Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 583 526 km-t sportoltatok
Mona teker Vagy fut. Majd eldől :D

Tüpptürüpp

Mendemona | 2011-05-20 19:48:45 | 14 hozzászólás

Megint ez a tüpptürüpp egy helyben. Gondolom ez ilyen hullámvölgy lehet, és kellene egy nógató 'indulj már!', de ez max belülről jöhet csak, más nem fogja mondani. 

Az utóbbi két nap azzal telt, hogy pocsék volt, és nem bírtam rávenni magam futásra. 

Eltököltem én a kérdéssel órákon át, hogy mikor is volna a legjobb futni, és addig trappoltam egy helyben e kérdéssel magamban, ami idő alatt akár egy kisebb várost is körbefuthattam volna.

Ugye napközben nem, időben ugyan belefér, de mikor kilépek az ajtón, és arcon csap a 30+ fok, akkor fordulok is vissza, mert már tudom, garantált, órákig tartó fejfájás a hozadéka, ha elindulok. 

Marad a reggel és az este. 

Reggel kell egy óra, hogy olyannyira észhez térjek, hogy el tudjak indulni futkározni. Akkor viszont már a futás ideje belelóg a reggeli suliba-indulás macerájába, tehát vagy kelek fél ötkor, és akkor fél6-fél7ig tudok szaladgálni, vagy elkésnek kölkek a suliból.

Este. Fél 9ig nem szeretnék, mert ha előtte megyek, akkor

-kölkek ott ragadnak a tv, a laptop előtt, a legokupac közepében, és alvás csak valamikor 10 körül lenne

-többnyire ilyenkor, fél8-fél9 között tudunk együtt lenni, mert ugye előtte suli, úszás, gitár, akármi.

Tehát arra jutottam, hogy két lehetőség van. Vagy fél 5kor kelek, és hajnali futás, vagy fél 9kor este. 

Holnap reggel kipróbálom a hajnalit. 

Ez csak ilyen megtorpanás most, 1-2nap, és túlvagyok rajta, ha meg nem, akkoris elmegyek futni, és majd akkor túl leszek rajta :) 

A hét negatívja: hiába ment le 3-3.5 kiló, én most valahogy hurkásabbnak érzem a hasam, derekam, mint eddig bármikor. Tudod milyen érzés volt ez pár napja, éppen futás közben? Mintha nőtt volna némi izomréteg a csontom és a zsírréteg közé, és most méginkább külön életet él e kettő, nagyobb elánnal lötyög rajtam ez a zsírpárna. Nem sok, 4-5 kiló, de amíg kényelmetlen, és zavar, addig soknak fogom érezni.

A hét pozitívuma: egy régebbi mobilom fülese passzol a fülembe, végre nem potyog ki az első öt lépés után. 

Most 3-4hétig megpróbálok a saját tervem szerint futni, aztán kezdődik a 12 hetes félmaratonos felkészülős, amit itt találtam.

Most azon gondolkodom, mit akartam elérni ezzel a bloggal, de valószínüleg semmit, csak jó volt eme módon megtárgyalni magammal a helyzetet :P

14 hozzászólás

Bozót 4787 napja
Bozót képe

Ha később szeretnél versenyen-futóbulin-szervezett túrán-stb részt venni, talán lehetne óvatosan szoktatni magad a melegben futáshoz is....(főként, ha megteheted, hogy napközben futsz) A kora reggel nekem is rémes, fura ez, mert valami "muri" kedvéért (pl túra, verseny, találka) simán felkelek, de napi edzéshez......

Na, szóval, hajrá! :)

Mendemona 4787 napja
Mendemona képe

Éppen ma olvastam erről, miután másodszor gondoltam meg magam a 30fokban való futással kapcsolatban. Ez a hozzászokás gondolom kisebb távokat, lassúbb futást jelent, ugye?

Felkelni korán nekem mindennapos, csak mire  a felkeléstől eljutok abba az állapotba, hogy fussak,  az a hosszú idő :P

 

 

Bozót 4787 napja
Bozót képe

Hát nem tudom nálad hogy megy, én ha korán reggel megyek (mennék) futni, akkor csakis az működik, hogy gyors kelés és azonnal indulás...

A meleghez bizonyára rövid, nem túl terhelő futásokkal érdemes szoktatni a szervezetet és ne feledkezz meg a nap elleni védelemről, folyadék és sópótlásról. Sokat számít a mentális tréning is, vagyis hogy az agyad is állítsd rá, hogy melegben nem feltétlen rossz futni.

monique 4787 napja
monique képe

valóban nem feltétlen rossz ám! :) én szeretek melegben futni, még tűző napon is szeretek, olyan spec jó feeling :) de sajnos a napot egyelőre csak alacsony intenzitáson viselem el külön locsolás/ivás nélkül :( azaz alacsony intenzitás mellett megy, magas intenzitáson nem. ez viszont egyéni, szerintem.

jah, hajnalban a fene akar edzeni :P örülök ha neked megy!

tzh 4787 napja
tzh képe

Érdemes valahogy hozzászokni a melegben futáshoz, mert az ugye nagyobb sok, de emiatt emelt rősségű edzés is a keringésnek, és ha a verseny konszolidáltabb hőfokok mellett jön, akkor az a teljesítményen is egyből meglátszik.

