lacika76 futás

2013.11.26 Kedd, 18:36:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

01:36:34

Távolság

21.01 km Szint: 70 m

Tempó

04:36 p/km (13.05 km/h)

Pulzus

Átlag
152
Minimum
111
Maximum
158

Edzésleírás

Viszonylag hamar beálltam a 4:3x tempóra, majd ez ment végig. Egyetlen egy km ment 4:40 fölé (4:43), de abban sok emelkedő volt.

Szintén csak az emelkedőknél ment picit 155 fölé. Az utolsó 100m-en én voltam a nyula egy mérges tacsinak, ekkor ment a pulzus 158-ra fel. :-)

Jól esett, egész könnyedén ment.

Garmin TE: 4.4

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:00:00 31 00:00 0.00 0 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

23 hozzászólás

monique képe

monique 3840 napja

tehát 600m-en emelkedik 6m-t? értem, az 1%-os emelkedés. ne haragudj de én azt nem hívom emelkedőnek, az szemmel nem is látható emelkedés, csak a tempó lassabb X pulzus mellett.

ez a 600m-es neked szemmel látható?

lacika76 képe

lacika76 3841 napja

Nem tudom, de ami fix emelkedős, az ilyen 600-700m lehet.

monique képe

monique 3841 napja

nem tudod megsaccolni?

amúgy persze elmehetek, de nem emiatt :)

lacika76 képe

lacika76 3841 napja

Nos, szerintem gyere el egyszer, és fusd velem végig a 10-12 kört, aztán majd eldöntöd, ok? ;-)

monique képe

monique 3841 napja

a sík rész szintjét sztem hagyjuk :D 

a 6m-es emelkedés milyen hosszú távban?

lacika76 képe

lacika76 3842 napja

Egy körben van egy kis emelkedő, aztán sík, majd lejtő, és sík. A sík részben is van szerintem egy nagyon pici szint. Ezek összessége adja ki a 6m-t. A Garmin ezt hozta ki.

monique képe

monique 3842 napja

ja az, engem nem zavar ha van pár ütés különbség. de az odafigyelés egy mentális dolog egyébként is, de te azt írtad h kidőltél ilyen edzésektől ennyi szinttel. gondolom fizikailag...

 

tehát, mennyi is a szintkülönbség? ezt még mindig nem tetted világossá :) a 6méter hogyan jön ki? ugyanis 2 kilométeren 6 méter összes szintemelkedés nem változtat a pulzuson, tehát te valami mást számolhatsz. ezért kérdeztem, hogy véletlenül nem úgy számolod, hogy a teljes pálya legmagasabb és legalacsonyabb pontja között van 6m??

lacika76 képe

lacika76 3843 napja

Az pl. hogy a pulzusod állandó maradjon amikor felfelé, síkon, meg lefelé haladsz.

Hidd el, ez még minimális szintkülönbség mellett is odafigyelést (energiát) követel. Ezt érzem, ez nem feltételezés.

monique képe

monique 3844 napja

még egy kérdőjel ... ? :)

monique képe

monique 3852 napja

oké már csak azt nem értem hogy mi benne a kimerítő.

tényleg 6 méter a teljes szintemelkedés a 2 kilométeres körön?

ezt ugye nem úgy számolod hogy mondjuk tengerszint felett 100m-en van a legalacsonyabb pont és 106m-en van a kör legmagasabb pontja? :D

mert nem úgy kell, hanem úgy, hogy össze kell adni az összes emelkedést

lacika76 képe

lacika76 3852 napja

Mindkettő. A domborzat egy körön belül változott és mindezt 10.5 körön keresztül 14-16km-ig monoton, utána már fel sem tűnik. :-)

monique képe

monique 3852 napja

most akkor monotonitás volt (=egyenletesség) vagy változott a domborzat?... ne haragudj nem értem :))

 

nekem a fokozó könnyebb és ez nem hozzászokás kérdése nálam. biztos egyéni ez, nemtom.

