlatilag cukor, egy része glükóz, másik része gyümölcscukor. ha jól értelmeztem a blogodat, te ilyen sok szénhidrátot nem vihetsz be...?

monique 4447 napja
monique képe

konkrétan írja is: "Körbe is kell nézni, hogy hol mi az olcsó, de a szénhidráton van a lényeg. Ha nem tudnám megoldani gyümölcsből, akkor főtt krumpli, rizs, kusz-kusz lenne a fő ételem."

Bozót 4447 napja
Bozót képe

"Csípőből" azt mondanám, keress másik orvost, de sajnos épp Zenoka esete bizonyítja, hogy mennyire tájékozatlanok a dokik sport terén, hiába jó szakemberek amúgy.    Elég szkeptikus típus vagyok, de talán nem árthat utánaolvasni néhány diétának ami épp az inzulinrezisztancia/cukorbetegség megelőzését, "gyógyítását" célozza

tomcsi 4446 napja
tomcsi képe

először is nem csüggedni...ez a cukor-dolog meg most akkor magas vagy csak lesz magas?

sok tojást se egyél, mert attól meg a koleszterined megy fel :-))

amúgy meg lehet a cukorbetegség elsősorban getetikai alapon jön elő...nyilván számít az életmód is, főleg a mai életforma eleve sok cukor és sót etet a fiatalokkal és a felnőttekkel is...nem kő mindent megenni amit eléd raknak...válogasd meg mit eszel, és ne csak a kedvenceid miatt...

látom sokat mozogsz, úszol...privát véleményem, egészséges az úszás, a bicikli, de izzadás szempontjából legjobb a futás...itt jól eltudod érni a kellő pulzustartományt, és ott tartani...a biciklinél is van lejtő ahol pihenhetsz, futásnál az sem olyan pihenés...

súly...látom van rajtad kicsi, ami lehet neked kicsi, de ha a magasságodból kivonsz 100-at, megkapod kb mennyi a maximális súlyod...vagy tömeged :-))

ez egy figyelmeztetés, még idejében, nem jó ahogy élsz, változtatnod kell...van aki nem képes, vagy visszazuhan, remélem TE képes vagy rá...

zenoka 4446 napja
zenoka képe

Bozót: a diabeteszemre vagy a "muszkulusz biszbusz"ra gondolsz?:)
monique: csak azert linkeltem hogy lassa mindenre lehet talalni alternativat
solymika: mivel nem irtad pontosan hogy milyen dietara fogtak vagy hogy a dokid szerint mit fed le az inzulinrezisztencia kezelese nalad (milyen dieta, gyogyszer kell e, kell merni a vercukrodat folyamatosan etc.) igy mi/en nem nagyon mernek mit mondani mit lehet mit nem...

egy a lenyeg barmi van meg kell tanulni tudatosabban taplalkozni es mertekkel fogyasztani ( pl a cukrosok is ehetnek akar mezet banant is csak nem mindegy hogy mikor es pl az elobbinel milyen minosegu a cucc es szamolni kell a szenhidrat ertekevel a taplaleknak sot meszebb megyek akar normalis csokit is ehet a cukor beteg bizonyos korulmenyek kozt mindenfele negativ kovetkezmeny nelkul)


nezd a pozitiv oldalat, lehet hogy sikerul egy olyan rendszert kialakitani az eletedben amitol egeszsegesebb leszel jobb lesz a kozerzeted etc:D

solymika 4446 napja
solymika képe

Köszönöm mindenkinek,

Igen, ez a Levente féle történet nem lesz az igazi, hiszen olyan gyümölcsökkel, zöldségekkel és minden mással van tele, amik engem szétbombáznak. Így is komposztgödörnek érzem a gyomromat néha ;)

mára kicsit jobb, közben fel és kiderítettem egy-két dolgot. Mi az amit lehet és mi az amit nem, szóval kezd lassan összeállni a kép. Viszont amíg nem áll át teljesen a szervezetem, addig visszaveszek a mozgás mennyiségéből. Utána lehet "duhajkodni"

 

Teszem hozzá zárójelben, nagyobb pofonokat is leosztott KO-val egybekötve az élet, mégis itt vagyok, ezen is nagyon hamar túlleszek

tomcsi,

Magasnak éppen magas, nem az egekben van, de ha nincs kordában tartva, akkor szabadul el a pokol.

Sajnos közvetlen hozzátartozóm volt cukorbeteg, tudom mivel jár....

