lacika76 futás

2013.11.17 Vasárnap, 11:00:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

01:27:28

Távolság

21.1 km

Tempó

04:09 p/km (14.47 km/h)

Pulzus

Átlag
166
Minimum
121
Maximum
171

Edzésleírás

10. Intersport Balaton Félmaraton

 

Helyszín: Siófok, Hotel Hungária (VK)

Időpont: 2013.11.17. 11:00

Táv: 21.1km

Pálya: végig aszfalt

Szintkülönbség: ~0m

Helyezés: abszolút 60./2388, férfi 56./1567, korosztályos 2. (1976)

Eredmény:  1:27:28 (4:09p/km)

Hőmérséklet: 4-5°C, ködös, magas páratartalom

Frissítési pontok, szervezés: ~4.1km, fél táv, ~16km: víz, iso, banán, szőlőcukor  


Ezt az alkalmat PB döntésnek szántam, komoly eredményt tűztem ki célul. Úgy érzem a felkészülés jól sikerült, azonban pár dolgon még finomítani kell, ki kell dolgozni. Bővebben, a konzekvenciákban.

Tavaly voltam először ezen a versenyen. Ági ajánlotta, mivel itt nagyon gyors pálya van, új rekordok döntése igen esélyes. Ez akkor szépen sikerült, mivel megfutottam életem első 1:30-on belül félmaratonját. :-)

Most az 1:24 körüli idő volt betervezve, így ennek megfelelően kezdtem.

Sajnos már pár km után láttam, sőt éreztem is, hogy erős lesz ez a tempó. Lábra könnyű volt, de pulzusra nem, mivel pár km után már szép magasra ment. Ez nálam 1 166-168 körüli terhelés. Éppen ezért beálltam egy kicsit lassabb tempóra (4:02-4:05). Nos, ezzel szépen el is futogattam az első 5km-en, nem is lett rossz az átlag (4:02), azonban ezt nem tudtam tartani, így sajnos felment a sebesség 4:10-re, illetve kicsivel magasabb értékre. Gyakorlatilag ezen mentem olyan 15-16km-ig, majd onnan hajszálnyit gyorsítottam. Egyszerűen nem ment gyorsabban. Valószínűleg erős volt a kezdés, még nem pörgött fel rendesen a motor, és ami ott felhalmozódott, azt szépen végig kellett cipelnem.

Reálisan ezen az alkalmon egy lassabb kezdéssel 1:26:30-nál semmiképpen sem tudtam volna jobbat futni, most ennyi van bennem. Kicsit csalódott voltam, leginkább azért, mert többen is mondták, hogy nem tűntem fáradtnak. Ezt az 1:27 körüli időket bármikor megfutom, de sokkal több van bennem. Azon kell dolgozni, hogy lehet kiaknázni.


5km-es statisztikák:

1-5km.: 20:10 ->4:02p/km
6-10.km: 20:43 ->4:08p/km
11-15.km: 21:15 ->4:15p/km
16-20.km: 21:08->4:14p/km
20-21.km: 4:11->4:11p/km


Konzekvenciák:

- egyértelműen nem volt jó a versenystratégia, a tempó alapú tervet vagy hagyom, vagy 10-15 másodperccel lassabban kezdek, míg beáll a pulzus. Innentől kezdve pedig fokozóra futni. A stabil végig futható egyenletes tempót jelenleg nem tudom belőni. Ebben remélhetőleg a HADD-teszt ad némi támogatást, illetve a majd a jövőben futott magas terhelésű toló edzések eredményei.

- ezt a géles frissítősdit szerintem szépen kiiktatjuk fm távra. Majd előtte közvetlen megiszom egyet, de közben nem sok értelme van, mivel iszonyatosan kibillent.  A legutóbbi Optivitán 21-23km-ig simán ment a tempó, így fm-re még elég kell legyen a glükóz.

- úgy érzem az alapok hihetetlen stabilak, viszont a versenykondíciót még javítani kell. Ahogy Nedus írta, a tempó állóképességet. Terv, idő van rá, tavaszra kidolgozom.

- azért hogy legyen öröm is az ürömben, ezt az időt teljes kondícióra vetítve könnyedén megfutom, ami azt jelenti, hogy még van fejlődési potenciál. :-)

Garmin TE: 5.0 (mint mindig)

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
01:24:30 21.1 04:00 14.98 0 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

44 hozzászólás

lacika76 képe

lacika76 3850 napja

Tudjuk, hogy miről van szó, nem? ;-)

monique képe

monique 3851 napja

lacika76: a kettő ugyanaz... :D

egyébként sztem télen nem jó ötlet: megfázhatsz, ill. ha hó van, az sem túl jó. meg ugye nem illik egész évben gyorsítózni :)

Feri: eső sztem nem akadály :)

lacika76 képe

lacika76 3851 napja

Szerintem bármikor lehet gyorsító edzést futni. A kérdés, hogy éppen akkor van-e értelme.

