lacika76 futás

2013.03.24 Vasárnap, 11:11:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

01:27:17

Távolság

21.1 km Szint: 58 m

Tempó

04:08 p/km (14.50 km/h)

Pulzus

Átlag
163
Minimum
118
Maximum
167

Edzésleírás

III. Rotary Debrecen félmaraton

Férfi abszolút 20., férfi egyéni 6. helyezés.

Új PB lett.

Az időjárási körülmények és talán a tempóállóság miatt picit lassabb lett, mint a terv (+1:17 nem vészes), de szép lett. :-)


2013.03.24. III. Rotary Debrecen félmaraton beszámoló

 

            Teljesen véletlen merült fel a részvételi lehetőség. Zita futótársam dobta fel a témát azon apropóból, hogy ők mentek volna hárman, de ebből ketten visszaléptek, és csak ő maradt. Ráadásul már nevezett is. Mivel nem voltam még, szerettem volna elmenni. Sokáig, csak ketten voltunk, akik leutaznak, aztán ehhez jött Mónika, és az utolsó pillanatban Erika.

Az időjárás nem volt túl kegyes hozzánk, bár a Balatonos futókhoz képest még mindig jobb volt. Már az M3-ason való leutazáskor konstatáltuk, hogy igen erős ÉK-i, K-i szél van, így túl sok jóban nem reménykedtünk.

A leutazás zökkenőmentes volt, szerintem nagyon hamar leértünk.

Kicsit nehézkesen, de megtaláltuk a versenyközpontot, ahol a szükséges adminisztrációt elintéztünk, mentünk öltözködni. Nos, nagyon kevés hely volt ez utóbbi számára, éppen időben érkeztünk a nagy tömeg előtt.

Átöltöztem, leadtam a csomagom a megőrzőbe, és irány bemelegíteni.

Még sosem futottam rekortános 400-as pályán, itt volt alkalmam kipróbálni. A szokásos átmozgatás után lassú futás, majd picit gyorsabb a pályán, és a környéken. 2km-t terveztem, de bőven volt idő, így 3 lett belőle.

Volt róla szó, hogy Czeglédi Ferivel hívjuk egymást, de sajnos erre nem jutott idő. Egy szemkontaktus azért összejött, mikor 3 óra környékén volt a maratonjával, akkor találkoztunk vele.

Rajt!

Nos, a szervezés nem volt tökéletes, és késett pár versenyző, akiket megvártunk.

Furcsa módon futásirányból engedték be a népet, nem hátulról, így az elit futók vegyültek a tömeggel. És, és Mónika beálltunk a rajtkapu tövébe. Nagyon a szélén voltunk, de nem volt előttünk akadály, hogy a saját tempónkat fussunk. Hátrébb nem volt ilyen jó a helyzet.

Kicsit furcsa pulzusértékeket mért az óra az elején, talán azért, mert elég sok idő telt el a benedvesítés, és a rajt között, de beállt pár km után. Elég erős tempóban kezdtem, talán kicsit túl erősen is, ami szerencsére nem vetette vissza a további körök teljesítményét. Tudtam, hogy nem szabad azt csinálni, mint a Nike fm-en. Ott 170-es pulzus fölé mentem az 1-8km távon, aminek meg is lett a böjtje.

Mivel nem reálisan írta ki az óra a pulzust, így nem volt könnyű „belőni” a kezdeti terhelést. Szerencsére nem mentem 166 fölé, maximum csak nagyon rövid ideig, így nem volt gond.

Az elég hamar megállapítottam, hogy a 160-165 közötti zóna elég jó lett, így reális a 4p-hez közeli tempó a tavaszi fm-es versenyekre. :-)

Jó kis kóválygós pálya volt, örültem, hogy voltak előttem, mert nem tévedtem el.

21:30-as köröket terveztem, ami nagyjából meglett. Az első picivel alatta, a második picivel fölötte, majd a 3., 4. is, de nem vészes.

Azt már a 2. körben éreztem, hogy a 4:05-os átlagos tempó nem lesz meg, de rendesen toltam végig, ami a csövön kifért, és még aerob.

A terep végig aszfaltos volt, mely néhol jobb, néhol rosszabb minőségű volt, de nem vészes.

Sok-sok kanyar volt, és egy 180-as fordító, ahol volt a folyadék frissítő pont. Jól megfogta az embert az a szűk kanyar, de utána szerencsére hátszél volt. :-)

Akkor kicsit vissza a szélhez!

