lacika76 futás

2013.07.13 Szombat, 10:06:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

02:00:00

Távolság

26.064 km Szint: 100 m

Tempó

04:36 p/km (13.03 km/h)

Pulzus

Átlag
159
Minimum
116
Maximum
162

Edzésleírás

OptiVita III. állomás Pécs-Kökény, Malomvölgyi I-es tó, 2 órás terepfutó verseny


Update (2013-08-01)


Megvan az IAU hitelesített mérés. Egy kör 1671.60m, és nem 1800.

A távolság most már jó, a hitelesítettre javítottam.


Update!

Már a versenyen jeleztem az egyik szervező úrnak, hogy valami bibi a pálya hosszával. Mivel ők több eszközzel mérték a pályát, elfogadtam az ő hiteles mérésüket. Most, hogy kicsit felkavarodott az állóvíz IAV hitelesítve lesz. Addig 1.7km-es körökkel kalkulálva - mert valahol itt a valóság - korrigálom az én futásom távját.


A családias rendezési ultrafutó versenysorozat 3. állomása, immáron az ország déli részén, abszolút zöld övezetben, szinte érintetlen környezetben.

A GoogleMaps navigációs eszközt használva egész könnyen Kökénybe érkeztünk, majd egy helyi lakost megkérdezve megkaptuk az instrukciókat a maradék fél-egy km távra, mely elvezetett a verseny helyszíne felé.

A megérkezés, parkolás után a helyszínre sétáltunk…

Szép zöld, nyugodt környezet és társaság fogadott minket. Verseny előtt kb. másfél órával már ott voltunk, így volt idő ráhangolódni, a terepet bejárni, melegíteni, rákészülni az indulásra.

Mivel nem könnyen talált ki mindenki, kb. 5 perccel későbbre tették az indulási időt.

Biztos, ami biztos alapon kétféle cipőt vittem, mert nem tudtam, hogy mennyire lesz terep, a terep.

Az INOV-8 Trailroc 245 ismét jó választás volt, ebben futottam a két órát. Semmi lábgond nem volt, végig pompásan tudtunk együtt „dolgozni”.

A rajt után hárman elléptünk. Volt egy nagyon vékonyka lány, ő előre tört, egy egyórás, majd én.

Ez nagyon sokáig így is maradt, majd a 4 órás szám győztesével mentünk egy darabon, majd megelőzött, majd a frissítőnél visszaelőztem, majd elléptem.

Gyakorlatilag végig a saját tempómban haladtam, nem kellett széthajtani magam. Nem körözött le senki,  gyakorlatilag az elején eldőlt a rövidebb távok sorrendje.  Futás közben szokás szerint magamba mélyültem, és róttam a köröket. Érdekes, de még verseny közben is lehet beszélgetni. A 4 órás győztessel volt pár gondolatváltás. Ő mondta, hogy nem is tudna lassabban futni, de persze tudott, mert ő még csak most próbálgatja a 2-nél hosszabbakat (Szfv-on 2 órában indult, ott 3. lett, majd Kecskeméten már a 4 órásban (itt nem tudom, hogy hányadik lett, majd Pécsen az első helyért dolgozott meg)). Amúgy a körök futása közben nem volt unalom, mert voltak sétáló, kerékpározó emberek, sőt, elég sok horgász. Simán jöhettek volna lógatás közben futni, a kapást meg tudták volna figyelni közben. Nem nagyon volt akció, egész nap csak bámulták a tavat, meg a bot végét. :-)

A frissítést hasonlóképpen oldottam meg, mint Székesfehérváron.

Az elején és 2/3 környékén banán (ez kellett, mert én 8 után szoktam reggelizni, és a 10 órás rajt miatt vigyázni kellett a gyomorra), víz, iso meg közben néhány körönként egy-egy pohárral. Mivel nem volt nagy meleg, nem kellett nagyon locsolni testre. Szerintem jó volt ez a stratégia, mert nem volt holt pont, nem volt túlhevülés és hasonlók.

 

3 fázisban volt tempóváltás (mert azért fárad az ember, és még is csak terepfutás): 45p környékén, 1:2x, 1:4x-nél. Végig pulzuskontrollal mentem, nem akartam 160 fölé menni tartósan, a közepes nehézségű terep miatt. A stratégia jól működött, pont optimális volt a terhelés megválasztása (a végén azért nagyon kellett a víz, míg vártam a tört kört lemérő emberkére).

 

A pálya murvás-földes-füves volt. A tó nyugati felére a murvás-földes volt a jellemző, az északira a földes-füves, majd a keleti-déli részére a földes leginkább. Volt benne szint. A nyugati oldalon, két helyen volt enyhe emelkedő, majd a keleti oldalon egy hosszabb, kicsit meredekebb, de nem olyan vészes. Azért érezni lehetett a terepet, leginkább az utolsó 15 percben.

