Szab Úszás

2011.08.06 Szombat, 07:50:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

01:45:14

Távolság

5.2 km

Tempó

20:14 p/km (2.96 km/h)

Edzésleírás

Az idei Balaton átúszást nagyon vártam már. 3x halasztották el, az utolsó lehetséges időpontban lett megtartva. Gyakorlatilag ezt az egy
megmérettetést tűztem ki célul egész évben, más versenyt nem terveztem. Aránylag rendszeresen készülgettem az úszásra, habár végig ott motoszkált a fejemben hogy én bizony idén nyílt vízben még egyszer sem úsztam, illetve elég kevés 3 km feletti, hosszabb úszásom volt.
Mindegy, menni fog, a tefrvezett 1:44:59-et hozni kell. A víz hőfokát előzetesen 22 fok körülire becsülték, ezért neoprént is vittem magammal.
Előző este kipróbáltam, de meglepő mód nem fáztam a vízben! Lerántottam magamról, és 5-10 fecskében eltöltött perc után azt mondtam, én holnap márpedig nem neoprénben úszok!
A verseny előtti éjszaka nem éppen a legideálisabb volt egy PB felállításához: 4 sör és 4 óra alvás. A társaság miatt némi alkhol elfogyasztása azonban KÖTELEZŐ :) 3:40-es kelés után hajóval mentünk át Révfülöpre. Gyors bemelegítés, krémezés / vazelin használata után 7:50-kor csobbantunk vízbe.
Az első 1 km-en nem történt semmi említésre méltó esemény. Hacsak nem az, hogy már itt azt éreztem megőrülök a szemüvegtől, mert kb semmit nem látok.
A tájékozódás baromi nehéz volt, a egymástól 40-50 méterre elhelyezkedő vitorlásokig sem láttam el. Így kb 2-3 percenként belemellezés, szétnézés, kb 5 percenként percenként pedig szemüvegigazítás. Ez amúgy nagyjából az egész táv alatt megmaradt, sajnos a szemüveg-probléma miatt gyakorlatilag az egész átúszás alatt végig idegeskedtem.
Úgy a 2. km-nél kezdtek el jönni balról a nagyobb hullámok. Váratlanabbaknál 1-2 alkalommal nyelnem is sikerült.
3 km-nél a részidőm 1:01:30 volt. Ezen egyrészt a sok mellúszás miatt meglepődtem hogy egész jó idő, másrészről szomorúan konstatáltam hogy ebből idén nem lesz PB. Sebaj! Lényeg hogy élvezzük az úszást! Erre gondolván megálltam, 1-2 percre páros karú hátra váltottam, és ott a Balaton közepén
elgondolkodtam kicsit ezen-azon.
A következő mérföldkő már az 5 km-es bója volt. (4500-ast tök zavaró módon nem helyeztek el) Idő csekkolása, 1:41:xx! Hogy a pi*ába?!?!Nem jöttem gyorsan,
mégis meglehet az 1:45-ös idő?? Akkor gyerünk! erre gondoltam, meg arra is hogy marhára nem érdekel mégsem az idő, így amolyan közepes gyaloglótempóban másztam ki a vízből, és sétáltam el a csip-leolvasó emberkékig. Várok várok, csak nem sikerül a leolvasás, kicsit leázott a kód... Kamerába figyelni..Eltelik 20-30 mp...
Sikerült! Időd 1:45:14. Oké, köszi helló!
Fáradtságnak semmi nyoma, de még egyszer ma már azért nem indulnék el (mint teszik azt páran, volt aki vmelyik évben 3x!!! úszta át), nem fizikailag hanem fejben kell tudni legyűrni az 5.2 kilit.
Gábor és Bübü is PB-t ment (2:17 és 2:22), pedig Gábor felkészülése korántsem volt tökéletes, Bübü meg ugyan kicsúszott a tervezett 2:20-ból, de így is legjobbját megúszva ért partot Bogláron.
Jövőre is jövök, egy újabb csúcs megdöntéséhez pedig okulva az ideiekből az alábbiak kellenek:
1) megfelelő, előzetesen nyílt vízben is kipróbált szemüveg
2) nyíltvízi úszások
3) gyorsúszásnál tájékozódás végett az előrenézés gyakorlása (ezzel hihetetlen mód szenvedtem, 2-3 kinézés után elfogyott a levegőm, pedig medencében
tök jól ment --> tök más a medencés és a nyíltvízi úszás)

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
01:44:59 5.2 20:11 2.97 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

9 hozzászólás

gergő képe

gergő 4657 napja

De jó kis idő!! Álmodozom :) Grat! (Köszi az elismerést! :)

Szab képe

Szab 4681 napja

Kösz mindenkinek!

adam.sipos képe

adam.sipos 4681 napja

Szép volt Szabi bácsi!

Pláne, hogy 4sörrel, 4ó alvással, 1gyerekkel (!), 3:40-es keléssel, a hullámokkal és a szemüveggel is meg kellett küzdened!

Látod, beérett a sok FTC-s úszóedzés! Az a pár másodperc plusz meg ne vegye el a kedved! HAJRÁ!

Orsó képe

Orsó 4683 napja

ááá tudtam hogy le kellett volna mennem a partra, valahogy sejtettem hogy ott vagy

mi ott nyaraltunk :)))

necromedve képe

necromedve 4683 napja

Gratulálok! Ahhoz pláne, hogy így bírod a hideg vízet.

Gandi képe

Gandi 4683 napja

Gratula! Szép kis úszás :-)

Nem is értem, mitől melegedett fel ilyen gyorsan a Balaton 23 fokra. Biztos fűtötték :-)

lilla képe

lilla 4683 napja

egészségedre, szép volt!

Leo képe

Leo 4683 napja

Man, ezt megúsztad...

eftomi képe

eftomi 4683 napja

Gratulálok Szabi szép volt, remlélem jövőre nekem is megadatik ez a remek eredmény! :-)

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!