lacika76 futás

2014.03.23 Vasárnap, 08:00:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

04:09:15

Távolság

50.68 km Szint: 222 m

Tempó

04:55 p/km (12.20 km/h)

Pulzus

Átlag
152
Minimum
114
Maximum
161

Edzésleírás

2014. Szuperbalaton – Maraton+ (50.7km) vasárnapi versenyszám

 

Helyszín: Balatonfüred - Siófok

Időpont: 2014.03.23. 08:00

Táv: 50.7km (hitelesített végeredmény), saját mérés 50.68km

Pálya: aszfalt/térkő/fű

Szintkülönbség: óra: 222m

Helyezés: 2.

Eredmény:  4:09:15 (4:55p/km)

Hőmérséklet: kellemes tavaszias. Kicsit felhős, nagyon picit esős.

Frissítési pontok, szervezés: olyan, amilyen. Tipikus BSI-s, de erre az 50.7km-re nem jól voltak elosztva.

 

Előjáróban annyi, hogy erre a versenyre abszolút nem készültem. Regenerálós hetet tartottam, a jobb boka környékét pihentetni kellett. Ez egész jól sikerült, nagyon szépen regenerálódott. Szombat este a 800/200-as 16.3km-nél már a lejtőn lefelé futás is igen jól ment.

Éppen, amikor szombat este 9 körül hazaértem felhívott minket Ági, a tárnoki futónagykövet, hogy van egy nevezés, mely betegség miatt megüresedett. A lefutandó táv 50.7km lenne, azaz, a 4. napi BSZM teljes lefutandó távja. Kicsit elgondolkodtam a dolgon, azon meg pláne, hogy reggel 8-kor lesz a rajt, de becsületből elvállaltam.

Mivel nem volt időm rákészülni sem testben, sem lélekben, sem a szokásos frissítő szettel, nem igazi versenynek fogtam fel. Tesztnek szántam.

A mostani edzésre használt cipőben még nem futottam ekkora távot, most kipróbálhattam. A lábamat is tesztelhettem, hogy bírja a hosszabb távú igénybevételt. Szintén tesztelhettem, hogy más fajta gélt mennyire „fogad el” a szervezetem. Ezekről az alábbiakban fejtem ki a gondolataimat.

 

Mivel szombat este és másnap reggel 8 óra között túl sok idő nem volt, amit lehetett, még aznap este összepakoltunk. Így is sietni kellett másnap reggel, annak ellenére, hogy 4:30-kor keltünk fel.

Nagyjából fél 8 körül a helyszínen voltunk, sikerült időben beállni a rajtzónába a szokásos köszönések, fotózgatás után.

Nagyjából az elit zóna mögé álltam be, de így is sok embert meg kellett előzni indulás után.

Sokáig mentem együtt Máthé Zolival egy Quick becenevű Hong-Kong-i srác mögött. A tervezett tempó 4:40-4:50 körül volt, „leader” körülbelül 4:40 körüli iramban futott. Egy-két helyen frissítettem, leginkább banánt vettem el, víz még nem kellett. Itt kicsit eltávolodtunk egymástól, de aztán fél km-en belül megint együtt volt ez a hármas boly. Valahol az első váltópont után volt egy emelkedő, ott elléptem. Könnyen ment a kicsit gyorsabb tempó, a többiek meg picit „pihentek” az emelkedő megmászása közben. :-)

A frissítéssel picit gondban voltam. Láttam, hogy sok futónak van frissítő személyzete, sőt, van, akinek bringás támogatást is kapott. Ez igen elgondolkodtató, legközelebb én is élni fogok ezzel a lehetőséggel. A BSI szerintem nem jól osztotta el a frissítési pontokat, így jobb, ha magánban leszervezi az ember.

Szóval frissítés. Sajnos nem tudtam saját bevált géllel készülni, valamint az alvásmennyiség sem volt túl sok, a reggeliről meg ne is beszéljünk. Sajnos kapkodni kellett. Ez vissza is ütött. Tudtam, hogy egyedül az energiaszint az, ami befolyásolhatja a futást, no meg a cipő, amiről később írok. Sajnos nem volt jó a gél, nem éreztem azt a fajta feltöltődést, amit a bevált darab okoz. Már érezni lehetett 20-25km környékén (nagyjából ez az a táv, amit 4:30-4:40 körüli tempónál alapból „kiszolgál” a szervezetem), hogy kezd fogyni az üzemanyag. Hiába vettem be előtte gél (PowerBar), nem igazán hatott, és később a gyomromban sem érezte jól magát. A sorscsapás a 35.km-nél lévő komolyabb emelkedőnél jött. Az szépen kivette az amúgy is megcsappant tartalékokat. Megmászása után volt a váltópont, ami megmondom őszintén, istenien jól esett, és egy picit megpihenhettem. Sajnos ezután már nem tudtam nagyon 5p-es tempó alá menni. A domb előtt a pulzus 155-158 volt, a domb megmászásakor 161-ig ment fel. Ez korrekt, küszöb alatt maradt.