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 3851 napja

Mónika drága! Ismered a népdalt:"télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, soha sincs jó idő mindig esik az eső..."

monique képe

monique 3852 napja

hát nem tudom, télen kemény gyorsítóedzések?

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 3852 napja

lacika: félreértettél, én azt javaslom, hogy a km számot csak kissé növeld, viszont az én definícióm szerinti tempófutást viszont radikálisan. Ebből következően mivel lesz heti 1-2 gyorsabb futás is, és ha a heti km számot csak 5-10 km-mel növeled, a heti edzésre forított idő durván heti 30 perccel nő, ami nem sok, és így lesz időd a regenerációra is! A táv emelés kétségkivül javítja az állóképességet, viszont nem biztos, hogy gyorsít is, elvileg, és sokszor gyakorlatilag gyorsít, de nem vagyok benne biztos, hogy ha 120 km helyett heti 180 km-et futol ugyanolyan tempóban, hogy akkor a befektetett többletmunka visszatérül. Gyorsulni elsősorban a gyorsabb futásoktól fogsz, de kétségtelen, hogy ha erős alapok vannak akkor tudol rájuk egy erősebb tempót építeni! Te szerintme már sziklaszilárd alapokat építettél, én nem vagyok benne biztos, hogy ezen alapokat már nagymértékben kell erősíteni! Most jőn a dolog nehezebb része, gyorsulni kell, ez mindig nehezebb, mint az előző hetinél hosszabb távot futni! Itt hihetetlenül fontos a pontos, részletes elemzés!

monique képe

monique 3852 napja

Feri: ok, ha valaki csak heti 3x fut, akkor talán abba belefér. egy darabig működik is biztos. de több futás mellett már nem fér bele. írod, hogy fontos a regeneráció, igen, ezért nem fér bele ha vki annál többet fut. a heti 3-nál többet futás meg kell, mert egy idő után már nem lehet fejlődni csak a 3-tól. legalábbis csak elég lassan.

 

korpaZASZ: nem rossz a rövidítés :P nem tudom mit hívsz pumuklinak :), a regeneráló tartományú lazát? a tempó/pulzus milyen ezeken a futásokon? a lendületes futás és a tempófutás heti 1-1x van, tehát összesen 2 db egy héten?

 

lacika76, félreértettél! nem a tesztre mondtam, hogy túl erős. a tolófutásos edzésekre mondtam h túl erős lehet! a 155-öd nekem gondolom olyan 180 lehet, próbálom csak "lefordítani" a saját pulzusomra h mondhassak vmit a tapasztalatomról :) szóval, azt találom hogy a 180, az nekem hol nagyon jól esik, hol nem annyira jól (de mindig fenntartható volt, még totál kezdőként is), úgy találtam, hogy ez nem edzettség kérdése, hanem istentudja mitől függ. gondolom pihentségtől leginkább.

a heti 2 igen kemény edzésről: a többi futásod mind 130 pulzus alatt javasolnám akkor (vagy max még 1 futás legyen ahol 130 felett van a pulzusod). ezt tapasztalatból mondom. :) és akkor nem kell drasztikusan se csökkenteni a km-számot, persze biztos kell csökkenteni

lacika76 képe

lacika76 3852 napja

Mónika: nem baj, ha erős a teszt. Az alapok felmérése a cél. Ha nem érzed a határaidat, akkor nem is biztos, hogy hasznos volt megfutni. A kezdetek kezdetén még 155 környékén is kellemetlen volt futni. Ezt azóta 10 értékkel feljebb tudtam tolni. Akkor a LK szerintem elég alacsonyan volt. Sok futi volt, magasabbra ment. Most is ugyanez a cél. Sokat kell dolgozni a 150-160-as sávban, ez biztos. Természetesen az legalsóbb sávon is van mit fejleszteni. Az edzések ennek megfelelően vannak betervezve.

Feri: ha jól gondolom, te a két alap módszer közül azt javaslod, hogy először gyorsítani kell. Amit Attila ír, az pedig az ellenkezője. Sok km kell. Én ezt úgy tervezem, hogy pár hónap sok km, majd egy hónap kevesebb km, 2 igen kemény edzéssel.