Példa: a szokott 9,5 km-es távunkon párommal egyszercsak kifogtunk tavaly nyáron egy hidegfront utáni lehűlt és tiszta levegős időt, ami olyan 5-6 percet dobott az általában hozott időnkön, ami nem is kevés.

tzh 4787 napja
tzh képe

Hajnalban edzés ellen vagyok én is, úgy sakkozom mindig a perceket, hogy minél később kelhessek, és inkább a reggeli munkába készülődés legyen rövid idő :)

tzh 4787 napja
tzh képe

nagyobb sok := nagyobb sokk

Mendemona 4787 napja
Mendemona képe

Naná, hogy elfelejtettem belőni az ébresztőm korábbra :P

Akkor keltem, amikor indulni szándékoztam, úgyhogy indulni meg akkor indultam, mikor hazaérni akartam.

Az eleje jó volt, jobb, mint máskor, aztán a végén hirtelen fogyott el a levegő, meg úgy cakkumpakk az egész, pedig 5km-nél még terveztem egy 7-8-at ma reggelre. Maradt a 6, ahogy a tervben volt. 

Bozót..még olyan keveseket futok, hogy szerintem elég, ha utána iszok valamit, közben még nem szoktam. Mennyi az a km, ami közben már jól jön így, nyáron? 10 körül?

 

Bozót 4787 napja
Bozót képe

Neked kell érezni, de úgy 1 óra után mindenképp érdemes. (mielőtt valaki belémköt, igen, futok 2-3órát is folyadék nélkül, de nem mindenkinek jön be)

Mendemona 4786 napja
Mendemona képe

Hagyom ezt a reggeli futást, ez nekem nem megy. Nem vettem számításba, hogy ilyenkor tombol az allergiám, a hajnali órákban. Már úgy ébredtem, hogy bedugult orr, bedagadt szem, és mint tegnap, ma is elfogyott a levegőm, felpörgött  a szívem, csak most már 3km-nél, úgyhogy maradok az esti, vagy a napközbeni futkározásnál. Nekem ilyenkor még alszik mindenem, akárhogy akarom, és a lábam is bírná, akkorsem megy. 

Gabi1 4786 napja
Gabi1 képe

Szia! Én hétköznap reggelenként járok futni, de csakis azért, mert a nap további részében nincs időm (éjjel negyed 1-re érek haza a munkából). A szervezetem a mai napig nem szokta meg ezeket a reggeli edzéseket, tiltakozik ellene...Ami abban nyilvánul meg, hogy lassú vagyok,  és már 1-2 km után sétálnom kell, miközben hétvégén meg sokkal jobban megy.  ha Nálad is ilyesmi a helyzet, tényleg ne reggel fuss.

Heg 4785 napja
Heg képe

Hát Fiuk-lányok  akkor én rosszul vagyok összerakva, mert nekem nincs is jobb mint a reggeli futás... főleg nyáron. Friss harmatos levegő, őzek meg nyulak. :) Nálam ez úgy megy, hogy kinyitom aszemem, és onnantól kezdve teljes kapacitással dolgozik a hardver. Lehet nem windowsos vagyok :D

Persze néha nálan is előfordul hogy reggel valahogy nincs olyan nagy hangulatom futni, de mivel előtte este szépen kirakom a ruhát, és a cipőt, motorikusan felveszem és indulok... egyszer csak arra eszmélek, hogy már a második kört futom. :) 

Mendemona 4784 napja
Mendemona képe

Hát Heg, akkor úgy látszik, nem mindenkinek van ilyen speckó hardvere, mint neked :P A lényeg, hogy megtalálja mindenki azt a mozgást, a mozgáshoz az időt, ami harmóniában van az akaratával, szervezetével, lelkével, és úgy fusson. Nem hangulatom nem volt futni, sőt, a hangulat, ahogy a blogban is írtam, éppen hogy megvolt hozzá, az akarás is, de a szervezet nem mindig akarja éppen azt, amit kigondolunk. 

 

Gabi...úgy látom, velem is ez a helyzet, mert a tegnap hajnali kudarcos 3km után este újra nekimentem, és 7km lett, ami ugyan még nem nagy távolság, de nekem most még az :) Csodállak, a kitartásod,  hogy akkoris nekiindulsz, ha tudod, nem fog úgy menni, ahogy szeretnéd, és mégis csinálod ugyanúgy tovább. Ez klassz dolog.

monique 4784 napja
monique képe

Heg: én kb. 5p bemelegedést igénylek reggel az ágyból kikelve, aztán mehet a futás. az h mennyi idő alatt melegszel be felkelés után, az amennyire olvastam, életkorfüggő is. viszont utálok korán kelni. :)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2014-04 hó (1 bejegyzés)
2014-01 hó (1 bejegyzés)
2012-06 hó (1 bejegyzés)
2011-09 hó (1 bejegyzés)
2011-08 hó (1 bejegyzés)
2011-07 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (8 bejegyzés)
2011-05 hó (5 bejegyzés)
2011-03 hó (3 bejegyzés)
2011-02 hó (12 bejegyzés)
2011-01 hó (2 bejegyzés)