lacika76 futás

2013.09.08 Vasárnap, 09:00:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

01:28:12

Távolság

21.13 km Szint: 60 m

Tempó

04:10 p/km (14.37 km/h)

Pulzus

Átlag
163
Minimum
136
Maximum
167

Edzésleírás

28. Fuss Budapest Nike félmaraton beszámoló

 

Helyszín: Budapest, Városliget, Olof Pálme sétány

Időpont: 2013.09.08. 9:00

Táv: 21.13km (a váltózás miatt +30m lett)

Pálya: végig aszfalt

Helyezés: férfi 251. helyezés

Eredmény: 1:28:12 (4:10p/km)

Hőmérséklet: kezdéskor 19 fok körül, de később sem melegedett 22-24°C fölé

Frissítési pontok, szervezés: szerintem megfelelő volt, odafigyeltek a lányok, hogy adják át a vizes poharakat. A többi szervezési dologgal kapcsolatban nem volt probléma. A váltózás 8.2km-nél simán lement, onnantól meg akadálymentesen haladtam tovább.

 

Egy kis előzmény.

Tavaly voltam először ezen a versenyen. Akkor a terv a 4:10-es tempó megfutása volt. Nagyon hasonló idő volt, tán egy picit melegebb volt kezdéskor. Időben odaértünk, mindenkivel találkoztunk, ami meg volt beszélve. A bemelegítés, rajtba állás szépen megvolt.

Akkor még nem ismertem a határaimat, tele voltam erős célokkal, túlmotivált voltam. A tempó terv jónak tűnt, de még számomra újdonság volt ez a sebesség, nem is futottam túl gyakran a közelében. Se a szív, se a lábak nem voltak rá felkészítve. Az első gyanús jel az volt, hogy elég magasra felkúszott a pulzus. A sebesség 4:10 alatt volt, de a 170-174 közötti pü. sok volt. Gondoltam, ennek nem biztos, hogy jó vége lesz, de egész könnyedén mentem tovább, ami persze nem volt sokáig így. 8-10km után éreztem a túllelkesedés hatását, belassultam. Nem is keveset. Rossz érzés volt, hogy a táv második felét úgy „futottam” le, hogy simán elfutott mellettem sok futó. Tapasztalatnak jó volt, a tavalyi év erről szólt. Az őszi új PB-t Siófokon már úgy futottam le, hogy odafigyeltem a pulzusra, a határaimra. :-)

Idén volt jó pár félmaraton, és sok 2 órás futás. Már nagyon benne van a lábamban ez a táv, és sok tapasztalatot szereztem versenystratégiát illetően. Ezekre építettem az idei versenyeimet, és majd fogom a következőket is.

 

Nos, visszatérve a Nike-ra.

Mivel szombatra és vasárnapra is volt verseny, így a félmaratonra 4:10-es átlagidőt terveztem. Ez hatalmas előrelépés a tavalyi időhöz képest, és remek felmérő a siófoki félmaratonhoz, hogy most hol állok 20-24°C körüli időben, kondícióban. Szerintem igen jó úton haladok a következő nagy határvonalhoz. :-)

Egyéniben és váltóban (Trio) is indultam. A váltóban édesanyám, és az egyik tárnoki futótárs hölgy, Kis Éva 1 váltótagja voltam. Remek időt futottunk (1:57:50). Gratulálok nekik! :-)

Sajnos reggel picit elment az idő, és a parkolás (mint az megszokott), elég körülményes volt. Már nem volt sok teendő a verseny indulása előtt, így még start előtt 5-10 perccel mindent el tudtam intézni. A bemelegítő futás most nyúlfarknyi lett, de nem volt gond a lábakkal.

Hihetetlen sokan voltak, alig fértem be az 1:30-as zónába, de tudtam, hogy indulás után pár perccel már szétszóródnak az indulók, és lehet előzgetni.

Kellemes 4:30 körüli tempóval indult a mezőny. Egy darabig esélytelen volt előre törni. A pulzus rendben volt, szép lassan kúszott 160 felé, nem úgy, mint tavaly.

Az első váltópontig szépen 4:05-4:08 körüli idővel mentem, igen könnyen ment. A hidazás, a rakpartozás sem volt vészes, pedig ott már szépen sütött a nap. Mindenhol frissítettem (a pohár nagy része fejre, majd pár korty). A váltópontnál könnyen kiszúrtam a társamat. Itt sajnos picit meg kellett állni, de nem zökkentett ki nagyon, pár perc után már beállt ismét az utazó pulzus (~163).

Érdekes volt, amikor odaértem ahhoz a szakaszhoz, ahol tavaly nagyon behaltam (valahol 10km környéke), csak most szép 4:10 körüli egyenletes tempóval. Azért ez teljesen más érzés, és a futás egy másik dimenziója. Sok ismerőst láttam, amikor épp kiszúrtam őket, odakiáltottam nekik.