Attila: az biztos, hogy a km szám növelésével nagyon sok javulás érhető el. Ez a személyes tapasztalat. Ezen fogok dolgozni, és 6 hetente fel fogom mérni, hol tartok. Amúgy jó versenyzést kívánok a hegyi maratonra! :-)

korpaZASZ képe

korpaZASZ 3853 napja

@ C.Feri (ha rövidíthetlek így, de ennyi erővel ki is írhattam volna már a teljes neved :) ): Tigör fm-ját nézd meg, szerintem előtte edzésen nagyon a közelébe sem futott a versenytempójának. Mégis ment neki.

@ Mo. (ez még jobb :) ) Nálam amúgy Jan-Feb a tél, december az a hegyi maraton felkészülése még. Ahogy visszanézem idént, egy-egy lendületes/tempó szokott lenni, meg  egy hosszú, a többi mind pumukli. De mind 130-140km-es hét! Feri most hanyattesik, gondolom, mert ez a szemében nagy bűn, hisz a mennyiség nem jó semmire :) Lehet, hogy 2 30as maratonista lennék heti 3 futásból a sok pumukli nélkül, ki tudja.

 

 

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 3853 napja

Akkor én vagyok az ellenkezőjére egy példa! 14 percet javultam félmaratonon 1,5 év alatt, heti 3 futásból, aminek csaknem minden héten része volt egy ilyen tempófutás is, 7-10 kilis távon 4.07-4.18-as tempóban, a félmaratoni legjobbam 4.24-es tempó, sok-sok ilyen tempófutás eredményeképpen. Nem tagadom kutyanehéz volt, de fejlesztett is.....

Továbbra is azt vallom, hogy hogy tudol majd versenyen kb. 4 perces tempóban futni, ha előtte max 1-2 km-et futottál csak ilyen tempóban, hosszabb távon ennél csak 10-20 mp-vel "lassabban" futottál.

Szerintem nem a km számot kellene növelni, mivel még több időt vissz el, illetve nem biztos, hogy gyorsabb leszel tőle mert 15-20 km-mel növeled a heti távot, de gyakorlatilag változatlan tempó mellett.

Véleményem szerint inkább az intenzitást kell növelni, ill fontos a regeneráció is, meg a jól felépített statégia.

Ez az én véleményem lehet vitatni, de nálam csaknem negyedóra javulást hozott félmaratonon.

monique képe

monique 3853 napja

egyébként én még nem döntöttem el h pontosan hogy fogok edzeni télen, mert az nem világos h a könnyűfutásoknál elég ha 155 alatt (regeneráló zóna) futom mindet vagy sem :p az körvonalazódik hogy heti 3x mennék 170-es pulzuson túlra ilyen-olyan módon és max 185 de az max rövid időre.

 

korpaZASZ, nálad télen heti hány futás szokott lenni regeneráló/könnyű futás tempójánál/pulzusánál gyorsabban?

monique képe

monique 3853 napja

még arról h durvának tartod, azt arra írtam h heti 2-t soknak éreznél belőle. 

de amúgy látom h max 155-ig mennél, sztem az úgy ok.

monique képe

monique 3853 napja

Feri: persze a versenytempót is szabad gyakorolni de nem a verseny féltávján! félmaraton esetében 5km félmaratoni tempóban szinte már sok is tán. esetleg profiknak lehet több...nemtom

 

lacika76, ha durvának érzed a Hadd-os tolófutást, akkor túl erősen csinálod, túl magas pulzussal és/vagy túl sokáig (pulzushoz képest). szerintem. de lehet ezzel nem mondok újat mert eddig is így gondoltam. :)

Kevin ha jól emlékszem 172-es anaerob küszöb mellé kezdetben 152-n majd 157-en csinálta a tolót. neked úgy egy 5-össel lejjebb van a küszöb. minek erőltetni 160-on ezt neked? 

vagy máshogy is leírom, h milyen intenzitás, a 157-es pulzus a doksiban van, abban nemtom most h milyen tempó tartozott hozzá, de azóta írta nekem hogy 4:20 tempó szokott lenni neki ez a tolós futás, ez 1:24-es félmaratoni forma mellé. ha jól látom TiGör is kb ilyesmit tolt. nekem is bejövős ez az intenzitás. (nekem olyan 175 pulzusnál lehet, érdekes, ez nálam is félmaratoni pulzusátlag mínusz 15bpm-re jön ki...)

Pierre képe

Pierre 3853 napja

"Ez nem tempófutás, hanem versenytempó, aminek nincs értelme/haszna edzésen."

+1

Ha valakinek jó az állóképessége, akkor a 10km-es és a félmaratoni versenytempója között kb. 8-10mp van, tehát a félmaratoninál 8mp-cel jobb iramot 10km-en edzésen jó eséllyel képtelen futni. :)

A félmaratonhoz pedig gratulálok!

lacika76 képe

lacika76 3853 napja

Feri!

