lacika76 futás

2013.10.13 Vasárnap, 10:16:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

02:12:52

Távolság

30.03 km Szint: 175 m

Tempó

04:25 p/km (13.56 km/h)

Pulzus

Átlag
165
Minimum
115
Maximum
171

Edzésleírás

2013. Coca-Cola testébresztő 30km futóverseny beszámoló

 

Helyszín: Budapest, ELTE mellett (Pázmány Péter sétány)

Időpont: 2013.10.13. 10:16

Táv: 30.03km

Pálya: végig aszfalt

Szintkülönbség: az óra 175m mért, a Google 3x ennyit. Mivel nem ismerem a környéket, nem futok arra, csak saccolni tudom. Tavaly 59m volt, most a több mászóka miatt közelebb lehet a 100-hoz, mint a 60-hoz.

Helyezés: 12/857 (azt hiszem, ez önmagáért beszél) :-) (Sokkal erősebb volt a mezőny, mint tavaly)

Eredmény:  2:12:54 (4:25p/km)

Hőmérséklet: erősen párás, mert éjszaka vihar volt, majd erősen melegedett az idő (13->20-22°C)

Frissítési pontok, szervezés: több helyen volt, mindenhol ittam vizet. Gél indulás előtt fél órával, majd a pesti oldalon, 10-11km környékén, és a Margitsziget kifutó pontján kb. 10km múlva.

 

Tavaly indultam először ezen a távon. Akkor pontosan 10 perccel lassabb eredményt értem el, mint most. Nem figyeltem a frissítésre, nem becsültem a távot, és jól el is rontottam kb. 18km-től. A maradék 12km kemény spártai küzdelem volt. A csúcspont a Nyugati térnél lévő emelkedő volt. Na, ott nagyon megdőltem.

Azóta több hasonló távú versenyem volt, sokkal jobban odafigyelek, hogy mikor mit kell frissíteni. Már nincsenek meglepetések, szerintem szépen fejlődök. Ezt a tíz perc javulás is bizonyítja.

 

A verseny napjára sajnos jóval melegebb időt jósoltak, mint a NATO futásra. Örültem volna egy olyan klímának, és hőmérsékletnek. Netán a két eseményt fel kellett volna cserélni. :-D

Szép kis páratartalom volt, valamint később, mikor ez felszállt, elég szépen felmelegedett az idő. Az időjárás kellő alapot szolgáltatott a kihíváshoz. :-)

A rajthoz (ELTE, Pázmány Péter sétány) elég kalandosan jutottunk el. Több 30km-es futótársam volt, akikkel együtt indultunk el a készülődés, fotózkodás után a helyszínre.

A 4-es, 6-os villamost pont nem értük el, mert addigra a mezőny felvezető autója odaért az Oktogonhoz, lezárták a forgalmat. Jó, akkor menjünk a Deák tértől villamossal. Ideáig, gyors sétával, kocogással haladtunk, mert fogyadozott idő. Na az sem járt. Jó, akkor 2-es villamos. A járatot 300m résztávozással értük el. Vicces volt. :-) Poén, hogy csak a Szabadság hídig ment, mert addigra odaértek a futók, nem engedték tovább. Jó, leszállunk, átkocogunk/gyors sétálunk a túloldalra. Mindegy, kb. 10:05-10:08 körül odaértünk. Addig meg volt a bemelegítés is.

Poén, hogy a mezőnyt gyakorlatilag egyben kiengedték a 3:30p/km-es futók után. Ebből kifolyólag jó sokáig az elit mezőnyben tudtam futni. :-D Hát, teljesen más érzés. Ennyi buzdítást még nem kaptam, mint ma. Ez igazán jól esett, és jót tett a tempónak is.

Elég jó iramban kezdtem, kicsit el is gondolkodtam, hogy jól megy. Persze messze a 30km még, ésszel kellett futni.

Kb. 8km távig 4:10 alatti, majd utána 3 órás maratoni tempóban, majd 10mp-cel lassabban haladtam. 15km-től változatos körülmények voltak, a szélirány, az 1-2 emelkedő beállított egy lassabb tempót. Innen ebben haladtam tovább. A pesti rakpartozás is picit megdolgozott, így a szigetre már ennél picit lassabb tempóban haladtam, ami nagyjából be is állt (4:35-4:45 között). Azért érezhető volt a rakpartozás, a kemény aszfalt, és a sok úthiba. Ez számomra még kihívás.