Bár lehetett volna rosszabb is a helyzet, azonban a hideg miatt - cca. 0° C lehetett – azért nem volt annyira jó a helyzet. Szerintem sokan küzdöttek, akik nincsenek hozzá szokva, és erősen lihegtek a verseny alatt (nem egy ilyen emberke mellett futottam el).

Engem a hideg nem különösebben zavar, csak versenytempó mellett a légzésre nagyon kell vigyázni 0 fok környékén, pláne alatta. Ügyesen „kezelve” a helyzetet, jól be lehet osztani az erőt, minimális veszteséggel. Ez nagyjából sikerült, nem fogott meg különösebben. :-)

10km környékén frissítettem, a stadionba való befutó pont előtt. (víz+nápolyi, de banán jobb lett volna, ami viszont nem volt).

A 3. kör már erősebb volt, picit lassultam, a 4.-en ezt a tempó igyekeztem tartani. Még kell picit dolgozni ezen a 160-170-es sávon, valamint a verseny hetet kicsit lazábbra kell fogni. Ezt a két konzekvenciát vontam le. A többi viszont rendben volt, a sok km meghozta áldásos hatását.

Semmi lábfájdalom, túlterhelésre utaló jel nem volt közben.

A végeredmény egész jó lett, mert abszolútban 20., korosztályosban pedig 6. lettem (3db 1:20 alatti és 2db 1:25-ös srác volt előttem).

 

Mindent összevetve jó kis felmérő verseny volt.

A szervezés nem volt tökéletes (öltözés, rajt), de azért nem olyan vészes. Ekkora tömegre azért nem olyan könnyű ezt megoldani.

A befutó érem nagyon szép lett, kaptunk csokit, csipszet, almát, és egy pici zsebkönyvet, mely tartalmazza a város nevezetességeit.

Azt hiszem jövőre is be lesz tervezve. Akkor már az 1:20-1:25 körüli eredmény lesz betervezve. :-)

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:00:00 10 00:00 0.00 0 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

24 hozzászólás

lacika76 képe

lacika76 4081 napja

Timi!

Rendben, optimalizálom a tervet. Ez még csak egy felmérő volt. :-)

LTimi képe

LTimi 4081 napja

Kis fáziskéséssel, de gratulálok!

Egy tanács: pihenés!!! Arra is szükség van, az is felkészülés része!

lacika76 képe

lacika76 4085 napja

Köszi szépen Kata! Az 1:26 még nem lett meg, de majd a Vivin meglesz. Addig még úgyis sokat fogok edzeni. :-)

NagyKata képe

NagyKata 4085 napja

Mondtam én,hogy megcsinálod!:)) Gratulálok!

lacika76 képe

lacika76 4085 napja

Szerintem ez tempóállóság lesz, még picit szokni kell. Majd a magas tolók, és az erős fartlek edzések majd jók lesznek erre. :-)

monique képe

monique 4085 napja

ok, ha nem levegő és nem lábak akkor csak annyi h fokozatosan lassultál, ezért nem tűnt fel a szűk keresztmetszet :) (akkor szerintem feltűnt volna, ha próbáltad volna tartani a 4p-es tempót :) )

 

szerintem is amúgy nagyon jó eredmény ez a téli alapozás végén! hajrá!

 

google earth: azt lehet megnézni benne, hogy hol mért benne nagyon hülyén a gps, ha volt ilyen problémája. (nekem nem volt, végig normálisan nézett ki a track)

lacika76 képe

lacika76 4085 napja

Mivel én kevesebbet, a Mónika meg többet mért ugyanazon az útvonalon, ugyanazzal a típussal, maradtam a hivatalos végeredménynél. :-)

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4085 napja

Akkor süsse meg a technika ördöge!

Kalibrálás!

lacika76 képe

lacika76 4086 napja

Feri!Kevesebbet mért, nem többet.

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4086 napja

Csak találgatok: mivel viszonylag nagy sebességgel mentél, gondolom, hogy sokat előzgettél, a köríveket is nagyobb ívben vetted be, nem ezért mér többet a ketyeréd?

lacika76 képe

lacika76 4086 napja

Mónika!

Ez irdatlan nagy tempó, még kicsit szokni kell, de nem lesz ezzel gond. Kell egy lazább hét elé, kellenek majd 2x5k-s fartlek futások, és a 160-as toló is. Mondjuk pont mostanság kezdtem el tolózni, és iramjátékozni. Ahhoz képest egész jó lett. :-)

Szerintem a tempóállóság az, amin dolgozni kell. Semmi gond nem volt e levegővel, max annyi, hogy hűvös volt. :-) A lábak is jól pörögtek.