Ennyit már futottam az előző alapozó időszakban is. Soknak sok volt, az biztos, de jól fejlesztett. Mondjuk a munkán, futáson, alváson kívül másra nem nagyon jutott idő. :-)

lacika76 képe

lacika76 3853 napja

Attila!

Én a fejlődést szeretem benne a legjobban, ez meg adott. Amúgy ha a tegnapi tesztet elvégeztem volna a verseny előtt, be lehetett volna tervezni egy reális tempót. A többi meg finomodott volna a futás alatt.

 

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 3853 napja

Attilám! Lehet vitatni amit leírtam, de rá szeretnék világítani azon tényre, hogyha soha nem fut valaki versenytempóban max 1-2 km-et akkor milyen  drasztikus lesz neki versenytempóban futni majd durván 1,5 órát....valamint azon tényre is felhívom szives figyelmedet, hogy én azt írtam, hogy a futás legvégére érje csak el a küszöbértéket, de! ne menjen túl rajta, tehát nem drasztikusan fárasztó az ilyen futás, viszont nagyon fejlesztő, de 1.25 környéki eredményért már tenni is kell.

Még annyi, hogy természetesen nem -10 fokban kell ilyet futni, bár biztos nem fázna az ember 10 ilyen km után.....

140 km....nem sok az? Óva intelek a mennyiségi munka túlzásba vitelétől, inkább a minőségi munkán legyen a fő hangsúly!

korpaZASZ képe

korpaZASZ 3854 napja

Jó látni, hogy nem vette el a kedved Siófok, remélem, magukat a futásokat is élvezed, az a hosszú távon(sok sok évig) történő futás titka, nem a hülye 1 24es fm :)

lacika76 képe

lacika76 3854 napja

Attila. Nagyjából ez volt a terv. Gondolkodtam a heteken.

2+1 hetes mikrociklusok lesznek. 2 hét km növelős (2 hosszabb hétközben + 1 hétvégén). A terhelések úgy alakulnak, mint az elmúlt hetekben (lesznek 5-ös, 10-es és 15-ös zónák). Maximális terhelésnek a 150-155 közötti zónát lövöm be. Ez még viszonylag hűvösben is futható (leteszteltem az elmúlt években).

Ezzel a módszerrel terveim szerint 2014 március 2-re 140km-re felmegyek. Utána lesz egy regenerálós hét, majd 4 héten keresztül a heti két hosszabb nap lesz két gyors edzésnek fenntartva. (egy erős fartlek 200/200, egy magas intenzitású LT (155-165 körül)).

Mondjuk lehet nagyobb léptékben is növelni a km-t, de szeretnék némi szabadidőt is hagyni. :-)

korpaZASZ képe

korpaZASZ 3854 napja

Feri, ha 8mp-cel gyorsabban futok 10km-es tempót edzésen, mint a félmaratonim, azaz 3 38 körül, az 36:20as 10km, ami 1 perccel gyengébb csak a 10km-es PB-mnél! Ez nem tempófutás, hanem versenytempó, aminek nincs értelme/haszna edzésen. Már az is gyanús volt, hogy lehet hogy Laci "megszül" tempfutás közben. Nos, Laci, ha véletlenül megszülnél (majd küldd el a baba nemét, de valószínűbb, hogy egyszerűen csak besz@rsz :) ), abból fogod pontosan tudni, hogy teljesen értelmetlent futottál :)

 

Ferivel ellntétben, én óva intelek, hogy a hideg télben nagyon forszírozd a tempós munkát, mert helyes légzéstechnika mellett lehet kapni egy légúti fertőzést. Helytelen esetén meg elszáll a pulzusod. Hétvégi hosszú (terep)futásokkal tarkítva felmennék a helyedben 140-150km/hétig, majd olyan erős alapokra a gyorsítás teljesen optimális lesz.

 

 

lacika76 képe

lacika76 3854 napja

Ezekben is sok igazság van. Szerintem az alapok 155-ös pulzusig nagyon rendben vannak. Ugyebár eddig elég sokat futottam ezen pü-ig bezárólag, viszont az e fölötti részt még ki kell dolgozni. Ebben igaza van Ferinek, és Attilának is. Ma lesz az első teszt futás, amit rendszeresíteni fogok. Egyszerűen kell valami konkrét visszajelzés, mely szerintem hasznos lesz.

