Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 55 416 374 km-t sportoltatok
Allergia(parlagfű) vs. futás

Borvidék marathon - Jövőre "celebekkel"?

szoke_lajos | 2011-05-14 14:35:00 | 12 hozzászólás

   Elolvasgattam a blogokat, s olyan sokat már nem tudok hozzátenni, ehhez a csodálatos versenyhez. Számomra, s talán 40+ korosztályomnak önmagunk és a távolság legyőzése, még furcsa módon, jelent valami kihívást az egyéb szabadidős tevékenységekkel szemben.

  Csendes türelmetlenséggel érkeztem Szekszárdra, hiszen ez életem első félmarathon versenye volt. A kezdőkre jellemző optimizmustól, eltökéltségtől duzzadt a lábizom, s fejemben egy remény dobolt; talán van esély 2h magasságában teljesíteni ezt a távot.

  De miután már az elején mindenki szépen lehagyott, már a legfőbb cél a teljesítés lett. S végül halkan és alázatosan 2:24:07-tel a "végeket erősítve", "berobbantam" a célba.

  Inkább egy más "furcsaság" ami miatt pennát, azaz billentyűzetet ragadtam. A versenyzők kormegoszlása...

  Valamikor az "őskorban", amikor még dúlt az Olimpiai Ötpróba Mozgalom kis hazánkban, 28km futást sikerült teljesítenem kb. 16,5 évesen. Akkor a 15-25 éves korosztály képviselte a derékhadat, s az "öregek", mint "furcsa csodabogarak" pedig a "törpe minoritást". Most Szekszárdon a startnál toporogva a rengeteg, kiváló futó között, mintha fordított arányt érzékeltem volna.. Azután megnézve az eredménylistát, ez is ezt tükrözte vissza.. Nem tudom elhallgatni egy nem túl régi felmérés lehangoló eredményét, ezen korosztály körében..

   "A szabadidős tevékenységek közül a zenehallgatás (80%), a barátokkal való beszélgetés (78,1%) és a tévé/videónézés (61%) volt a legkedveltebb. Ezután következett a hobbitevékenység (42%), a bulizás (33,9%), sportolás (33,6%), számítógépezés (30%) és az olvasás (23,9%). A megkérdezett fiatalok egészség-magatartásáról elmondhatjuk, hogy 29,8%-uk dohányzott, 14,1%-uk fogyasztott alkoholt, 2%-uk fogyasztott illegális drogot az elmúlt 3 hónap során.(http://www.ofi.hu/tudastar/fiatalok-eletmodja)"

  Tudom ez egy sportolóknak sportolókról szóló "hely", társadalmi problémákat máshol-másképp kell megoldani... De a magam részéről, ha már elkezdtem újra futni, szeretném ezt még legalább 10-15 évig űzni... De az a félelmem, hogy lassan a sport-tömegrendezvényekről elfogy a "tömeg"... Bár tudom, hogy az utóbbi évek, nem ezt igazolják...

  Talán a fiatalabb korosztály szivesebben mozdulna, ha "aktuális celebeket" sikerülne marketing-jelleggel megnyerni ezen nemes célnak: pl. Szekszárdon a Kilátónál Vastag Csabi dudorászna és biztatná a futókat, Alekosz osztogatná a frissítőket a bobpálya aljánál, Dundika és Horváth Évi karolna bele Bodri úrba a pince bejáratanál... Bár ez utóbbi engem is feldobna  :-)... Hátha sikerült tippeket adni a rendezőknek?!

 

  Ja, s a tévedések elkerülések végett nem kaptam napszúrást a versenyen, melynek eredménye ez a szösszenet... Gratulálok mindenkinek, s örülök, hogy ott lehettem...

 

12 hozzászólás

Anika78 4888 napja
Anika78 képe

Nekem nincs szükségem celebekre, egyáltalán nincsen. Az más kérdés, ha az illető végig is futja. :)

Blue 4888 napja
Blue képe

Lajos,te napszúrást kaptál! :)

A celeb attól celeb,hogy a munka könnyebbik oldalára áll vagy inkább elkerüli jó messzire.

Hány celebet látsz futni? mert én keveset mert a futás sok munkával,lemondással és alázattal jár.

