lacika76 futás

2013.11.03 Vasárnap, 10:01:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

02:00:00

Távolság

27.289 km Szint: 230 m

Tempó

04:24 p/km (13.64 km/h)

Pulzus

Átlag
163
Minimum
122
Maximum
167

Edzésleírás

2013. OptiVita kupa, 6. állomás, Velence – 2 órás versenyszám

 

Helyszín: Velence, Hotel Juventus környéki utcák

Időpont: 2013.11.03. 10:00

Táv: 27.289km (saját mérés 27.57km)

Pálya: végig aszfalt

Szintkülönbség: óra: 269m , GoogleMaps: 217m. Reálisan valahol a kettő között lehetett, ezért írtam a 230m-t. Kb. 10m/kör.

Helyezés: 1. A férfi két órás számban 8-an indultunk, de a teljes mezőny 150-170 körül lehetett (1-2-4-6 órás egyéni, és váltók)

Eredmény:  2:00:07 (4:21p/km) (az óra által mért statisztika szerint)

Hőmérséklet: teljesen változó. Amikor kezdtünk, nagyon meleg volt, pára is volt szépen, majd kicsit lehűlt. Később, eső is esett. A versenyszámom után pár órára meg hatalmas vihar jött.

Frissítési pontok, szervezés: mivel körpálya, így a célvonalnál lévő sátorban volt felállítva. Teljesen jól működött, maximum az okozhatott gondot, ha egy lassabb mezőny egyszerre ment frissíteni.

 

Az idei versenysorozat utolsó állomása, mely egyben egy országos 6 órás bajnokságnak is otthont adott. Ez okból kifolyólag hozták meg a döntést, hogy Győr helyett Velencén legyen megtartva.

Már egy nappal korábban a helyszínen jártam, így megtekintettem a pályát. Sík résszel kezdtünk, majd rövidesen egy jobb kanyar következett mely egy 50-100m emelkedő volt. Innen balra kanyarodott még enyhén emelkedett. Egy pár száz méteres sík szakasz után éles jobb kanyar kis emelkedővel, majd a fő úton haladtunk egy darabig. Innen leágazott enyhén jobbra, majd egy sík szakasz után jobbra éles kanyar lejtővel, majd balra, még mindig lejtővel, aztán jobbra. Itt ért véget a hullámos rész, és egy sík szakasz vezetett vissza a rajt/cél vonalhoz. A pálya hossza 11xx m volt.

Az aszfalt minősége nem volt rossz. Néhol ilyen, néhol olyan felület volt, nem volt kátyú. A kanyaroknál kellett nagyon vigyázni a bokára.

 

A stratégia a következő volt: egy gél fél órával indulás előtt, majd még kettő elosztva. Menet közben döntöttem úgy, hogy egy is elég lesz közben. A másodikat 1:10-1:15 körül fogyasztottam el.

Nem igazán tempó terv volt, inkább a pulzusra figyeltem. Mivel párás volt a levegő, és a hőmérséklet is igen változékony volt, ez jó döntésnek bizonyult. Az enyhén fokozó stratégiát választottam, mint Győrben. Egész jó lett, de egy normál versenyen, ideális feltételek mellett még jobban működhet. 23km-ig szép egyenletes tempó, 23-tól a végéig pedig egy enyhe lassulás (az ÁP 4:20->4:27, fokozóval tartható volt a végéig).

 

Már egyre több embert ismerek, akik megfordulnak egy ilyen versenyen. Egész jó volt a hangulat, mindenkivel, akit ismertem, üdvözöltük egymást. Volt egy nagy közös fotózás is, melyen a verseny indulói mind szerepelnek. Ez 15 perccel indulás előtt történt. Előtte-utána bemelegítés.