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 3854 napja

Mónika drága! Én nem vagyok benne biztos, hogy ha valaki mindig 1-2 km-et leszámítva mindig félmaratoni versenytempónál lassabban fut akkor annak a versenyen menni fog az eddigi edzéseken gyakorlatilag nem tapasztalt iramú futás több mint 1 órán keresztül! De ha viszont megtapasztalta, hogy tud ő mondjuk 8 mp-vel gyorsabban futni 10 km-es távon, akkor tudja magáról, hogy a verseny első felében "lazán" futni fog a tervezett félmaratoni tempó, hiszen edzéseken simán ment, a táv második felében mivel nem futotta ki magát van bőven tartaléka, úgy hogy az utolsó 3-5 km-en tud picit gyorsítani is.

Ezért fontos a 10 km-es gyors tempófutás küszöbérték alatt, a félmaratoni tervezett versenytempónál 8-10 mp-vel gyorsabban. Igaz ez jelentős részben már sportpszichológia is! Meg tudom csinálni, hiszen edzésen nem belehalósan ment ennél gyorsabban is!

Ha valaki 1.25-ös félmaratont szeretne akkor én nem vagyok benne biztos, hogy laza edzések eredményesek lesznek, tehát nem azt mondom, hogy ne legyen ilyen, hanem azt, hogy egyszerűen muszály kőszikla kemény edzéseket belevinni a programba!

Még két megjegyzés amit leírtam az félmaratonra vonatkozik, ha Lacika barátunk hamarosan maratonon szeretne szenzációsan jó időket futni ennél is keményebb edzések kellenek majd!

Másik megjegyzésem, hogy minél keményebbek az edzések annál fontosabb a regeneráció, ami lehet egy laza biciklizés is, olyan városnézegetős 15 km környéki sebességgel!

lacika76 képe

lacika76 3855 napja

Stabil alapokra lehet építeni a következő fűzist, azaz a laktát-toló esetében ha stabilizáltad a távot 10-16km-re (én ez utóbbira tervezem), akkor lehet feljebb menni. Ezt bármikor, sőt célszerű heti rendszerességgel. 2x mondjuk elég kemény, lehet elég lesz az egy. Ugyebár a regeneráció is fontos. :-)

monique képe

monique 3855 napja

TiGör: te gyakorlatilag alapozósan edzettél eddig. :) annak a része a fartlek meg a Hadd-os laktáttoló. ugye Kevinről tudjuk, hogy eleve ebben a módszerben hisz, és nyilván működik is elég jól. szerinte az ezen túli "igazi" gyorsítók csak kb pár százalékot adnak hozzá már az alapokhoz.

 

korpaZASZ: nem gond a vitatkozás :P az év egy részében sztem túl erősen edzett, lehet hogy mostanában nem, mondtam is neki hogy jó ötlet lesz a futásai egy részét könnyebben futnia, mint eddig. jövőre lehet már kijön a hatása is. :)


lacika76: ez hogy nem fáradtál ki de nem ment jobban, nekem úgy hangzik, h nem pörögtek a lábak eléggé a verseny 2. felében. jól sejtem? szerintem amúgy ezen a félmaratonon volt kedvezőbb időjárás, nem a nike-on.

azt hol olvastad, hogy a 200-as fartlek az "rendes" gyorsítóedzés? ha megnézed, Hadd is azt írja, hogy nem az igazi versenyidőszakba való formakihegyezésre való, hanem előtte alapozás 2. felébe való.

az alapozás 1. felében, ahogy korpaZASZ írja, nem kell még az elején a durva tempófutás. Hadd módszer sem ott kezdi, hanem picit lejjebb, ugye. :) az alapozás 2. szakaszába valók ezek.


Feri, én nem ajánlanám, hogy javasolgasd másoknak, hogy félmaratonra a félmaratoni tempónál gyorsabb 10km-t fusson az ember tempófutásoknak...... a kezdőpulzushoz egy ilyen hosszú tempófutáshoz szerintem egyébként is túl magas a laktátküszöb mínusz 10 bpm. egy rövidebbhez oké lehet.

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 3855 napja

Lacika: nem kell félni a tempótól!!! Sőt! hatalmas nagy örömmel fog eltölteni az a tudat, hogy te képes vagy olyan tempóval suhanni, és hihetetlenül élvezni is fogod, persze lehet, hogy megszülsz közben, de sportpszichológiailag is fontos, hogy tudatosítod magadban, hogy te képes vagy erre!!!

Attilám: egy félmaratonnál a legfontosabb edzéselem a tempófutás, különösen ha valaki 1,25 környéki idővel kacérkodik!

