lacika76 futás

2014.06.21 Szombat, 10:03:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

04:00:00

Távolság

47.541 km Szint: 63 m

Tempó

05:03 p/km (11.89 km/h)

Pulzus

Átlag
155
Minimum
119
Maximum
166

Edzésleírás

OptiVita 2014 3. állomás – Tata

 

Időpont: 2014.06.21. 10:03

Táv: 4 órás futóverseny

Pálya: aszfalt, döngölt föld, murva

Szintkülönbség:  63m

Helyezés: 3./16

Eredmény:  47.541km (átlag: 5:03 p/km)

Hőmérséklet: nyár lévén igen szerencsénk volt. Érkezéskor 16 fok körül volt. A naposabb részek kivételével igen kellemes volt a klíma.

Frissítési pontok, szervezés: a szokásos körönkénti egy, a VK-nál lévő frissítősátorban.

 

Nos, több dolgot is szerettem volna tesztelni, és az OptiVita verseny erre ideálisnak tűnt. A frissítés közel volt, így ideális körülmények voltak, ha valami gikszer jönne közbe.

Első dolog, hogy elérkezettnek láttam az időt, hogy a 3 órás maratonra való felkészülést teszteljem, a maradék egy órát meg lekocogom.

Nemrég vettem új cipőt, mert a régi bevált már nagyon ki lett futva. Ebben az újban futottam ezt a versenyt.

Sajnos módosítani kellett a pálya útvonalát, mert 2 nappal a verseny előtt a fél pálya útvonalát leszórták murvával. Ennek következtében elég technikás lett az amúgy igen könnyen futható 0 szintkülönbségű pálya. A felület többféle volt, valamint elég sok éles kanyar lett a pálya nyomvonalán. Ez már a 4 órások lábát is igen kikészítette (a masszőr úr mondta is, hogy ilyen még nem volt, hogy a 4 órások is mennek masszíroztatni).

Szóval elkezdődött a verseny, beálltam a tervezett tempóba. A pulzus egész jó lett, de pár kör után már beállt a 162-163-as értékre. Ez nem volt jó jel, de mondom próbáljuk ki, mennyi ideig fog így menni. Persze nem gondolhattam, hogy a mostani lazább fm ÁP-vel végig fog menni egy jóval hosszabb táv, ráadásul ilyen sok kanyarral a pályán. Hát így is lett, ezért visszább vettem a tempóból. Sajnos, a dolog nem ilyen egyszerű, mivel az elején erősebben kezdtem, a terhet azért még magammal kellett cipelni sok órán keresztül, ami persze vissza is ütött. Mondjuk majdnem meglett az 1:30-as fm, de ezt a tempó ott, azon a pálya, abban az időpontban nem tudtam már sokáig tartani. Még fél órán át picit lassabb sebességgel elfutogattam, de 2, sőt 2 és fél óra után már nagyon kemény volt a futás, igazi ultrafutó feeling. A legnagyobb gond nem az volt, hogy lassultam, hanem, hogy 2 és fél, három óra időtartamtól, amikor futottam, elég nehéz volt a légzés. Mindez csak futás közben. Azt mondták, túl sokat ihattam, attól lehetett. Elég kellemetlen volt így futni, de ésszerűen optimalizáltam a rendelkezésre álló tartalékokat, és több pihenéssel, de megfutottam a hátralévő időtartamot. Kemény menet volt, és igen tanulságos.

Meg kellett dolgozni az eredményért, annak minden méteréért.

Sajnos 1:25-nél elment mellettem az első helyezett, és a kemény időszakban a még egy srác is. Ez nem volt túl kellemes érzés, de nem lehet mindig a csúcson lenni, leginkább a hibáinkból tudunk tanulni.


Konzekvenciák:

Van bőven!

  1. Ha ki akarunk próbálni valamit, azt a realitás talaján járva kell tenni, főleg, ilyen pályán, távon.
  2. A cipő még nem volt teljesen befutva, nem tágult ki rendesen. Egy szép beszínesedett bal nagylábujj lett a „móka” eredménye.
  3. A PK kötelező, legközelebb ezt komolyabban vesszük. Simán futható lett volna egy 4:30-4:40 körüli ÁT, ésszerű erőbeosztással.
  4. Többet tanultam ebből a versenyből, mint eddig az összesből. Bármennyire is pocsék lett, én azt mondom, hogy igen értékes. Most már egy kő stabil stratégiát lehet felépíteni. A székesfehérvári lesz az ideális.

 Garmin TE:  5.0

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:00:00 50 00:00 0.00 0 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

14 hozzászólás

monique képe

monique 3629 napja

Feri: egy hosszú versenynél az elfutás relatívan értendő pulzus szempontjából. szóval ott se feltétlen lesz magas a max mért pulzus. a 166 az bőven elég magas amúgyis lacika76-nak

lacika76 képe

lacika76 3633 napja

Hova tűnt? Hát itt van. :-)

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 3634 napja

azért mivel az elejét elfutotta, ott még lehetett.

Viszont hova tünt Lacika barátunk?

monique képe

monique 3637 napja

(...azért nem, mert elfárad kb az összes izomrost, nem lesz mivel kinyomni a magas pulzust. hosszú távok nem éppen alkalmasak az anaerob magas intenzitású futásra :) )

monique képe

monique 3637 napja

jó volt ez kísérletnek! gratula!

 

Feri: ilyen hosszú távon ha elfutod az elejét, tuti nem lesz magas maxpulzus!

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 3637 napja

Szép elemzés, viszont nagyon elfutottad az elejét, és a pulzus érdekes módon viszont nem igazolta vissza az elfutást, mert jóval magasabbnak kellett volna lenni a maxnak. Viszont, hogy állsz a megfelelő mértékű pihenéssel, én arra is gondolok, mint problémát okozó problémára!

lacika76 képe

lacika76 3638 napja

Köszi szépen mindenkinek. Valóban, át kell gondolni az ultrás stratégiát. Még nagyon kevés tapasztalatom van e tekintetben, de lassan összeáll az ideális stratégia. :-)

RemAti képe

RemAti 3639 napja

Gratulálok! Remélem jól sikerül, majd a tanulságokat beépíteni.

TiGör képe

TiGör 3639 napja

63m szint 4 órára azért nem vészes. :))

Nagyon szép a mozgásod. sub3h-s maratont mikor és hol tervezed? Okt Bp?

Sneci-ke képe

Sneci-ke 3639 napja

szerintem nem volt ez egy könnyű pálya

továbbra is nagyon bírom az elemzésedet

gratulálok :-)

lacika76 képe

lacika76 3647 napja

Köszi! Gyere el te is! ;-)

monique képe

monique 3648 napja

hajrá!

lacika76 képe

lacika76 3653 napja

Valóban, de azt ne felejtsd el, hogy elég meleg idő várható. Még ha picivel 30 alá is esik - amit jósolnak -, akkor is szép kihívás lesz.

RemAti képe

RemAti 3653 napja

Ennél többet tudsz. :)

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!