Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 654 162 km-t sportoltatok
Cél: álombody&félmaraton

Izom felszedése...de hogyan?

honeymoon | 2012-08-01 02:56:03 | 44 hozzászólás

A bejegyzésem lényegétől eltérően kis áttekintés: Nos, nem tudtam ülni a s___emen, muszáj volt kicsit mozognom ma is, annak ellenére, hogy inkább pihennem kellett volna. Egész nap szédültem, amikor felálltam a székből vagy felkeltem az ágyból, nem volt kellemes. Viszont a 40 perc torna jót tett szerintem, legalábbis remélem. Találtam egy új otthoni mozgásformát:

bodyrock.tv ahol nagyon szimpatikus az edzőnő, Zuzana Majarova. Még nem próbáltam ki a technikáit, viszont csináltam egy jó kis Youtube lejátszási listát a videóiból, amiket csinálni fogok, ha majd jobban érzem magam.

Szóval a lényeg: A kérdés régóta foglalkoztat, hogy nekem mit kéne ennem most, hogy elkezdtem edzeni. Tudni kell rólam, hogy a 170 centiméteremhez 54-55 kilogramm vagyok, ami épphogy nem esik az alultáplált kategóriába, ha 53 lennék, már alultáplált lennék. Vékony vagyok genetikailag, aki nagyon nehezen tud felszedni akár 1-2 kilogrammot is. Életemben egyszer voltam 60 kg, 15 évesen, az is hamar lement. Most, hogy sportolok újra, attól tartok, hogy még jobban lefogyok, pedig a célom nem ez lenne. Olvastam rengeteg cikket, de mégsem értettem meg pontosan, hogy most milyen étrendet kéne folytatnom ahhoz, hogy ne fogyjak le és ne laposodjak el a futástól például. Olvastam, hogy súlyzós edzéseket kéne csinálnom, de gondolom ahhoz többet is kellene ennem...vagy mégsem? Fogalmam sincs. Leálltam a cigiről, alkoholt sem fogyasztok gyakran, ez meg van. Teljesen normális ételeket szoktam enni, néha lecsúszik egy-egy sajtburger, de már az sem jellemző. Összefoglalva: mit kéne ennem ahhoz és mennyit, hogy izmot szedjek fel és milyen edzéstervet kéne ehhez alkalmaznom? Nagyon hálás lennék, hogyha valaki tudna erre választ adni vagy szimplán tanácsot. Bár lehetséges, hogy ezt inkább egy fórumra kéne kiirnom, na de mindegy.

Holnap (vagyis ma) remélem, hogy már jobb állapotban kelek fel, addigis mindenkinek jó edzést, aki errefelé tévedt! :)

44 hozzászólás

Czeglédi Ferenc 4357 napja
Czeglédi Ferenc képe

Jaj, érzékeny téma, mert sokan egyből a tápkiegészítőkkel jőnnek majd...( itt az edzésonlinén már 2 táplálékkiegészitő háború dúlt, igen húzos hozzászólásokkal, több napon keresztül...)

Én semmi különösebbet nem eszek, ugyanazokat a kajákat eszem, mint régebben, most viszont büntetlenül megehetel majd naponta 4-5 sütit is....egy kicsivel többet ehetek most mindenből, és így is kb. tartom a súlyom. Én így csinálom!

necromedve 4356 napja
necromedve képe

Én a másik oldalról közelítettem a dolgot, a túlsúly felől. Mióta rendszeresen mozgok, azóta tartom a súlyom, illetve szép lassan talán szedtem is fel egy kevéske izmot, bár a távúszáshoz, saját súllyal végzett erősítésekhez nem kellenek látványos, nagy muszklik. A zsír meg szép lassan megy le rólam, persze nem lóhalálában egyik sem. Nálam az egyik fő cél az, hogy a fogyás után a megnyúlt bőrömet valamelyest kitöltsem - még sok év kell hozzá, az biztos, részeredmények vannak.

Ha te is rendszeresen mozogsz, szép lassan felszedsz majd annyi és olyan izmot, amennyi az adott mozgásformához kell, illetve meg is tartod azt. Még nekem is kezd az úszókéhoz hasonlítani az izomzatom, pedig alapvetően a fekvenyomáshoz, vagy a kalapácsvetéshez inkább illene a testalkatom. Viszont az a pár kg, amit leírtál, kevés, kicsit szerintem konkrétabb célok kellenek. Ha megnézel pl egy bringást, magasugrót, vagy egy szkanderbajnokot, mindkettőn van pár kg izom. :) Csak másutt.

