Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 584 183 km-t sportoltatok
Mona teker Vagy fut. Majd eldől :D

Első

Mendemona | 2011-02-05 17:23:07 | 17 hozzászólás

Nagyon nehezen vettem rá magam. Mikor már beszereztem az alapdolgokat a futáshoz, csak húztam az egészet, nem tudom miért, egyszerűen tőlem idegennek éreztem az egészet, és így beleindulni igen nehéz volt. 

Tegnap már körvonalazódott a terv, hogy miből fog állni a mocorgásom, aminek eredményeként szeretnék egy strapabíróbb testet minimálhájjal, úgyhogy este kerestem hasazós tornamutatványokat, és szanaszét izzadtam magam. Leány odajött a vége felé, hogy ő is akarja ezeket csinálni, és nem tudtam eldönteni, hogy motivál vagy visszatart 11éves, csupa inas-izmos testének könnyed hajladozása, ahogyan csinálta a felüléseket, de akkor azt gondoltam, ha mindhármójuk három és fél éve heti 3-4-szer végigtempózza a távokat az usziban, nehogymá én meg olyannyira elpunnyadjak, hogy 40-es gatyákat kell vegyek, na. 

Úgyhogy ma reggel arra ébredtem, hogy tavasz van, meg nap, meg madárcsirimpolás és zöld, meg mindenféle lírikus-romantikus máz még, ami csak ilyenkor lehet, és ezért azt gondoltam, ma lesz a napja, hogy futok. Kölkek délután zsúroztak, elszállítottam őket a buliba, hazajöttem, átvettem a futósmaskarát és elindultam....volna, de akkor jött Lukasz, aki az én emberem, és jött ő is velem, bringával. Mondottam neki, ez pozitív, legalább valaki hazavontat, ha esetleg talán. És mielőtt elindultunk, rátapacsoltatta velem a lábaimra ezt a harci eszközt (alább a fotón), amik egyrészt rondák, másrészt marhanehezek. De szerinte ezek nélkül semmit nem ér az egész, úgyhogy ebben kocogtam. Igen gyér távolság lett, konkrétan megkerültem a hotelt meg pár házat itt kétszer, úgyhogy így elsőre lett kb másfél kili. Meg némi levegőhiány. A lábaim simán bírták volna még, csak nem kaptam levegőt, hogyúgymondjam. 

Aztán Lukasz felhozta a bringámat a garázsból, hogy úgyis most szerelte meg, meg rakott rá órát, lámpát, miegymást, menjünk ezzel is. Mentünk kb öt kilit, de az csak tényleg ilyen városnéző tekergés volt a parton, mármint a Dunáén. 

 

Szóval így összegezve a mai mocorgásom, azt kell megállapítsam, hogy a futás oké, ha van levegő, a bringa is jó lesz, ha valamit kezdek ezzel az üléssel, mert igen kényelmetlen. 

 

Első futás után

 


17 hozzászólás

monique 4892 napja
monique képe

jó, hogy elkezdted! legközelebb próbálj meg lassabban futni, és valszeg jóval tovább fogod bírni. :) képen szépen el van rejtve az extra háj(?). :)

Böki 4892 napja
Böki képe

Szia!

Elsősorban gratulálok az elszántságodhoz és sok kitartást kívánok neked! Az elején szükséged lesz rá. :o)

Másodsorban ezeket a lábsúlyokat hanyagold, mert több kárt okozhatsz vele, mint amennyit használ (konkrétan semmit nem használ). Ellenben összeszedhetsz vele valami jó kis sérülést és már el is ment a kedved az egésztől. Csak egy kéretlen jótanács volt! :)

Bozót 4891 napja
Bozót képe

Én nem látok hájat a fotón! 

A lábsúlyokkal kapcsolatban egyetértek Bökivel! Tornához jók, de futni nem! Megkavarja a futótechnikát, egyensúlyt, mindent.

ORBEA ORCA 4891 napja
ORBEA ORCA képe

Szia!

Bocsi,de megittam két pohárka bort,így egyből a lényegre térek:Ez a Lukasz nem játszott véletlen a Barbárok című filmben?

Hát,ez félelmetes,szerencséd,hogy az első futásod nem mindjárt az utolsó lett.

Nem csoda,hogy nem jutottál messzire.Mindenféle plusz súly a futón túlterheli az izületeket...Gondolom látod,hogy aki sokat fut az előbb utóbb szép vékonka lesz, a szervezet nem növeszt gumókat bokára,csuklóra,mert az nem segíti a futást nyílván...Vannak futást nehezítő edzésmódszerek,de neked egyelőre az lenne a feladat,hogy lehetőség szerint minél többet futni,persze fokozatosan felépítve,nem máról holnapra.Aztán ha eljutsz a rendszeres 8-10km futásokhoz,akkor tehetsz bele emelkedőt,lépcsőket,tempóváltásokat.Ezek azok a speciális edzések,amik nehezek.