Semmi problémát nem okoz ha Lacika barátunk heti egy alkalommal csinál egy erős tempófutást, egy másik alkalommal pedig egy közepesen erős tempófutást csinál, de legalább egy tempófutása legyen! Nagyon fontos előtte az alapos bemelegítés, és kerülni a hirtelen gyorsulást, ill megállást, mert könnyen húzódás lehet a vége.

de minek rizsázok itt ennyit, ti ezt úgy is tudjátok!

Jó futást mindenkinek, én elfutottam aludni!

lacika76 képe

lacika76 3855 napja

Attila!

A laktát toló futásokat az alapozási fázisban kell futni, mert igen sok idő kell a javuláshoz.

Lassan kialakul a végleges terv, de még ülepednie kell az ötleteknek.

korpaZASZ képe

korpaZASZ 3855 napja

Viszont most mire gyúrsz, hogy jövő héttől már a tempófutást forszírozod?

Ha mondjuk elkezdenél dec. elejétől egy téli alapozást, sok-sok km-rel (nem kell gyorsan) úgy, hogy lenne egy-két 150km-es hét is, majd jövő év elejétől kezdenéd az alapokra ráépíteni, tempófutás ott jönne be és 2-3 hónap alatt lehetne fejlődni, gyorsulni.

lacika76 képe

lacika76 3855 napja

Feri!

Köszönöm, természetesen ismerem a módszert, csak mostanában nem akartam magas tempóedzéseket futni.

Úgy tervezem, hogy jövő héttől megint lesznek. Régen bevált, most is jó lesz. Ha úgy futnám, ahogy írtad, nagyon bika tempó jönne ki. :-)

Én stabilan tartott magas pulzuson tervezem (jövő héttől ÁP:157, stabilizálása után 162-ra ugrok). Max 16-ig fogok felmenni.

 

TiGör!

Ezt az időjárást én is szeretem, szerintem ezzel sem gond nem volt. Láttam, hogy sok Nike fm-es 1:30 körüli futott 3-4 perccel jobbat, ezért másoknak is stimmelt.

 

 

TiGör képe

TiGör 3855 napja

Nekem is a mostani időjárás volt a favorit! :)

Ferivel egyetértek.

Helyes, ha optimista vagy, csak így érdemes!

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 3856 napja

Véleményem szerint az én saját tempófutás elméletem szerint a félmaratonra kb. 10 km környéki tempófutás kell, a maratonra pedig legalább 14-16 km környéki, időben leghatékonyabb a legalább 45 perces tempófutás, maraton esetében pedig a 50-70 perc közötti. A célpulzus én definícióm szerint laktátküszöb -10 értéken kedzjél, és a futás végére érd el a küszöbértéket, de ne menj fölé. Ez lehet, hogy gyorsabb, mint a félmaratoni átlagtempó! Persze ez egyénenként különbözik!!!

Esetleg sportpiszhológia nem segíthet még?

Az alapok nagyon jók, csak csiszolgatni kell!

korpaZASZ képe

korpaZASZ 3856 napja

Nekem speciel a tegnapi idő álmaim netovábbja, Nike már meleg volt eléggé.

lacika76 képe

lacika76 3856 napja

Jókat írtok. Az biztos, hogy a jelenlegi módszerekkel nem tudok továbblépni, változtatni kell.

Egyértelműen a minőség irányába kell tovább menni. Most nem a km növelés lesz a cél (az szerintem heti 100km körül bőségesen elegendő), hanem a korábban bevált toló edzések, magasabb pulzuson. Nem lesznek 20km fölött megfutva, nyugi. :-)

Szerintem a héten futok egy tesztet, majd havonta, másfél havonta ismétlem. Ez lesz a legkorrektebb visszajelzés, és lehet tervezni reális versenytempóra.

Valóban TiGör, nem fáradtam ki, csak nem ment jobban. Anyum is mondta, hogy amikor befutottam, nem tűntem fáradtnak.

Az, hogy gyorsabb lett az eleje, nem jelenti azt, hogy jobb időt tudtam volna kihozni, ha lassabban kezdek. Most ez az 1:27:20-1:27:30 körüli idő van bennem, ebben az időszakban. A Nike-on meg egy picit jobb volt a forma (ugyebár ott elég ideális időjárás volt).

A 200-as fartlek alapvetően versenyidőszakban javallott. Most az a kérdés, hogy egyébként érdemes-e, vagy tényleg csak a nagy napok előtt?

