lacika76 futás

2013.07.21 Vasárnap, 10:02:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

01:56:27

Távolság

26.4 km Szint: 98 m

Tempó

04:25 p/km (13.60 km/h)

Pulzus

Átlag
161
Minimum
109
Maximum
164

Edzésleírás

4. Győr-Lipót 26.4km-es futóverseny beszámoló

 

Ez egy olyan esemény volt, melyre gyakorlatilag az összes tárnoki, érdi futótársam eljött, és a visszajelzések szerint nem bánták meg. Jövőre is itt a helyünk.

Az időjárás szerintem kegyes volt velünk. Se hideg, se meleg nem volt. A kánikulának tekintendő 30+ fokok nem voltak jellemzőek. Átlagosan 25 fok körül lehetett a levegő hőmérséklete. A folyamatos ÉÉny-i szél igen kellemes volt, jól hűtött. Csak 18km után a nyitottabb részeken lehetett érezni, hogy azért nyár közepe van, azonban innen már nem volt messze a cél. :-)

A regisztráció a Széchenyi István egyetem tornacsarnokában volt. Kicsit kaotikus állapotok uralkodtak, mert sokan későn érkeztek. Péter Attila ennek hangot is adott, egy-két csoportot (főleg, aki messziről jött), le is orrolt. :-) Mindegy, mi relatív gyorsan végeztünk, még a közös fotózásra is jutott idő.

Először úgy volt, hogy az egyéni mellett váltózom is, de sikerült megoldaniuk a váltózást, így az egyénire tudtam összpontosítani. Amikor kint éppen a bemelegítés vége felé jártam, a startkapu környékén, valaki nagyon rám köszönt. Ősze Gábor volt az. Már figyeltem, hogy összefutunk-e, de ő megelőzött. :-) Pár gondolatváltás után beálltunk a rajthoz. A biciklisek elmentek, utána kezdtünk mi. Kérdezgettem, hogy ahova beálltam, milyen tempót terveznek. 4:30 körülit mondtak, így egész jól belőttem, hogy hol a helyem.

A verseny nagyrészt kerékpárúton volt, illetve az út szélén sárga vonallal a kerékpárosok részére kijelölt szekcióban. Frissítések kb. 4-5km-es szakaszokban (ez szerintem nagyon kevés volt, arról nem is beszélve, hogy több helyen alig volt víz a pohárban). Ez sok versenyzőnek megnehezítette a futásán, főleg az utolsó harmadban.

A verseny relatív nagyon hamar szétszakadt több részre. Az elején kb. 10 ember közel egymáshoz futott, majd ott is néhányan leszakadtak. Kb. fél-egy km-re lehettek elég sokáig előttem. Később nőtt a távolság, meg már fedett volt az előttem lévő rész, nem láttam őket.

Nagyon szépen ment a 4:20 körüli tempó (a terv 4:10-4:30 között volt). Nem volt túlhevülés, laktát küszöb átlépés, lábfáradtság, miegymás. Sokáig 160 alatt volt a pulzus, majd 160, és picit emelkedett, ahogy nőtt a lefutott táv, de a 163-as átlagot csak 18km környékén értem el. Az volt a terv, hogy amikor érzem, hogy pici lassulás van, 1 értékkel növelem, így 165-167 környékén tudok a végére befutni. Sajna 18km környékén a rekeszizmokat éreztem (tudjátok milyen érzés), itt volt egy kis lassulás, míg regenerálódtam, de utána már nem tudtam visszaállni a belőtt tempóra. Azon még kell gondolkodni, hogy ez mitől volt. A Vivin is ezt tapasztaltam 16-18km között, de ott tényleg nagyon kemény tempót futottam. Most teljesen kontrollált volt a légzés, így nem kaptak a légző izmok olyan terhelést, ami bedöntené az embert. Ezután folyamatosan lassuló, de 160-as pulzus feletti értékkel behoztam a végét. Mivel csak ketten mentek el mellettem, az is 25-26km között, feltételezem, hogy a többieket is szépen megfogta az utolsó harmad.

 

Mindent összevetve nem is gondoltam volna, hogy nyáron, ilyen távon 4:25-ös átlaggal futok le 26.4km. Mindenképpen hatalmas eredmény. Meg is látszott papíron. Abszolút 13 (több száz induló), és férfi korosztályos 10. hely. Ha tartom a tervezett tempót, akkor kb. 1:53:xx lett volna és -2-3 hellyel jobb.

