lacika76 futás

2013.08.03 Szombat, 10:01:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

01:34:10

Távolság

20.4 km Szint: 34 m

Tempó

04:37 p/km (13.00 km/h)

Pulzus

Átlag
162
Minimum
110
Maximum
166

Edzésleírás

SZUFLA 20.4km-es terepfutó verseny beszámoló

 

Helyszín: Szigethalom

Táv: 20.4km (3 körös verseny)

Pálya: az elején és a végén kb. 100-200m aszfalt, a többi rész erdei terep (földes, homokos, minimális szintkülönbséggel)

Helyezés: férfi abszolút 2. helyezés

Eredmény: 1:34:10 (4:37p/km)

Hőmérséklet: kánikula, kb. 34-36 fok

Frissítési pontok, szervezés: elegendő frissítő pont volt, a szervezés családias/kedves

 

Tavaly voltam először ezen a tőlünk nem messze lévő terepfutó versenyen. Nagyon tetszett, így idén is reprezentáltuk magunkat. Magunkat, mert sokan mentünk Érdről, Százhalombattáról és Érdről.

A terepet ismertem, így tudtam, hogy csak az un. Szufla-dombra kell ügyelni. Azért volt újdonság. Mivel nagy szárazság van, az erdei földutak szárazak voltak. Sok helyen olyan volt, mintha tengerparton a homokban futnánk. A kánikula a szokásos 10-20mp-cel lassabb tempót „hozta”, ebben nincs meglepő. Sajnos a héten az új cipőm szépen kikészítette a bal sarkam, de szerencsére a plusz egy nap pihi, és a minimális szintkülönbség nem akadályozta a futás élményét. A versenyre amúgy INOV-8 Trailroc 245 cipőben mentem. Ez a csuka ismét bizonyított. :-)

Az odaérkezés rendben volt, a rajtcsomag átvétel szintén, a bemelegítéssel sem volt gond, és bőven volt idő a rajtig.

Azt már tudtam, hogy az első helyezés irreális, mivel Kedves Roland is részt vett ezen a távon, és gyönyörű 1:15:4x idővel új pályacsúcsot futott.

A verseny szokás szerint Szuflavéder visszaszámolásával vette kezdetét. 10, 9,…,start…

Szép nyugisan kezdtem, a tempó jó volt, a pulzus szintén. Az erdőhöz érve egy szűk ösvényen haladtunk, itt picit beragadtam, de aztán előztem…

A verseny viszonylag hamar szétszakadt, már az első kör néhány km-re után. Én folyamatosan előzgettem. Voltak hosszútávosak, kettő és egykörösek is. Igazándiból nem tudtam, hogy hányadik vagyok, csak azt, hogy senki sem előzött le, és lekörözés sem volt. Ez reményre adhatott okot, hogy nem vagyok messze a dobogótól.

Lajkó Csabi tanácsára fél órával a verseny előtt megittam egy gélt. A következőt elég volt 11-12km környékén. Ezt is ő javasolta. Szerintem hasznos volt, mivel 10km környékén azért már voltak jelzések, hogy kell egy kis energy. Jó volt az időzítés. A második Szufla-domb utáni frissítőnél ittam meg. Ez előtt, és utána is szépen ment végig a 4:30-4:40 körüli tempó. Még itt is utolértem jó pár versenyzőt, sokuknak hajrával köszöntem, hogy kis hajtóerőt adjak nekik. Az utolsó kör vége felé elég sok emberkét utolértem. Sok kétkörös mellett mentem el. A csapatunkból is párral találkoztam, jól esett nekik az üdvözlés, és viszont. :-)

Az utolsó néhány km-re is bőven maradt energia, kicsit belehúztam, de tényleg csak picit. :-)

Még a cél előtti 1-2km-en sokan drukkoltak, ez jól esett.

A célba végre teljesen elégedetten, igazi futóként érkeztem meg. Most minden jól működött, sikerült jót futni terepen, kánikulában.

Az eredményhirdetésig volt bőven idő, addig beszélgetés, nyújtás, étkezés, fürdés, napozás, további beszélgetések, telefonálás, szóval mindenféle tevékenység volt.