Szerintem a barbár barátod sem egy nagy sportember,mert ha futott volna bokasúlyokkal,vagy csuklósúlyokkal biztos,hogy többet a büdös életben nem csinálna olyan marhaságot.

Bozót is tudja,tornászni lehet vele,10-20 vagy akár 30 ismétlést lehet vele csinálni,aztán pihenni,de futásnál hány ezer lépés van egy edzésen,és hol van ott a pihenés?

Szóval heti 3-4 futás elosztva,20-40 perc közöttt kényelmes tempóban,és élvezni fogod:-)

Énmácsak ilyen szókimondó vagyok,bocsi,de sok sikert,kitartást!

ORBEA ORCA 4891 napja
ORBEA ORCA képe

Ja igen,és én sem látok komoly gondot a képen,jó formában vagy:-)

Bozót 4891 napja
Bozót képe

Tibor, öregszel! Elég két pohárka és máris ami a szíveden az a szádon? :P :P :))))))

Mendemona 4891 napja
Mendemona képe

Azért barbárnak nem mondanám, csak jót akart, de mikor hazaértem ezzel az öngyilkosmerénylő jellegű cuccokkal végre nagy utamról, már tudtam, hogy ennek ennyi fejezete volt csak a történetben)

Igen, a fotón én is problémátlannak látom a kiterjedésemet, igen előnyös ez a ruha, de azért van itt-ott puhányság. Megszoktam ezt az 50körüli súlyt,és a csípőizületem is rettenet tiltakozik a plusz 6-8kiló ellen, ami rám jött. Mostanában már mintha szokná a dolgot, és én is kezdem megszokni, ezért nemis harcolok a kilókkal, kalóriát sem fogok veszettül számlálni, inkább átkalibrálni szeretném magam újra valami rendszeres mozgásra, meg a puhányságot izomzatra formálni. 

Bozót...Nekem olyanom, hogy futótechnika, az még nagyon nincs, egyenlőre a túlélésre koncentráltam

Orbea... Nem bánom a nyersen kimondott valóságot, akár borozgatás nélkül is)célravezetőbb, mint a csendben elnyamnyogott célozgatások, szerintem, azt hiszem.

 

 

Bozót 4891 napja
Bozót képe

Futótechnikád/stílusod biztosan van, max még nem túl hatékony :P Majd alakul!

ORBEA ORCA 4891 napja
ORBEA ORCA képe

Őszintén szólva,ehhez pohárka sem kell...Az edzői hitvallásom az,hogy eloszlassam a sűrű sötétséget mindenféle gonosz mágiáról.ami gyanútlan kezdő sportembereket fenyegethet:-)

És nem igazán szoktam valaki háta mögött célozgatniha valami gondom van,hát kimondom,és azt is jobban szeretem,ha ugyanezt kapom nyíltan,ahelyett,hogy mögöttem "nyammogjanak"Nem csípom a mindenkihez dörgölődző Qva kedves embereket,mert általában köpönyegforgatók.

Mona,te nem vagy bajban.Ha mindenki ilyen formában lenne a TB egy felesleges intézmény lenne.Jól látod,elegek a kis apró lépések,semmi pánikdiéta,egyebek nem szükségesek.Ha szépen futogatsz,bringázol azért biztosan pár kg el fog veszni innétt-onnét szép LASSAN.Egyébként is,a nők elfelejtik,de azért a nőies formához bizony itt-ott "felesleg" is szükségelteteik....

torolt_12 4891 napja
torolt_12 képe

Szia! Szerintem semmi okod minimálhájon felüli pluszokról beszélni. =) Sok kitartást kívánok, évek óta futok, de bevallom kicsit néztem a lábsúlyok láttán. Még most sem lenne lelkierőm sem megpróbálni velük! Akkor már inkább a dombedzés! :P Annak pár napja kezdtem neki, hosszú futásokba beillesztett 2-3 felszaladás a domboldalra nehezen ment... De hát minden kezdet nehéz, utána csak egyre könnyebb lesz! =)

monique 4891 napja
monique képe

jaj én nem is vettem észre a bokasúlyokat. fura ötletei vannak az emberednek :P egyetértek a többiekkel, semmi értelme ennek...a keringésed pont eléggé terheli a futás bokasúly nélkül is. jah, és továbbra is azt mondom fuss lassabban a következő alkalommal :)