Voltam "ideális" súlyon, ami nálam 63kg azt kell mondjam csont és bőr.... hiába a mozgás, hiába a bármi, tökéletes testtömegindex és társai, nem tetszett, amit akkor láttam. Most 65-68 a cél, szerintem pár hét és simán elérem. Végülis van pozitív oldala is a kényszerdiétának. :)))))

tomcsi 4446 napja
tomcsi képe

nem célom manökent nevelni belőled :-))

az arc más kérdés, azt ne vedd egy kalap alá a testtel...és nem gondolom badis vagy, akin elhatalmasodik az izom mennyiség :-))

mert az izom az nehezebb mint a zsír...ha magasabb vagy mint az átlag az előny, lehetsz picit súlyosabb :-))

a női testnek a plafon a testmagasság -100, az arcnak a + 10% áll jól...

férfinek is ugyanez...aki ez alatt van az a futóalkat :-))

a mozgást meg NE csökkentsd semmiképp, sőőőt...a mozgás bontja a cukrot...úgy tudom...

 

sok sikertet!

tomcsi 4446 napja
tomcsi képe

gondolom mi a nem szimpi a cikkben, félsz hogy büdös leszel... :-))

tény amit mi életformának hívunk, az egy kalap kaki...kevés vitamint és ásványi anyagot viszünk be, műkajákon, műéletet műélünk :-))

nem mondom menjünk az erdőbe, de itt alapvető gondok vannak a városiasodással...

solymika 4446 napja
solymika képe

:))))))))))

Ez kész, bearanyoztad a napomat :DDDDDDDD

Azért csökkentettem kicsit a mozgást, mert nincs annyi energiám, mint előtte volt. Igaz, csak 5 napja csinálom, de érzem, hogy napjában jó párszor képes lennék lefejelni az asztalt, mert elalszom.

tomcsi 4446 napja
tomcsi képe

ezért élek :-))

vagy lehet aludnod kéne? :-)

főleg éjjel :-))

esetleg bukósisak :-))

tomcsi 4446 napja
tomcsi képe

ja, és elárulom rajtam kb 5% plussz van...így pont jó a testem és az arcom is :-DDDDDDDD

vagy pont egyik se :-)))

gabocz 4446 napja
gabocz képe

Szia Solymika! Ki mondta, hogy ki kell zárnod a szénhidrátot az étrendedből??? Az éppolyan káros lenne, mint a túlzott szénhidrátbevitel.

A szénhidrátdiéta arról szól, hogy meghatározott mennyiségű CH-t (az orvosod meg fogja adni grammban, hogy mennyit) be KELL vinned a szervezetedbe méghozzá meghatározott elosztásban. És pont úgy, és pont akkor, és lehetőelg egy grammal se többet.

Tudom, mert nekem terhességi diabéteszem volt. Kemény volt a diéta, meg a méricskélős főzés, de nem jött föl rám csak 2 kiló az egész terhesség alatt, viszont a baba szépen fejlődött. (Mellesleg én se voltam kövér: 59 kiló voltam, amikor teherbe estem, és a végén bébistül voltam 67 kiló.) Te is számathatsz rá, hogy az az 5-6 fölös kiló leolvad majd rólad, ha tartod a diétát.

Szerintem semmilyen javasolt diétát ne próbáljl ki, amíg az orvosoddal (dietetikussal) meg nem beszélted. Ha tényleg IR-ed van, akkor nagyon fontos a megfelelő CH diéta, mert ha nem tartod be, akkor diabétesz alakul ki, ami már nem biztos, hogy szimpla diétával kordában tartható (gondolom, nem akarod inzulinnal lőni magad te se).

Én ugyanakkor azt is gondolom, hoyg a diéta beállítása előtt beszéld meg az orvossal, hogy rendszeresen sportolsz, különben esetleg túl alacsonyan állítja be a napi CH értékedet!

Visszatérve: amikor megtudtam a terhességi diabéteszt, én se aludtam napokig, teljesen kivoltam, hogy hogy fogom én ezt csinálni, de visszatekintve abban a négy "diétás" hónapban táplálkoztam a legkiegyensúlyozottabban egész életemben. Hatékonyabb fogyókúrát ma se tudok elképzelni (175 gr CH-ra volt beállítva az étrendem). Kár, hogy időhiány miatt ma már nem tudok eszerint enni.

Mikka 4446 napja
Mikka képe

Szia! A terhességem alatt én is megismertem a terhességi diabéteszt,és tényleg nem egy ideális állapot folyton méricskélni a szénhidrátot. Azóta megismertem a paleo táplálkozás, és rá kellett jönnöm,hogy a gyorsan felszívódó szénhídrátok nélkül is van élet. 

Nem akarom azt mondani, hogy ez lenne az egyetlen üdvözítő megoldás, körbe kell nézni a diéták körében, de ez is egy lehetőség.

Édesapámnak 2-es tipusú cukorbetegsége van és mióta áttért a paleo étrendre jelentősen csökkenthette az inzulin adagját,és beállt közel normális szintre a cukra. 

