lacika76 futás

2012.01.07 Szombat, 09:02:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

00:22:49

Távolság

5 km Szint: 100 m

Tempó

04:34 p/km (13.15 km/h)

Pulzus

Átlag
168
Minimum
0
Maximum
173

Edzésleírás

A kis közösség, amelyet minden hónapban meglátogatok. Ez a szabad verseny egy 5Km-es dimbes-dombos terepfutás. Itt aztán letesztelheted, hogy mit bírsz. :-) A tárnoki Szőlőhegy utcából indul. Ez még aszfaltos, enyhén emelkedős. Ez a szakasz kb. 500-600m, amelyről balra van egy leágazás, ami már eléggé off-road-os, és szépen emelkedik. Ez az emelkedő egy kisebb pihenős részhez érkezik, ahonnan egy van még egy emelkedő, amely elvezet a fenyőfás részhez. Mivel megváltozott az útvonal, ezért itt most nem kellett jobbra elkanyarodni, hanem picit balra tartva egyenesen be a fenyős rész közé. A táj nagyon szép, a tél ellenére. Itt egy darabig még egyenesen, majd jobbra a fenyők mögött folytatódott az út, ahonnan kb. 100m után balra egy enyhén emelkedős részen kellett tovább futni. Ahogy ezen végig haladtam, már láttam a régi útvonal csatlakozási pontját. Ez ilyen murvás, földes eléggé egyenetlen szakasz, amely kisebb kanyarokkal, egy kis emelkedővel, lejtővel elvezetett a pálya legveszélyesebb részéhez. Egy keskeny (egy autó éppen elfér) szakaszon közepes lejős, de erősen köves részen kellett tempózni. Szerencsére most már jól látszódtak a kövek, könnyű volt őket kikerülni, lehetett tempózni. Ezen végighaladva egy erős jobb kanyar következett, ahonnan 100-150m után következett a második kör.

Tapasztalatok: ezt az 5Km-es alkalmat én egy tesztnek fogom fel. Gyönyörűen lehet érezni, hogy hol tartasz laktát szintben, meddig bírod hajtani magad. Ez nekem olyan 170-173-as pulzus közé jött ki, ami a kb. 191-es max pulzust figyelembe véve egyáltalán nem rossz eredmény (és még csak most kezdtem el ezt a szintet "fejleszteni").

Szintén hasznos ismérveket lehet szerezni a dombos, és terep versenyekkel kapcsolatban. Bár van ennél nehezebb terep is, azért jó kis próba volt. :-)

Nagyon jó érzés volt látni, hogy az a rengeteg futás, amit eddig végeztem, nem volt hiába. A többiekhez képest igen erős teljesítményt nyújtottam.

Végső soron az állóképességre is igen jó hatással volt. :-)

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:22:49 5 04:34 13.15 100 0 173 168
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

15 hozzászólás

lacika76 képe

lacika76 4464 napja

Ez utóbbi tetszik. :-P

monique képe

monique 4464 napja

meg lehet oldani ezt elég jól :) pl. a lassabb futó időzíthet aznapra tempófutást... vagy a gyorsabb futó időzíthet egy regenerálót :D vagy mindketten leszarják az edzéstervet arra az 1 alkalomra :)

lacika76 képe

lacika76 4464 napja

Semmi gond. :-)

Az alapozó belövése nekem sem volt egyszerű, de a 147-148 körüli átlag elég hatékonynak tűnik. :-)

Már nagyon várom. Összesen egyszer sikerült eddig rajban futni, amúgy mindig egyedül. Van előnye, meg hátránya is. Ha ragaszkodsz a tempódhoz, akkor egyedül a tuti, ha kell egy kis hangulat, akkor a közösségi átlaghoz kell igazodni. Más-más feeling. :-)

monique képe

monique 4464 napja

sorry ezt totál nem láttam annak idején :))

 

hadd-módszerrel nekem a gondom az volt h nem tudtam hova lőjem be az alapozó pulzust. mert tuti nem 140-145 közé kellett volna, mint ahogy azt próbáltam annak idején :))) (nem is működött)

 

polar rs200-am van.

 

hozzunk össze vmit a szigeten =)

lacika76 képe

lacika76 4525 napja

Részletesen végig néztem az edzésnaplódat. Nem semmi, hogy milyen magas pulzussal tolod. :-) Én bele sem merek gondolni azon az értéken mit tudnék produkálni, ha menne. A HADD módszer igen jó, a 140-150-es tartományban nagyon sokat gyorsultam, valamint a 160-as környékén is. A 150-155 között is, de ott csak picit, bár ezek csak 1 hét távlatában látott eredmények, de számottevő. :-) Mostanában nagyon alacsony a nyugalmi pulzusom edzés előtt, általában ilyen 56-58 körül szokott lenni.

A tárnoki Hendikep pálya kicsit módosított lett, legközelebb már 5.73Km lesz, ahol az utolsó 730m enyhén lejtős. Na ott nagyon meg fogom legközelebb küldeni, ott majd lehet lesz valami maximális pulzus közeli érték.

Azért nem semmi, hogy a Polar mennyire alá mért neked. Akkor lehet nekem sem 191 a maximum. Amúgy milyen Polarod van?

Már nagyon mennék a szigetre, de nem tudom megoldani. Egy 20 perces, vagy az alatti 5Km-ös PB-t tesztelnék. :-)

monique képe

monique 4525 napja

sorry, nem láttam a válaszaid.