A téli alapozó ideális lesz az átgondolásokhoz, és a minőségi alapokat is el lehet kezdeni építeni. Én optimista vagyok. :-)

korpaZASZ képe

korpaZASZ 3856 napja

@monique: nem akarok vitatkozni (dehogynem:) ), de egyáltalán nem edzett túl erősen, sőt, emellett a rápihenés 2 kihagyott nappal a héten és 5p/km feletti tempókkal megvolt. (esetleg múlt hétvégén nem kellett volna 2 hosszú). Azt én sem tudom, honnan van ez a 25-30km-es tempófutás-terv, én maratonhoz is max. 20km-t szoktam, 25-30km az már bőven hosszúfutás, amit, ha edzett az ember, lehet fokozóra futni, vagy iramjátékosan, de hogy végig tempóval...?

TiGör képe

TiGör 3856 napja

Lacika, én is gratulálok! Mikor elfutottam melletted, egyáltalán nem tűntél fáradtnak! Én meg azt mondom (hogy teljesen össze legyél zavarva :D), hogy fuss majd egy verseny pm-el, de ne az alapján, szóval rá se nézz! Érzésre! Próbáld ki, és vond le a tapasztalatot! Az legyen a cél, hogy a verseny egyenletes, vagy gyorsuló legyen, és maxra kifusd magad! Belefér a szenvedés!! 

A fartlek nálam sztem nagyon sokat fejlesztett, azt nem tudom, hogy alapozáskor érdemes-e csinálni, de az biztos, hogy huzamosabb ideig érdemes, tehát nekem kellett ez a jópár hónap!

Így tovább, sok van még benned!

monique képe

monique 3857 napja

ilyeneket = 20+ km tolóedzésre gondoltam.

 

és azért TiGör a példa, mert ő Hadd-osan edz

monique képe

monique 3857 napja

először is gratula!

L. Timinek igaza van, szerintem is elfutottad az elejét, és ez is megnehezítheti a PB-döntést. elég nagy lassulás a 4:02-ből 4:15.

 

korpaZASZ: a félmaraton elég hosszú ahhoz, hogy valaki egy elfutott kezdés után (picit túlzottan) belassítva a végére feltámadjon. :) én egyébként fordítva látom az edzéstémát is, szerintem lehet hogy túl erősen edzett lacika76 az év nagy részében. esetleg a verseny előtt nem pihen rá elég jól...?

 

lacika76, a 200/200-as fartlek egy alapozó edzésforma, nem klasszikus gyorsítóedzés. ettől persze még sokat segíthet! jobb mindenképpen, mint a túl erősen futott gyorsítóedzések.

 

más, ha edzésen megy könnyedén a 40:00-s 10km, akkor az lassabb, mint a félmaratoni tempó!

 

a tolóedzés hosszúságáról: félmaratonra elég 8-10km, maratonra 16-20km, több felesleges, csak lassítja a regenerációt utána azaz kevésbé hatékony edzésterv összességében. olvasd el Kevin által írt Haddos cikket megint, néha a kevesebb több... szerinted pl TiGör fut ilyeneket?

lacika76 képe

lacika76 3857 napja

Ha jól érzem, Ferinél a pont. Hosszú tempófutás. Ez biztos hatékony. Én mondjuk nem így hívom, én laktát-tolónak.

Egyelőre alacsonyabb pulzuson, a kérdés, hogy 20km-es rész elég-e (ha stabil), hogy emeljem a HR-t? Én úgy tervezem, hogy 25-30km-re megyek fel minden tolóval (heti +1km), majd 5 értékkel magasabb átlagba ugrok. Most jön a 20km-es rész 150-155-tel, azaz, januárban már akár szintet is lehetne ugrani. Szerintetek 25km elég, vagy 30-ra legyen kifejlesztve, aztán ugrás? Most valahol 4:35-4:38 körül van a 150-155 közötti rész átlaga.

Tudom Attila, még szerencsére van mit tanulni, ezért is jó, hogy beszélünk róla. :-)

korpaZASZ képe

korpaZASZ 3857 napja

Kicsit olyan most az állapotod, mintha egy több éves maratoni felkészülés első évének végén lennél (cél a 2 59 59), ahol annyira nem releváns a rövidebb távok eredménye, hanem hogy hosszabb távon stabillá válj, aerob energiafelhasználással.

Más kérdés, hogy az 1 24 majd mindenképpen kelleni fog a <3órás maratonhoz.

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 3857 napja

Önmagában nagyon szép eredmény, elismerésre méltó idő!

Viszont nem értem a 4.02-ről a 4.15-re lassulás okát, esetleg lehet, hogy tényleg elfutottad az elejét? A másik dolog, hogy az utolsó pár kilin a szinte célegyenesben csak nagyon picit tudtál csak gyorsulni, és ez alátámasztja azt, hogy nagyon kifutottad magad. Talán jobb beosztással meg leeht takarítani pár mp-t, ill nem akarok tanácsot osztani egy ilyen szépen felépített edzésekhez, de a hosszú tempófutás sok eredményt hozhat.....

