lacika76 futás

2013.04.18 Csütörtök, 21:13:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

00:57:13

Távolság

12.01 km Szint: 70 m

Tempó

04:46 p/km (12.59 km/h)

Pulzus

Átlag
144
Minimum
93
Maximum
149

Edzésleírás

Könnyű/normál futás. Mostantól pihi vasárnapig. :-D

Az óra pár napja furcsa értékeket mér szintben. Ez a táv kb. 70-80m szinemelkedéssel jár, de ettől jóval többet mutat a 910xt (148m), és a GoogleMaps (101m). Én egyiknek sem hiszek. Valami rejtett sw frissítés lehet a háttérben, vagy nagyon furcsa értékeket produkál a légnyomás.

Rejtély!

Garmin TE: 3.7

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:00:00 10 00:00 0.00 0 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

13 hozzászólás

monique képe

monique 4052 napja

elég a viszonylag pontos mérés sztem, csak legyen alacsony a hibaszázalék. :P

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4057 napja

Mónika drága ilyet nem mondtam, de mivel a hőmérséklet, és a légnyomás fordítottan arányosak egymáshoz, ezért mivel a hőfoknak van napi járása-lásd reggel általában hüvös-magas légnyomás, délben általában meleg-alacsony légnyomás.

Egy félmaratont abszolut pontosan lehetetlen lemérni, más kérdés, hogy mennyivel mérik el, hiszen kalibrálni kell, hőfokváltozás beszámolni ( lásd Muhari Gábor világcsúcsát is acélszalaggal kellett lemérni..)

Tehát abszolut pontos mérés nem létezik, csak viszonylag pontos mérés!

Megjegyzem, hogy a magasságméréstől indultunk ki, ott viszont nagyon igaz a légnyomás, meg a tengerszint jelző viszonyítási pont!

lacika76 képe

lacika76 4058 napja

Tegnap már jól mérte a magasságot. :-)

monique képe

monique 4058 napja

Feri: azt akarod állítani, hogy folyamatosan jönnek-mennek a záporok mindennap? :D a többi technikai részletet légyszíves olvasd el a google által adott linkeken és/vagy vedd meg a neten ajánlott szakirodalmat és/vagy vitasd meg a témát egy hozzáértő mérnökkel, de nyilván valahogy meg van oldva a dolog annyira, h használható technológia legyen...

 

nem tudom a gps általi távolságmérés technológiai részleteit, de ennek is utána lehet nézni a neten, ha érdekel. de én annyira nem aggódnék egy pl. félmaratonnyi távon azon, hogy mekkorát görbült a Föld közben... :D

 

a klasszikus geometriát egyébként utáltam/unalmasnak találtam.

 

lacika76: érdekes :o nekem sztem reálisat vagy ahhoz közeli értéket mért a 10km-en a két hídra felfutással. a kalibrálás egyébként automatikus minden edzésindításkor, utána nem tudom hogy van, megkérdezheted a garmin fórumon esetleg :)

lacika76 képe

lacika76 4059 napja

Már csak azt kéne tudnom, hogy hol kell kalibrálni, mivel a mai versenyen 250m szintemelkedést mért a Vivicittá, ami badarság.

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4060 napja

A légnyomás folyamatosan változik, hiszen elég egy zápor, a légnyomás hatalmasat emelkedik, vagy van neki napi mozgása is, hiszen a légnyomás fordított arányosságban van a hőmérséklettel, a szél pedig a földfelszinnen párhuzamosan légnyomás kiegyenlítő légáromlás, mindig a magasabb légnyomású helyről fúj az alacsonyabb felé.

Ráadásul a volt szocialista országok a tengerszint feletti magasságokat a Balti-tenger középvízszintjétől mérték, a többi ország pedig ha jól emlékszem az Atlanti-óceán középvízszintjétől. Ezért leehtséges, hogy pl a térképen a Kékes-tető 1014m magas, egy angol magasságmérő pedig mondjuk 6méterrel kevesebbet/többet mér....

Kalibrálni: mihez képest. hiszen gyakorlatilag óránként kellene kalibrálni, és akkor mi az az érték amihez kalibrálsz, hiszen ha egy 2-3 órával ezelőtt mért Meteorógiai Intézetnél mért értéket tekintesz kiindulási értéknek, vagy kalibrálási értéknek, tuti biztos, hogy már az megváltozott....

Egy gps mérő nem vagyok benne biztos, hogy a Föld görbületét is méri, főleg úgy hogy az néha, változik nagyon-nagyon pici mértékben, ott van a probléma, hogy a Föld egy gömbfelület, és azt síkban pontosan megmérni nagyon-nagyon nehéz, és a távolságmérésnek a síkban való mérés az alapja...

Volt szerencsém térképészetet is tanulni, ott vacakoltunk ilyen dolgokkal....( nagyon utáltam...)

Mónika mivel te igen jó matekos vagy...gondolom, hogy szuper voltál geometriából is, hiszen az igen közel áll ehhez a témához!

monique képe

monique 4060 napja

Feri, pedig létezik.. igen, persze, változhat a légnyomás... ettől még nem lesz totál értelmetlen a dolog:) elvileg olyankor újra kell kalibrálni. összességében ez így is pontosabb, mint a sima gps-es magasságmérés volt a 305-ös garminban:) (ja, úgy tudom, a 910xt az edzés legelején a gps-t is felhasználja kalibráláshoz, utána nemtom mi van.)

 

lacika76 linkjének is van magyar verziója, baloldalt választhatod ki a wikipedia cikk nyelvét.

 

de használható a google is:) ...egy vicces cikk a barométeres magasságmérés témájában: http://hirmagazin.sulinet.hu/hu/oktatas/magassagmeres-barometer-segitsegevel

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4060 napja

magyarul?

lacika76 képe

lacika76 4060 napja

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4060 napja

Én még ilyet életemben nem hallottam, hogy légnyomás alapján határozzák meg a magasságot....hiszen az naponta többször is változik...biztos vagy benne, mert totál értelmetlen....

lacika76 képe

lacika76 4061 napja

Nos srácok, akkor picit pontosabban fogalmazok. A 910xt tartalmaz barometrikus altimétert, azaz, légnyomás alapján dolgozó magasságmérőt.

Ami érdekes, hogy csak ezen a futó útvonalon furcsaságokat, máshol nem. Na, erre varrjál gombot, hogy miért! :-) Majd kipróbálom máshol is, pl. vasárnap, Budapesten.

korpaZASZ képe

korpaZASZ 4061 napja

Mi köze a légnyomásnak a GPS-es magasságméréshez? Vagy a 910-es abból számol? 

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4061 napja

A légnyomás nem hinném, mivel nincs drasztikus változás, és nem is futottál extra magasságban.

Informatikai probléma lehet!

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!