2016.07.31 Vasárnap, 08:00:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

01:05:39

Távolság

12.2 km

Tempó

05:23 p/km (11.15 km/h)

Edzésleírás

Üdvözlet Mindenkinek!

A mai cél 36 vagy 36,6 km volt, 6 percen belüli átlagtempóval.

A múlt héten 30 km viszonylag elég szépen lement, a hét közben volt két viszonylag hosszabb futásom 11 km, és 12,2 km.

A múlt héten 3 részre bontottam a futást.

1. rész 12,2 km-es kör ez 5.27-es átlaggal ment.

2. kör 12,2 km itt valamit elbaltáztam, mert 6 perc 01-es átlag jött ki amit nem értettem.

3. rész a maradék itt 5.55-ös átlag jött össze

Összeségében 5.53-as átlag.

A mai cél 5.45-ös átlag.

3 db. 12.2 km-es kört terveztem.

1. kör 5.30-as átlag, 2. kör 5.45-ös átlag, 3. kör 6 perces átlag.

Elindultam futni, pont 8 órakor, pár száz métert után egy piros kocsiból integettek, majd kiestek belőle.

1 km-nél picit lassabb tempóra kapcsoltam, meg éreztem, hogy a bal lábam térdben kicsit vacakol, de inkább hátul erősen vacakol meghúzodhatott, vagy a gerinctorna volt kevés mostanában, vagy mindkettő.....

1,2 km-nél 5.15-ös átlag jött ki, picit gyors, de nem vészesen.

Majd találkoztam Sanyi barátunkkal, a fiával mentek vásárolni, fel is ajánlotta, hogy forduljak meg, meg menjek velük, de jóval gyorsabban....Angyali mosollyal mondtam neki, hogy a méteres pocakodat hozd el futni inkább...( lévén kb. 150 kg..) a fia majd leesett a bicikliről úgy nevetett, de Sanyi is nevetett, és jó futást kívánt....

2,4 km-nél ismét 5.15-ös tempó jött ki a Kondoros-patak hídjánál ( van benne bőven víz) egy-két ismerős rámdudált.

4,1 km-nél nem láttam, hogy mennyinél járok, de mintha picit lassulatam volna.

A forduló után, egy kollegínám villogtatot, és dudált rám, majd Máriásék két traktorosa, az egyik úgy integetett, hogy majd kiesett a traktorból.......

7 km-nél éreztem, hirtelen, hogy baj lesz a bal lábam hátul egyre jobban fáj....

8,2 km-nél a Kondoros hídjánál megálltam inni, ha jól számoltam 5.18-as átlag volt addig. Majd továbbindultam, 1-2 km-en keresztül vacakolt a lábam, majd futóstilust váltottam, a bal lábam laposan nyújtottam előre, a jobbal mentem előre érdemben. Sokat javult a helyzet, de egy 5 percen belüli tempót nem mertem volna bevállalni....

Visszaérve a faluba Ildikóval futottam össze Vandusom esküvői tanujával, csak 1-2 szót váltottunk futás közben, majd az utánfutókölcsönzőnél integettek rám.

12,2 km-nél meglepően jó átlaggal 5.23-mal zártam az első kört, volt 7 mp előnyöm, a múlt hetihez képest 4 mp előny-nagyszerű!

Itthon friistés, majd indulás a 2. körre, de pár száz méter után erősen elkezdett fájni a lábam, én pedig bölcsen úgy döntöttem, hogy eddig és ne tovább.

Pár nap pihenő-sok-sok torna, és nem lesz baj.

 

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
01:05:39 12.2 05:23 11.15 0 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

12 hozzászólás

lassukapitany képe

lassukapitany 2882 napja

:D

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 2884 napja

Úgy legyen-csak ne lenne pogácsa a világon....mindig elcsábulok.....

lassukapitany képe

lassukapitany 2884 napja

Upsz, kicsit félreértettem, valamiért már fogyást olvastam. :-) De meglesz és kész... :-D

lassukapitany képe

lassukapitany 2884 napja

Ügyes, akkor jól halad a projekt! :-D ;-) Hajrá! :-)

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 2885 napja

Augusztus elseje kora reggeli súlymérés szerint a testsúlyom 83,4 kg, célsúly: 78-79 kg. Amikor futottam az 1.32-es félmaratont a súlyom kb. 82 kg volt.

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 2885 napja

Sok mindennel egyetértek, meglátjuk, hogyan lesz!

RemAti képe

RemAti 2886 napja

Ja és ne élj/fuss az átlagok bűvőletében.