És ha esetleg lenne is egy futó celeb,hidd el a teszetosza népség nem követné mert annyira nem fanatikusak hogy fussanak. :)

 

Házisárkány 4888 napja
Házisárkány képe

Horváth Éva rendszeresen fut félmaratont.... de ha ez kell, hogy többen mozogjanak, akkor legyen, de nem hiszem, hogy Szekszárdnak szüksége van arra, hogy  ilyesfajta "felhajtók" népszerűsítsék....

oszanna 4888 napja
oszanna képe

Nem is tudom; szerintem engem nem/se ösztönöznének a celebek jelenléte... Nem hinném, hogy a színvonalat emelné, sőt... Plusz azt se tartom valószínűnek, hogy valaki csak azért lefutná a távot, mert ott van a kedvence is; inkább odahurcoltatná magát, és autogrammot kérne vagy valami ilyesmit tudok elképzelni. :P

tzh 4888 napja
tzh képe

Az említett celebek jelenléte miatt keresnék aznapra más elfoglaltságot.

Más se hiányozna nekem, mint hogy valamelyik mai műanyagsztár tolja bele a fülembe az éppen most aktuális trendi szart

Molnartomasz 4888 napja
Molnartomasz képe

Abbol a szempontbol szerintem igazad van, hogy a Felmaraton-ok mostanaban Europa szerte kozossegteremto, fesztival jellegu, csalad-centrikus programok. Erkeznek a futok, es hozzak a csaladjaikat, barataikat, igy mig a futo fut, addig a tobbiek jol erzik magukat, kikapcsolodnak, es ebbe szerintem belefer Vastag Csaba, Alekosz...

Termestezesen a futok a futasra koncentralnak, de ebben a milioben szinten ott levo gyerekeink, szurkolo barataink kedvet kapnak, es 1-2 ev mulva mar ott allnak velunk a rajtnal...

Ehhez az enekesek, eloadok a hangulatot adjak.

pen 4888 napja
pen képe

A celebek és futóverseny témához:
A NIKE a budapesti félmaraton reklámozásakor tett már kísérletet arra, hogy a celebeket is bevonja a kampányba és a futásba. A sajtótájékoztatón volt is érdeklődés irántuk. Hogy a versenyre vajon hányan neveztek miattuk, azt már nem tudom.
https://edzesonline.hu/cikk/2649/25_nike_felmaraton_zeneszek_futocipoben

Blue 4888 napja
Blue képe

Senki.

Ők voltak a láthatatlan celebek mert ők is érezték,hogy ez nem az ő terepük.

Egy sátorban láttam őket a rajt előtt egymás hegyén hátán mert talán meleg volt. :)

Aztán többet nem...

eftomi 4888 napja
eftomi képe

Vannak futó celebek, ebben az egyre inkább növekvő futó társadalomban. Ők amúgy is megjelennek ezeken a versenyeken, mert lételemük a futás és nem PR kérdés megjelenni egy-egy rendezvényen. Ha más celebekre gondolsz, akkor azokat nem futóversenyen kell keresni és nekik semmi keresnivalójuk itt. Persze ha futnak is az teljesen más szituáció!

márkusöcsi 4886 napja
márkusöcsi képe

Nálunk is voltak celebek!

Itt volt pl. Ispi, aki már átélhette a nagy találkozást, azzal a bizonyos nagy "királlyal"!  De itt volt Mateve, az EO egyik leghitelesebb "közszereplője", mondjuk úgy celebje, bár ez a szó inkább pejoratív értelmet nyer.

Rajthoz állt Nemes Miki, aki a 90-es évek elején a hazai ultrafutók egyik legkiválóbb versenyzője volt, de nálunk (is) ért célba Tabajdi Feri bácsi, akit nem kell bemutatnom senkinek, aki vett már részt BSI maraton vagy félmaraton rendezvényen.

Aztán név nélkül - erre felhatalmazást nem kaptam - de átélhette a célba érkezés élményét az a fiatal hölgy, aki tavaly még a rákkal küzdött, és nem az volt számára a legnagyobb kihívás, hogy hány perces ezreket fut az éppen aktuális versenyén. Ő éppen, akkor, mással versenyzett..

Szóval, volt itt hős éppen elég, akik számunkra ...............HITELESEK!

(bocsánat azoktól, akiket nem említettem, voltak még hasonló nagyságok)

Úgy gondolom, a fiatalabb korosztály az általunk mutatott példákat követően állnak a jövőben rajthoz. Remélem...

posztizoli 4886 napja
posztizoli képe

Ha nevezett és futni jött, hajrá!!! Igazad van márkusöcsi!! Fröccsből viszont lehetett volna még...

márkusöcsi 4886 napja
márkusöcsi képe

Jaaa! És majd elfelejtettem, vendégül láthattuk posztizolit, aki  a pálinka vb-n champion díjat nyert egy gatoreddel!

Zoli! Ezúttal is gratulálunk!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!