Nézz meg pár olimpiai közvetítést, aztán döntsd el, hozzávetőleg milyen testalkatú sportolóra szeretnél hasonlítani - persze kicsiben, aztán utána szorgalmasann csináld az edzéseket, az izom meg majd jön magától - idővel. Ha nagy ellenállásokkal súlyzózol, meg rázabálsz egy csomó fehérjét, akkor sokkal hamarabb, de az olyan hamar el is tud tűnni, ahogy az ismerőseimen láttam. Hosszútávú eredményhez meg leginkább sok meló kell.

alouette 4356 napja
alouette képe

Én azt ajánlanám, hogy ne nagyon görcsölj rá a "témára", az egészséges táplálkozás és tudatos, okosan végzett mozgás a legjobb út, még akkor is, ha nem hízol közben. Azért nem ajánlom, hogy nagy erőkkel, kicsit talán mesterségesen is felnöveszd magad, mert nagyon fiatal vagy és még történhetek majd olyan hormonális változások a szervezetedben, amik következménye esetleg hízás lesz....Egészséges és erős légy, ez a fontos, mindegy, hogy 53 vagy 63 kilósan....szerintem.

honeymoon 4356 napja
honeymoon képe

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat! Arra jutottam, hogy többször fogok enni egy nap, mint általában, egészségesen, aztán lesz, ami lesz. Igen, már elkezdtem olvasgatni tömegnövelő szerekről, de nekem ez annyira idegen, hogy inkább nem próbálok ki semilyen csodaszert. Végülis azoknak a tartalma is szénhidrát és fehérje, amit meg tudok enni normális étel formájában is, úgyhogy előbb megpróbálom ezt az utat. Tényleg köszönöm a válaszokat, sokat segitettek! :)

torolt_12 4356 napja
torolt_12 képe

Csak röviden: izom épitéséhez fehérjedús kajákra van szükség. Meg van határozva, hogy mekkora testsúlyhoz napi hány gramm fehérje szükséges elérendő cél függvényében, de ahhoz nem értek.

Sok sikert!

stojesz 4356 napja
stojesz képe

Egyél a mostaninál több minőségi húst (csirke, pulyka) és sajtot és sportolj tovább. Aztán majd jön, aminek jönnie kell. Ha nem akarsz testépítő lenni, felesleges egyből a táplálékkiegészítőkhöz nyúlni.

Eufemia 4356 napja
Eufemia képe

Majd idővel megbarátkozol a testeddel, az adottságaiddal, fiatal vagy még egyébként semmi baj azzal, ha valaki örökmozgó, és vékony testalkatú!

Az adottságokkal nem lehet mit kezdeni. Örülj neki, hogy sose fogsz elhízni!
Engem is mindig vékonynak mondanak, de távol állok azért az alultáplálttól. A rég látott ismerősök szokásos kérdésén meg már csak mosolygok :" szia, te már megint fogytál?' Neeeem, én kb.15 éve pont ugyanígy nézek ki, fel tudom venni az akkori ruháimat, és nem fogytam :) ...

Én 175 centi vagyok hasonló súllyal (54-55 kg), és igen, amikor sokat úsztam, hosszú távokat és még futottam is, fogytam (53kg-ra). Mindamellett, hogy zabáltam. Persze az 1-2 kg változás nem sok, de rajtunk az is meglátszik. Úgyhogy a túl sok sporttal is óvatosan.

Amit a többiek írnak szintén helytálló mind, sok fehérje, kis súlyokkal edzés, és bármilyen mozgás, ami jólesik. A tömegnövelőket felejtsd el, teljesen felesleges egy egészséges fiatalnak!

És érezd jól magad a bőrödben;)

 

 

 

ORBEA ORCA 4355 napja
ORBEA ORCA képe

Kedves Ferenc!

Bár nem helyeslem Aorsolya háborúját veled,mert tök értelmetlen,de egyben egyetértek vele.

Miért kell neked boldog boldogtalannak írkálnod a sok semmitmondó jó tanácsot,amikor lövésed sincs semmiről.A táplálkozásról sem tudsz semmit,ez kombinálva az állandó lóhalálban futásaiddal eredményezi azt,hogy még csak véletlenül sem hasonlítasz egy keményen edző célirányos sportemberre,ezt laikus is egy pillanat alatt felmérheti rólad.

