lacika76 futás

2013.04.21 Vasárnap, 09:30:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

01:27:17

Távolság

21.19 km

Tempó

04:07 p/km (14.57 km/h)

Pulzus

Átlag
166
Minimum
131
Maximum
171

Edzésleírás

28. Telecom Vivicittá félmaratoni beszámoló

 

Nos, szép kis reményekkel készültem, és vágtam neki a számomra meghatározó alkalom első ismétlésének.

Tavaly, életem első BSI-s versenyén elég hideg, szeles, sőt, havas időjárása közepette róttuk a kilométereket Buda és Pest útjain. Ma nagyon más időjárás várt ránk. A tavasz szinte pillanatok alatt elmúlt, és kora nyárias időjárás vette át a helyét. Számítottam rá, hogy a meleg picit megnehezíti majd az áhított idő elérését. Mindenképpen a pulzusból indultam ki, mivel nagyjából megvan az a sáv, amit versenyen tudok futni. Ennek az elvnek megfelelően futottam végig a mai félmaratoni távot.

A mai esemény élmény értékét tovább emeli az a tény, hogy édesanyám az általam készített 7 hetes edzést elvégezve megfutotta első Midicitta (7km-es) versenyét. A mai nap valójában róla szólt. Remélem számára is ugyanakkora esemény, és emlék lesz a képzeletbeli futós emlékkönyvben, mint nekem. :-) Nagyon szép időt futott. 49 percre volt nevezve, 49:10-es eredménnyel hozta a tervet. :-)

 

Egy kicsit akkor a saját élményeimről, tapasztalataimról.

A bemelegítés, és néhány km laza futás után még volt kb. 15 perc a rajtig, így kényelmesen beálltam a megfelelő rajtzónába, nem úgy, mint tavaly. :-)

Semmi stressz, abszolút rá voltam hangolódva az eseményre, aminek örülök azok után, hogy tavaly mennyire stresszeltem magam a versenyek előtt.

Péter Attila ismét kitett magáért, jó un. ring speaker volt. A szokásos hangulatkeltő beszólások, kézmozgások, ugrabugra után elérkezett a start ideje. Visszaszámolás 10,9,8…1, start…

Érdekesség, amit többet megjegyeztek a srácok a zuhanyzóban, hogy az 1:30-as iramfutók frankó kis 3:50 körüli tempót nyomtak az első km-ben. Hoppá, ez véletlenül nem az 1:23-1:24-es iramfutó csapat valójában? Ja, hogy olyan nincs is. :-) Szerintem szóltak nekik, hogy lassítsanak, mert az első km után már beálltak normál tempójukba.

A verseny első 5km-re a Margitszigeten zajlott, mivel a Kossuth teret átépítik, és módosult a futási útvonal. Elég jól ment, az első km nyitásnak 3:56-os lett.

Nagyon figyeltem a pulzusra, hogy ne menjen nagyon 165 fölé. A meleg miatt számítani lehetett, hogy kicsit magasabb értékek lesznek, de gyakorlatilag tavaly is ennyi volt.

Szóval, körözgettünk a szigeten, az 1:30-as iramfutókat már az első km után lehagytam, meg a mezőny első magját. Sajnos elég szűk az a rész, ahova betereltek minket, így nem akartam, hogy egy sűrű boly haladjon előttem. Jól el tudtam lépni, már csak a szigeten futó civilekre kellett figyelni.

A meleg, bár relatív, hogy kinek mi számít annak, azért érezhető volt. Az a kb. 20-22°C, ami volt, még nem számít kánikulának, azonban nagyon hirtelen jött, és még nem tudtam teljesen átállni rá. Ha jól emlékszem, 4 frissítési pont volt, ezek mindegyikénél fél pohár a buksira, a maradék a gyomorba. Erre szükség volt. Egyetlen egy ponton ittam iso italt, szerencsére nem csapta el a gyomrom. :-)

A szigetről kiérve a budai oldal következett. ÉÉNy-i szél lehetett, és úgy saccoltam, hogy sokáig hátszelünk lesz, hogy az milyen jó. Nos, hát a szél valóban nem fújt szemből, viszont az aszfalt sugározta a meleget. Ennyit a hátszél előnyéről. :-D

Tárnokról, a hangszeres csapat a 6-os km jelzésnél várt minket. Nagyon gyorsan elsuhantam mellettük (kb. 4p-es ezrek), így csak hallottam őket, nem volt idő odanézni.

