lacika76 futás

2017.09.10 Vasárnap, 09:00:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

01:32:26

Távolság

21.42 km Szint: 94 m

Tempó

04:19 p/km (13.90 km/h)

Pulzus

Átlag
158
Minimum
128
Maximum
164

Edzésleírás

32. Wizz Air Budapest Félmaraton, egyéni és páros (anyával)

Sajnos a Desedások közül egyikőnk sem futott jót, mindenki panaszkodott a hirtelen jött melegebb időre. Van benne igazság, mert az elején, az árnyékos részeken lehetett hasítani, majd a rakparton, a nyitott napsütésben már kellemetlenebb volt. Sokkal egyenletesebb lett, mint eddig, de az érdekes, hogy 11-12km után leesett a pulzus, és nem is tudtam már 160, vagy e fölé tolni. Úgy éreztem sokat kivett eddig.

Nem PB-nek szántam, de jobb lett volna egy erősebb időt futni.

Két dolgot nem próbáltam, amit nem is lett volna célszerű a nyári lábra elég erős edzések mellett (RT/toló, 20km fölötti hosszú). Az utóbbival tán most már nem lenne gond, az előbbit csak nagyon óvatosan. Majd meglátjuk, ahogyan a siófoki fm-et is.

 

Garmin TE: 5.0 (van benne némi igazság)

Bare X-210: 1069.97km

 

 

 

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:00:00 21.1 00:00 0.00 0 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

15 hozzászólás

lacika76 képe

lacika76 2447 napja

Köszönöm! Ez sajnos nem úgy sikerültt, ahogy szerettem volna. Fentebb már részleteztem, hogy miért. Szerintem ki kellett volna nézni valakit, akivel végig lehetett volna csatázni a távot. Biztos sokkal jobb lett volna. :-)

kincsoo képe

kincsoo 2449 napja

gratulálok!!

lacika76 képe

lacika76 2456 napja

Köszi!

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 2456 napja

Hajrá Lacika!

lacika76 képe

lacika76 2457 napja

Beszélgettem Csécsei Zolival a UB-val kapcsolatban. Nekem ott mindig az a legnagyobb gond, hogy itt-ott szúrást érzek a gyomrom és a mellkas között (rekeszizom). Volt szó róla, hogy mit lehet ez ellen tenni. Az egyik szerinte a résztávozás, a másik a sok hosszú futás. Ebből adódóan úgy gondolom, hogy a résztávozás sem rossz alapból, mert az erősebb futások alkalmával fellépő erősebb légzés lekezelésére készít fel. Ettől független szerintem nem fogok RT-zni.

Úgy gondolom, hogy esetemben az LT-s, és az igazán hosszú futások fognak forma javulást hozni. Ezen fogok most dolgozni a K&H előtti hónapokban. A minimalista 4:30 körüli futások meg iszonyatosan jók voltak, és lesznek. Nagyon erős alapot adtak, amit már csak ki kell csúcsosítani. Érdekes év vége elé nézünk! :-)

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 2457 napja

Lehet, hogy egyénenként különbözik, de ha csak 1000 méteren próbálod ki a versenytempót, honnan tudod, hogy 21-szer olyan távon is tudod tartani? Tehát ha soha  nem próbálsz ki egy célzott félmaratoni versenytempót, hanem közel fél perccel lassabban futol 1000 métereket, honnan tudod, hogy sikerülni fog 21-szer hosszabb távon közel fél perccel gyorsaabb tempó, és most akkor félmaratoninál hosszabb távról nem beszéltem......Viszont nagyon fontos pszichikailag is, hogy ott van benned az a tudat, hogy 8-10 km-es távon tudol tartani a félmaratoni versenytempódnál 10 mp-vel gyorsabb tempót is, tehát képes vagy rá, meg tudod csinálni! Lehet, hogy nem utal stabil formára, de ha jól emlékszem azon a bizonyos félmaratonon 13,1 km-et 4.25-ös tempóban futottam, majd a maradék 8 km-et kb. 4.22-es tempóban. Így jött ki a 4.24-es átlag. Tehát azoknak az erős 10 km-es tempófutásoknak nagy hasznát vettem, hiszen egy erős tempójú 13 km után a végére egy picit tudtam még gyorsítani is. Tehát egyebek között erre is jók ezek a rendkivül gyors tempófutások. A lényeget kifelejtettem, hogy mindezt felaannyi futásból értem el, mint kedves futótársaim. Tehát lehet, hogy a hatékonyság a maximumra volt fejlesztve?

lacika76 képe

lacika76 2460 napja

Köszönöm tőletek a gratulációt, és a téma boncolgatását. Egész jókat írtatok.

Életemben nem gondoltam volna, hogy minimálban le fogok futni egy félmarcsit. Ehhez viszonyítva ez jó eredménynek számít.

Az biztos, hogy lábizomzatra elég komoly munka volt, talán ez is lehetett az egyik ok, hogy nem ment gyorsabban.

További ok lehet, hogy nem mindig jó a gyomrom, így az emésztés sem tökéletes, és a tápanyag felszívódás sem.

Az, hogy nem futottam igazán hosszúkat és nem résztávoztam szándékos volt. Ilyen komoly izommunkánál, ami a minimalista futásra átállásnál van, nem szabad kockáztatni! Most már egész jól átálltam, el fogom kezdeni a LT-s edzéseket, és az igazán hosszúkat. Persze  csak ésszel, óvatosan. Heti egy LT-s edzést és egy hosszút tervezek. Mindkettőtől igen sok javulst várok. (LT: versenyteljesítmény javulás; hosszú: aerob alapok és gyorsulás).