Igen,te ehetsz bármit,ilyen edzésekkel nem nagyon fogsz változni,ez tény.

Hosszúakat kellene futnod,alacsony pulzuson,és minimum kiolvasni pár sport táplálkozással kapcsolatos alapkönyvet,hogy tudd,mit,mennyit kell enned ahhoz,hogy a testzsírszázalékod ne valahol 15-20%között legyen.20 év alatt sokezer tanítványom volt,de téged szerintem nem tudnálak a jó útra irányítani.

Kedves Honeymoon!

Örülj a testi adottságaidnak inkább,a 170/54-55 kg jó adottságokkal,vékony csontozattal teljesen a normál kategóriába esik,vagy legalábbis kellene hogy essen....mert a szomorú tény,hogy ezt már vékonynak látják,mert a nagy átlag már 60-65kg,ami pedig nem sportos életvitel mellett már azt jelenti,hogy magas testzsírszázalék,gyenge keringés egyre lassabb anyagcsere,és így folyamatos elhízás időszakonkénti jojó diétákkal.

Ne izgulj,az évek múltával mindenképp lassul kicsit az anyagcsere,így könnyebben tudsz majd súlyt felszedni ha éppen az kell.Diétázni,leadni mindig nehezebb,én most nem testsúlyvesztésre gondolok,hanem tényleges fogyásra,ami a testzsírszázalék változásával mérhető.

Az étkezésekkel kapcsolatosan pár alapszabály.

Nem a fehérjebevitelre kell koncentrálni,ilyen alacsony izomtömegnél,és főként nőnél az nem jelentős,napi 60-70gramm is elegendő ilyen intenzítású sport mellett.Persze ha mondjuk valaki testépítő akkor 55 kilósan akár 150gr fehérjét is bevihet naponta,de ahhoz már keményen kell edzeni,és sajnos még keményebben szedni az anabolikus szteroidokat,hogy az be is épüljön....Ez meg nem út.

Én sem javaslom a tömegnövelőket ilyen szinten,csak akkor,ha valaki tényleg kórosan sovány,és semmiképp sem képes normál étkezésekkel megfelelő mennyiségú szénhidrátot bevinni.Nagyon jó dolgok egyébként,bár Ferenc ismét kinyílvánította ez irányú véleményét.Aki nem tud megenni mondjuk napi fél kiló rizst az általában simán meg tud inni egy-két turmixot,amiben van annyi kalória,így képes lesz erősödni,súlyt felszedni.

A fontosabb a szénhidrát bevitel,itt általában 7-10gramm/testsúlykilogramm az alapszükséglet fizikai aktivítástól függően.Tehát nálad valahol 1200-1500Kcal a minimum,mert az alapanyagcsere szükségleted az általános irányadó 22XTsg=1200Kcal.

Az 1200-1500kcal szénhidrát 200-250kcal fehérje,és növényi zsír 2-300kcal mellett nem lesz gond a testsúlyoddal,ám ha mégis kevésnek bizonyul akkor lehet kicsit emelni.

Alapszabály hogy napi legalább 5 elosztott étkezés legyen kisebb adagokban.A nap első részében célszerű a szénhidrátbevitel nagyobb 60-70%-át bevinni,és este minél kevesebbet.Kerülni kell az egyszerű szénhidrátokat,cukrokat,üdítőket,fehérlisztből készült termékeket,cukros gyümölcsöket.Minél több barna tészta,barna rizs,kenyérfélék,és zöldségek.

Sok sikert!

Czeglédi Ferenc 4355 napja
Czeglédi Ferenc képe

Kedves Tibor. Én nem tanácsoltam semmit sem, csak leírtam, hogy én mit tapasztaltam, én nem használtam olyan szavakat, hogy ezt-azt csináld. 

Az, hogy kinél, hol van a lóhalálában sebesség, az viszonylagos fogalom.

Tibikém pusziltatlak, én hamarosan megyek futni, de előtte megiszok még egy nagy pohár teát az egészségedre.

torolt_12 4355 napja
torolt_12 képe

Tisztelt Tibor! Áldjon meg a jóisten sok szép versennyel és éremmel!

Először tiszteljük meg a blogolót, hogy nem a bejegyzése alatt teszünk más vitákat szóvá.

