Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 589 830 km-t sportoltatok
Elügetek bármeddig

Lovazzunk!

Mara | 2014-01-25 13:08:52 | 7 hozzászólás

Bozótnak hála azt is megtudtam tegnap, hogy a lovas edzéseket is lehet vezetni az edzésnaplóban, így nagyon lelkesen bele is vágtam a dologba :D Jó dolog ez az edzésnapló, nem is gondoltam volna. Alapvetően lusta dög vagyok írni az edzéseket, de a 2014 km elérése érdekében elkezdtem, aztán jött a BSI-Edzésonline gyűjtőoldala is a 2014-es célért, oda is vezetem és akkor elkezdtem ugye ide is vezetni és totál rákaptam :) Elmélkedtem, hogy kéne erősíteni, de egy lusta disznó vagyok rá, viszont mivel a lovaglás nálam csak heti 1x fér bele, így mondhatni elég szép izomlázam van minden alkalommal. Főleg most, hogy kihagytam fél évet.

 

Szeretek lovazni, emiatt kezdtem el futni, viszont sajnos az esésektől és emiatt a vágtától is elég parás vagyok. Konkrétan mindenféle lóról lecsúszás után kisebb sokk ért, de ez nem hátráltatott abban, hogy kimenjek lovazni, viszont hátráltat(ott) a vágta tanulásában. Iszonyat szenvedős volt. Mert akartam és tudtam, hogy kell is, ezt meg kell tanulnom, ha tovább akarok lépni, viszont szó szerint rettegtem tőle, hogy leesek és eltöröm valamim. Még csak nem is attól féltem, hogy meghalok, hanem hogy nagyon fog fájni egy törés. Az edzőm iszonyat jó, nagyon türelmes velem, próbáltunk valami megoldást kitalálni, de közbejött pár dolog és jött a fél éves szünet. Mikor 2 hete újra ki tudtam menni, éreztem, hogy ez a szünet azért valahol jót is tett. Mintha nem féltem volna úgy. A sebességtől is féltem, mert mi van, ha leesek. Azt idővel sikerült kontrollálni, ahogy az ülésem is egyre stabilabb lett és tudtam, hogy én irányítom a lovat, a helyzetet. Én mondom meg, hogy gyorsan vagy lassan menjünk. Ma volt a 2. edzésem és simán elvoltam élénk ügetésnél is (a paci, akit lovagolok nagyon muja és jó fej, sima kezdőknek való ló, nem pörgős, szóval nála az élénk ügetés más lovaknál a normál ügetés). Persze a ló tudja, hog én most visszaszokom és persze lusta. Szóval mindig meg-megálltunk ügetésből, így hajtani kellett. Épp hajtottam csizmával, pálcával, mikor elértünk a pálya "ijedős pontjához" és képes volt megijedni a semmitől. Oldalra kilépett, én kibillentem, majd platty, mint egy zsák krumpli le a földre. De egyszerűen én zseniálisan pocsékul tudok esni. Félig az oldalamra, félig a hátamra estem, ami miatt a csípőm ütöttem meg és levegőt nem kaptam. Békésen elgurulgattam a homokban "HNNNNNG!" túlvilági zombihangokat kiadva magamból és levegőt nyeldekelve, ami persze nem segített és persze rohadtul fájt is mindenem. Aztán csak lenyugodtam és jött a levegő is. Összekapartam magam, a fejem még mindig fáj kicsit, mert földet ért kobakostul és így a kobakba ütöttem bele a fejem, már amennyire lehet. Fülzúgás, sajgó bordák, vissza a lóra. Elügetgettem még 3 kört, megállás-elindulás, kiskörök aztán úgy ítéltük meg mára elég volt ennyi.

