lacika76 futás

2013.05.12 Vasárnap, 11:03:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

00:53:28

Távolság

12.99 km Szint: 25 m

Tempó

04:07 p/km (14.58 km/h)

Pulzus

Átlag
166
Minimum
121
Maximum
169

Edzésleírás

IX. Tárnoki Tófutás terepfutó verseny 13km-es táv beszámoló

 

            2011 őszén ismerkedtem meg a tárnoki futókkal, majd az általuk havi rendszerességgel lebonyolított Hendikep futással, és a minden év május közepe környékén megrendezendő Tárnoki Tófutás terepfutó versenyszámmal. Sosem gondoltam volna, hogy én ennyit fogok futni, és hogy ilyen szépen fog menni.

Nos, a Hendikep futások után jött a lehetőség, hogy kipróbáljam magam egy hosszabb terepes futáson is. Ez volt tavaly, amikor először futottam le ezt az én méréseim szerint, 12.6km-es távot.

Tavaly 55:15-ös időt futottam 12.6km mért távval (Polar RSX800, G5-ös GPS-szel), most pedig (30-40mp-es eltévedéssel :-D ) 53:28-as időt (Garmin Forerunner 910xt).

 

Éjszaka zuhi volt, így ha meleg nem is, de az útviszonyok nehézséget vetítettek előre. Reggelre a szél is szépen feltámad (ÉNyNy-i). A sár nem volt vészes, így csak a széllel kellett megküzdeni. :-)

Verseny előtt futottam egy picit több mint 2km-es távot, szigorúan lazára fogva. Ezt kitapasztaltam, igen hasznos.

A starthoz időben odaértem (kb. 6-7 perc volt még indulásig). A csajokkal puszilkodás, egy kis víz, majd beállás a start pozícióba.  Ott még Katával dumcsiztunk egy picit, majd hallottuk, hogy 3 percet csúszik a rajt.

A start, szokásos módon, egy közös visszaszámlálással kezdődött. 10,9,…,1, start…

Az első km-en már az élbollyal haladtam, ahol egy 13km-es és néhány 6.5-es srác futott. Nem is jött föl ránk senki, inkább lemaradtak. Én egyre közelebb kerültem az elsőkhöz, majd kb. 2.5km távnál be is értem őket. A saját tempómban haladtam, nem az előzés volt a cél.

Valami érthetetlen módon, egy picit letértem az útról a többiekkel, akik viszont hamarabb visszataláltak. Itt egy picit veszítettem, és a lendületet is vissza kellett hozni (ezért nem tudtam lemenni az 52-53’-es sávba. Páran elmentek mellettem (van, aki egy, van, aki kétkörös volt), de visszavettem a helyemet, sőt, a 6.5-es mezőny elejét is beértem az első kör fordítójánál. Ezt akkor meg is tudtam volna nyerni, de mi a 13km-es számban vagyunk ugyebár. Itt látta rajtam az egyik családtag, hogy kicsit kivagyok. Valóban, erős volt az első kör vége, kellett küzdeni rendesen (terep, szél). Innen picit visszább ment a tempó, de 2-3km után bementem 4:10 környékére iramban, illetve picit alá, a végén pedig 3:56’ tempóval futottam be az utolsó kilit. Mivel a végére maradt erős egy egész tempós befutóra, jól lett optimalizálva az erő, azonban a terepfutás, az mégis csak terep, azaz, a lábat jobban fárasztja, több dologhoz kell alkalmazkodni, nem sok stabil, egyenletes van benne. A tavalyihoz képest hatalmas előrelépés, de még szeretnék itt 50 perc alatt futni.

Amúgy nem futottam ki magam, mert simán ment a 2km levezető utána, és pár perc alatt regenerálódtam. Ehhez a távhoz, és terephez más módszerek kellenek, hogy a csúcsra jusson az ember. Amit az utóbbi időben próbálgattam (terep toló, és fartlek) igen hasznosnak bizonyultak. Szerintem jó úton járok. Alapvetően aerob edzettségen múlik, abban viszont kb. ez a tempó és pulzus az elérhető, figyelembe véve az eddigi naplózott eredményeket.

 

Tapasztalatok, konzekvenciák:

-        a terepezés igen jól megy, főleg, a tavalyi edzettséghez képest. Akkor sokunk lába igen kikészült, most viszont én ezt nem érzékelem. Ebben szerintem szerepe van a sok minimalista futásnak, és hogy most van egy valóban profi terepfutó cipőm (INOV-8 TrailRoc 245),

-        az egyenletesség is sokat javult. Még persze picit sok lehetett az elején az iram, de tavaly teljesen behaltam a második körre, most viszont csak pár km-em esett „áldozatul”, nem volt akkora lassulás. A terep az nagyon más, mint az aszfalt,

-        úgy érzem, jó úton haladok. A speciálisan erre a versenyszámra végzett edzések javítottak a terep kondíción, és az általános állóképességen, de még van hová fejlődni, és ez jó jel. :-)

-        a frissítést nem rontottam el. Hallgattam Timi taktikájára. Szőlőcukor nem is kellett. Amúgy felesleges erre a távra, csak víz kell. Sok a fejre, hátra, és pár korty a gyomorba.

-        mivel az utolsó km-re marat erős (3:56’), azt feltételezi, hogy volt rejtett tartalék. Erősnek erős volt, de nem futottam csontosra magamat. Ez is egy jó jel. Kb. küszöb környékén ment végig a teljes táv (picivel alatta az elején, majd 5-6km-től fölötte).

 

Mivel az első helyezett srác egy nagyon jó futó, így elégedett lehetek az abszolút 2. helyezéssel. Egy 13km terepen 49p-et futóval szemben 1:30-cal később beérni nem rossz dolog, nem igaz? :-)

 

Garmin TE: 5.0 (szépen, maxximumon)

 

És még egy apróság! Nagyon úgy néz ki, hogy ebben a hónapban meglesz az 500km-em. :-)

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:00:00 12.6 00:00 0.00 0 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

10 hozzászólás

lacika76 képe

lacika76 4044 napja

Kösz!

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4044 napja

Nagyon jó!

lacika76 képe

lacika76 4045 napja

Köszi szépen Kata!

Te is szép sikereket értél el a hétvégén, neked is nagy gratula! :-)

lacika76 képe

lacika76 4045 napja

Köszi neked is Feri!

Az utolsó km végig nagyjából egyenletes 3:56'-os tempóval ment, volt tartalék. :-)

lacika76 képe

lacika76 4045 napja

Köszi Attila!

Igyekeztem jól beosztani az erőt, most a 4:07 körüli tempó a reális, esetleg, a 4:05, ha minden ideális.

NagyKata képe

NagyKata 4045 napja

Szívből gratulálok Laci! Nagyon sokat készültél, meg is lett az eredménye!

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4046 napja

Ez igen, szép volt! Az utolsó kilin végig tartottad a 3.56-ot, vagy az első fele 4.10 környéki a vége pedig 3.40 környéki?

Egyetértek helyes az út!

korpaZASZ képe

korpaZASZ 4046 napja

Gratulálok, terepen nagyon szép ez a sebesség, az erő is jól lett beosztva, bár neked, a napi félmaratonistának nem is szabad ekkora távon elszámolni magad. Főleg nem a levezető 2km-ben meghalni :) Az 500km/hó pedig nem apróság!

lacika76 képe

lacika76 4053 napja

Köszi!

Majd meglátjuk mi lesz, reméljük a legjobbakat. :-)

zolle képe

zolle 4053 napja

hát, 4'-es ezrekkel biztos izgalmas lesz. :-)

Hajrá!

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!