A frissítőpont után a pulzus arányosan csökkent, a tempó lassulásával, egyértelmű kimerültségre utaló jel. Na mindegy, innen már behoztam a maradék 15km távot. Mondjuk elég kellemetlen volt, főleg az utolsó km-eknél.

Másik dolog, a cipő. Sajnos a Guttmann Zoli által javasolt talpbetét nem vált be. Nagyon kemény lett tőle a cipő belseje, mely nagyon fárasztotta a lábat. A cipő dolgon így kicsit el kell gondolkodni, de az biztos, hogy a következő hosszabb távon nem így fogok futni. Natív Road X-233 jó lesz, de 7.5-es méretben. Ez az OptiVitán is bevált.

Szóval, tippre 3:55-ös idő simán futható lett volna, ha 2 nappal hamarabb szólnak, és tudok venni normális gélt, tudok előtte rendesen aludni, energizálódni.

Így sem lett amúgy rossz eredmény, de tőlem ez igen kevés.

 

A maraton+ BSI lereagálása nem igazán tetszett. Számukra ez nem volt verseny olyannyira, hogy még a kifüggesztett eredménylisták között sem szerepelt. Máthé Zoli is furcsállta, hogy tavaly volt díjazás, idén meg elmaradt. Általában nem érdekel, hogy milyen ceremónia van egy verseny végén, mert én nem azért szoktam elmenni, de ez most rosszul esett tőlük.

Már csak ezért is jövőre érdemes elindulni vagy a kétnapos versenyen, vagy egyéniben és az orruk alá dörgölni, hogy tavaly is ott voltam, csak nem figyeltetek rám.

Konzekvenciák:

-        talpbetét soha többet versenyre, csak a gyárilag „méretezett” cipőben futunk,

-        mindig legyen otthon 4 felhasználható, bevált gél, soha többet másik fajta,

-        legközelebb csak feltételesen vállalunk be ilyen távot, mert nem ér annyit, amennyit érhetne, ha rákészülünk,

-        csapatversenyes héten regeneráló hetet tartunk, ha be kell ugrani valaki helyére,

Garmin TE: 4.5 (OptiVita 4.4 volt, a 4.5-öt sokallom, de ebben benne van az is, hogy nem volt idő felkészülni)

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:00:00 30 00:00 0.00 0 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

9 hozzászólás

lacika76 képe

lacika76 3714 napja

Érzésre gél bevétel után 40p múlva kb. érezhetően könnyebb a futás, persze ez lehet attól is, hogy addigra pörög fel igazán a gépezet. :-)

monique képe

monique 3715 napja

aha, mondjuk fogalmam nincs mi ez h érzed h a géltől van benned energia :) pedig próbáltam már gélt 30km-es edzésen tavaly és tavalyelőtt. 

az h 40p után érződik csak a gél, az mondjuk máshoz képest picit soknak tűnik, úgy emlékszem másoknál ennél hamarabb érződik a hatása. lehet ez egyéni

lacika76 képe

lacika76 3717 napja

Köszönöm RemAti!

RemAti képe

RemAti 3717 napja

Gratulálok!

lacika76 képe

lacika76 3717 napja

A mostani dzettségemet figyelembe véve kb. 30km-ig szépen elfutok, ha volt elegendő mennyiségű szénhidrát bevitel. Versenytempónál picit magasabb az energia felhasználás. Pl. a 4 órás versenynél minden órában egy gél bevitel szép egyenletes versenyteljesítményt adott. Esetemben kb. 3040 perc után érződik a gél. Hiába fáradt a lábad, akkor is érzed, hogy van benned energia. Ez gél nélkül kicsit máshogy volt. Ki kell tapasztalni, hogy mikor kell. Ez nálam általában 18-20km-nél, majd rá 10-12km-rel a következő. 30km fölött kicsit gyakrabban kell, de ott már más is elfogy az emberből, no meg ott van a fáradtság is.

monique képe

monique 3719 napja

(lehet furcsa kérdés, bocsi, de érdekel tényleg)

monique képe

monique 3719 napja

gratula!

azt 20-25km-nél miből érzed h kell a gél?

 

"Már érezni lehetett 20-25km környékén (nagyjából ez az a táv, amit 4:30-4:40 körüli tempónál alapból „kiszolgál” a szervezetem), hogy kezd fogyni az üzemanyag"

lacika76 képe

lacika76 3722 napja

Köszi szépen Feri! :-)

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 3722 napja

Szép volt Lacikám! gratulálok!

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!