lacika76 futás

2013.08.10 Szombat, 10:02:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

02:00:00

Távolság

27.569 km

Tempó

04:21 p/km (13.78 km/h)

Pulzus

Átlag
159
Minimum
116
Maximum
164

Edzésleírás

OptiVita IV. állomás, Szombathely - 2 órás futóverseny beszámoló

 

Helyszín: Szombathely

2 órás versenyszám, lefutott táv: 27569m

Pálya: a Csónakázó-tó körül futottunk, 1 kör 1411m, földes-apró köves talajon

Helyezés: férfi abszolút 1. helyezés

Eredmény: 4:21p/km@159 ÁP

Hőmérséklet: közepes-erős szél, kb. 18-25 fok (amikor én néztem a hőm. adatokat 22 fok volt)

Frissítési pontok, szervezés: körverseny, minden körben lehetett frissíteni. Jól szervezett, tökéletes munka. 

 

Először voltam ezen a pályán, ami tőlünk (Érd) kb. 211km-re van. A héten igen meleg volt (35-40°C), de a szervezők megrendelték számunkra a hűvösebb levegőt. :-) Bár a szél megmutatta az erejét, igen kellemes futóidő volt, a környezet pedig hangulatos, családias érzést keltett az emberben.

A leutazás igen kalandos volt. Pénteken indultunk le az M1-es autópályán, ahol a 65-ös km-nél volt egy mindkét haladási irányt érintő baleset. 5-10km-es dugó 40 fokban. Még sosem láttam autóból kiszálló nézelődő embereket ott, ahol 100km-es sebesség felett száguldoznak az autósok.

Miután átverekedtük magunkat a tömegen, már láttuk, hogy gyülekeznek a felhők az égen az útirányunk felé. Na, kaptunk is esőt, ami annyiban volt érdekes, hogy Szombathely határában elég sok útépítés volt, és a nagy szél, eső eléggé kaotikus állapotokat teremtett az est fényében.

A verseny szombaton reggel, szeles időben kezdődött. A rajthelyet viszonylag könnyedén megtaláltam. Bőven volt idő a kezdésig, így beszélgetés, rajtcsomag átvétel, pályabejárás, pályabefutás is volt. Most próbáltam ki először komolyabb távon az ajánlott géles frissítést.

Az elsőt fél órával kezdés előtt, a másodikat 12km környékén, a harmadikat félmaratoni távnál. A cuccot korábban már kipróbáltam, nem „piszkálta” a gyomromat. Nagyon hasznosnak bizonyult, mert semmi kifáradás, kimerültség nem volt tapasztalható.

Az indulók közül csak egy srácot ismertem, a többieket nem. Mint később kiderült, volt 2 igen erős fm-es futó a 2 órásban. Merengtem rajta, hogy van pár igen erős futó Zegben, és hogy ki fog közülük eljönni. Korpics Attila nem jött el, de a futótársa, Lakatos Roland igen. Ő a 4 órásban indult, és igen szép eredményt ért el. Gratulálok neki! :-)

A verseny előtt pár perccel bejelentettek pár indulót, akik első félmaratonjukat és ultratávjukat futják, és őket közvetlen a rajtkapu mögé szólították, hogy elsőként indulhassanak. Szerintem ez igen nemes gesztus, biztos jól esett nekik ez a figyelmesség.

A rajtceremónia után visszaszámlálás (5, 4,…1), majd indulás. Már az első néhány 10m-nél látszódott, hogy a két erős fm-es futó srác előre tör. Én 4:10-4:15 körül kezdtem, ők szerintem olyan 3:50-4:00 között. Elég hamar begyűjtöttek kb. fél kör előnyt. Nem mentem velük, mert nem akartam elfutni az elejét. A szokásos 160 körüli ritmusra beálltam pár kör után. A tempó igen jó volt (4:15-4:17p/km). Nagyon jól ment a futás, és szépen tudtam tartani ezt a tempót. A mezőny elég hamar szétszakadt, mindenki beállt a saját tempójába.