 

a max erőfeszítéssel arra gondolok, hogy a táv végén úgy érzed h már nem sok ment volna. síkon tényleg könnyebb magasan tartani a pulzust, mert ott nincs lejtő ahol leesik.

 

a zergés módszer jó lehet úgy h a 30 percben végig fokozod a tempót és a végén a sprint amíg bírod.

 

a polar tippje nem megbízható, nekem 194 körülit tippelt, de 210 körül van valójában.

lacika76 képe

lacika76 4536 napja

Köszi szépen nedus, ez igazán jól esett! :-)

Ez még csak a bétás versenytempó, messze még a tényleges. Ezen a terepen pár hónapon belül 20perc alatti tempót akarok elérni, azaz az edzés tempója szeretném, ha 4 perc, vagy az alá menne. Ez szerintem reális, mivel igen magas heti Km számra fogok ráállni. Többen is óva intettek ettől, hogy le fogok sérülni, de azért az alatta a pár hónap alatt, amióta futok, nagyon masszív kondíciót építettem fel, és meg vannak a módszerek, hogy a siker is meg lesgyen. :-)

lacika76 képe

lacika76 4536 napja

Amúgy ezt a maximális pulzus dolgot úgy értem, hogy ok, ez genetikailag adott, edzett állapotban maximum egy picit lehet magasabb, azonban ahhoz, hogy kihajtsd magad, masszív edzettség kell (A HADD módszer szerinti max 800m, majd kis pihi után max 400m azért elég komoly). Zerge szerint ha futottál 30 percet, sprintelj bele módszerrel is megmérhető, no majd egyszer teszteljük.

Arra lennék még kíváncsi, hogy a Polar által generált maximális pulzus érték, ami a polar personal tariner oldalon látható az edzésnél, mi alapján annyi. Nekem ez az érték jelenleg stabil 191 szokott lenni.

lacika76 képe

lacika76 4536 napja

Szerinted mi a reális maximum, amit el lehet érni? A 12 hetes versenyző felkészítő edzésben a csúcs az 5Km@95%, tehát valahol 180-190-es pulzus között. Erre gondolsz? Síkon gondolom könnyebb kihajtani, és egyenletesebb a terhelés, azaz jobban be tudod osztani az energiádat. Ezért akarok majd kimenni a szigetre, ott nyomni egy igen erős 5Km-t. Jó lenne egy 16Km/h környékit átlagba futni. :-)

nedus képe

nedus 4536 napja

Egészségedre ! 

Most már csak a távot kell emelni , a tempó már megvan . :)))

monique képe

monique 4536 napja

én arra voltam kíváncsi, hogy ezt max erőfeszítéssel toltad-e.

szerintem ne számíts a max pulzus emelkedésére, az az edzettséggel nem változik vagy éppen picit lejjebb megy. hol olvastál olyat, hogy emelkedhet? a laktátküszöb pulzusa nem csökken szerencsére, de minimális edzettség elérése után már nem is nő. ami változik az az hogy mennyi ideig tudod kitartani azt a pulzust + a tempó javul.

a polar nekem is túl jót szokott mérni =))

lacika76 képe

lacika76 4536 napja

A fejlődés a lényeg, az meg egyértelműen látható. Most már kettő, azaz, három ilyen futásom volt. Az első ilyen terepmegismerő volt, ott 33 perc lett, a másodiknál már ismertem, hogy mire számíthatok, és erősebb lett a tempó,az 26 perc lett, a mostani meg 23 alatt. A folyamatos fejlődés látható. A következő hónapban egy 22 alattit tervezek. Szóval szerintem idén meg lesz a 20 alatti is, ami ilyen terepen igen erős teljesítmény. Úgy érzem, lassan visszajön, vagy visszajött a december környéki gyorsaságom. Tegnap 138-as átlaggal mentem 10.8-as átlagot, dombos, aszfaltos szakaszon. A maximális pulzus, ami bár egyén függő, azért még fog emelkedni, így a laktát küszöb szint is. Valóban jó lenne lemérni majd ezt a síkon menni az 5Km-es PB. Jó lenne, ha menne a 4 perces átlag tempó. A Polar szerint (szerintem kicsit túlzás) 61-es az own idexe értékem, ami a Cooper teszt-es képletből és a sebesség képletből kiszámolva 3:40-es körüli tempót ad ki erre a távra. Na, ez azért nem semmi, ha menne 12 percig. :-) Ez egyébként kicsivel 16Km/h-ás tempó feletti értékre jön ki.

Különben ez a 4:33-as tempó ezen a terepen egy igen jó eredmény. Van nagyon részletes statisztikám, ami 1s-os mérési gyakorisággal készült. Ahol volt egy kis belassulás, az a második körös emelkedő, az elég komoly volt. :-) Szóval a következőt megpróbálom 90%, vagy magasabb terhelésen lefutni.

monique képe

monique 4537 napja

ja mondjuk a 87% nem hangzik maxon futásnak már megint=) kíváncsi lennék mit tudsz síkon és tényleg maxon tolva.

monique képe

monique 4537 napja

feljebb menni => mármint pulzusban

monique képe

monique 4537 napja

gratula!

mondjuk meglep hogy ennyire keményen tudsz edzeni ahhoz képest h ez 4:33 tempó lett. jó legyen sík aszfalton 4p-es, de akkor is meglep. tényleg jól bírod a terhelést.

amúgy szerintem nem fog feljebb menni a laktátküszöböd, inkább a tempó fog fejlődni.

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!