Amúgy előttem futott Lilla a tavalyi női győztes, így óvatosan közelítettem, nehogy túl erős tempót vállaljak be, elvégre ő kiváló futó.

Egy darabig mögötte futottam, és tán a 8-10km környékén valahol mentem el mellette.

A pesti oldal vicces volt. Volt ugyebár sok fordító, és kóválygás az utcákban. Mivel a mezőny elején futottam, nem volt olyan vészes.

A 14. km-től talán jött egy holtpont időszak. Azért írom ezt, mert utána pár km-en kicsit jobban csökkent a tempó, de nem vészes (na ezért kellenek majd azok a 160-as toló 16-18km-re). Kicsit később a 17-18.km-nél mindkét oldalam szúrni kezdett. Először jobb oldalt, majd később a másikon is. Ez szerencsére pár km alatt elmúlt. Itt volt pár lassabb km, de még mindig bőven jó idő.

Az utolsó kanyarok, majd a szigeti befutó maradt hátra. Volt még szerencsére tartalék, így egy 4:07-es utolsó km, és egy 3:51-es utolsó 190m következett. Még itt is tudtam előzni. Amúgy megjegyzem, az élmezőny közepe környékén lehettem, ahol simán lehetnek előzések. Mellettem nem sokan mentek el, és én is előztem. :-)

A befutó szerintem jó lett, majd megnézem az elkészült képet.

Ladányi Timi tanácsára még finomítanom kell a frissítéseknél, mert sok időt lehet veszteni. Ezen még elgondolkodom, és optimalizálom a taktikát.

Egyébként előzgettük egymást, de az utolsó előtti frissítő pont után picit elhúzott, már nem lehetett utolérni. (15 másodperccel ért be előttem). „Na, ezt majd visszakapod legközelebb!” :-D

Szubjektív konzekvenciák:

-        nagyon jók az alapok, szép tempót lehet építeni rá,

-        jó a sebesség, azonban a melegebb időre át kell még állni,

-        a magas terheléses futás (esetemben 165, vagy afeletti tempó) jó, de még az állóképesség hosszabb távon történő fenntartásán picit dolgozni kell (160-as tolók, résztávok (rövidebb, hosszabb), fartlek,

-        a frissítési technika már alakul, nem volt túlhevülés, de a mennyiségén, és a milyenségén még kell optimalizálni, hogy kevesebb legyen az időveszteség (vagy viszek magammal kulacsot, vagy kevesebbszer állok meg). Ez utóbbi a melegebb idő miatt nem játszik, így marad az első.

-        érdemes még a láberőt fejleszteni, így a dombozó edzéseket is szorgalmazni fogom. Időnként lesz brutális HHH tesztfutás, mint múlt hét vasárnap. :-D

 

49. lettem a 2551 férfi induló közül.

Garmin TE: 5.0 (ez már megszokott erősebb versenyeken)

 

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:40:34 10 04:03 14.79 0 131 169 165
00:46:43 11.19 04:10 14.37 0 0 171 166
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

12 hozzászólás

lacika76 képe

lacika76 4052 napja

A napokban gondolkodtam azon, hogy végig 4:05-os tempó legyen. Ezzel az elején AK alatt tudok maradni, és a közepén, 2/3 táv környékén megy AK fölé. A meleg kicsit majd biztos bekavar, még szokni kell. Majd a novemberi Intersport Siófoki fm-en lehet vadulni. :-)

monique képe

monique 4052 napja

"és kb. fél távra engedem fel a pulzust 166-ra" - jah ez így jól hangzik :) ez valóban a Kevin-féle cucc

 

ha netán pulzus helyett tempót figyelsz/kontrollálsz, akkor nyugodtan indíts 4:05-tel és végig egyenletes futás, vagy esetleg 4:07-4:09-cel indítás és 2. felében gyorsulás 4:03-4:01-re.. de persze biztos jó ez a 2km-enkénti gyorsítás is, bár nekem ez túlbonyolítottnak hangzik :)

lacika76 képe

lacika76 4058 napja

Köszi szépen Mónika!