Azon gondolkodtam, hogy ha ilyen könnyedén megy, akkor az utolsó 5km megtolhatjuk. Mivel pont ebbe a szakaszba esett az a néhány emelkedős rész, inkább megerősítettem a tempót. Nem emlékeztem rá, hogy a Nyugati térnél fel kell futni a felüljáróra, de nem volt vészes. Felfelé ment 4:30-ban, lefelé meg gyorsítottam. A plázánál a pom-pom lányok nagyon kitettek magukért. Hatalmas pezsgés volt. Akinek tudtam (dobosok, drukkolók, pom-pom lányok) mindenkit üdvözöltem, ők erre még jobban szurkoltak. Fantasztikus élmény. Már ezért érdemes jól felkészülni, hogy a futás mellett a környezetünkre is tudjunk figyelni.

Végig figyeltem, hogy hol van az 1:30-as iramfutó brigád, de nem kellett aggódni, hogy utolérnek. :-)

A befutó jó lett, bár egyetlen egy képet sem találtam magamról. Lehet, hogy valójában ott sem voltam? :-)

A cél után kellemes érzés fogott el, nem olyan, mint tavaly. Akkor totál kivoltam. Jó kis felmérő verseny/tempófutás volt.

 

Konzekvenciák:

-        sosem volt eddig olyan, hogy egymás után lévő két nap versenyem lenne, de most jól összehangoltam a kettőt. Bár nem tudtam új PB-t futni vasárnap, most ez másról szólt. Segítettem triózni, élveztem a futás minden pillanatát,

-        nagyon jól felépített stratégia volt, szinte végig ment 163-as pulzus környékén a 4:10-es tempó, még a legvégén is. Nagyon jó a kondíció egy valóban komoly félmaratoni megmérettetésig. (korábban 5-10 pulzusértékkel magasabban tudtam megfutni az esti edzések tempóját, most már csak 3 pü. a különbség) :-),

-        a korábban kapott frissítési tanácsokat megfogadtam, ez már nagyon határozottan működik,

-        verseny közben még arra is jutott energia, hogy figyeljem a futótársaimat, a drukkolókat,

-        más nem jut eszembe, minden tökéletes volt.

 

Garmin TE: 5.0 (na, ha valóban 5.0 a túlterhelés, azaz, a maximum, amit ki tudok magamból préselni, akkor ez inkább 4.0-4.5 között volt, és közelebb a 4-hez, mint a 4.5-höz)

 

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
01:26:00 21.1 04:05 14.72 0 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

14 hozzászólás

lacika76 képe

lacika76 3891 napja

Köszi szépen ezt is! :-)

monique képe

monique 3892 napja

meg ehhez is gratula, kissé megkésve :)

lacika76 képe

lacika76 3920 napja

Köszi Feri!

Az elmúlt hét jó sűrű volt. Szívesen futottam volna egy nagyon bika fm-et ezen a pályán, de a szombati (most ez volt a fő szám) és a triózás mellett ésszerűen ez fért bele. Kb. 1:25 lehetett bennem.

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 3920 napja

Csak  most jutottam el idági! Fantasztikus! Tetszik a kiértékelés!!!

lacika76 képe

lacika76 3925 napja

Verseny előtt kb. fél órával, és 10-11km környékén, a frissítő pontnál ittam meg 1-1 tasakot. Igen hasznos volt. :-)

Úgy kalkulálom, hogy a 2-3 pü, ami most nem lett kihasználva + egy kis rápihi, a hidegebb idő elég lesz az 1:24:xx-hez. Meg lesz még sok iramjáték addig.

korpaZASZ képe

korpaZASZ 3925 napja

Amúgy most mi volt a géles frissítéssel, erről nem írtál, azt tervezted, hogy már verseny előtt be fogsz tolni egyet.

Kiváncsian várom a siófoki menetet, ott azért majd a határon kell futnod az 1 24hez.

lacika76 képe

lacika76 3926 napja

Köszi TiGör! :-)

TiGör képe

TiGör 3926 napja

Jó leírás, grat nagyon az eredményhez!

lacika76 képe

lacika76 3926 napja

Köszi, valóban alakul. :-)

korpaZASZ képe

korpaZASZ 3927 napja

Gratula, a pb mar nem varat magara sokaig!

lacika76 képe

lacika76 3931 napja

Köszi Feri!

Na majd meglássuk. :-)

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 3931 napja

Kivánom, hogy sikerüljön a terved!!!

lacika76 képe

lacika76 3931 napja

Kösz szépen! :-)

jovovich87 képe

jovovich87 3931 napja

Hajrá neked is :)

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!