 

nem emlékszem, hogy kell-e neki a max pulzus értéke, de persze lehet. az h a komolyabb futásoknál elszalad vele a ló, az talán normális, nem?

lacika76 képe

lacika76 3853 napja

Mónika!

Nem azért kihívás a pálya, mert csak 6-7m szint van egy körben, hanem maga a monotonitás, a domborzat változása. Amúgy nagyon egyenletes lett a tempó, tehát a szint nem nagyon befolyásolta a tempót.

Még egy dolog, a fokozókkal kapcsolazban. A magas intenzitáson futott állandó tempó kisebb terhelés (szubjektív), mint a folymatosan emelkedő terhelés. Ez lábra érzem leginkább. Persze attól is függhet, hogy ki mihez van hozzászokva. Én a stabil futásokhoz vagyok hozzászokva, nem a változóhoz.

 

TE:

Biztos úgy van, ahogy írod. Én ennyire nem folyok bele a háttérbe.

A laza alapozóknál reális lehet a TE, de a komolyabb futásoknál hamar elszalad a ló vele. Amúgy a maximális pulzustól nagyban függ az értéke, még 5 pü is nagyon más értéket generál.

monique képe

monique 3853 napja

bár nem közvetlenül ezt az ingadozást elemzi ==> mármint ahhoz, hogy mennyire vagy fáradt, ahhoz nem :) hanem az EPOC-hoz elemzi csak, és minden más abból jön ki elvileg

monique képe

monique 3853 napja

"Bár pulzusilag lehetséges, hogy a cuccos így ítélte meg az edzést, azt nem vette figyelembe, hogy mennyire friss voltam."


még erre írnék. pont hogy azt veszi figyelembe, hogy mennyire vagy friss :) és pont hogy nem a pulzusszámot nézi, hanem hogy két ütés között mennyi idő telik el, ez ingadozik, sose teljesen egyenletes, az pedig fáradtságtól is függ h mennyit ingadozik (ha fáradtabb vagy akkor kevesebbet :O ).

bár nem közvetlenül ezt az ingadozást elemzi (olyan is létezik, edzés előtti nyugalmi pulzus mérésekor lehet azt elemeztetni és abból saccolni h mennyire vagy fáradt, HRV-nek hívják ezt az ingadozást amit mérnek ilyenkor).


amit ez a TE érték mutat, az az edzés során elért legmagasabb becsült EPOC-ból és az aktivitási szintedből kiszámolt érték. ez utóbbit be kell állítani, és ha változik, át kell állítani. tehát h hetente hányszor sportolsz. én egyébként elvileg jól állítottam be az aktivitási szintem, de lehet majd kísérletezek vele :)


az EPOC az meg oxigénadósság, ezt nem méri közvetlenül, hanem a feljebb említett ingadozásból becsli. (csak mondjuk nekem már attól ingadozik a pulzusom, hogy ránézek a pulzusmérőre... :D bár ettől még pont nem felfelé kéne vinnie a TE értékemet szóval nemtom...)

monique képe

monique 3853 napja

lacika76: te a 2,03 km meg a 6,5m elé írsz ~ jelet?! :D :D amúgy meg 2km-es körön 6m szint ló****. elnézést! :)

 

és a kilométerenkénti 10m alatti szint nekem nem szint, illetve az sem szint, csak olyankor jelzem, hogy nem teljesen sík azon szakasza az útvonalnak, mert az már befolyásolja a tempót adott pulzus mellé.

 

de ezt leszámítva én nem érzem meg még a kilométerenkénti 20m emelkedést sem. (talán 30 felett már látszik de nyilván lassítok is, ezért az sem gond.). ezt a kilométerenkénti 3 métert így nem fogom fel h te mit érzel rajta :D:D bocsi, csak tényleg nem értem, nem lehet elszámoltad azt a 6 métert és igazából jóval több? vagy nem a teljes 2 kilométerre értetted?