Valóban, nem lett rossz, főleg, hogy nem is nagyon voltak előtte résztávozások, csak pár fartlek.

Így közel 2 napra rá azt érzem, hogy elég optimális lett a verseny. Nem futottam szét magam, és olyan eredményt produkáltam a picit melegebb időben, mint nem is olyan rég Debrecenben. Ott 0, -1 fok körül volt a hőmérséklet, ez alkalommal meg már 20 felett.

A terv még nem jött össze, viszont a forma elég jól alakul. Én melegben nagyon nem szeretek futni, és már ez a mostani idő is közelített ahhoz, ahol már érzem, hogy nem olyan „kellemes”. Ennek ellenére egész jól végig ment. A Pesti oldal valóban keményebb volt, ezt más is írta, de majd a megfelelő stratégiával ezen optimalizálunk. Már van is ötletem. :-)

Beszélgettünk itt, és máshol is a frissítésről, hogy mi a legjobb, mi jár kevesebb idősveszteséggel. Úgy kalkuláltam, hogy ha itt e téren minden tökéletes lett volna, akkor 1:26:30 körül értem volna be.

Én örülök neki, hogy még van min változtatni, mert érdekes, és van benne kihívás, fejlődési lehetőség.

Még nem tudom, hogy melyik lesz a következő sík fm verseny, de majd ott egy fokozó taktikát próbálok ki.

 

Mónika!

A taktika nagyon egyszerű! Nagyjából 4:08-4:10 körüli a tempóm a futás elején 160-as pulzus környékén. Ez a kiindulási pont.

Tehát, tegyük fel, hogy 4:05 a megcélzott átlagos tempó fm távra (ez szerintem reális).

A 160-as sáv alatt kezdek, és kb. fél távra engedem fel a pulzust 166-ra, innen a végéig mondjuk picivel 170 fölé. Ezzel az elején szépen rá tud hangolódni a test a nagy tempóra, fel tudja venni a ritmust. A pulzus szépen ott fog maradni 160 környékén. Picit gyorsítok minden 2km megtétele után.

Majd még ki kell számolni, hogy milyen tempóról érdemes indítani, és hogy mi legyen a vége, hogy kijöjjön a 4:05 körüli átlag. Ez már matematika. Ez az általunk beszél Kevin-féle technika, most majd kipróbálom. :-)

Még annyi a kérdés a stratégiával kapcsolatban, hogy egy alkalmazható-e mondjuk rövidebb távra.

Pl. most szombaton lesz egy 11km-es terepfutó verseny, május 12-én pedig  egy nagyjából sík szintén terepfutó verseny 13km távval. Ez utóbbira szerintem még bevethető, a rövidebb már más kérdés, főleg, hogy ott 3-4km-ig emelkedő, utána sík-enyhe lejtő, majd sok lejtő.

monique képe

monique 4058 napja

kommentjeim:

 

- gratula a 49. helyhez!! ennyi indulóból ez tökjó :)
- frissítőpont: tudok olyat, hogy nem állok meg, elkapom a poharat amikor nyújtják és ennyi :) igaz nem tudom meginni így az egész pohárral, kilötyög. de van h csak locsolásra kell a víz, akkor végképp nem nehéz megoldani h ne legyen időveszteség :)
- TE 5.0 elvárható minden versenyen, bár rövid távokon lehet h nincs ideje felmenni 5.0-ra, ezt figyeltem meg a résztávozásnál is. azt nem tudom, pontosan miért.
- 0,5l víz nekem még nem lötyög, ha a start előtt 5-10 perccel iszom meg. de lehet hogy ez egyéni. félmaratonon hűvösben nem is mindig érzem szükségét a külön frissítésnek ezután.