Az első frissítés 12.5km környékén volt. Igyekeztem előtte egy gyorsabb kört (4:12p/km) futni, hogy ne legyen sok veszteség. A gél miatt meg kellett állni, mivel sok víz kellett hozzá. Nem volt lábbeállás, így hamar fel tudtam venni utána a normál ritmust.

Számomra az egyik legnagyobb meglepetés az volt, amikor fm táv környékén, nem sokkal a második gél elfogyasztása előtt a két gyors fm-es srácot leelőztem. Nem tudom, hogy mi lehetett a háttérben, de nem hajráztak vissza. Nagyjából 1.5-2p-cel mögöttem zárták a versenyt.

A második gélt pont fm távnál ittam meg. Előtte szintén gyorsítottam picit, majd sok víz, és uzsgyi, vissza a pályára.

Szépen ment végig a tempó, mely picikét lassult, te pulzusarányosan (picivel 160 fölött kezdtem, majd 158-160 között ment le a verseny nagy részében).

A 2 órás szám végét jelző kürt megszólalása után pont egy olyan résznél álltam meg, ahol volt egy pad. Nyújtások után itt tudtam bevárni a szervezőket, akik a résztávot lemérték.

Egy kedves, és egyben legidősebb futótárs által készített emlékérmet is kaptam. :-)

 

Konzekvenciák:

- a versenyek hetében nem szoktam sok km-t futni (50-60), és most először kipróbáltam, hogy gyorsabb, formába hozó edzések vannak túlsúlyban, ráadásul délelőtt, melegedő időben. Ez igen hasznosnak bizonyult, amit már a héten, szerdán futott iramjáték, és a csütörtöki laza közben éreztem.

- az újonnan kipróbált géles-frissítési technika bevált, így nagy valószínűséggel ez hiányzott a Győr-Lipót 26.4km-hez is. Na majd jövőre ott is bevetjük. :-)

- a cipóválasztás jó volt, a TrailRoc 245 ismét hasznos társnak bizonyult.

- nem volt kidőlés a 2 óra futás után, ami azt jelenti, hogy jól beosztottam az energiát.

 

Garmin TE: 5.0 (Maximális pulzus: 164, átlagos pulzus: 159) Az első harmad picivel 160 fölött, 160-on, a 2. és 3. harmad pedig picivel 160 alatt. Ezen a pulzuson igen kellemes volt a futás.

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:00:00 10 00:00 0.00 0 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

7 hozzászólás

lacika76 képe

lacika76 3941 napja

Köszi szépen Feri!

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 3942 napja

Ez szép volt! Gratulálok!!!

TiGör képe

TiGör 3952 napja

Bocsánat, nézegetem az edzésnaplódat, picit hasonló elvek alapján edzünk. Az lenne a kérdésem, hogy ezen a versenyen a 159-es átlagpulzus az nem volt-e kevés? Tehát magasabb áp-al nem tudtad volna lefutni a 2h-t?

lacika76 képe

lacika76 3953 napja

Készülök, készülni fogok, de nem hiszem, hogy a Nike fm-en futom meg a 4p-es tempót. Amúgy is lesz előtte való napon verseny, így erős hétvége lesz.

korpaZASZ képe

korpaZASZ 3953 napja

Félmaratont futottam Ausztriában, ezért nem mentem ide.

A két fm-os futó nagyon keveset fut manapság hozzád képest (már ha fut), beszéltem velük 2 hete, hogy őket megelőzted, azt kell mondjam, papírforma volt. Nekem még mindig soknak tűnik a gél ilyen "hűvösben", 2 órára vetítve. Necces lehet a 4 perces tempó félmaratonon, de feltétlenül nagyon közel vagy hozzá.

lacika76 képe

lacika76 3953 napja

Köszi Attila!

Na, majd meglátjuk. A kondíció jónak tűnik. :-)

Kár, hogy nem jöttél el, Rolandot meg csak utólag ismertem meg, hogy ő az a komoly futó, akivel szoktál edzeni.

korpaZASZ képe

korpaZASZ 3955 napja

Gratula! 1 24 már bőven benne van Neked! Ha jössz a nike-ra, elvileg én is megyek most.

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!