A sziget után szépen beálltam a 4:40 körüli utazó tempóra egészen a Hősök teréig. Ott volt pár kör a sétányokon, ami szintén szép kis kihívás. Rossz minőségű utak, egy-két éles kanyar. Itt még egy picit lassultam, már éreztem a talpam. A befutó jó lett, egész jó kis futás kerekedett ki belőle.

 

Konzekvenciák:

-        a tíz perc javulás nagyon szép, illetve 30km-es versenyen ez az új PB, ennek örülni kell, és kész, azonban a 10km-es NATO futóverseny miatt futott résztávok szerintem picit rontottak az aerob alapokon. Szerintem nem tudtam volna jobbat kihozni, de a jövőben erre jobban oda kell figyelni. Tapasztalataim szerint az RT-zés nem hozott annyi javulást, mint amennyit az aerob oldalról elvitt. Ésszerű iramjátékos edzéseket fogok futni, nem fogom erőltetni az 1-2km-es RT-ket,

-        a frissítések jól lementek, bár ennél a tempónál a gél elfogyasztása már szép kis kihívás. Jól össze is kentem magam. :-)

-        a cipő (Asics DS-Racer 9) jó választás volt, mert ilyen kemény aszfalton, főleg 20km feletti távon az INOV-8 szétszedte volna a lábam. A nedves felület szerencsére nem okozott számottevő beázás (ugyebár a Racer 9 alulról néhány helyen nyitott, ami a szellőzés miatt jó, száraz aszfalt esetén),

-        az erős beosztása optimális volt, de továbbra is elgondolkodtató, hogy a legjobb teljesítmény kiaknázásához miképpen lőhető található meg az ideális sebesség. Most az eleje erős volt, majd fokozatosan lassult. Leginkább lábra érzem, hogy erős volt, ebben kell javulni. Mással nem volt gond. A további edzések úgyis javulást fognak hozni, úgyhogy ezen nem kell törni magam,

-        a szurkolók nagyon aranyosak voltak, jól esett a buzdítás. Akinek tudtam, visszaintegettem. Ez így tökéletes volt. :-)

Garmin TE: 5.0 (mint minden versenyen :-) )

 

 

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
02:10:00 30 04:20 13.85 0 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

17 hozzászólás

lacika76 képe

lacika76 3882 napja

Nos, én azt mondom, hogy a jövő hétvégi verseny jó felmérő lesz. A pálya könnyű (csak körbe-körbe), könnyű kiismerni, a frissítés tökéletes. Csak a futásra kell figyelni. Azért óvatosan becsültem meg az ÁT, ezért kb. 3 órás maratoni tempót tervezek.

monique képe

monique 3882 napja

hát ja siófokon kb 0m a szint :D

igen szerintem is kb 10mp/km-t biztos h lassított az időjárás! ami 30km-en tényleg 5perc

lacika76 képe

lacika76 3890 napja

Majd meglátjuk. :-)

TiGör képe

TiGör 3891 napja

Gratulálok! A tempó belövés nekem érzésre megy. Néha elrontom, de ált. jól sikerül. Asszem tapasztalat.

Siófok: a hideg nem gond, de a szél, vihar lehet gond. Mármint nem gond, csak lassít. :)

 

korpaZASZ képe

korpaZASZ 3891 napja

Siófokon ezen nem fog múlni :) Hol lesz a 2 órás verseny?

lacika76 képe

lacika76 3891 napja

Attila!

Nos, tavaly az akkori útvonalra 59m szintemelkedést mért az óra. Az akkor reális volt, nem voltak ezek a magasságmérési gondok, mint idén tavasztól. Most, picit változott az útvonal, szerintem több mászóka volt benne. Lehet, nem 175m, de nem tudom megsaccolni, mi lehet a valóság, annyira nem ismerem az ottani részeket, csak ez az egy mérésem van, így nem cáfolom meg. Érden könnyebb, ott már tudom, hiszen több százszor lefutottam.

Ha nagyon meg kéne mondani, hol lehet az igazság, akkor azt mondanám, hogy 60 és 100m között.

korpaZASZ képe

korpaZASZ 3891 napja

Csak azért irtam a szintet, mert múlt héten futottam 30km-t, ahol 20km csak fel és le hullámzott és ott jött össze 115m. Ismerve a rakpartot, meg azokat a részeket, ahol a nike haladt, tűnt nagyon soknak.

lacika76 képe

lacika76 3892 napja

Köszi fiúk, lányok. Azt hiszem, a mai verseny mindenkinek megfelelő kihívást adott.