Amúgy hogy értetted, hogy a Google Earth-ben nézzem meg, hogy mennyi távot hoz ki? Az előbb megtörtént, de változatlanul 20.87km.

monique képe

monique 4086 napja

gratula még 1x! szép PB!!

azért az elején erős lehetett a kezdés, 4:02-es első kör vs 4:14-es utolsó kör, mi volt a szűk keresztmetszet, lábak v levegő v más?

egyetértek h fontos a rápihenés, lazább hét a verseny előtt.

lacika76 képe

lacika76 4086 napja

Köszi szépen Feri!

Jó kis menet volt, de nekem sem volt teljesen olyan gyors, mint terveztem. Hasonló idő volt Kaposváron, de akkor nem fújt a szél. Mondjuk ott sok domb volt, és február elején zajlott, de nagyon hasonló a klíma.

Semmi gond, ilyenkor ez természetes. Örültünk, hogy ha rövid időre is, üdvözölhettünk. :-)

Most pihizd ki magad, aztán lehet folytatni az edzéseket.

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4087 napja

Minden elismerésem, és gratulálok nagyon szép időt hoztál össze!!!

Elnézést, hogy nem voltam túl kommunikativ, de kissé kivoltam....

lacika76 képe

lacika76 4087 napja

Attila!

Igen, de még kell egy hónap formába hozó edzés, azok a Nedus által javasolt fartlek edzések.

Nem, 1:26 volt a terv. Az 1:24 szerintem majd őszre, de majd meglátjuk. Bőven van még idő, hisz csak 1.5 éve futok, és lassan meglesz fm-ben a 4:00-ás átlagos tempó. Ez szerintem nem rossz.

Amúgy te alkottál ma igazán nagyot, itt is gratulálok! :-)

korpaZASZ képe

korpaZASZ 4087 napja

Jó ez, jó időben tudsz majd faragni belőle, sőt már most is tudnál! Egyébként mintha 1 24re emlékeztem volna, mint célidő, nem az volt a terv?

lacika76 képe

lacika76 4098 napja

Feri!

Ez egy terv, most már beiktatok rendszeresen heti 2 gyorsabb edzést. Ez módosítja a tervet, mert ugyebár gyorsabb edzés mellett kemény a nagyon sok km. Ezt is érezni fogom, és ha túl kemény, módosítok. Most úgyis 3 napos hétvége lesz, bőven akad idő pihenésre. :-)

lacika76 képe

lacika76 4098 napja

Ezek csak nagyon jó közelítéssel kiszámolt tervek. Elméletileg simán mennie kéne, de majd az élet hozzáadja, vagy sem az ő 50%-át. Egy biztos, közben érezni fogom, mi a max, és pont alá fogok beállni. :-)

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4098 napja

Én is a fejemet ingatom a 172-től........

korpaZASZ képe

korpaZASZ 4099 napja

Merész terv, de meglehet.

lacika76 képe

lacika76 4107 napja

Majd meglássuk, mi lesz azon a héten. Az az utolsó alapozó hét, szerintem belefér, na meg az a km szám milyen jól fog mutatni, nem? ;-)

monique képe

monique 4107 napja

akkor 172, csak kapásból írtam vmi nagy számot :) oké, te ismered magad, csak általánosságban mondtam h nem *ideális*. amúgy nekem is 2 nap kihagyás van versenyek előtt :)

lacika76 képe

lacika76 4107 napja

Az kérlek nem annyi, hanem 172! :-) Ez a megálmodott, megtervezett alapozó időszak utolsó km növelős hete. Szerintem egy héttel előtte simán mehet. Nekem elég 2, maximum 3 nap, hogy teljesen regenerálódjak, gyors, gyilkos edzéseket meg nem szoktam végezni. Egy a lényeg, hogy a komolyabb versenyek előtt 2 nap pihenő kell, akkor nincs futás. Ez eddig bevált.

A Rotary mondjuk úgy, hogy egy felmérő lesz a Vivicittá előtt. Természetesen ezt is rendesen meg szeretném futni. Ha megy, akár úgy, mint ami a Vivire van tervezve. :-)

monique képe

monique 4108 napja

...egy kérdés csak, minek 130km-t futni a félmaratoni verseny előtti héten? vagy ez csak edzőverseny, nem célverseny?

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!