 

Ezt most azért írtam le, mert ez volt az első olyan esésem, ahol nem hittem azt, hogy borzalmas dolog fog velem történni és úristen. Nem tojtam össze magam. Hanem "Leestem, fáj, de ez van, ez ezzel jár. Hol a ló?" És úgy érzem ez jó lépés. Persze, nem vakmerőségre gondolok, hogy "Ide nekem a legőrültebb lovat, mert én aztán úgy tudok, hogy ejha!", hanem arra, hogy ez egy fontos lépés afelé, hogy végre kitörjek abból az ördögi körből, hogy szeretek lovagolni, szeretem a lovakat és szeretném ezt csinálni sportnak, de félek vágtázni? Mégis epekedve figyelem azokat a lovasokat, akik mindhárom jármódban profik. Persze, az esés után volt bennem egy kis félsz, hogy mi lesz, ha megint kiugrik a ló, de nem szabad, hogy ez eluralja a gondolataim, nem hagytam neki. Én irányítok. Mert ha nem, akkor ez az 500 kilós állat fog és az nem szerencsés. Kértem egyensúlygakorlatok futószáron a jövőben, mert eséshelyzetnél valahogy kikapcsolok és elengedek. Megoldjuk ezt is. És lovazhatok teljes értékűen :)

7 hozzászólás

torolt_2457 3807 napja
torolt_2457 képe

Igyekezz úgy lovagolni, hogy ne akarjon mindent észrevenni! Foglald le az agyacskáját, hogy csak Rád figyeljen. Persze, itt a gép előtt ezt sokkal könnyebb tanácsolni, mint élőben, de ez a titok. :-))) Ne félj a vágtától! A legkényelmesebb jármód, és nem feltétlenül gyorsabb az ügetésnél! A "profik" ? Egyszer, amikor egy IGAZÁN profi lovasnak (EB 12. hely) mondtam, hogy szeretnék jól lovagolni, azt válaszolta: "vagyunk ezzel így néhányan..." Minél jobban lovagolsz, annál inkább érzed azt, hogy semmit sem tudsz. :-))) Úgyhogy csak élvezd a lovaglást! :-)))

somcsi 3807 napja
somcsi képe

Kedves Mara, 

Régen lovagoltam elég sokat, és persze estem is rendesen. A rekordom egy tereplovagláson öt zakó- annak a lónak egyerűen olyan mozgása volt, hogy egyből letett- és élvezte is. De azért ritkák az ilyen esetek, ha egy lovat rendszeresen lovagolsz kialakul köztetek egy harmónia. Persze a lovastudás fejlődésével nagyobb biztonságban érzi magát az ember, és a ló is érzi, hogy kivel mit lehet. Sajnos gyakran azok a lovak, akiket a kezdők oktatására használnak, gonosz kis trükköket fejlesztenek ki- én is ismertem olyan lovat, akinek volt egy ilyen megijedős száma. Ha jól összeszeded és hajtod előre, valószínű többet nem csinálja- de gondolom, ezt az oktatód is mondta. Légy türelmes magaddal is és az álattal is, nagyon jó ötlet, hogy futószárazol egy kicsit ( ott is lehet vágtázni egyébként :)) El fog jönni az ideje, amikor kialakul benned annyi önbizalom, hogy mersz majd vágtázni is. Mivel gondos oktatód van, biztos hogy csodálatos élmény lesz. 

Mara 3807 napja
Mara képe

Köszi a tanácsokat :) Igyekszem, meg jó fej ló ő, most ugye vadásszezon van, szóval még lőnek is, de meg se rezzen. Inkább az van, hogy unja magát, pedig próbálom lefoglalni, kiskör, átlóváltás, megállunk elindulunk lépésből lépésbe, ügetésből ügetésbe, ügetésben kiskör. Csak közben nekem is visszaszokni, hajtani a lovat és lefoglalni kicsit sok egyszerre, de majd visszazökkenek. A kígyóvonalat kell pontosan megkérdeznem, hogy is van, mert eddig egyszer próbáltam és kicsit belezavarodtam :)


Egy voltizsheveder jól jönne, de sajna egyelőre hiánycikk a lovaglós helyemen. Mondjuk most lett egy kis foltos sportpóni herélt, tök aranyos, méretben is nagyon mutatós, mert Pandúr ugyan kisbéri, de rohadt magas. Szóval lehet, kicsit nagyobb biztonságérzetem lesz a pónin, mint az égimeszelő Pandúron, akinek állítólag még a vágtája is olyan, hogy ha azt kiülöd, már bármit ellovaglsz. Az tutiziher, hogy a jövőben nem stresszelek rá a vágtára egy héttel az edzés előtt, mert az tuti nem segít.