Csontos Imre, aki egy elit futónak számít, így vélekedett a mai versenyről: mindenkinek az idejéből 5 percet le kellene vonni, a változékony klíma miatt. Ebben lehet valami.

A 175m-t az óra mérte, a Google 5xx-et. A kisebbet írtam be. :-)

Valóban, a tempót is jól be kell lőni. Az elején nagyon könnyen ment, és a Nike fm-en is könnyű volt a 4:10-es tempó, ezért vállaltam be.

Azért szeretem ezt a pályát, a vesszőparipám lesz. Szerintem jövőre is maradok 30-on, a maratont meg majd máshol. Itt fel szeretném mérni a szintemet, hogy jövőre is képes leszek-e javítani 5-7 percet. Eddig egy évre rá mindig a korábbi tervet sikerült futni -2 perc. Ha ez így lesz jövőre, akkor reális lesz a 4:05 körüli eredmény.


Én nem félek a hidegtől. Debrecenben is elég jót futottam -2 fokban, és akkor még hol voltam, de igazad van Timi. Egy verseny sem szabad alul becsülni. Ahogy a küzdősportban, itt is tisztelni kell az ellenfeledet. :-)

monique képe

monique 3892 napja

a lassulásról: be kell lőni tudni az intenzitást az elején, pulzus és lábakban érzet segíthet ebben, meg próbaedzések. meg tapasztalat úgy általában :)

 

résztávról: én tavasszal egész sokat résztávoztam, volt mellé hosszú futás is meg könnyűlazafutás, és ez így együtt csodásan jót tett az aerob alapoknak (is).

monique képe

monique 3892 napja

gratula :)

nekem a 175m szint nem tűnik soknak ha kis buckákból adódik össze :)

LTimi képe

LTimi 3892 napja

Gratulálok, és köszi a nekem szentelt figyelmet futás közben, még ha erre én nem is tudtam mindig reagálni...

 

Siófokkal azért vigyázz, mert a novemberi időjárás lutri. Futottam én már ott 20 fokban, de -3-ban jeges esővel kísért havazásban...

korpaZASZ képe

korpaZASZ 3892 napja

Még valami, nem ismerem a pályát, de 175m szint (ha csak felfelét jelenti) nagyon soknak tűnik. Egy nyugati téri felüljáró kb. 12-15m szint, ahhoz képest a 175m annak 12-15 szöröse.

korpaZASZ képe

korpaZASZ 3892 napja

Nem mondanám, hogy tempófutás (esetleg fokozófutás) 16km felett értelmetlen, sőt! Résztávokról nem tudok ítéletet mondani, de azt túlzásnak tartom, hogy 1-2 résztávozás már az aerob alapokat szétrombolja.

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 3892 napja

Gratulálok az új egyéni csúcshoz! Alakul ez! Lacikám! Én ezt nyöszörgöm 1 éve, hogy a résztávozs kiválóan felkészít a 10 kilis versenyekhez, a félmaraton esetén már erősen vitatott, a fölött pedig igenis káros! Én továbbra is a tempófutást favorizálom 5-10 km-es távon megállás nélkül!( esetleg ha 10 km fölé mész tempófutásban lehet egy megállás, de véleményem szerint értelmetlen 16 km fölötti tempófutás. Itt a kedvenceím között van két cikk amire felhívom szives figyelmedet!!

korpaZASZ képe

korpaZASZ 3892 napja

Hol lesz a 2 órás egyébként? Ha ott már hidegebb lesz, majd jól megmutatja, hol tartasz egy ideálisabb helyzetben. Ja, a PB az PB:)

lacika76 képe

lacika76 3892 napja

Attila!

A körülmények nem voltak ideálisak. ANATO napján igen, itt nem. Sokan jóval gyengébbet futottak, talán ezért.

Tovább edzünk, a november 3-i 2 órás is sokat el fog árulni az edzettségről. Ott ugyebár már hűvösebb lesz, hasonló lesz a klíma, mint Siófokon. Na majd meglátjuk. :-)

 

korpaZASZ képe

korpaZASZ 3892 napja

Gratula! Első ránézésre, azt gondoltam, erősebbet akarsz futni, 30 az nincs olyan messze a félmaratontól, de a 4 26 messze van a 4 00-tól.

Ezt tervezted előre egyébként, edzésnek szántad? Hogy érzed előre Siófokot ez alapján?

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!