lacika76 futás

2013.11.30 Szombat, 14:08:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

01:07:52

Távolság

12.5 km Szint: 62 m

Tempó

05:26 p/km (11.05 km/h)

Pulzus

Átlag
136
Minimum
92
Maximum
167

Edzésleírás

Első közös érdi futásom.

M_ára laza 10km volt a terv, de a mai is jó.

Nos, tőlünk ki a sportpályáig, majd ott 4x(2 oszlop repülő, 2 oszlop laza). Egy oszloptáv 15-20m lehetett.

Ezután nyújtás, majd a füves pályán (nem túl jó minőségű) 5 laza/lendületes kör. Egy kör 140m volt. A lendületes részek 3:30-3:40, a lassúak 4:50-5:00 körül mentek. Ezen a terepen szerintem ez igen jó, gyorsabban nem hiszem, hogy érdemes.

A pályafutás után közös futi be a központba, ott pici dumcsi/nyújtás, majd irány haza.

Garmin TE: 3.3

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:00:00 10 00:00 0.00 0 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

25 hozzászólás

lacika76 képe

lacika76 3833 napja

Minden csak megszokás kérdése. ;-)

monique képe

monique 3833 napja

örülök, ha jól megy! újdonság engem amúgy nem zavar.. a rossz idő sem :))

lacika76 képe

lacika76 3835 napja

Alapvetően az újdonságok ellen, aztán elgondolkodik rajta az ember, és kipróbálja.

A mostani esti futás is ilyen. Van, hogy nincs is kedvem kimenni, olyan rossz az idő. Pár km után meg már nem is vészes, aztán elkezdi élvezni az ember. Megállás után persze hamar be kell menni a melegbe. :-)

A mostani alapozó igen jónak tűnik. Minden edzéstípusra pozitívan reagált a szervezetem. Kíváncsian várom a következő tesztet (csak ne legyen -10 fok, hófúvás, meg ilyesmi). :-)

monique képe

monique 3835 napja

? :)

monique képe

monique 3837 napja

lacika76: annyit hozzátennék, hogy nem éppen csak edzéstípustól függ a hatásosság. persze az is egy eleme a dolognak :)

 

te mi ellen tiltakoztál? :) asszem én a másik véglet vagyok, én hajlamos vagyok mindent kipróbálni... de nem baj, tanulok belőle

monique képe

monique 3837 napja

Feri: a végiggondolás kevés, háttérismeret vagy tapasztalat nélkül. valamelyik a kettőből mindenképp kellene... :P

 

amúgy meg ha utánaolvasnál, láthatnád hogy normális futószakirodalomban mindig le van az is írva, hogy adott edzés mit fejleszt, stb stb. teljesen rendesen végiggondolva.

 

és ezért nem értem hogy mire alapozod azt a véleményed, hogy valaki csak kitalálta h jó a 30m-es futás.

 

abban egyetértünk, hogy a hatékonyság fontos.

lacika76 képe

lacika76 3839 napja

Örülök neki, hogy érdekel titeket a téma. Sok edzéstípust kell kipróbálni, míg mindenki megtalálja a számára megfelelőt. Először tiltakozik ellene az ember, majd elgondolkodik rajta, aztán kipróbálja. :-)

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 3839 napja

Mónika drága! Egyszerűen végiggondoltam egy gondolatmenetet, lásd a versenyes példa! Az embernek azért adatot meg a gondolkozás csodálatos képessége, hogy használja is azt, ne fogadja el feltétlenül azt amit mások szerint jó, gondolja is végig, hogy eme futáselem, mit fejleszt, hogyan, és mi a cél vele, majd gondolja végig, hogy ezt hol tudom beilleszteni egy versenybe. Véleményem szerint nagyon komolyan végig kell gondolni a dolgokat, mivel Lacika barátunk elérte azon nagyon elismerésre méltó teljesítményt, hogy bőven 1.30-on belül tudja hozni a félmaratont. Ezután véleményem szerint nem a munka mennyiség növelésével tud még jobb eredményt elérni, hanem a hatékonyság fejlesztésével, ami rengeteg gondolkozást kiván, viszont nem feltétlenül több lefutott távot!

A másik dolog az, hogyha valamit több ezer ember is csinál nem biztos, hogy jó is.....valamint ne feledkezünk el arról sem, hogy melyik fejlődési fázisban jó az az edzésfajta! 

Tehát én azt mondom s vallom, hogy gondolkozunk, ha valamit meg is tudunk indokolni, hogy miért jó azt csináljuk, ha viszont csak azért mert mások is csinálják.....

monique képe

monique 3839 napja

még egy apróság Feri. honnan jön a magabiztosság amivel kijelented minimális tapasztalat mellett és úgy általánosságban komoly háttér nélkül, hogy "A 30 méteres gyorsulási "játék" semmire nem jó az égadta világon, valaki kitalálta és sokan utána csinálják" ?