Másodszor én nem háborúzok Ferenccel, hanem újra és újra ugyanezt teszem szóvá, hogy ne mondjon véleményt olyan témában, amiben gyakorlati tapasztalata nincs! Sokan a háborút látják benne, de én már nem is miatta, hanem a blogjára kattintók miatt írom le ugyanazt századjára nagyon régóta.

Azt is írtam, amit sokan nem tudnak, hogy a táplálékkiegészítők csak bizonyos szint felett pótolhatatlanok normál kajával. Bizonyos szint felett egész egyszerűen szükségesek, Honeymoon esetében sok-sok pulyka, tejtermék elegendő.

Mindenhol azt hangoztatja, hogy ezek szemetek így meg úgy... Nem tudom, ki mit gondol a tasakos levesről, konzerves készételekről, gyorskajáról??? Bármerre nézek, mindenben szintetikus ízfokozó, mersterséges színezék, tartósítószer... Ezek a szemetek, nem a fehérjeturmix, könyörgöm!

torolt_12 4355 napja
torolt_12 képe

...egyébiránt a 170/54 kg tényleg baromi jó. Örülj neki! :)) Csak példa kedvéért: én ugyan 167/58 kg vagyok, de már rég nincs rajtam felesleg. Engem vastag, erős csontozattal áldott meg a sors. Kitapasztaltam, hogy ha kb. 57-56 alá megyek, akkor kijönnek mindenféle hiánytünetek nálam, hullik a hajam, szakad a bőr a körmöm mellett, húzza a görcs a lábamat. Csak az alkati eltérések miatt irom le, sokan sokfélét mondanának.

Hajrá!

stojesz 4355 napja
stojesz képe

Vastag csontozattal kapcsolatban: anyám nekem mindig azt mondta, hogy vastag csontú vagyok. Ezt elhittem, amikor 92 voltam. De amikor nem oly rég benéztem 70 alá és nem gebe voltam, hanem szálkás, akkor úgy döntöttem, hogy ez egy baromság, amit a szülők mondanak a duci gyereknek. 178 cm vagyok egyébként.

Másik: szintén dr. Zakariás Géza mondta nekem az egyik úszáson, mikor ezt a fentit elmeséltem neki, hogy két azonos alkatú ember csontozata között maximum 1,5 kg különbség van. Szóval ez a vastagcsontú dolog csak legenda.

torolt_12 4355 napja
torolt_12 képe

Már bocsánat, de akkor ez a Zakariás, egy lódoktor... Az 1,5 iszonyat kevés, nekem volt vékony alkató osztálytársőm, csak az ujjai voltak feltünően vékonyabbak az enyémnél. Akkor mi van a vastagabb csonttal??? Továbbá nőknél a csipő szélessége is jobban eltér: ha megnézünk egy vékony csipőjü és szélesebb nőt. Nem tudom, hogy honnan vette, nagy számú boncolásnál kellett adatokat vennie hozzá.

 

Másfél kiló elég mókás... volt lakótársam állandóan rágcsált, sportkrémmel kenegette magát minden lefekvés előtt, hogy ne hizzon, állandóan éreztem a tömény, átható szagot. Kb. 168-170 Ő is, és 54 kilónak vallja magát, de a hátán a lapockák, csigolyák tónusánál látszik, hogy van rajta zsir... (Egy számmal kisebb nadrág kellet neki.) Nekem a hátamnál szúrnak a csontok és a térdemen is látszik... Lehet, hogy ott vékonyabb a bőr?? Hát, ez már magas nekem.

Nekem ugyan mondhat Zakariás dr. bármit, inkább a szememnek és a közvetlen környezetemben látottaknak hiszek. Bocsánat... De más téren is akkora eltéréseket láttam! Amúgy meg ha nagyon lemegyek súlyban, tök beteg leszek! Ez van! Voltam már 78 is...

torolt_12 4355 napja
torolt_12 képe

Ja, az 1.5 két azonos alkatú embernél... és a sokkal vaskosabbnál??? Ne már! Meghökkentem! Fejem rázom.... uff

stojesz 4355 napja
stojesz képe

Nekem 8.

torolt_12 4355 napja
torolt_12 képe

Akkó' sem vagyok kövér!

Nem vagyok kövér!

Nem vagyok kövér!
Nem vagyok kövér!