Mendemona 4891 napja
Mendemona képe

orsi.... csak remélem, hogy nem lesz minden futás ilyen mindjárt-meghalok-megszakadok féle, mert olykor nemigen vagyok kitartó. Mondjuk most azért motivál néhány dolog. Nálunk domb sajnos nincs, lépcső sem nagyon, de ezen még igencsak ráérek gondolkodni szerintem)

 

monerd... Lassabban fogok futni, mondjuk ezt nem tudom lehet e még lassítani :))

torolt_12 4891 napja
torolt_12 képe

Csak az elején jellemző a meghalok-megszakadok érzés! Pár hét múltán örömérzés váltja fel, amit a felszabaduló boldogsághormonoknak köszönhetünk, hamarosan érezni fogod! Nem kell hosszú hónapokat, éveket várni, rendszeresen végezve pár hét után érezhető! Én konkrétan spinning biciklis edzéssel kezdtem, ami szintén elsősorban a szív-keringési rendszerre hat, és ott heti három alkalom esetén a harmadik hét végeztével már lehetett próbálkozni a haladó órával. Ez "átment" futásba, nem tudnék éles határt húzni, de a futásnál is igaz, hogy ha ráérzel a helyes lépéstechnikára, karmunkára, kevesebb erőfeszítéssel fogsz jobban haladni és kevésbé fogod megterhelőnek érezni, amellett hogy fejlődni fogsz! Hajrá! :)))

monique 4891 napja
monique képe

Mendemona: 5:50-es tempóban futottál, azon elég sokat lehet lassítani. :)

torolt_12 4891 napja
torolt_12 képe

...bocsánat, még valami lemaradt: anno gyerekkoromban elkövettem futásnál azt a hibát, hogy hirtelen gyorsan akartam nekiiramodni! Aztán persze jött a kifulladás! Könnyed bemelegítés nélkül nem fog menni, és a kezdetekben csak könnyű futólépésekkel, nyugodt tempóval érdemes kezdeni súlyok nélkül! Csak az a lényeg, hogy ne álljunk meg, de nem szabad a gyorsaságot erőltetni! Később fog az jönni szinte "törvényszerűen"! Bemelegítés azért is fontos, mert nem szabad a pulzust hirtelen nagyon megemelni, mert árthat a szívnek, de fokozatosan emelve a terhelést, nagyon jótékony hatást érhetünk el!

Mendemona 4890 napja
Mendemona képe

monerd...holnap lassan fogok kocogni, csak nem tudom, hogy menjek , amíg bírom, vagy maradjak annál a távnál, amit futottam elsőre, mert úgy látom, nemigen tudom betartani a fokozatosságot.

 

orsi.... a bemelegítés az nekem el is maradt, úgyhogy holnaptól az is lesz. Hogyan és mennyit melegítesz be? 

hugobugo 4890 napja
hugobugo képe

szia teso, megerkezett hugobugo,

mindenkinek koszonom, hogy tesomnak adtok jo tanacsokat.

elosszor is: teso, miert nem kerdezel engem futas ugyben???megiscsak lenyomtam nehany km-t mar-grrrrrrrrrr

masodszor: mindenki a suly ellen van-furi, en is:) DE ne ijedj meg, nem vagy egyedul ilyen szuper otlettel, en is felraktam ugyanazokat a sulyokat, amikor nallatok voltam egyik nyaron, en csak a szallodaig birtam:) nem kellenek sulyok.erosodj meg es aprilisban kapsz tolem sulyokat, en a babakocsit ket gyerkoccel pakolom meg es az jo kis suly, kolcsonbe kapod, vigyed oket futkarozni. jol birjak, max 20 percig.

harmadszor: mindenki tok udvarias veled, hogy nincs ott haj.hat mi (te meg en)tudjuk amit tudunk.teny, nem vagy kover MEG:)a sport nem art, es husikadbol faragj izmot, jobban erzed majd magad.

negyedszer: szuper, hogy elkezdtel sportolni. es bator vagy.en mar kevesbbe, en feltoltottem ket csemete elott kepet:)

sokadszor: ruhacskad tyu de szep. fuss picit es gyakran az elejen.lehet szurni fog oldalad eleinte, akkor setalj.

hat jo futasuszastbicajozast

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2014-04 hó (1 bejegyzés)
2014-01 hó (1 bejegyzés)
2012-06 hó (1 bejegyzés)
2011-09 hó (1 bejegyzés)
2011-08 hó (1 bejegyzés)
2011-07 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (8 bejegyzés)
2011-05 hó (5 bejegyzés)
2011-03 hó (3 bejegyzés)
2011-02 hó (12 bejegyzés)
2011-01 hó (2 bejegyzés)