 

majd akkor szóljál ilyen stílusban ha megdöntötted valamelyik világrekordot vagy ha edzettél világszínvonalon versenyző futókat ..... vagy legalább a szükséges elméleti hátteret megszerezted pl edzők és/vagy kutatók által írt szakkönyvekből. bocsi de így látom :)

monique képe

monique 3839 napja

(persze nyilván nemcsak ettől az edzéstől fejlődött! de látható hogy nem hátráltatta :) )

monique képe

monique 3839 napja

Feri, amúgy még annyi h miért kételkedsz abban hogy a fartlek fejlesztő hatású? nem állítom hogy csodaszer bármire, de TiGör 1:26:xx eredménye jobban hangzik, mint az előtte tavasszal futott 1:33-as nem??

monique képe

monique 3839 napja

na ezt csak most látom. :)

 

lacika76: azért ilyet kijelenteni, hogy a világ legjobb edzése, sztem hülyeség. nyilván jó, de önmagában nem tesz csodát. én amúgy egyelőre nem tudok nyilatkozni h nekem mennyire működik, mert nem volt még teljes 6-8hetes időszak ahol csak ezt alkalmaztam volna, de majd a következő tavaszi versenyszezon előtt tervezem ezt, akkor kiderül. :)

 

mármint azt tudom h a sima résztávozás működik, de érdekel h elég-e ez a picit lazább fartlekezősdi a hatás eléréséhez az én szintemen... nyilván durván profi szinten nem elég a sima fartlek ahhoz h mindent kihozz magadból, Hadd, Kevin mind eztm mondják. de elvileg elég messzire el lehet vele jutni, ezt is mondja Hadd és Kevin is. :)

 

Feri: a 30m-es repülők nem egészen ilyesmikre valóak, de ha ezt szeretnéd fejleszteni, arra nem rossz kezdésnek. ha csinálsz 100-200-400m-es rövid résztávokat, olyan tempóban, ami után relatív sokat pihensz, akár perceket is, hogy a következőt is megfelelő futóstílussal tudd csinálni, az meglehetősen jó erre a célra, hogy versenyek végén jól be tudj gyorsítani. de a sima klasszikus résztávozás is fejleszti a gyorsaságot, minél rövidebb résztávok, annál inkább.

 

azt meg már lacika leírta, hogy akkor mire jók ezek a 30m-ek, lábfelpörgetés, technikafejlesztés. kb ennyi :)

 

lacika76 képe

lacika76 3840 napja

Majd meglátjuk Feri. Én már most érzékelem a javulást. A mai lendületes is nagyon jó lett, csak a -2°C miatt nem futottam többet, mint 14km. kb. 6-8mp gyorsulást érzékeltem.

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 3841 napja

Lehet, hogy alkalmazzák, de hogy fejleszti is őket a felől komoly kétségeim vannak...

lacika76 képe

lacika76 3841 napja

Nem én, és TiGör, akiknél bejött. Rengeteg tehetséges futó alkalmazza ezt az edzésmódszert.

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 3842 napja

Nekem komoly kétségeim vannak Lacikám!

lacika76 képe

lacika76 3842 napja

Nem futottam maxra, hiszen 4x kellett megfutni. Ha az első max lett volna, a végére eléggé fáradt lettem volna. Nos, ezután érdekes lett volna az 5x340/340-et megfutni. :-)

Feri!

Ez a fajta edzés a futástechnikát fejleszti. A 340-es lendületes/lassú meg iramjáték. A világ legjobb edzésének tartják, ha jól csinálod. Erre jó példa TiGör.

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 3842 napja

Van egy lényegre tapintó kérdésem! Ha te egy félmaratonon futol, és előtted van valaki mondjuk 30 méterrel aki gyakorlatilag ugyanazon tempóval fut, de te meg szeretnéd előzni, hogy dobogós lehessél, és nagyon-nagyon közel van a cél, elkezdesz gyorsítani, majd leelőzöd, ő vissza akar előzni.....tehát felteszem a kérdést: erre 30 méteres gyorsulás elég?  Vagy esetleg jobb ha 300 métert futsz ilyen erős tempóban? A 30 méteres gyorsulási "játék" semmire nem jó az égadta világon, valaki kitalálta és sokan utána csinálják....De megkérdezem, hogy minek veszed a hasznát egy versenyen? Annak ha 30 métert, vagy annak ha 300 métert tudol lefutni erősen megpörgetve?

monique képe

monique 3842 napja

Feri ezeket a repülőket nem kell azért max sprint tempóval futni, sztem itt van a kutya elásva :)

lacika76 képe

lacika76 3843 napja

Sajnos ez nem minőségi pálya. A focipálya körül futkostunk. Nem volt bejelölje, nem volt pályavezetés. Nagyjából végig ugyanazon az íven. Egy rekortános pályán sokkal jobban, és könnyebben ment volna, szerintem. :-)

Jaja, pont anaerob küszöbig ment fel. Amúgy teljesen szubjektív volt, nem néztem a lassú/gyors idejét. Elég egyforma lett mind, jól ráéreztem a tempóra.

Feri! Én 10-15m alatt felgyorsulok 3p-es ezrek alá. Ezek belefutások voltak, egyfajta pulzus beállító a lendületes/laza körözés előtt. Nem én találtam ki, hanem a futónagykövetünk.

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 3843 napja

Ne feledjük el én még a múlt évezeredben születtem....

korpaZASZ képe

korpaZASZ 3843 napja

Vagy gyorsan lassulsz, Feri :)

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 3843 napja

Lehet, hogy én gyorsulok lassan, de ha 30-40 métert teljes gyorsulással futnék le, mire elkezdenék gyorsulni le is kellene lassítani, rövidtávfutás esetén, tehát mondjuk párszáz méteres versenyen nagyon hatásos, de 1 km-nél hosszabb távon vannak kétségeim....én annak idején hasonlót csináltam de 200-300 méteres távon, az jó móka volt, vagy én vagyok öreg, és én gyorsulok lassan?

monique képe

monique 3843 napja

gyorsabban tényleg nem lett volna érdemes hiszen így is felment anaerob küszöb környékére a pulzus:)

szép volt amúgy!

korpaZASZ képe

korpaZASZ 3843 napja

Magyarul töretlenül fejlődik a pályafutásod :)

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!