Én azt mondom, hogy az alapok szenzációsan jók, csak pár részletkérdést kell még kimunkálni, és majd ennek következtében fog majd javulni a tempó, de abban igazad van, hogy innen minden egyes mp-ért kegyetlenül meg kell küzdeni!!!

lacika76 képe

lacika76 3857 napja

Igazad van. Éppen ezért vezettem be a 200/200-as fartlek edzéseket, csak az a kérdés, hogy legyen heti fix egy, vagy csak versenyek előtt, közben. Amúgy most a 150-160-as tartományt akarom nagyon stabillá tenni, kifejezetten hosszabb távra (bika erős aerob alapok). Ezt fokozatosan fejlesztem. Most a 150-155-ös sávot, majd megyek feljebb. Ez szerintem jó kis fejlődést fog hozni, főleg, ha már a 155-160-ban fogom futni 25-30km-re. Ez mondjuk nem két nap lesz. Az is igaz, amit írtál, hogy kellenek a kemény edzések. Most lesz erre fél év időm, hogy dolgozzak rá. Az első komolyabb verseny a Vivi lesz. Van idő dolgozni a formán. Szerintem a mostaniak egyértelműen az aerob munkára épültek, azok az alapok meg elég szépen fejlődtek. No, majd meglátjuk. Van kihívás, ez a lényeg. :-) Gondolom, ha majd könnyedén megfutom 10km-re a 4'-es ezreket, akkor kell majd elgondolkodni az fm 4'-ben. Szeretnék 6-8 hetenként HADD tesztet is futni, ez majd jó kis felmérő lesz a vállalható versenytempóra.

korpaZASZ képe

korpaZASZ 3857 napja

Az azért elég ritka, hogy valaki elfussa az elejét, majd a vége után azt érezze, hogy nem futotta ki magát. Jó lenne látni km-adatokat, ott látszik, hogy a stabil 166-168 pulzus mellett volt-e lassulás, vagy végig 4'09"körül ment?

 

Az edzéseidből azt szoktam látni (ez mindig furcsa volt), hogy egyrészt nagyon következetesek (ez még nem :) ), de majdnem mindegyikkel meg vagy elégedve, mintha csak kocogtál volna. Ez lehet amiatt, mert nem elég erősek a terhelések és így a szervezet nem kap annyi impulzust, ami elég lenne az 1 24hez. 4200km-ből, amennyi már van neked, ha megfelelően van felépítve a terhelés/pihenés ciklus, akár 1 20alatti félmaraton is futható, de ahhoz bizony egy-kétszer kifejezetten nem fog jól esni bizonyos terhelés.

 

Nyilván igy nagyobb a sérülésveszély is... végülis hasonló cipőben járunk, nekem is gyorsítanom kell, mert nagyon a maratonra edzettem idén, ami nem baj, csak most már én is érzem, hogy váltanom kellene.

lacika76 képe

lacika76 3857 napja

Egyébként Ladányi Timi mondta, hogy elfuthattam az elejét, de ha igaza is van, akkor sem lett volna sokkal jobb eredmény, ha lassabban kezdek.

lacika76 képe

lacika76 3857 napja

Nos, akkor konkrétabban. Nem nagyon szoktam 166-168 fölé menni. Ez egy erős, de tartható tempó. Ez a pulzus most ezt a terhelést engedte. Elég gyorsan regenerálódtam utána. Lábra könnyen ment.

Én úgy érzem, hogy ezt a tempót elég egyenletesen tudtam ebben az évben futni, azaz, a téli km-ek erre készítettek fel. Éppen ezért kíváncsi leszek, hogy ha ez így van, akkor a mostani komolyabb alapozó mire lesz elég jövőre. Egyébként mások mondták, hogy iszonyatos nagy munka lemenni 4p tempó alá, én úgy érzem, hogy most a 4p elérése is számomra nagy kihívás lesz (sokat kell dolgozni érte). :-)

korpaZASZ képe

korpaZASZ 3857 napja

Gratula, azért nem rossz ez.

Hogy érted, hogy a pulzus ezt a tempót engedte? Félmaratoni versenyen egy nem elfutott kezdés után elvileg 30-45 percet lehet futni szubmaximális terheléssel is, azaz a pulzus nézése nélkül egy erős tempóval ki lehet húzni a végéig, annyira rövid. Az, hogy nem futottad ki magad is azt mutatja, hogy felesleges volt pulzusra futnod, főleg ha PB volt a cél. De lehet, hogy félreértettem, mert még nem látom a beszámolódat.

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!