maris83 futás

2015.10.11 Vasárnap, 00:00:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

04:24:50

Távolság

42.2 km

Tempó

06:17 p/km (9.56 km/h)

Edzésleírás

Ma sikerült bő 1 percet javítanom az eddig legjobb maratoni időmön. Annak ellenére, hogy talán erre a maratonomra készültem a legkevesebbet. Lám, mennyit számít a rutin. :) Nagyatád óta nem vittem túlzásba a futást, beleértve a hosszú futásokat sem, 2 félmaraton volt a leghosszabb táv, amit azóta futottam. Mondjuk érzem is most a lábaimban, hogy megviselte őket eléggé ez a 42 km. Lehet, ha jobban rákészülök, akkor most nem fájna ennyire...

Ami az időjárást illeti, kb. 10 fok volt, eleinte szemerkélt az eső, de később elállt, volt egy kis szél is néha, de nem zavaró. Mondhatni kellemes futó idő volt, szerencsére nem szakadt az eső, mint ahogy azt előtte beharangozták. 

A rajthoz futva érkeztem, miután fél órát sikerült sorban állni a toitoi WC-éknél (miközben 100 m-rel arrébb volt u.annyi WC sor nélkül :) ). Így aztán a bemelegítés is kimaradt. Pedig időben érkeztem, csak az öltöző keresésével, meg a járkálással annyi idő elment, hogy mire beálltam a rajtzónámba, az eleje már el is indult. :)

Az volt a koncempcióm a versenyre, hogy majd érzésre futok, ha jól megy, nyomom neki, ha nem, akkor nem. :) Az 1. 10 km szerintem még pont 6 percen belüli tempóval ment, de a 2. 10-esen már belassultam kicsit, a felénél 2:09 körül jártam. Igyekeztem nem sok időt tölteni a frissitőpontokon, de mindenhol ittam, s addig pár lépést sétáltam. A kaját megoldottam energiaszeletből futás közben. Kb. 5 km-nél el kezdett korogni a gyomrom és folyamatosan enyhe éhséget éreztem, úgyhogy folyamatosan igyekeztem eszegetni, csak olyan nehezen csúszott, baromi tömény, mindig csak közvetlenül ivás előtt mertem enni, hogy legyen segítség lenyelni a szeletet. Vittem magammal 3 sótabit is, ezeket egyenként 10 km-enként megittam, meg 25 km-nél leküldtem egy ampulla magnéziumot is. Szerencsére a gyomrom végig jó volt ezúttal. Még a klasszikus Margit-szigeti megcsúszásaim sem következtek most be. Fal sem volt hál' Istennek.

Láttam pár ismerőst a mezőnyben, pl. Sanyival egy darabig egymást előzgettük, de a végén lehagytam. :) Voltak nagyatádi Ironman pólósok is szép számmal (természetesen én is abban a pólómban futottam :) ). A zenei pontokat kicsit keveselltem, meg azt a zenét, ami volt is csak rövid szakaszon lehetett hallani, a szurkolók sem örjöngtek folyamatosan, így aztán nagyrészt csendben futottam (zenét sosem hallgatok), még nézelődni sem nagyon nézelődtem, csak igyekeztem elvonatkoztatni mindentől, még az automatikusan bekövetkező fáradtságtól, fájdalmaktól is. Így viszonylag eseménytelenül jutottam el a 30. km-ig. Akkor azért már el kezdtem számolgatni, hogy hogy állok és arra jutottam, hogy ugyan a 4:15-ös álomidő már biztos nem lesz meg, de a 4:26-os eddig csúcsomat még megjavíthatom, ha figyelek a tempómra és nem lassulok be látványosan a végére. El is kezdtem jobban nyomni az utolsó 10 km-t, éreztem, hogy még vannak tartalékaim, itt-ott már fájt, de igyekeztem nem tudomást venni ezekről. Ahogy fogytak a km-k, egyre inkább belelendültem, az utolsó 2-n sikerült még egy lapáttal rátenni. Fogalmam sincs milyen átlagot futhattam, mert csak stopperrel mértem az időmet, de a végén rengeteg embert lehagytam. Biztos nem voltam olyan gyors, mint az első km-eken, de akkor a legvégén ez a tempó is nagyon gyorsnak tűnt. Közel volt a 4:26, így bármennyire szomjas voltam már, az utolsó frissítőpontot már kihagytam, és a szokásos sprinttel a végén futottam be a célba. :) 4:24:50, az új csúcsom, amit legközelebb, meg szeretnék dönteni. Szerintem menni fog, kicsit több felkészüléssel. Szerintem most sem adtam ki magamból mindent. Futottam, ahogy jónak éreztem. Nyilván, ha lett volna vki, aki húz, vagy ha folyamatosan figyelem az időm, akkor gyorsabban futok, de ehhez most nem volt kedvem, a fő célt így is sikerült teljesítenem, így most elégedetten engedélyezek magamnak 2 egész nap pihenőt. :)