Az igazi PB döntés reálisan a Siófoki fm-en lehetséges, ami november vége felé szokott lenni.

Ott az eddigi legjobb 1:25:56 volt. Sajnos azért nem lett jobb, mert az első kör igen kemény volt érzésre, így a második már sokkal lassabban ment. Egyébként akkor az 1:24 volt a cél.

Frissítés, étkezés: nekem mindig nagyon kritikus, hogy mi igazán jó előtte. Most piritós kenyeret ettem kicsi vajjal, előtte egy kis szőlő+banán.

korpaZASZ képe

korpaZASZ 2460 napja

Ez fura, a tempófutást a félmaratoni tempóval vagy annál inkább lassabban illik végezni. Ha én teszem azt annál tempónál futnám 10-15mp-cel gyorsabban akár csak 10km-es edzésen is, akkor bizony az konkrétan a 10km-es versenytempóm lenne, amit edzésen nem is tudnék produkálni, versenyen is csak néha. Sőt továbbmegyek, a FM-i tempónál 15-20mp-cel gyorsabban éppen kb. az "ominózus, általad tiltólistás" 1000m-es résztávokat futom. 3'20-25 körüli tempóban, úgyhogy nem csalom el őket.

Az egyébként nem utal stabil formára, ha valaki edzésen 8-10km-t le tud futni 4'10"ben nem meghalva, aztán versenyen pedig 21km-t csak 4'24"ben gondolom nem takaréklángon.

Azt gyanítom, hogy azon a versenyeden az első fele percekkel jobb volt, mint a második fele és nagy léassulás volt a végén.

RemAti képe

RemAti 2460 napja

Laci, gratulálok!  Hirtelen melegre mindig agyon vág mindent. frissítés mi volt? Mit ettél előtte?

@Feri,

Az résztávnak is van értelme. Persze az ehhez tartozó tempót viszont megfelelően kell megválasztani. 10x800m, 10x1000m-nek stb.van értelme csak mindent ezt is fokozatósan kell felépíteni. Persze mikor már itt tart valaki akkor az ehhez passzoló hosszú futásokat is megfelelően kell tervezni. Természetes egy résztávos edzés után ne akarj a következő edzésen ne akarj edzés pb-t javítani. :)

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 2460 napja

Attilám nézzük meg az én példámat: 2013.-ban a legjobb félmaratoni eredményem 4.24-es tempó volt, tempófutást 70-80-as pulzussal indítottam, ha 8 km-et futottam le 4.10 környéki tempóban, addigra a pulzusom felment a laktátküszöbömig vagyis 165 környékére, ha tovább folytattam volna ebben a tempóban, akkor nyilvánvaló, hogy vagy a tempót kellett volna jelentősen csökkenteni, hogy ne haladjak túl a 165-ös határon. De én nem akartam sem a tempót csökkenteni, sem a pulzusomat 165-ön túlra nyomni, ezért volt ez a táv. Ez kb. 15 mp-vel gyorsabb volt a félmaratoni eredményemnél, nem túl hosszú távon, szűk 10 km-es távon, de nem mentem túl a küszöbértékemen. Nyilvánvaló ha tovább folytattam volna ebben a tempóban, igen jelentős mértékben túlmentem volna a küszöb értéken! 

Véleményem szerint a résztáv főleg ha túlmegy a küszöbértéken a pulzusod inkább kártékony, arról nem is beszélve, hogy totál értelmetlen 1000 métert szélvésztempóban lefutni, ha te félmaratonon, maratonon akarsz indulni.....

korpaZASZ képe

korpaZASZ 2461 napja

A félmaratoni versenytemponal 5-10 mp-cel gyorsabb tempo már savasodassal jár, ha nem, akkor a versenyt elcsalta az ember hisz ott pont az a lényeg (felmaratonon pl.) hogy 2-3 mp-cel a laktatkuszöbmél legyünk lassabbaK csak legalább 18 kmig (utána mar mindegy). Én azért resztavval is készülök, mit lehet tudni. lehet hogy jo lesz meg valamire 

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 2462 napja

Radikálisan nem értek veled egyett Attilám! A résztáv most gondolok itt a 2000 méternél rövidebb igen gyors iramban lefutott edzésre, kiválóan alkalmas egy 5-10 km-es versenyre való felkészülésre, de a legnagyobb problémák okozója egy félmaraton esetén!!! Mi értelme 1000 -2000 métert rohangálni, amikor valaki 21.1 km-es távra készül, oda 5-10 km-es tempófutások kellenek szigorúan laktátküszöb alatt!!! Gondolj bele, mi a hasznosabb ha 1 km-et futol nagyon-nagyon gyorsan, vagy ha 8-10 km-et laktátküszöb alatt, de a versenytempónál 5-10 mp-vel gyorsabban?

korpaZASZ képe

korpaZASZ 2462 napja

Mintha azt olvastam volna ugyanitt, hogy megpróbálod a PB-t, gondolom, a meleg miatt esélytelen volt. Mi a PB-d egyébként? Ilyen tempót kis túlzással edzéseken is majdnem futottál, de 15km-en nyár közepén biztosan, így valami oka biztosan van a melegen kívül is, de amilyen alapos vagy, biztosan kielemzed. A résztáv amúgy valóban jó irány lehet félmaratoni gyorsuláshoz.

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 2463 napja

Lacikám! Nagyon szép ez is, szivesen cserélnék veled-vígasztalódj az erős napsütés mindenkiből rengeteg energiát kivesz!

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 2463 napja

eltüntél....

Felszerelések