Árnyékosságát tekintve vegyes volt. A nyugati része végig fákkal védett, a nap nem nagyon sütött be. Az északi és a déli rész nyitott, nap által besütött volt, míg a keleti rész eleje nyitott, a második fele védett volt. A hosszú távosok ettől függetlenül izzadtak rendesen. :-)

 

Szokás szerint, mint Kecskeméten is, a versenyszám végeztével kicsit kifújtam magam, ettem, ittam, lepihentem, majd mentem segíteni a frissítő sátornál. Kb. 5 körül volt az eredményhirdetés, addig elég sok idő volt.

 

A GPS-es órával futók eléggé eltérő eredményeket mértek. Én pl. 1.61-1.62km körüli köröket, de van, aki 1.71-1.73 körülieket. A hivatalos, többször nem GPS-szel lemért kör 1.8km volt, ehhez mérten lettek kiszámolva a versenyzők által futott távok.

 

Mivel a rendezőség egy tagjával közösen mentünk a helyszínre, és együtt is mentünk el, volt alkalmam átélni egy 12 órás verseny élményét. Meglepő, de elég sokan indultak ebben a számban. A 10-20 fő közötti mezőny igen jónak számít. A legtöbben egyéniben indultak, de volt váltós is.

Maráz Zsuzsi és Pecsenye nagyot futottak. Zsuzsi olyan gyorsan futott, amikor még versenyben voltam, hogy alig értem utol. Mondta is, amikor elmentem mellette, hogy már várta, mikor érem el őt. :-) Szokás szerint nagyon csinos, fitt, sportos volt.

Pecsenyéről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Szinte nem is lassult, végig nagyon gyors volt. Írta is, hogy nem volt gond, nem volt holt pont. Jól felkészült, és bebizonyította, hogy terepen is igen jól, hatékonyan tud futni.

Volt egy több idős bácsi és Lencsés Éva néni is ott volt az indulók között (ő a 4 órás számban versenyzett).

Más versenyben és más külső szemlélőként átélni mindezt.

Sokat beszélgettünk is arról, hogy mi motiválhatja az embereket, hogy egy 6, vagy akár egy 12 órás számban elinduljanak.

 

 

Konzekvenciák:

- időben odaérkezés, cipőválasztás, versenystratégia, frissítés rendben volt,

- a felkészülés, verseny előtt regenerálásra szánt idő szintén rendben volt,

- kicsit tartottam tőle, hogy kiüt a csütörtöki gyors 2.4k-s futás, a leutazás, de nem volt gond.

- a 160-as tolók, a melegben futások hasznosnak bizonyultak, mert jó volt az állóképesség (persze azért még van hova fejlődni).

 

Beszélgettünk arról, hogy ez inkább egy családias verseny, mint vérre menő küzdelem. Sokan hobbi futók, így biztosítani kell nekik, hogy a dobogó közelébe tudjanak jutni. A 2 órás versenyszámot még 1-2x megfutom, de lehet, hogy az utolsó állomás már a 4 órásban lesz. Mivel a Spar 30km-re készülök, úgy fogom a hosszú futásokat alakítani, hogy a négy órás számra is legyen állóképesség.

Ez még csak terv, de szerintem így etikus. Jövőre meg majd meglátjuk, hogyan tovább. Nem akarok túl nagyot ugrani, de úgy érzem, a két órás szám már csúcsra van járatva, a feltörekvőknek is esélyt kell adni.

 A mostani volt a második első helyezésem az OptiVita sorozatban. Az idei állás: 1db 4. hely, 2db 1. hely.

 

Garmin TE: 5.0 (mint általában)

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:00:00 10 00:00 0.00 0 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

9 hozzászólás

Sneci-ke képe

Sneci-ke 3972 napja

Gratulálok, nagyon szépen felépített verseny, megérdemelt győzelem :-)

lacika76 képe

lacika76 3972 napja

Köszi srácok, de az igazi gratuláció a 4-12 órás futókat illeti. :-)

hadzsi képe

hadzsi 3973 napja

Grat, nagy rohanás volt! (direkt nem futást írtam, ez a tempó már nem az...)

:-)

dilisuni képe

dilisuni 3973 napja

Gratulálok, szép teljesítmény volt!

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 3974 napja

Szerintem a 4 órás előtt még ott lesz a maraton is! Mert gondolom, hogy bőven 4 órán belül futod, esetleg ha minden szuper bevillanhat egy 3 óra környéki idő is.....

lacika76 képe

lacika76 3974 napja

Köszi Évi!

Ilyen szép környezetben, futótársak között nem is volt nehéz. :-)

gaborevi képe

gaborevi 3975 napja

Köszönöm a kommentedet! és gratulálok a jól megérdemelt győzelemhez! Jó sokat beletettél ebbe a 2 órába! :-)

lacika76 képe

lacika76 3975 napja

Köszi szépen Feri!

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 3975 napja

Gratulálok az aranyéremhez!!!

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!