 

arról hogy a futásod laktáttoló vagy sem. Kevin szerint igen. :) remélem ez a válasz kielégít... :D

monique képe

monique 3853 napja

hát, a TE a hosszúságtól is függ. bár vhol olvastam h 1 órán túli edzésnél már nem túl hasznos amit mutat. állítólag... :D

 

mondjuk egyébként se bízom ebben a TE dologban, mert pl. nekem 4,7-et írt ki a tegnapi futásomra, pedig pulzusra %-ban ugyanolyan, mint a lacikáé és hát rövidebb is volt. :P na jó, ettől még lehet h jól számolja a TE-t, nem tudom, csak nem tetszik h nekem ilyen magasakat ír :P nagyon könnyen el tudom érni sima edzésen a maximális 5.0 TE-t sajnos, ha 5bpm-mel feljebb futottam volna, tehát igazi ideális maratoni pulzuson, akkor meglett volna az 5.0. :D

 

mondjuk a regeneráló edzéseimre rendben van, ott 2.7-3.0 között van...

 

1 pozitívumot tudok mondani a TE-ről, néha plusz infó a pulzus mellé, tehát X pulzus mellett nem mindig ugyanaz a TE. van egy "alap" és attól nem biztos h jó ha eltér. elméletileg ha lefelé tér el, pihenés kellhet. de ez még kiértékelés alatt van részemről h így működik-e nálam is. :)

lacika76 képe

lacika76 3855 napja

Feri!

Az, hogy nem nehéz, nem azt jelenti, hogy rendszeresen is "öröm" lenne ezzel a sebességgel futni. :-) Ez az edzés egy löket a többi laza edzés mellett.

lacika76 képe

lacika76 3855 napja

Nos, szerintem a TE érték nem vesz figyelembe mindent. Bár pulzusilag lehetséges, hogy a cuccos így ítélte meg az edzést, azt nem vette figyelembe, hogy mennyire friss voltam. Nagyon könnyen tudtam tartani a tempót ezen a nem túl könnyű pályán. Ugyebár egy körben (~2.03km) van emelkedő, sík és lejtő is. Bár nem nagy a szintkülönbség (~6-6.5m), ezt ismételni 10-11x azért megérzi az ember. Régebben egy ilyen edzéstől szépen kidőltem. Akkor is ilyesmire jött ki a TE érték, csak nem voltam ennyire energikus kezdéskor.

Egyébként nekem 3 dolog fontos az órában: a pulzusmérés, a távolság mérés és a magassági adatok. A TE különösebben nem érdekel. :-)

Most 185-ös maximális pulzus van beállítva, ebből kalkulál.

 

Ha nem lesz nagyon hideg, akkor ez lesz az egyik lendületesebb futásom, a másik pedig egy fokozó jellegű. Tegnap +1 fok körül lehetett kint a hőmérséklet. Ez még ok ehhez, de utána ittam egy csésze forró teát. Kellett.

 

Nem tudom, hogy ez mennyire minősül laktát tolónak, de szerintem a sok alacsony terhelésű futás mellett ez nagyon kell. A tacsi nem ért utol, de füstölt a lába. :-)

korpaZASZ képe

korpaZASZ 3855 napja

Hogy lehet, hogy itt napok óta közepes, erős vagy viharos szél fúj, ott meg szélcsend!? Érdekes, hogy könnyedén ment, de ha 4,4-et mutat a Garmin, akkor szerintem sokat nem ér az a funkció az órán.

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 3856 napja

Lacikának 4.35 környéki tempó nem nehéz, ebből kifolyólag mérsékelten fejlesztő is....

A tacsik rövidtávfutók 100-200 méter és kifulladnak.....de remélem, hogy nem ért utol!

monique képe

monique 3856 napja

a tacsi utolért végül?:PP

monique képe

monique 3856 napja

szép volt! azért a 4.4 jelzi h nem egy könnyű fajta edzés :) úgyhogy gondolom heti 1x elég ilyet... és még emellé heti 1x vmi másféle 4-es körüli edzés?

ez akkor most a laktáttoló lesz egész télen?

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!