A rajt pillanata hamar eljött, a mezőny elejére álltam be, hogy jó lendülettel tudjak indulni. Nagyjából a 4:20 körüli átlagra álltam be. Néhol gyorsabb is lett. Vigyáztam a pulzusra, hogy az első harmadban ne nagyon menjen 160-162 fölé. Az emelkedőt lehetett érezni, a sok kanyar tényleg ki tudja venni az energiát, és koncentrálni kellett a mozgásra, figyelni az útszélekre. Szépen elfutogattam 5-8 kört, nem tudtam, hogy a két órásban vannak-e előttem. Aztán egy srác, aki ebben a kategóriában indult megelőzött. Nem engedtem nagyon magam elé, mögötte maradtam. Egyik körben bohóckodott a lányokkal, mint utólag kiderült, ez hiba volt, mert könnyedén le tudtam előzni. :-) Pár kör múlva frissítettem, akkor megint elém került. Gondoltam, hogy ezt rövidre kell zárni, így erősebb tempót vállaltam be. Itt már feljebb engedtem a pulzust (2. harmad). 1:10-1:15 környékéig szépen elkörözgettem, majd úgy döntöttem, hogy jöhet a géles frissítés. Mint Szombathelyen, a megállásos taktika volt a leghatékonyabb, hogy tudjak elég vizet inni, mely a felszívódáshoz kell. Közben figyeltem a pályát, a srác közeledett. Visszaálltam elé, és onnan már én haladtam elől. Mind utólag kiderült kb. 200-250m előnyt kovácsoltam. A 3. harmadban esett eső is, de nem volt vészes. Ebben nekünk, rövidebb távosoknak szerencsénk volt.

Sok ismerős arcot láttam. Természetesen a nagymenők hosszabb távon is szép iramot futottak, és igen sokáig egyenletesen.

Menet közben, leginkább a cél után, igen sok drukkoló volt. Köszönöm nekik, jól esett 23x megkapni a drukkot. :-)

Verseny után sok nyújtás következett, míg a maradék távot lemérték. Utána fürdés, étkezés, beszélgetés, várakozás, eredmények áttekintése.

2-3 óra után elég komolyan feltámadt a szél, és kb. 3:25-től egy igen komoly vihart kapott a verseny. Szegény 6 órások jól meg is áztak.

 

A hivatalos díjátadásos ceremónia 17:30-ra volt kihirdetve, mely előtt mindenki kapott svéd asztalos vacsorát. Közben a monitorokon egy képes összefoglaló volt megtekinthető, mely az idei évek eseményeiből lett elkészítve.

Mivel nagyon sokan voltunk, ez egy igen komolynak mondható ünnepség volt. A nagyok hatalmas vastapsot kaptak, sőt, trombitaszólót is.

Konzekvenciák:

- a stratégia jól működött, az időterv/pulzus jól alakult. Az időjárást figyelembe véve jobb nem is lehetett volna az eredmény,

- a frissítés jól alakult (pár körönként banán/víz váltogatva), sőt, egy gél is elegendő volt,

- a lábak szépen pörögtek, érdemes volt hasonló edzést futni. Tudtam, hogy elég fárasztó lesz a végére, de gyors egész gyorsan regenerálódtam. A talpam volt legjobban megdolgozva (ujjak mögötti párnás rész), mely a futótechnika, és a szintkülönbség miatt volt.

- szerintem talán az eddig legjobban felépített versenyem volt. Sikerült belőni azt a terhelést, amivel szépen tudtam haladni. A végére még a fokozóra is maradt energia.

Garmin TE: 5.0 (mint minden versenyen :-) )

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:00:00 29 00:00 0.00 0 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

7 hozzászólás

lacika76 képe

lacika76 3864 napja

Maxra nem futom, mert a max most fm-re van optimalizálva. A 20km fölötti távokat tisztelni kell, elég nagy a különbség a 21.1 és a 27-28 között. Most úgy edzem, hogy a 20 fölötti távok is stabilabbak, és gyorsabbak legyenek majd. Ez nagyjából a téli felkészülés alapja, azaz, 4-5 hónap kemény meló lesz. :-)

monique képe

monique 3865 napja

gratula! azt nem értem h ezt akkor nem maxra futottad?:) csak mert félmaratonnál nem sokkal hosszabb táv de azért van tempókülönbség ahhoz képest rendesen :)

lacika76 képe

lacika76 3870 napja

Köszi szépen fiúk-lányok. Jó lett. :-)

TiGör képe

TiGör 3870 napja

Gratulálok! Szépen mentél, drukkoltam!

korpaZASZ képe

korpaZASZ 3871 napja

Gratula Laci, ahogy elnéztem az eredménylistát, erős mezőnynek nem igazán lehetett nevezni a 2 órás versenyszámot (OB csak a 6órás volt). 230szint viszont nem kevés!

Neked majd Siófokon kell jót menned, ez jó erőfelmérő volt és edzéslehetőség, de 21,1km-en máshogy kell majd futni, erőt beosztani, bevállalni egy komolyabb tempót, stb.

lacika76 képe

lacika76 3872 napja

Köszi! Jó erős mezőny lesz, mert OB.

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 3872 napja

Hajrá! szurkolok!

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!