Folyamatosan figyelni kell,hogy mi az, ami neked megdobja a cukrod, és azokat kerülni.

Ja, és ez a gyengeség hamar el fog múlni.

Sok sikert és fel a fejjel!

 

alouette 4446 napja
alouette képe

Sok sikert és kitartást az új életmódhoz, akárhogy is döntesz!

Azt írod, hogy néha " komposztgödörnek" érzed a gyomrod. Amikor 22(néha 28) kg-val voltam több, mint most, akkor  nekem is hasonló gondjaim voltak, pedig ettem ugyanúgy gyümölcsöket, zöldségeket akkor is. Aztán elkezdtem az ennivalókat szétválasztani, legalábbis a gyümölcsöt a többitől, a szénhidrátot a fehérjétől és amellett, hogy elmúlt a túlsúly, meg a magas vérnyomás, még az emésztésem is rendbe jött.

A gyümölcsök olyan tiszta energiaforrások, amiket érdemes magukban fogyasztani.....

pataporc 4446 napja
pataporc képe

Szia Sorstárs!

Én is IR-es vagyok, középkezdő. :)
 :) Nagy vonalakban: a mi étkezésünk alappillére és fő bálványa a Korpovit keksz. :) Abszolút kerülendő: gyorsan felszívódó szénhidrát, főleg a finomított dolgok, cukor, fehérliszt, cukros löttyök. Ezeket már most semmisítsd is meg. :) Ezeket lassú felszívódású szénhidrátokra kell cserélni, teljes kiőrlésű liszt, xilit a cukor helyett stb. Kicsit drága mulatság, erre készülj. Napi 5x étkezés, számolgatni kell a bevitt szénhidrátok mennyiségét, ez az a pont, amit én személy szerint nem tudok megugrani, de van táblázatom, szívesen odaadom (és receptjeim is!). Gyógyszert adtak?

A banán sajnos tilos. Ez és a szőlő a leginkább tilos, mivel nagyon sok bennük a szőlőcukor (ez a mi fő ellenségünk). A mézben invertcukor van (szőlőcukor + gyümölcscukor 1:1 arányú keveréke), emiatt szerintem nem mehet, de talán du. egy pici igen, utána kell nézni.

Aztán vannak ilyen trükkök, hogy a krumplit cserélni kell csicsókára, sok rostosat kell enni (lassítja a felszívóást).

gabocz 4446 napja
gabocz képe

"a mi étkezésünk alappillére és fő bálványa a Korpovit keksz" XD XD XD XD XD XD XD XD XD XD XD XD XD XD XD XD XD

Emlékszem, egy idő után csomó mindent Korpovit kekszben számoltam: Pl. egy közepes alma az 5 Korpovit keksznyi szénhidrát stb.  Mértékegység lett... szörnyű...
Viszont most is van belőel nálam egy csomaggal. Kaukázusi kefírrel nagyon finom.

Nekem soha senki se mondott olyat, hogy bármelyik kaja tilos lenne. Mindent szabad volt, amennyiben belefért az előírt CH mennyiségbe. Ennek megfelelően volt egy csomó kaja, amit nem ettem, mert egyszerűen nem fért bele: pl. lekvár, müzli, normál csoki, szőlő, dinnye, méz, normál süti... Viszont ettem rizst, krumplit, kenyeret, igaz, a mostanihoz és a korábbiakhoz képest sokkal kevesebbet.

 

monique 4446 napja
monique képe

alouette: érdekes, amit írsz. olvastam erről a szétválasztásos módszerről, de úgy gondolom ez egyénfüggő lehet. a gyümölcs evése nekem is valóban sokkal jobban működik üres gyomorra. viszont fehérjét képtelen vagyok szénhidrát nélkül enni, ha szétválasztom őket akkor panaszkodik a gyomrom. lehet erre varrni gombot=)) én ezért gondolom h egyénfüggő....

alouette 4445 napja
alouette képe

monique: biztos egyénfüggő, meg az is biztos, hogy minden módszer akkor sikeres, ha hisz benne az ember:)...nekem szétválasztással sikerült megszabadulnom sok-sok felesleges kilótól, azóta is figyelek valamennyire az étkezésre,de amit következetesen megtartottam az a gyümölcs üres gyomorra evése és nagyon jó hatással van( rám, másnak lehet, hogy épp nem segít)

monique 4444 napja
monique képe

alouette: lehet, bár ez nem hittől függött nálam, nem volt semmilyen elvárásom, csak észrevettem h ez van :)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2012-09 hó (1 bejegyzés)
2012-04 hó (1 bejegyzés)
2012-03 hó (2 bejegyzés)
2011-11 hó (3 bejegyzés)