 

A nevezési díj amúgy nagyon jutányos volt. Amit a frissítésen spóroltak, cserébe kaptunk ingyenes belépést a lipóti strandra, és egy tál gulyáslevest.

 

Konzekvenciák:

- a terv reális volt, sikerült, mert 4:25-ös lett az átlag,

- a pk. terv jó volt, nem volt elfutás, laktát-küszöb átlépés,

- a frissítések is jól sikerültek, mindenhol gyorsan végeztem; azon kell még morfondírozni, hogy hol, mikor és mit, mert ez is számíthat, mondjuk 15-20 környékén, és ezután,

- el kell azon gondolkodni, hogy mitől lehetett ez a rekesz izom-dolog, és edzeni kell rá, hogy ne forduljon elő,

- nem érzem, hogy teljesen kifutottam volna magamból azt, amit tudok, de mindig a körülmények határozzák meg a kiaknázható teljesítményt, most ez fért bele.

 

Garmin TE: 5.0 (mint általában)

 

Info

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:00:00 25 00:00 0.00 0 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

14 hozzászólás

lacika76 képe

lacika76 3965 napja

Szia Attila!

Ment a pü!

Valóban, az 1:24 körüli eredmény szép lenne. Sokat fogok edzeni addig, hogy javuljon a kondi, sebesség. :-)

korpaZASZ képe

korpaZASZ 3965 napja

Gratula, jó eredmény ez, néhány észrevétel:

2 év futás már nem annyira kevés,sőt! Ahhoz képest, amennyit futottál eddig, ezt a tempót tudnod kell már 25 fokban is, ráadásul úgy,hogy volt ennél 10 fokkal melegebb is már jócskán a nyáron, volt idő hozzászokni, a táv pedig neked már nem okozhat gondot

 

Jó lenne látni mondjuk 5km-enként az adatokat, hogy a lassulás mit is jelentett ténylegesen,pl. 4 40nél lassabb tempót, mert az már túl sok lenne.

 

Kíváncsi leszek,ősszel megy e majd az 1 24 félmaratonon, ez egy vízválasztó lehet

cs1krisz képe

cs1krisz 3966 napja

Gratulálok!!

lacika76 képe

lacika76 3967 napja

Köszi srácok! Ez volt a terv, sikerült. :-)

lacika76 képe

lacika76 3967 napja

Köszi Tündüs!

Ha az első 10-15 egyéni befutót tekintjük húzóembernek, akkor igen, de én azt mondom, ezt a pályát, aki 1:50 körül futja, az érdemli meg igazán ezt a jelzőt. No, majd jövőre. :-)

csertoi képe

csertoi 3967 napja

Szép kis tempó. 4:30on belüli ezrek, ez igen. Nagy Gratula!

csabipontkom képe

csabipontkom 3968 napja

Szép tempót mentél, nagy gratula!

Tündüs képe

Tündüs 3968 napja

Szép volt! Szóval Te is ott voltál  a húzóemberek közt :))

Volt egy rész ahol látszott az eleje, igen szépen mentetek!

Gratulálok és jövőre is várunk!!

hadzsi képe

hadzsi 3968 napja

Szép volt ez nagyon, grat!

lacika76 képe

lacika76 3968 napja

Köszi Gábor, jó volt összefutni, pár gondolatot váltani. :-)

Legutóbb ezt a tempót 10 fok környékén a székesfehérvári OptiVitán futottam meg. 15 fokkal melegebben nem gondoltam, hogy sikerülhet kevesebb, mint két év futás után. :-)

 

Feri!

Köszönöm! Jó kis móka volt.

Javítottam, köszi, hogy szóltál. Sajnos egy nulla majdnem mindig elbújik. :-)

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 3968 napja

Ez igen! Gratulálok! Nagyon szép volt!!!

( a kalórai nem kevesebb egy nullával?)

jovovich87 képe

jovovich87 3968 napja

Jól mentél gratulálok!lassulás mindenkinek volt,lehetett volna hüvösebb sztem....

lacika76 képe

lacika76 3968 napja

Köszi szépen! Jó volt, a relatív ellenre is jól működött a gépezet. Szerencsére volt szél, így a hűtés rendben volt.

18-20km-ig ok volt a tempó, majd onnan volt lassulás. Leginkább a meleg miatt, meg a frissítő pontok is ritkán voltak, kevés volt a víz, miegymás.

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 3969 napja

Hajrá!

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!