 

mi is az ötlet, amit kipróbálsz köv. fm-en?

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4058 napja

Igen kissé idegesítő ha lötyög a gyomrodban, de fél óra után már nem fog, főleg ha rajt előtt 10-15 perccel iszol, és így hacsak nincs kánikula elég egy ivás!

Most nyár jőn/van, visszasírjuk mi még ezt a 20-23 fokot egy-egy versenyen....

lacika76 képe

lacika76 4059 napja

Köszi szépen Feri!

Túl sok vizet nem ittam előtte, mert nem akartam, hogy lötyögjön a gyomromban. :-)

Röviden, laktát küszöb tolás 160-as pulzuson. Ha úgy tetszik, tempóállóképesség fejlesztés.

A csömöri salakos pályán már lefutottam alig több, mint egy hete. Akkor volt először 20 fok körüli meleg. 4:09-es átlag lett.

Ritkán futok itt, ezért lesznek hosszabb, és rövidebb szakaszok, aztán majd meglátjuk a hatását.

Most reálisan ez a 4:07 körüli, amit el tudok érni, ha vittem volna kulacsot sok vízzel, akkor le tudtam volna menni mondjuk 1:26:30-ig, de nem hiszem, hogy jobb lehetett volna. Meleg volt.

Mónikával rengeteget beszéltünk tegnap éjfél utánig a verseny stratégiáról, a toló edzésekről, azaz, az AK témáról. Van is egy ötletem, amit a következő sík fm-en kipróbálok.

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4059 napja

Minden elismerésem édesanyádnak, nem semmi!

gratulálok ehhez az igen tiszteletreméltó tempóhoz, ez már szép húzási sebesség!

Most az állóképesség fejlesztésre gondolsz, vagy a tempóállóképesség fejlesztésre gondolsz?-Tempófutások 10-15 km-es távon!

frissités: Indulás előtt mennyivel, és mennyit ittál? Egy félmaratont végig lehet nyomni 1-2 ivással, ha előtte teljesen fel van töltve az ember, esetleg fehér sapka? Jók még a direkt a legnagyobb melegben végzett futások is, bár embertpróbálóak!

jovovich87 képe

jovovich87 4059 napja

nagyon kemény vagy, elismerésem! :) igen tavaly volt küzdés, elfogytam akkor, most kijött a lépés! hajrá a továbbiakban is, sok sikert kívánok! ;)

lacika76 képe

lacika76 4059 napja

Köszi szépen! Már jövő héttől elkezdünk dolgozni, hogy még jobb legyen. Őszre be fog érni szerintem. :-)

asplenium képe

asplenium 4059 napja

Gratulálok én is, irigylésre méltó tempó! :)

lacika76 képe

lacika76 4059 napja

Az 1:30-as iramfutók csak az első km-ben nyomattak kb. 3:50-es tempót, én 3:56-ot. Utána beálltak a 4:16-os tempóra, én meg 4p-es tempóval simán el tudtam mellettük menni. Tehát nem az elején mentem el mellettük, hanem az első km után, ahol más lassultak.

Igen, volt lassulás, a 14. km után, de ezt részleteztem. Azon még kell dolgozni, hogy a meleget, és ezt a magas tempót stabilizáljam. Addig még kemény menet a 4p-es ezrek ekkora távra.

korpaZASZ képe

korpaZASZ 4059 napja

Gratulálok!

Ideális időben már közel járhatsz a 4'00"-ás átlaghoz, 1 25 alatt lehetsz jelenleg kb., persze ezt még meg kell futni!

Bár a beszámolódból valamit nem értek, az iramfutók az első km-ben kb.3 50et nyomtak, de megelőzted őket, utána is 4 perces ezreket írtál, utána néhány holtpontot, majd a vége mégis 4'07"es átlag lett, akkor a végére talán jobban lassultál, mint kellett volna, 4'03"=>4'10"-re.

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!