lacika76 futás

2013.06.22 Szombat, 10:05:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

02:00:00

Távolság

24.332 km Szint: 5 m

Tempó

04:56 p/km (12.17 km/h)

Pulzus

Átlag
162
Minimum
121
Maximum
167

Edzésleírás

OptiVita ultrafutó verseny, 2 órás versenyszám, Kecskemét

 

A hat állomásból álló rendezvénysorozat 2., kecskeméti állomása.

Az előzőnél, Székesfehérváron 4. lettem, itt … majd a végén leírom, legyen meglepetés. :-)

Annyit érdemes előjáróban tudni ezekről a versenyekről, hogy 1,2,4,6 és 12 órás versenyszámok vannak, és lehet váltózni is. A futás egy 1km körüli körön zajlik, és amennyit le tudsz futni a kategóriád szerint, az lesz a végeredmény. Az idő lejártakor kürt jelzi, hogy meg kell állnod (hát én ezt itt speciel nem is hallottam, de az órán figyeltem, mikor lesz 2 óra az eltelt táv).

Az első versenyhez képest itt igen meleg, nyárias idő fogadott minket. Viszonylag könnyedén odataláltunk. Ági, Erika, Kata, Zita és én. A tárnoki csoport rendszeresen versenyző tagjai.

Az esemény itt is, mint Szfv-on, családias, közvetlen volt.

A rajtcsomag, lecuccolás után következett a pályabefutás. Ezt Katával tettük, igen laza, pont 7p-es ezrekben. Közben dumcsiztunk erről-arról.

A bemelegítés után már nem volt sok idő a rajtig, így még egy ellenőrzés, hogy minden rendben, egy kis bemosakodás, aztán beállás a rajtkockába. :-)

Nem voltunk sokan, ha jól láttam, legtöbben a 6 órás versenyszámban indultak.

Az első néhány kör elég gyors lett, de persze közben figyeltem a pulzust, ami szép lassan fel is ment picivel 160 fölé, amit célnak tűztem ki. Mivel nem vagyok tipikus melegben futó, azaz, még nem vagyok igazán acélosan beedzve rá, ezért  fontosnak tartottam, hogy a 155-165-ös zónában maradjak. Ezen szép „kényelmesen” végigment a futás.

A verseny teljesen más, mint egy tömegesemény. Itt csak néhány embert kell előzgetned, és ha be is sűrűsödik a mezőny, jobban oda tudsz figyelni a társadra.

A hosszabb távosok szépen beálltak a tempójukba, a gyorsabbak előrébb törtek. Figyeltem, hogy nem ment-e el előttem 2-es (2 órás vsz.) rajtszámú, de csak egy hölgy volt, egy igen komoly versenyző (27xxx m-t futott).

Frissítés a rajtnál volt. Volt hűsítő zuhany, mely a tónál üzemelt. Ahol lehetett verseny alatt „vettem” vizet. A frissítés így ok volt. Bár utólag mondta az egyik ismerős, hogy nem kell szilárd táplálék, én ettem pár banánt, dinnyét futás alatt. Ez Székesfehérváron már bejött, és itt sem hátráltatott. Amúgy folyadékból valami eszméletlen mennyiség fogyott. Az ananász, és a barack konzerv volt a legmenőbb. A jégre, isora és a colara is igen erősen rákaptak a futók. :-)

Tudtam, hogy azért nem lesz olyan könnyű ebben a melegben futni, ezért nagyon odafigyeltem a test jelzéseire. A tempó elég sokáig 5p alatt volt, majd 1 óra után, amikor már elég szépen felhevült az ember, szép lassan az 5+ -os tartományba ment át.

Menet közben hallottam Pecsenye eszmecseréjét, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy a pálya melyik ívén futsz. Lehet, hogy ezért jött ki rövidebbre a versenytáv az óra szerint, és jóval később lettek meg a km-ek, de úgyis a hivatalos számít.

1:30-ig viszonylag könnyedén ment a futás, majd utána azért már keményebb lett. Jól kontrolláltam a terhelést. Pici lassulást okozott, de a maximum kivehető teljesítmény meglett. Jó is lett a végeredmény, mivel 4:3x volt a leggyorsabb km, a leglassabb pedig 5:12. 24332m-t futottam, ami a székesfehérváritól kevesebb (ott 27km körül lett), de azt kb. 10 fokban futottuk.

Az első helyhez bőségesen elég volt ez a mennyiség, mert a 2. helyezette 208xxm-t teljesített.

 

Picit a pályáról!

