Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 655 893 km-t sportoltatok

Terheléses vizsgálat

Létrehozta: zuhipoli  |  2016-11-21 17:30:58-kor

Mióta pulzusmérő órával futok sokat olvastam, hogy nagyon fontos tudni a zónáinkat, és ez alapján végezni az edzéseket. Azt is kiemelik, hogy ne képletek alapján határozzuk meg ezeket, hanem csináltassunk egy terheléses vizsgálatot. Nagyon nehéz megtalálni a helyet, hogy hol csináltassam ezt. Azt szeretném kérni, hogy aki már volt ilyen vizsgálaton írja meg, hogy hol volt, mikor volt, és hogy mennyibe került. Előre is köszönöm.

zuhipoli 2016-12-11 17:50:16 | 7
zuhipoli képe

Köszi a tippet, de nem hiszem hogy az Olivér vadidegeneket tesztelgetne. Szerintem van elég elfoglaltsága rajtam kívül is. Annyi azért lejött, hogy mégse annyira elterjedt az hogy fogják magukat a futók, bemennek egy laborba és teszt... Valószínüleg moniquenak van igaza, hogy bőven elegendő egy pályateszt.



Előzmény: pudingman (3)  
monique 2016-12-06 13:43:14 | 6
monique képe

Az jó h neked ez nem volt gond. Én konkrétan elkezdtem túlhevülni a végére... meg nem tudom még mitől, de a pulzusom sokáig rém magasra felment a lassú tempóhoz képest. Magas ugyan az edzéspulzusom, de olyan javaslatot kaptam ezen mérés alapján pulzus alapú edzéshez, amit nem tudok elképzelni h valaha meg tudnék csinálni. Persze lehet h tévedek, de elég hihetetlennek tűnt h magas km-számú hetekhez ez működne nekem. Alacsony km-szám mellett már kipróbáltam, átmeneti edzésnek jó. De azon túl... Senkit nem láttam még úgy edzeni, ha tempó alapon hasonlítom össze az edzésintenzitásokat (versenyeredményekből számolt edzéstempók, ami szerintem egy bizonyos edzettségi szint mellett már elég megbízható).


Ez hagyján, de beszéltem emberrel, aki gázcserét mérő (ez a legkomolyabb elvileg) laborvizsgálatra ment el olyan laza 35 ezer Ft-ért néhány éve. Az eredmények értékelhetetlenek lettek.

 

A sima pályateszt (ami nem mér se laktátot, se gázcserét közvetlenül, csak egy grafikont lehet az így mért adatokból kreálni, amiből lehet következtetni pár dologra elvileg) ennél biztosan nem rosszabb :)



Előzmény: pudingman (5)  
pudingman 2016-12-06 08:13:03 | 5
pudingman képe

Amikor én csináltam, nem volt túl meleg a terem, söt, inkább hüvös volt. 

Az igaz, hogy akkor futottam életemben elöször futópadon, de olyan lassan kezdtünk, hogy pár perc alatt megszoktam. 



Előzmény: monique (4)  
monique 2016-12-06 01:44:44 | 4
monique képe

A 8 ezres, amit előttem szóló mondott, az is mér laktátot. Nekem csak azzal kapcs vannak aggályaim h mennyire száll el ilyen körülmények között a pulzus alapállapothoz képest (szokatlan helyzet és túl meleg edzőterem). Ha nem száll el, akkor jó



Előzmény: zuhipoli (2)  
pudingman 2016-12-05 12:41:36 | 3
pudingman képe

Én pár éve Lörincz Olivérnél csináltam, akkor 8 ezer ft-ba került. Ìrj neki a fészen, biztos válaszol. 

 

https://www.facebook.com/lorincz.oliver.3

 

Különben nekem is jól jött a teszt, mert mint kiderült, 7 ütéssel elszámoltam magam, mikor a sávokat beállítottam. 



Előzmény: zuhipoli (2)  
zuhipoli 2016-12-04 20:12:19 | 2
zuhipoli képe

Köszi szépen a választ.

A megadott cikkeket már olvastam, de valamiért úgy gondoltam, hogy egy vérvételes laktátküszöb teszt (igazából ez az ami érdekel az egészből) mégiscsak pontosabb eredményt fog adni. Sajnos a legolcsóbb vizsgálat amit találtam 21900 Ft volt. Gondoltam a futók néha elmennek ilyen vizsgálatra és tudnak majd tanácsot adni, de úgy látszik nem ezt a fórumot olvassák. Arra is gondoltam, hogy az edzőjük megcsinálja ezt a vizsgálatot egy futópadon, ezért nincs hozzászólás. Mindenesetre köszi még egyszer!



Előzmény: monique (1)  
monique 2016-11-28 20:04:36 | 1
monique képe

Nem kell erre egy fillért se kiadni. Nem lesz pontosabb attól még h laborba bemész és kiadsz rá 40 ezer forintot. Van egy 8 ezer (pár éve annyi volt) forintos verzió is, de az se lesz pontosabb sima pályatesztnél amit csinálsz magadnak. 

Conconi teszt pályán: http://www.keepmoving.hu/conconi-teszt-avagy-a-laktatkuszob-meghatarozasa/2094

Vagy Hadd teszt: http://www.futas.net/cikkek/Hadd.pdf

 

Vannak még érdekes cikkek:

www.futas.net/cikkek/10000m.pdf
www.futas.net/cikkek/maratonmg.pdf

Mind ingyen :)