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
04:24:50 42.2 06:17 9.56 0 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

7 hozzászólás

hdz715 képe

hdz715 3139 napja

Vigyázz, mert a Balatoni nevezés most lesz drágább! Jó látni, hogy hasznosan telt a hétvégéd. :)

 

maris83 képe

maris83 3140 napja

Egyre inkább hajlok a 6 órás felé, de tartok tőle, hogy fájni fog. Mármint utána. :)

Azért még meghagytam opciónak egy 2 órás gyorsan megfutott verseny lehetőségét, de azt lehet még jobban megszenvedném, sőt az még közben is rossz lenne. :)

Gyere te is 6 órásra (ha csak nem 12 órát szeretnél futni :) ), akkor tudjuk egymást szórakoztatni, amikor épp lekörözöl. ;)

Remélem a Balaton Szupermaratonra megint sikerül összehozni egy nagyobb társaságot és kivenni a balatonfűzfői nyaralót, szerintem tök jó volt a hangulat legutóbb is. Még nem neveztem, de mindenképp szeretnék.

Voltam kolbászfesztiválon, péntek este barátokkal, szombaton nap közben pedig a volt kollegák kolbászgyúró csapatait látogattam (ettem-ittam) végig. Emiatt is döntöttem úgy vasárnap, hogy "sportnapot" tartok, mert az előző napokban bevitt kalória mennyiség elég kritikus volt. :)

Nálam a 10 km a lélektani határ, addig rövid futás van, jellemzően hétköznap, hétvégén meg hosszú futás, ami 10 km feletti. Persze a 12 km se sok most nekem elvileg, de 10 km-nél mindenestre több. :) 

hdz715 képe

hdz715 3141 napja

Szerintem a 6 órás futásra menj, az jó terv. Végül is nem maratont fogsz futni. :) Így nem szeged meg az ígéreted. Indulok én is, még nem tudom milyen időben.... de nem rövidben, vagy ki tudja....:) Balaton szupermaratonra már neveztem egyéniben. Örülök, hogy Te is jössz.  A többi békéscsabai futás is jól hangzik, az adventi maratonon tavaly 2. lettem, jó lenne ott lenni. Látom aktív voltál a hétvégén, főleg vasárnap. Nem is voltál a kolbászfesztiválon?? Egyébként pedig mi az a 12 km futásnál, hogy hosszú futás? :) Neked az normál táv szerintem.

maris83 képe

maris83 3148 napja

Igen, az lesz nov. 8. Csak még azt nem találtam ki, hogy hány órát fussak. 2 alatt nem tudok gyors lennei annyira, hogy értékelhető teljesítményt érjek el, szóval a 4 és a 6 között gondolkodom. A dilemma u.az mint tavaly: fussak kb.38-39 km-t 4 óra alatt, akkor pont lemaradnék a maratonról, vagy menjek a 6 órásra, fussam le a maratont, aztán meg lightosan, ami még belefér. Bár a Spar után megfogadtam, hogy az volt az utolsó maraton az évben nekem, elég volt a 3. Még nem tudom, hogy döntök. Te mit javasolsz? Indulsz te is?

A Balaton Szupermaratonig (valószínűleg megint nevezünk Patkós Gabival párban) még lesz Bcs.-án adventi maraton Mikulás környékén és farsangi futás vmikor februárban, azokon is tervezek indulni rövidebb távokon. Gondolom te nevezel egyéniben a Balaton körbefutásra. :)

hdz715 képe

hdz715 3151 napja

A következő verseny lehetne a pörögnek a körök, november 8. De közeleg a Balaton Szupermaraton is....  

maris83 képe

maris83 3154 napja

Köszi szépen! :)

Nem tudok többet pihenni, holnap reggel úszunk, du. pedig jógázok, 2 nap tétlenségnél többet nem bírok. De majd csak lightosan. :)

Még azt kellene kitalálnom, hogy mi legyen a köv. verseny, hogy ne csak úgy céltalanul edzegessek. :)

Sanyi megelőzése volt a hab a tortán. Szegénynek nem volt őszinte a mosolya... :)

hdz715 képe

hdz715 3154 napja

Szuper a beszámoló és szépen felépítetted a futást, jó volt a frissítés. Szép munka! Azért ha tudsz pihenj többet! :) Itt is Gratulálok! :) Azért pedig külön díj jár, hogy Sanyit is lehagytad!

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!