Hajrá HoneyMoon! ♪♫

Ehh... bemegyek egy divattervezőhöz, azt mondja, kövér, nem érdekel...

Ne már, hogy egy egészség-sportoldalnak is kövér legyek! Ilyet...??

honeymoon 4355 napja
honeymoon képe

Nos minden hozzászólásból levontam egy kis tanulságot, szóval mégegyszer köszönöm mindenkinek, mindegyik hasznos volt valamiért. Nem akartam újabb háborút elinditani, úgyhogy nyugi van! :) 

Aorsolya!Nem vagy kövér! :) Szivesen cserélnék a te 58 kilódra, de ez már csak ilyen...Én is tudok személyes példát a vastag csontozatra, szerintem az megmarad és látni lehet, akkor is hogyha valaki lefogy. Rossz azoknak, akik olyan alkatúak, persze vannak csomóan biztos olyanok is, akik ezt használják fel kifogásnak. 

Köszönöm a segitséget, táplálékkiegészitők kihúzva és megpróbálok megbarátkozni a testalkatommal, aztán majd alakulgatok remélhetőleg. :)

torolt_12 4355 napja
torolt_12 képe

HoneyMoon: kivánom, hogy leld nagyon sok örömöd a mozgásban!

Közben ráklikkeltem Zakariás doktorra... Ok, triatlonszövetség orvosa, cikkiró... CSak épp szemezgettem még. De eddig röptében elolvasott cikkben 3:10-es tempót futókat emlit. Nem kivánom magam hivatásszerüen sportolókhoz hasonlitgatni, amatőrökhöz sem! MI értelme?

Abban hiszek, hogy orvos sem tudhat mindent! Én ugyan mit tudok a saját szakmámról? Egy töredéket, ahogy mindenki más szerintem. Szerintem senki nem tudhat mindent, ugyan már! 

Félreértés ne essék, nincs bajom magammal... Képzeld, mióta rendszeresen futok, azóta úgy fogadom el magam, ahogy vagyok... Másokhoz méricskélni magunkat badarság! Van egy alap-testalkatom, és abból kell kihoznom a maximumot. Ez kell a lelki békéhez is, na! :))

torolt_12 4355 napja
torolt_12 képe

...amúgy meg az edzők, sportorvosok is előszeretettel mondják, hogy kövér: kis súly kell, azzal könnyebb gyorsan haladni, na! A cingárokhoz hasonlitgatnak mindenkit némelyikük. Bizonyára ért az edzéselmélethez, de hogy mintaalanyait jó alkatú sportolókból vette, az tuti!

Azonos alkatúak esetén kicsi a csontozat súlya közti eltérés, de ne mondják már, hogy minden 170 centis ember csontozata ilyen kis eltérésü.

Gida 4355 napja
Gida képe

Feri! Minek kell neked mindenbe belekötnöd az orrodat  tök fölöslegesen amihez fogalmad nincs! Szinte mindenhol azt látom hogy Te vagy az első hozzászóló egy blognál...ez még nem is baj. De! Írjál már egy kicsit helyesebben! Itt: Nem megehetel, hanem megehetsz. Egy másik blog: (gfm 29). Szintén az első kommentednél írtad 3x is hogy muszály! Muszáj!!!

Jó futolást! :)

Czeglédi Ferenc 4355 napja
Czeglédi Ferenc képe

Kedves Gida, úgy orülok a hozzászólásodnak....tőlem jobban már csak az etióp futók orülnek neked.....sajna nincs néhány karakter a klaviatúrán, csere a kov. héten...

Sokszor szoktam kissé régiesen fogalmazni, tegnap is egy kb. 350 éves irományt olvasgattam, lehet, hogy onnan jőnnek ezek a szavak....régen alapjaiban másként írtak.

A Feheruvarra mehe hodú útu rea mehe....

Mindenkit pusziltatok, elmentem aludni, végre valahára ....jó éjszakát, szép álmokat.

 

torolt_12 4355 napja
torolt_12 képe

@Gida: azért, mert ezzel köti le magát, hogy ne legyen üresjárata! Korábban irta, hogy a ... (nem irom ki) betegséget csak azzal lehet megelőzni, ha mindig lekötjük magunkat valamivel, nem szabad üresjáratnak lenni. Ő ezzel tölti el az idejét, hogy boldog-boldogtalannak tanácsol, javasol. Szerintem inkább barkácsolhatna, motort szerelhetne! :)

torolt_12 4355 napja
torolt_12 képe

Érdekes, hogy az a fránya tea mindig csak a magánhangzókat támadja, pedig nincsenek egy kupacban.