Lassan eljött az idő a 21km-es táv helyezettjeinek bejelentésére. Mivel 6 dugóka volt, mikor érdeklődtem a helyezés felöl, ebből kettő feladta a versenyt, a 3-4. helyre tippeltem. Nagy öröm volt, amikor bejelentették, hogy második lettem. Mindez azt a tényt is jelentette, hogy az első kupás helyezésem megszereztem. Maximális öröm. :-)

A csapatunkban még egy kupás, és két korosztályos érem született. Elégedettek lehetünk az eredményeinkkel.  :-)

 

Konzekvenciák:

-        A meleg miatt dőlt a 4:10-es terv, de ez tényleg csak 25 fok alatt lehetett volna reális, persze igen kemény menet lett volna. A belőtt terhelés ideális volt a terepviszonyokhoz, a hőmérséklethez. Hagytam pü-t a hűtésre is.

-        Mivel a bal sarkam sérült volt, aggódtam, hogy megy végig a verseny. Jót tett az extra regeneráció, a krém, és a jó cipőválasztás. Semmi probléma nem volt e téren, futhattam, ahogy jól esett. Verseny után sem volt a lábbal gond.

-        Az ajánlott géles frissítés jól működött. Úgy néz ki, még ez kellett ahhoz, hogy a reális lehetőségekhez képesti maximális teljesítmény kiaknázzam, úgy, hogy nem ütöm ki magam. Kíváncsi vagyok, hogy az aszfaltos versenyeken is beválik-e.

-        Mivel nem volt lassulás, folyamatosan előzhettem, igazi versenyélmény volt. Azért ez teljesen más minőség, mint végig szenvedni a futás második felét.


Garmin TE: 5.0 (de ez most tényleg nem volt kemény, inkább egy terep 160-as toló kánikulában)

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
01:25:00 20.4 04:10 14.40 0 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

12 hozzászólás

lacika76 képe

lacika76 3960 napja

Köszi Nicol! ;-)

Nicol képe

Nicol 3960 napja

A tempó és a helyezés is nagyon szép, gratulálok. No, de ez a korrekt összefoglaló!!! Ez igen. :)

lacika76 képe

lacika76 3960 napja

A pálya első fele csak 1-2 helyen volt napos, a második fele több helyen nyitottabb volt, de nem olyan vészes. Jaja, korán reggel, vagy késő este, ez nyerő lenne. :-)

korpaZASZ képe

korpaZASZ 3961 napja

Gratula, majd ősszel fog látszani a forma, addig csak tippelni lehet, mennyivel vagy lassabb a meleg miatt! Mennyire volt árnyékos a terepen a pálya? Volt hosszabb táv a tietekénél?

Érdekes, hogy ilyenkor nyáron nem tartanak hajnalban versenyeket (pl. 6 órai indulással), szerintem sokan bevállalnák, hogy elkerüljék a forróságot és egészségesebb is.

lacika76 képe

lacika76 3961 napja

Köszi szépen Böbe!

Igen, tavaly nem volt ilyen homokos, és jóval hűvösebb is volt.

Bobe képe

Bobe 3962 napja

Gratulálok a 2. helyhez!

Egyébként nem szokott ennyire homokos lennyi a talaj, csak elég kevés eső esett mostanság! :)

lacika76 képe

lacika76 3963 napja

Köszi szépen! Hát, amikor megmosakodtam, mint a kismalac. Az a pór, amit lemostam magamról. :-)

Blue képe

Blue 3963 napja

Jaja,mesélték,hogy ilyen szárazság régóta nem volt hogy ennyire porzott volna.

Gratulálok a poros mindenit neki ez kemény menet volt!

lacika76 képe

lacika76 3963 napja

Köszi Feri! Sajnos a 4:10-es terv most nem jött össze, de majd ha jövőre 23 fok lesz, lesz nemulass. :-)

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 3963 napja

Ez szép menet volt, ilyen melegben! Gratulálok a kupához, várjuk a beszámolót!

lacika76 képe

lacika76 3966 napja

Nem nehéz terep, csak van benne egy dombos rész. Tegnap napközben lefújták a kánikulát, aztán este olvastam, hogy mégis lesz. Ez szerintem dönti is a tervet rendesen. Ezen a terepen a 4:10-4:20 körüli átlag futható, de csak 30 fok alatt. Majd meglátjuk mi lesz. :-)

korpaZASZ képe

korpaZASZ 3966 napja

Terepen ilyen jó időt tervezel?

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!