Kecskeméten egy tó mellett volt a verseny. Ilyen sétálós, aszfaltos erős részen. A pálya fele volt az erdő szélén, a másik a tó mellett, így félig árnyékos volt. Az eleje enyhén emelkedett, majd lejtett, de gyakorlatilag minimális szintkülönbség.

 

Verseny után –mivel elég sok idő volt az eredményhirdetésig – segítettem a szervezőknek. Volt konzervnyitás, dinnyeszeletelés, frissítő edények vízzel feltöltése, és szemétszedés.

Így gyorsan eltelt az idő, jöhetett a ceremónia.

Kicsit furcsa érzés volt ott a dobogó tetején állni, de nem volt rossz, az elárulhatom. :-)

 

Garmin TE: 5.0 (mint általában)

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
02:00:00 28 04:17 14.00 0 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

13 hozzászólás

lacika76 képe

lacika76 3994 napja

Azért lehet rá törekedni. :-P

NagyKata képe

NagyKata 3994 napja

Az a gyorslábú nő Harsányi Zsuzsa volt...őt nehéz utolérni:)

lacika76 képe

lacika76 4001 napja

Köszi Feri!

Sajnos ebben a melegben ez fért bele, még edzősni kell. :-)

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4001 napja

Én mostanában mindenről lemaradok....Gratulálok szuper voltál!!!

lacika76 képe

lacika76 4003 napja

Köszi szépen! Pont a hőmérséklet maradt ki. Beírtam. 35 körül lehetett, van, aki 36-ot mondott.

monique képe

monique 4003 napja

gratula, a helyezéshez is :) hány fok volt az idő, 35?:)

lacika76 képe

lacika76 4004 napja

Nos, jó kis móka volt, de azért a meleg, az meleg. kb. 30mp-cel lett lassabb, mint Székesfehérváron. A betyáros meleg jók kiveszi az embert. Ésszel kellett futni.

A frissítéseket jól beosztottam, nem volt lassulás miatta, és szépen végig ment a verseny. Ennél a 160-165-ös zónánál többet nem érdemes belőni, az biztos, így ideális volt a terv. Amit a pulzus engedett, azt megfutottam.

Jövőre gyertek el ti is, vagy az egyik versenyszámra! Lesz még 4!

monique képe

monique 4005 napja

hát remélem jól ment!:))

 

Feri, ne mondj ilyeneket általánosságként, ez emberfüggő! nekem személyesen nem elég 3 kilométerenként a víz napsütésben melegben. azonnal locsolnom kell magam, amint meleget érzek, ez meg max. néhányszáz méterenként van. inni mondjuk ritkán kell, ritkábban, mint 3km :)

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4006 napja

Kilinként felesleges vizet vételezni, bőven elég 3 kilinként, hiszen 13-15 percet kibirsz egy kis vizzel, de előtte tele kell inni magad! De majd látod!

lacika76 képe

lacika76 4007 napja

Így igaz Feri, ez lesz talán az eddigi legkeményebb verseny. Nem véletlen, hogy péntekre szabit vettem ki. Kell az extra pihi. Úgy tervezem, hogy 2, de lehet, hogy 1km-ként lesz víz. Majd meglátjuk, milyenek lesznek a körülmények. Az biztosra vehető, hogy kell majd pár nap utána a regenerálódáshoz. Vasárnap nem hiszem, hogy lesz futás. Leghamarabb majd hétfőn.

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4007 napja

10 km után szörnyű lesz....ez húzós verseny lesz.....Hasonló mint nekem egy pár évvel ezelőtti Túri Kupám 36 fokban....a féltávnál már zöldet-pirosat láttam, zúgott a fülem stb....be kellett sétálnom,  így is csak 2 óra 19 perc volt.....

lacika76 képe

lacika76 4007 napja

Pont az előbb néztem. Természetesen nem, de be kellett valamit írni a tervhez. Szerintem, ha 4:40 körül kijön az átlag tempó, az már csúcs lenne. Majd meglátjuk. Egy a lényeg, hogy sztem 2km-ként sok víz fog kelleni az 1km-es pályán.

Egyébként hogy kalkuláltad ki ebből a tervből az 1:17-es fm-et? Most nagyjából olyat futok 143-as pulzus körül, mint 135 környékén hidegben.

 

korpaZASZ képe

korpaZASZ 4007 napja

Komolyan 4 17esben akarsz lefutni 28km-t 33 fokban???

Akkor ideális időben félmaratonon 1 17 kell, hogy legyen a cél.

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!