lacika76 futás

2017.05.06 Szombat, 14:00:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

01:45:30

Távolság

21.25 km Szint: 578 m

Tempó

04:58 p/km (12.09 km/h)

Pulzus

Átlag
157
Minimum
120
Maximum
167

Edzésleírás

8. Tolle Borvidék félmaraton

 

Időpont: 2017.05.06. 14:00

Táv: 21.25km

Szintkülönbség:

  • 578m fel
  • 578m le

Eredmény: 12./381

Futóútvonal adatok

 

 

3. alkalommal veszek részt a versenyen. Most a 21km-es távon indultam.

Egy héttel ezelőtt ultráztunk, így ésszel, energiát jól beosztva futottam.

Azt már tudtam, hogy itt nem szabad gyorsan kezdeni, hisz akkor a második emelkedő után teljesen kiütöd magadat, és még három hátravan, a lejtőket nem is említve. :-)

 

A héten csak két könnyebb futásom volt, mert az UB szimulációt ki kellett pihenni. Kicsit merész volt egy hétre rá bevállalni ezt a versenyt, de most jó formában vagyok, és egy komfortosabb futás belefért, no meg egy kis vidéki klimatizálódás sem ártott. :-)

A bemelegítő nagyon jól ment, és egész gyors is volt a tempó. Ezek igen jó jelek, melyek kellenek egy ilyen komoly verseny előtt.

Semmit sem kapkodtam el, bőven jutott mindenre idő. Ez szerintem igen fontos start előtt. A gyomrom ennyire „stabil” már régen volt. :-)

 

A rajtnál nagyon sokan voltak. Beállhattam volna legelőre, de most nem akartam olyan gyorsan kezdeni. Kicsit be is ragadtam emiatt a rajtnál, és csak fél perccel a start után jutottam a mérőszőnyegig. Mindegy, innen viszonylag könnyedén be tudtam állni a saját tempómba. Elég jól előre törtem, de figyeltem arra, hogy a pulzus 155 fölé ne nagyon menjen!

Már a főút után viszonylag hamar jött az első emelkedő. Van, aki már itt igen erős légzéssel

futott. Ha rövidebb távos volt, akkor azt mondom ok, de ha hosszabbra jött, akkor isten hozta a pokolban. Ez még gyakorlatilag sík ahhoz képest, ami ránk vár.

Bár új volt az útvonal, elég sok ismerős emelkedő kacsintott vissza. Tudtam, hogy hol mire számíthatok. Ez nagyban segítette, hogy okosan beosszam az energiát!

Gyakorlatilag 14-15km-ig egész kényelmesen ment, mint egy erősebb edzésnél. Az utolsó előtti trükkös emelkedőt (nem akart vége lenni), kicsit jobban éreztem, de nem fogott ki rajtam, ahogy a kilátós sem. Onnan lefelé pedig már lehetett repeszteni.

Apropó, lefelé futás!

2015-ben elkövettem azt a hibát, hogy lefelé futottam meg igen erősen ezt a versenyt, és nem maradt az emelkedőre erő. Most erre figyeltem. Hagytam, hogy vigyen lefelé a lendület, de nem erőből, hanem komfortosan. Ez igen hasznos volt, mert túl sok időt nem vesztettem vele, ellenben rengeteg energiát tudtam tartalékolni az emelkedőkre. Ezek megfutása után nem dőltem ki, viszonylag hamar regenerálódtam.

Az utolsó emelkedő előtt elvált a 21-es táv a 28-tól, így kicsit olyan érzésem volt, mintha én futnék az élen. :-)

Itt egy picit meg kellett állni (~30mp kiesés), mert az övön az izós palackokat ki kellett cserélni. (Ezen még optimalizálunk, hogy egyszerűbb legyen!)

A befutós utolsó km-ek jók lettek, egész jó kis tempó lett. Mivel sok lejtő volt, itt is nagyon figyelni kellett, hogy ne ess el!

 

Konzekvenciák:

  • Rákészülés: most sikerült talán legjobban a verseny előtti bemelegítő, gyomor, időben érkezés hármast „belőni”. Minden tökéletes volt!
  • Tempó: okosan felépített terhelés volt. Bár nem mentem maxon, de most nem is ez volt a cél. A cél most az volt, hogy ne sétáljunk bele egyik emelkedő sem, és nagyon vigyázni a lábra, mert két hét múlva az UB-n kelleni fog.
  • Frissítés: második alkalommal próbáltam ki a régen bevált izó italt. Most, a kesudió mellett, csak ezt vittem magammal. Jól fel voltam pakolva, az övön 4db ~2 decis kulacs volt. A frissítő pontoknál csak egy pohár víz a fejre, és semmi több. Ez bőségesen elegendő volt. Az izót meg a nehezebb szakaszok előtt/után kortyolgattam. Mivel ez a kisebb palackok az övön nem a legideálisabb, ezért egy 0.8-1l-es kulacs lesz helyette. Ezt még elbírom, és könnyebb lesz belőle inni.
  • Reálisan még kb. 5 percet lehetett volna hozni az időn, specifikus edzésekkel. Talán jövőre erre rágyúrunk!

 

Garmin TE: 5.0

Road-X: 3603.18km

 

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
01:45:30 21.25 04:58 12.09 565 120 167 157
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

2 hozzászólás

lacika76 képe

lacika76 2580 napja

Köszönjük!

Valóban, idén ez a fő futásunk.

Ezen kívül még lesz egy Deseda 6 fős váltófutás, és a Tatai maraton váltó.

Az idei év a csapatversenyekről szól.

monique képe

monique 2584 napja

Jó UB-t :)

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!