lacika76 futás

2012.04.29 Vasárnap, 22:02:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

00:13:55

Távolság

3 km Szint: 28 m

Tempó

04:38 p/km (12.93 km/h)

Pulzus

Átlag
148
Minimum
100
Maximum
151

Edzésleírás

Laza esti átmozgató 3Km LSD futás.

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:13:55 3 04:38 12.93 28 100 151 148
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

2 hozzászólás

lacika76 képe

lacika76 4423 napja

Szívesen! :-) Itt böngéssz! A cikkek közül is ajánlom ezt a linket. Itt már egy lecsupaszított módszerről van írás. A srác már 18:11-et fut 5Km-en, ha jól láttam. A HADD módszer alapja nagyon egyszerű, és hasonló a Maffetone féléhez. Az első, és legfontosabb, hogy belődd az alapozó tempót a maximális pulzusod függvényében. A 70% körüli terhelést javasolják a kezdőknek, újrakezdőknek, és aki nem rég fut (<1év). Az én jelenlegi pontos maximális pulzusomat nem tudom, de valahol 181-185 körül lehet. Én ez előbbiből kalkuláltam. Nekem a 70% még kevés volt, így a régebb óta sportolóknak ajánlott tartományt lőttem be. Az alapozó pulzus meghatározásához és a 180-as Maffetone képletet használtam (180-életkor). Egy durva közelítés, de működik. Mivel elég rendszeresen edzem ezért a rutinosabbaknak ajánlott +5 pulzusértékkel kitolt zónát használom. A 180-életkor a maximális aerob alapozó pulzusod, amiből ha levonsz 10-et, akkor megkapod az alapozó pulzusos tartományod. Nekem ez 134-144 lenne, de 5-tel növeltem, és azon belül is 148-as átlagot használok. Ha megnézed az edzéseimet, nagyon pontosan betartom ezt az ajánlást, azaz, 148-as átlagot tartom, ha kimegyek futni. Van sík, domb, és értelem szerűen lejtő is benne. Szépen lehet vele fejlődni. A HADD módszer még két fontos futástípusból áll az alapozó mellett. Az egyik a laktát toló. Ez úgy kell felépíteni, hogy az alapozó pulzus +5 értéken kezd. Ha félmaratonra, maratonra készülsz, akkor ilyen 16-24Km távot érdemes lefutni a megnövelt pulzus értékkel. Először kemény lesz, kell 2-3 edzés míg megszokod, de ez a lényeg. Tehát, ha az én 148-as alapozómból indulunk ki, akkor 153-as toló pulzussal kell kezdeni. Nem baj, ha csak 5-10Km megy le először, ha jobban megy, lehet növelni a távot. A lényeg, hogy amennyire tudod, tartsd végig állandó értéken a pulzust. Akkor szabad 5 értékkel feljebb lépni, azaz 158-ra, ha a pulzus állandó, és a köridők is egy szűk értéken belül vannak (5-7 másodperc az ajánlás). Ezzel az edzéssel tudod szoktatni a szervezetedet a laktát streszhez, azaz, a savasodáshoz. A szervezeted képes lesz "elbánni" a megnövekedett tejsav mennyiséggel, azaz, magas terhelésen leszel képes futni a verseny teljes időtartamán, nem beszélve az egyenletességről. Én még egy éve sem futok, és 4:18-4:20 körüli percátlaggal futottam le a 2012-es fm Vivit, hogy hátulról indultam, mert elrontottam a rajtot, tehát nálam működik. :-) A harmadik része a módszerek, amit már te is ismersz, a hétvégi hosszú futás. Ezt alapozó pulzuson kell végezni. Én 2 órásat szoktam, de van, hogy két rövidebbet. Gyakorlatilag mindegyik nélkülözhetetlen, de toló nélkül szerintem nem lehet igazán jó versenyteljesítményt elérni, azaz mégis, de gyilkolni kell magas résztávokkal. :-) Az írásomból látod, hogy pulzuskontrollos edzéseket írok, így akkor tudod ezeket végezni, ha beruházol egy órára, de megéri. Ezen nem szabad spórolni! :-)

Köszi a jó tanácsot a Samsungra, ígyekszem erre figyelni. :-) Havonta megyek dombos 5.8Km-es futásra Tárnokra, ahol brutális terheléssel szoktam lefutni a 2 dombra fel, majd le távot. Van fogalmam arról, hogy óvatosan a pulzussal. Az első 7-es terepfelmérés lesz. Azt láttam, hogy kb. 10 perccel gyengébb idővel futják le a srácok, és a lányok, mint a sík versenyeket, ezért én így elsőre egy 1:45-ös tervet gondoltam. Majd meglátjuk. :-)

 

jovovich87 képe

jovovich87 4423 napja

Köszi a véleményeket és a hozzászólást! :) látom mész a Samsungra, na ott aztán tényleg csak azt tudom tanácsolni, hogy BAROMI ÓVATOSAN!!!! :D tavaly voltam kint nézőként, egy ismerősöm versenyzett, 3 kör van itt is, és mindegyike végén van egy olyan emelkedő hogy beszarsz! nagyon figyelj oda h ne fusd el, meg hát roh@dt meleg is lesz! szal csak okosan, én drukkolok neked!

Esetleg a HADD módszerről tudsz nekem küldeni valami linket? meg írd már le lécci, hogy milyen amikor a laktát toló edzéseket végzed!? sajna nekem nincs pulzusmérőm így azzal nem tudok dolgozni....

Köszi, Gábor

 

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!