Kedvenc kifejezéseim cf-től: "tarsd", "idegesisd", "soha nem foglalkoztatot", "kaptam egy üzenetett"


Minek kell más blogjába feleslegesen beronditani?

stojesz 4355 napja
stojesz képe

Bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű.

torolt_12 4355 napja
torolt_12 képe

Télleg nagy a fejem, bakker! Az átlagos csecsemőknek tudtommal 28-30 centi, én 36-os fejkörmérettel születtem... Atyagatya! Lehet, hogy az 58 kilómból 15 csak a fejem súlya... :D :D :D Amúgy bazi nagy fejem van, nem kapok rá baseball-sapkát, fülem felett 3 centivel ér mind... :D

Bozót 4355 napja
Bozót képe

Jajj.....

 

(A 36cm amúgy egyáltalán nem nagy....A "vastag/nehéz csontú" duma viszont szerintem is légből kapott. Vannak alkati különbségek, de nem maga a csont nehezebb vagy vastagabb....)

torolt_12 4355 napja
torolt_12 képe

Az erős csontozat nem duma, hanem testalkat. Szálljunk le róla! De felőlem szavazásra is lehet bocsátani... :D :D :D

Jajj, nehogy már igazam legyen! Hova megy a több strigula? Nem érdekel. ;)

torolt_12 4355 napja
torolt_12 képe

Anno megirtam a 42 napos léböjtkúrás lánynak, hogy milyen rohadt beteg lettem anno a fogyókúra végén. Nem koplaltam, napi 1000-1200 kalóriát ettem, csak túlzásba vittem, nem mertem normálisan enni akkor sem, mikor lementek a kilók. Tovább ment az edzés és a diétás, kisebb mennyiségü kaja... Vitaminok, nyomelemek talán kiürültek, nagycsontú legyengült és több, mint egy év volt, mire összeszedtem magam. Az alvásciklusom felborult, legyengültem, hiánytünetek, májfunkciós és kisebb-nagyobb hormonális eltérések. Minden mozdulat nehezemre esett, se tanulás, se munka. Miután megirtam az illetőnek a blogja alá, kaptam az álszent troll és hasonló jelzőket. Senkinek nem kivánom, hogy olyan rohadt beteg legyen!

Akkor dagadt vagyok egy pár mindent tudó szerint, de nem érdekel! 

-Ultrabalaton: tiszteletem!

-IM: tiszteletem!

-szakirodalom forditás tiszteletem

Ettől senki nem lesz mindent tudó. HOgyha nem vastag/nehéz csontú, akkor nem tudom, hogyan definiálják a cerka/radir testalkatot, mi az a szövet, ami ott van? Most már fontosabb az egészség és nem fogok pár ember véleménye miatt koplalni. Mellesleg ez a 'szerintem'.... mi van, tán végigmértél pár ezer embert testzsir, súly, magasság, egyebek...?

stojesz 4355 napja
stojesz képe

Ha Zaki lódoktor lenne, akkor is több tapasztalata lenne a kisujjában, mint a sok magát szakértőnek tartó, itt székelő EO-snak összesen.

Ehhez a témához én már nem tudok többet hozzáfűzni.

pudingman 4355 napja
pudingman képe

Elolvastam a blogot, de hozzászólni már nem kell, mert Tibi (Orbea), már minden okosságot leírt.

 

A többi  hsz-en nagyon jól szórakoztam, köszi:-))

Különben Zakinak 100%-ban igaza van. Ráadásul ez a megállapítás nem is új dolog, mert már kb. 10évvel ezelött olvastam erröl....

