Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 55 402 324 km-t sportoltatok
Elügetek bármeddig

Téli alapozás?

Mara | 2014-01-23 19:50:26 | 12 hozzászólás

Most, hogy sikeresen neveztem életem első futóversenyére (a londoni Color Runt nem veszem ide, mert az bulifutás volt) egyre inkább csak kapkodok gondolatban, hogy "Úúú, gyorsulni kéne! De ott van a 2014-es táv leküzdése is, több km-t kéne futni!" És azon kapom magam, hogy egyszerre gyorsulnék és futnék többet. Namármost ez még laikusként is egyértelmű, hogy lehetetlen. Nagy hülyeség lenne és csak annyit érnék el vele, hogy nagyon hamar elveszíteném a lelkesédesem, totál kifáradnék, mert csak gyötörném magam, a testem azt sem tudná, mit várok el tőle és még le is sérülhetek. Mivel délután dolgozom, ezért délelőttre kell besűrítenem, a sportot, a házimunkát és a háziállatokkal való törődést is. Nehéz egyszerre főzni, patizni és futni :D A dolgot nehezíti, hogy  felkelés után lassan indul be a napon, úgy fél óra múlva vagyok egyáltalán képes megmozdulni a reggeliért, onnan még egy órát vígan elemésztgetek. Ha főznöm is kell, akkor közben vígan főzök, de időközben a patkányok meg verik a ketrecrácsot, hogy ki akarnak jönni és őket nem lehet felügyelet nélkül hagyni. 12-kor meg indulnom kell melóba. Időbeosztást még gyakorolni kell, de egész szépen össze tud állni azért egy napon. Mondjuk reggel főzéssel kezdek, utána elmegyek futni és utána még patizom egy 20 percet - majd a párom kiveszi őket délután, mikor hazaér. Aztán uzsgyi zuhany és meló. Kicsit az is játszik a dologban, hogy a francnak se van kedve a hidegben 45 percnél tovább kint maradni futni. De kicsit körülszaglászva a neten a témában, és elolvasva ezt a cikket rájöttem, hogy csak jó szervezés kérdése az egész. Ugyanis én azt hittem, hogy a "hosszú futás" másfél óránál kezdődik. Másrészt erőtelejesen kilométerekben számolok. Nem azt nézem, hogy kint voltam 45 percet, hanem azt, hogy lenyomtam 5 km-t. Mivel ez nekem 45 percembe telik (egyelőre), ezért a téli alapozó futásokat nem is lenne nehéz megszervezni, hisz a 45 perces futások eleve be vannak építve a napjaimba. Ha játszom az idővel és elmegyek mondjuk hétköznapokon 60 perceket, esetleg egy nagyon kicsivel többet és a hétvégére hagyok mondjuk egy 60 percnél hosszabb futást, akkor simán teljesíthető. A főzést meg berkaom a pihinapokra és a hétvégére, így szépen kis is jönne a hét. A legjobb az lesz, ha táblázatba felrajzolom, mert totál káosz vagyok.

 

A cikket elolvasva értesültem arról is, hogy az ember versenyen jobban húz. Szóval lehet, hogyha elügetek 9 percekkel/km (mostanában 9:30-akat megyek, feljöttem 10 percről 30 mp-el, ez már jó!!! :D) akkor, lehet, versenyen simán meglépem a 8 perceket, esetleg a 7:30-at??? :D Az már majdnem amatőr versenytempó! :D Ha ráalapozok télen az egy órás futásokkal, akkor a 7 km nem lesz majd kihívás :P (Most sem lenne, elvégre egyelőre idén még csak 6 km volt a leghosszabb távom, de onnan már csak 1 km kell a héthez. Az semmi.) Tavasszal pedig a jó időben több kedvem is lesz az iramjátékokhoz. Napsütésben mindig jobb kedvvel megyek futni és általában jobb az időm is - nem sokkal, de jobb :)

12 hozzászólás

monique 3901 napja
monique képe

érdekes háziállataid vannak:)) aranyos a patkány a profilképedben :P

amúgy jó lesz ez a terv sztem

Mara 3901 napja
Mara képe

Köszi :) Sokan kiborulnak tőlük, merthogy patkányok és rögtön 5 darab is. De nagyon édesek :D


Köszi, mertem remélni, hogy nem totál hülyeség, amit kitaláltam :D

Manó 3901 napja
Manó képe

Óó egyáltalán nem butaság. :) Én is hasonló tempóban futok mint te. Régebben se voltam sokkal gyorsabb, s hidd el még félmaratont is lehet futni 8:30-as átlagtempóban 9 perces tempójú edzésekkel. Ha télen a hidegben szépen gyűröd a távokat, gyűjtöd a kmeket tavaszra gyorsulni is fogsz szerintem. :)

Van aki csigákat tart, az nekem bizarrabb mint a patkány. :)

Mara 3900 napja
Mara képe

Senki nem tart csigának :D Sőt, mondják, hogyn emvagyok csiga. Én tartom magam csigának :D De azért jó tudni, hogy nem én vagyok az egyetlen 9 perces futó, hanem vannak még, akik így futnak :D Kevésbé érzem magam egyedül :)

De mi legalább lassan futunk, viszont sokáig :P Olimpián ezért is osztogatnak aranyat, nem csak a sprintereknek :D (oké, nem feltétlen a 9 perceseknek, de na, a lényeg átjön :D)

Bozót 3900 napja
Bozót képe

Nem  téged tart csigának Manó, hanem azokról írt aki csigát tart háziállatként :) Pl mateve :)

Mara 3900 napja
Mara képe

Én nem mondtam, hogy Manó csigának tartana :D Én magam mondtam saját magamról, hogy csiga vagyok :D Kicsit belzavarodtunk a dolgokba xD

Bozót 3900 napja
Bozót képe

Oké :)

 

Azt írod a bemutatkozóban, hogy lovagolsz, de a naplódban csak futás van....

Mara 3900 napja
Mara képe

A lovazást is meg lehet osztani? :O Igazság szerint azt nem mérem, így lövésem sincs, hogy mennyivel mentem meg ilyenek. Azt tudom, hogy ekkor és ekkor ültem teszem azt 45 percet a lovon és csináltunk lovardai alakzatokat meg könnyű ügetés és tan, meg kiskör meg minden ilyen, de ezt is fel lehet vinni a naplóba?

Bozót 3900 napja
Bozót képe

Ahogyan a futást is. Kiválasztod a lovaglást és edzéstípusnak amit akarsz. Alapból jármódok vannak, de csinálhatsz saját edzéstípust magadnak, pl lovardai gyakorlás vagy amit szeretnél. Időben lehet megadni, hogy mennyit csináltad. Én se írom mostanság, meg ritkán is ülök a lovon :)

Manó 3899 napja
Manó képe

Matevenek csigái vannak? Nem is tudtam. :) Amúgy azok is cukik, de nekem bizarrabb mint apatkány. Mondjuk van akinek meg óriáskígyója van. :)

Mara én mostanság masszívan 10 - 9:30-as tempóban futok. :D Egyáltalán nem vagy egyedül. ;)

Mara 3899 napja
Mara képe

A mai esésem után csoda, ha megfutom holnap a 11 percet xD De kemények vagyunk :D

Köszi a tippet Bozót, már vezetem is a lovazást :D

monique 3893 napja
monique képe

az óriáskígyó király:D :P

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2014-07 hó (1 bejegyzés)
2014-04 hó (1 bejegyzés)
2014-03 hó (6 bejegyzés)
2014-02 hó (4 bejegyzés)
2014-01 hó (4 bejegyzés)