RemAti képe

RemAti 2886 napja

Előbb állóképességed legyen meg. Azt meg felkell építeni először. Egyik napról a másikra "pillanatok" alatt nem lesz állóképességed. Ahhoz, hogy ez meglegyen nagyon sok egyenletes tempóban történő km gyűjtésre lesz szükséged először. Én a helyedben nagyon kihasználnám a kerékpár és kerékpár út adta lehetőséget. A kerékpár remek kiegészítés a futáshoz és gerinc kimélő is egyben. A gyógytornát meg egyszerűen nem szabad abba hagyni. :) Reggel/este 15-30 perc gerinctorna szerintem belefér az életedbe. :)  A húzodzkodáshoz pedig egy faág is elég.  8/10 km hétközben a hétvégi futásokat meg fokozatosan emeld 1/2 km-mel 3/4 hetente. Ha stabilan futsz egy tempót hosszabb idő után akkor kezd el gyorsítani. Ha nem akarsz lelassulni a repülő(lendületes 100m-k sokat segítenek, de ezt is fokozatosan) 

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 2886 napja

A következő futást szerdára tervezem, az óvatos 10-12 km lesz, a hétvégi hosszú futásom max 24 km. Nem a távokkal van a baj, hanem néha a tempóval, az sokkal jobban igénybeveszi a lábat. Ne feled el a gerincem miatt heti 3 futásra vagyok lekorlátozva, heti 100 km-et én talán 1-2 alkalommal futottam életemben, 3 futásból nehezen lehet összehozni 70-80 km-nél többet, de ahhoz sok-sok gerinctorna kell, meg néha jó lenne gyóygvízben is megáztatni magam-majd meglátjuk. A súlyomból már nagyon lassan vesztek, de még 4-5 kg lemehetne, én inkább némileg a kenyérfogysztást szeretném visszafogni, ami már sikerült is alkalmanként beérem 3 kiflivel, ill 2 szelet kenyérrel. Meglátjuk mi lesz, de most indulok regeneráló tekerésre.

lassukapitany képe

lassukapitany 2886 napja

Nagyon ügyes vagy! Igen ez volt a legbölcsebb döntés.

 

Jövő hétre szerintem ugyanígy legyen 3 futásod, mert ez már igenis rendszeres edzésnek számít. Igazítsd ki mind a 3 edzést 12,2 km-re, szerintem fokozóra még nincs szükséged, hagy szokja a szervezeted a terhelést. Majd a jövő hét utáni héten az egyik legyen 14 km körüli, aztán szerintem a rá következő héten vegyél vissza kicsit a távokból, de legyen majd egy 4. futásod is, így a heti össz táv már 40-45 km lesz. Szépen lassan így lehet haladni szerintem 70-80 km-ig, heti 5 futással, kb fél év alatt, közben a sebességed simán nő, a teherbírásoddal együtt.

Télen pedig jöhetnek az igazán hosszú, nagyon lassú edzések, alkalmanként mondjuk 15-20 km, ami heti akár 100 km. Én télen 16-20 km-eket mentem, de sokkal lassabban, mint most. Azt hibáztam talán, hogy júniusban minden hétvégén versenyeztem, így nagyon felborult az edzéstervem. Sebaj, majd most visszaállítom, ezért direkt nem versenyzek. Akarom a maratont októberben. :)

 

Ja, a folytatás:

Téli futásoknál nagyon jól vesztesz majd a súlyodból. Javaslom fokozatosan a zsíros ételek teljes elhagyását. Ha nem viszel be zsírt, nem leszel zsíros, ahogy az egyik srác mondta. :D Én ezért lettem vega. A súlyvesztés nagyon sokat gyorsít, és az izületeknek és keringésnek is jót tesz.

Tavasszal meg lehet szépen gyorsulni, ha visszaváltasz 10-15 km-es edzésekre, és már a szádon is mersz levegőt venni, megfázás nélkül. Aztán jöhet a heti 3 edzés + 1 verseny, és korosztályos dobogó. :)

 

Kisebb fájdalmak nem okoznak gondot, attól még edzhetsz majd ennyit (mármint a jövő héten 3x12,2), segít is átmozgatni az izületeid. Viszont, ha gyengeséget, kedvetlenséget, fokozott fáradtságot tapasztalnál, mindenképp hagyj ki pár napot, és figyelj az elegendő evésre. Talán még akkor is érdemes kihagyni, ha eltorzul a futómozgás, és túlterheltté válnak egyes területek és fokozzák a meghúzódás kockázatát. Ilyen nekem még nem volt.

 

Ez az én privát véleményem.

 

Nagyon-nagyon szép hetet csináltál! Következetesen felépített hét volt a végeredmény szerintem. Gratulálok! :)

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 2886 napja

Erre szoktam mondani, hogy a tempóállóképesség kivánnivalót hagy hátra....De azért kell hosszabb távokat futni.

RemAti képe

RemAti 2886 napja

Tényleg bölcs döntés volt. Nem vagy felkészülve ekkora terhelésre. A múltkori futásod kör átlagait nézve pokolian lelassultál ami teljesen természetes túl gyorsan kezdés miatt.

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!