 

 

Gida 4355 napja
Gida képe

Én meg pont most néztem meg róla egy előadást egy egyetemen...a témában ott van, nem kispályás Dr. Zakariás Géza.

necromedve 4354 napja
necromedve képe

A testalkat nem a csontoktól függ, hanem attól, mennyi zsír bújik meg az izmok között, illetve felett. Ha jól tudom, a zsírsejtek száma gyerekkorban kialakul, ettől függ, hogy valaki hízékony lesz-e a későbbiekben. A későbbiekben pedig a sportolással a telítettségüket lehet befolyásolni. Van pl aerobikot oktató, aktívan sportoló ismerősöm, aki elég kigyúrt és szálkás a sok mozgás miatt, a zsírsejtjei ugyanis nincsenek megtelve. Ha nem mozogna ennyit, akkor viszont könnyen kitelnének, és az illető igen könnyen felmenne a jelenlegi 55-60 kilójáról 90 környékére, mert ilyen alkata van.Valami ilyesmit magyarázott a dologról, remélem, jól adtam vissza. :)
A csontozat pedig a sportolástól tudtommal besűrűsödik, hogy bírja a nagyobb terhelést, tehát ugyanolyan átmérő mellett nehezebb lesz. Közben viszont annyi zsír lemegy az emberről, hogy összességében könnyebbé, illetve karcsúbbá válhat valaki ténylegesen erős csontozat mellett is, mint az erős csontúnak mondott duci emberkék. Nekik valóban nem a csontjuk a nehéz, ezt magamon is tapasztaltam, tapasztalom.Stojesznek kell igazat adjak a szálkásodással kapcsolatban.

Bozót 4354 napja
Bozót képe

Nem tudom, miből gondolod Orsi, hogy az egész társalgás csakis rólad szól....szerintem nagyon nem. (további segítségül, a "szerintem" fordulat jelentése: az én személyes véleményem szerint, nem tudományos vizsgálataim eredménye, vélemény!)

 

torolt_12 4354 napja
torolt_12 képe

Nem rólam szól, hanem a testalkatról. Emlitésre került a blogban.

Ez a megállapitás az AZONOS alkatra vonatkozik. Jajj, azért mert van pár ember, aki valamit nagyon félreértett!

Zakariás nem érdekel. Nem lódoki, de ezt nem tudhatja pontsoan...

Szerintem jelentése: vékony alkatúak mondhatnak bármit a másikra. Meg méricskélik magukhoz az átlagot.

Azért mert futottam pár nagyobb távot, én vagyok a mindentudó Atyaúristen?? Hát nem!

torolt_12 4354 napja
torolt_12 képe

@Pudingman: örülök, hogy jól szórakoztál, mikor leirtam a tapasztalataim a hiánybetegségről... Inkább nem rahozom tovább!

stojesz 4354 napja
stojesz képe

Milyen igaz tud lenni néha, hogy a legnagyobb ellenségek mennyire hasonlítanak egymásra. (Aki tippelni szeretne, hogy mire gondolok, írja meg privát üzenetben.)

 

Éljen az alázat és a tisztelet!

torolt_12 4354 napja
torolt_12 képe

Tibor tényleg mindent jól leirt, egy árva szavam nincs :"nagy átlag már 60-65kg,ami pedig nem sportos életvitel mellett ..."


Igen, én viszont sportos életvitel mellett vagyok annyi, amennyi! Legnagyobb ellenségek??? Senkit nem tekintek annak, véleménykülönbségek vannak mindössze. Itt nem ellenség senki. Tavaly és most is dupla annyi futásnál járok, mint itt valaki....

 

Én viszont jót mulatok azon, mikor valaki a főoldalon nyafog, hogy a saját nevével kap gyalázkodó leveleket, mert továbbitott valami nyamvadt körlevelet, az névvel cimmel kikötött a sokadik cimzettnél, regisztrált gmailen az ő nevén és levelekkel bombázza. Az itteni hozzászólók egyike.
faxau 4354 napja
faxau képe

Honeymoon sok sikert az álombadyhoz, és a feles teljesítéséhez!

Csak, hogy egy kicsit én is legyek off:  Az elmúlt pár száz évben alig végeztek boncolásokat. Biztos nem végeztek ebben a témában sem semmilyen felmérést. De van aki tudja...Ezt is......

És elnézést, hogy én is belerondítottam az elöbbi offal a blogodba!

torolt_12 4354 napja
torolt_12 képe

Visszatérve az eredeti témára: Ne foglalkozz vele, ha alultápláltnak tartanak. Ha Te nem érzed betegnek magad, nem vagy az.

Amúgy is a pálca beszól a vaskosabbnak, hogy kövér, az erősebb alkatú beszól a vékonyabbnak, hogy gebe, ne foglalkozz vele! Egyesek azt élvezik, hogy folyton beszólnak. Ha majd kint futsz és nem mondjuk atlétikai pályán, akkor is lépten-nyomon beszólnak, nem kell vele foglalkozni. 