 

Bozót 3807 napja
Bozót képe

A pónik csak az igazán kis bunkók :D :D  

A "profik" már elmondták a lényeget előttem, én is kis beszari vagyok, pedig itt a ló, csak rá kell ülni és menni. Ez persze nehezíti is a dolgot, nincs bekerített karám, meg lovarda, erdő meg mező van, ha elragad akkor megyünk hazáig (vagy csak a ló, nélkülem :) 

Vágtában én se vagyok jó, könnyen kibillent az egyensúlyból ha megcsúszik vagy megretten valamitől. Nem ijedős az enyém se, de néha egészen fura dolgoktól tud parázni. A múltkor férjet lerakta a szántásba, mert a távolban meglátott egy piros Ladát a szántóföld közepén :)

 

Sok sikert és örömet a lovazáshoz!

Mara 3807 napja
Mara képe

Neked is köszi somcsi (Istenem, elkéne egy válaszgomb :D). A futószár hasznos dolog, nem szégyen az :D Találkoztam már én is azzal, hogy vannak lovasok, akik a futószárra úgy tekintenek mint nem tudom, valami megalázó eszközre, merthogy az a kezdő lovastudás jele. Pedig nem, mert tök jó fejlesztő gyakorlatokat lehet csinálni futószáron, amit a pályán elengedve elég nehéz lenne kivitelezni. Főleg szőrén lovagolva.

Remélem lassan kialakul azaz önbizalom :) Mert sajna ez a félős-dolog nálam nem újkeletű, szerintem nagyon sokat ártott az, hogy a legelső helyemen még tinikoromban, finoman szólva nem volt túl jó az oktatás, aztán volt olyan, hogy a ló végigvágtázta velem a pályát. Meg a vágttanulás - merthogy évekkel ezelőtt, mielőtt a lovazásom hosszabb időre megszakadt volna) elkezdtem vágtát tanulni, de az olyan volt, hogy "Hajtsd a lovat, majd ha vágtázik, maradj fent." 16 évesen az ember elhiszi, hogy ezt így kell :/ De érdekes, akkor nem féltem. Túl jó élmény nem volt, de nem féltem. Félni felnőtt fejjel kezdtem.

Mara 3807 napja
Mara képe

Bozót: Én is hallottam horrort a pónikról :D De ez olyan... aranyosnak tűnik xD Ennyi infóm van róla :D Meg mikor oktatóm megvette azt mondták, jó a munkakedve, megy szépen. Reméljük a legjobbakat :D Szépnek, mindenesetre szép állat :D

 

Ez van velem is, hogy könnyen kibillenek, ha hirtelen oldalra lép a ló, vagy megcsúszik. A fene tudja, miért, mert egyébként meg tartom magam, de akkor megijedek és nem rászorítok ösztönből, hanem elengedek. A másik meg, hogy egyelőre baromira nem tudom, hogy mit fog csinánli a következő pillanatban a ló. Mert akik sok-sok éve lovaznak vagy saját lovuk van, szinte már belelátnak a fejükbe és előre tudják, hogy mit tehet a ló. Na én nem :D Majd idővel. Addig meg leesek párszor :D

 

Bozót 3803 napja
Bozót képe

Ja, én is ültem ilyen pónin, amire azt mondták, szívesen dolgozik, nem kell hajtani....naja, hajtani nem is kellett, csak megfogni :D

 

Szerintem gyakran a ló se tudja, hogy mit fog csinálni :):) 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2014-07 hó (1 bejegyzés)
2014-04 hó (1 bejegyzés)
2014-03 hó (6 bejegyzés)
2014-02 hó (4 bejegyzés)
2014-01 hó (4 bejegyzés)