(már megszoktam, hogy naponta beszólnak, ha a járdán bicikizek a gyalogosnak van baja, ha az úttest szélén, az autós dudál le.... bringaút meg nincs!)

Pierre 4354 napja
Pierre képe

Még egy szavazat arra, hogy a 170/54 teljesen jó párosítás. Hosszútávfutásnál különösen, ott minden felesleges kg elég nagy teher tud lenni. :)

gfm29 4354 napja
gfm29 képe

Én az irígység hangján szólnék hozzá! Nekem ez álomsúly lenne! Voltam ennyi zsenge leány koromban. Szóval kedves Honeymoon! Hidd ek sok irígyed van magasságtól , csontozattól függetlenül.

ORBEA ORCA 4353 napja
ORBEA ORCA képe

Vastagcsont legenda....

Egy 180 magas ektomorf alaktú vékony csontozatú,nem sportoló férfi,és egy 180 magas endomorf alkatú rendszeresen sportoló férfi mind csontozat kerszetmetszetben,mind pedig csontozat sűrűségben jelentősen eltér egymástól,nem csak minimálisan.Nőknél talán még nagyobb az eltérés.Aki szerncsés alaktú vékony csípőjű,kis izületű az előnyben van.Egy "tenyészcsípőjű",szokásos ökörtérdű brünhilda akárhogy is lefogy sosem lesz vékony,formás....Sokan nem tudják elfogadni az alaktilag öröklötten adott formájukat.Egy erőteljes testalkatú nő ne akarjon nádszálkarcsú lenni,mert így sokkal rosszabbul fog kinézni,mint ha formásan kicsit inkább nőies maradna.

Sajnos a vékonyság divat,de ez még nem egyenlő az egészséges edzett fizikummal.Egy erős csontozatú alaktilag endomorf embernek be kellene látnia ezt.Persze kibillenthető a szervezet az öröklött,gének által programozott nyugalmi állapotából,de az nem természetes.Állandó küzdés lesz belőle.Épp így,ha valaki vékony,ektomorf adottságú,és ezzel ellentétben szeretne jelentős testtömeg gyarapodást.Időszakosan lehet,de a szervezet törekedni fog a "nyugalmi állapot" visszaállítására.

Én pld.ektomorf vagyok,18 évesen kezdtem edzeni 178 magasan 54 kilósan...Ha abbahagyom az edzést,akkor az átlag 75-85 kilós súlyom lefelé mozdul el.

A szenzációs 30%-nyi zsírbevitelről...

Hát,ilyet még nem hallottam,bár én is csináltam olyan diétát,ahol heti 5 nap CH megvonás 50-100gr mellett 150-200!!!gr többszörösen telítetlen zsírsavat vittem be....De aztán 2-3 nap CH töltés jött 5-6X 80-100gr....

Miért is kell félni a komplex szénhidrátoktól,mint zöldségek,teljes kiörlésű gabona félék?

Folyamatos 30% zsírbevitel a normál kívánatos 10-15% helyett maximum élsportolóknál,és rendszeres lipotróp/Zsírégető/hatású anabolikus szteroidok fogyasztása mellett elképzelhető.

Triatlonban sincs doppingvizsgálat az IM-en,így létjogosult lehet az a diéta is....

 

Fredi Kacsa 4352 napja
Fredi Kacsa képe

Most nekem is muszáj :))) írnom, mert Orbeának adnék egy nagy NAGY lájkot az írására. Szerintem (!) ez a tuti, a többi sok-sok okosság melett.

Köszi :))

Honeymoon! Élvezd a sportolást! Sok sikert!

torolt_12 4351 napja
torolt_12 képe

Totálisan felesleges magunkat azon stresszelni, hogy doki, edző, BMI táblázat szerint ennyi és ennyi kilónak kell lenni! Soha nem objektiv, mindig úgy álltiják, hogy "az orvostudomány jelenlegi állása szerint...".

Inkább vagyok "tenyészcsipőjü, ökörtérdü brünhilda", minthogy még egyszer olyan beteg legyek, nincs az az Isten! (..azért annyira nem vagyok.) Honeymoon, Te se stresszeld magad. Minden alakból ki lehet hozni a maximumot megfelelő étkezés és mozgással.

Hajrá!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!