Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 55 414 371 km-t sportoltatok

Kezdő futó fájdalmai

Létrehozta: anekiss  |  2009-04-02 16:33:33-kor

Sziasztok!

 A cím szerintem mindent elárul. Kb 5-6 éve kocogok rendszeresen, ami olyan heti 15-20 km közötti távolságot jelent. Most azonban változott a célkitűzés, és belefogtam a maratoni felkészülésbe. Még viszonylag az elején járok, de már három hete 40-45 km-eket próbálok heti szinten futni. A problémám pedig a következő: múlhatatlan iszonyat görcsöt és fájdalmat érzek különösen a jobb vádlimban (most, hogy már sántítok a balban is kezdődik), pedig nyújtok edzés előtt-közben-után, Ca-ot és Mg-ot is iszom, és masszírozom is.

Mit csináljak még? (A munkahelyi elegáns cipő viselésével is már komoly gondjaim vannak.)

Köszönöm a tanácsokat előre is!

Ági

eleven 2009-07-27 16:03:22 | 54
eleven képe

Teljesen megértelek. Én is alig bírtam visszafogni magam az elején. Bevallom, elég szkeptikus voltam. Nem igazán hittem el, hogy gyorsulni fogok, a pulzusom szintentartása mellett. De gondoltam nincs veszítenivalóm, kipróbálom. Már 1 hét után éreztem a változást. Már a futást önmagában élveztem, nemcsak a végét, hogy "igen, megcsináltam". Kb. másfél hónap alatt 8-ról 5.5-6 perc/km-re gyorsultam, úgy, hogy nem fáradtam ki. Persze még bőven van mit fejlődni, de ezt is hatalmas dolognak érzem :)

Szóval: türelem, türelem, türelem. Ha jót akarsz magadnak, akkor nem vársz el hirtelen nagy eredményt, különben csak a kedved veszíted el. Kitartás! :-)



Előzmény: Lenara (53)  
Lenara 2009-07-24 14:17:53 | 53
Lenara képe
Hupsz, izé, a tiédet nem akartam belemásolni, na mindegy :)  
Lenara 2009-07-24 14:16:15 | 52
Lenara képe

Szia,

szerintem fuss lassabban. Lásd pulzus-számlálós edzésmódszerek...

Nekem bevált, bár ez nem garancia :) De a tüdőd nem hajtod túl vele. Idővel, ahogy erősödsz, ugyanakkora lihegéssel is gyorsabb leszel :)

A válladra nincs ötletem. Nem sérültél meg ott? Csak futáskor fáj, vagy máskor is?

 

Szia,

hát igen, a lassan futás az én bajom :) Rövid távon nagyon jó vagyok, de ennyi. Ezért is kezdtem el most hosszabb távon futkározni, de még nagyon nehezen megy, hogy egy állandó, normális tempót tartsak, alig bírom visszafogni magam, hogy ne rohanjak, de ha rohanok, akkor meg öt percig se bírom... Ördögi kör :P De azért igyekszem.

A vállam mindig fáj, mert rosszul tartom magam, de rosszabb, amióta elkezdtem futni :S 

 
eleven 2009-07-24 12:31:11 | 51
eleven képe

Szia,

szerintem fuss lassabban. Lásd pulzus-számlálós edzésmódszerek...

Nekem bevált, bár ez nem garancia :) De a tüdőd nem hajtod túl vele. Idővel, ahogy erősödsz, ugyanakkora lihegéssel is gyorsabb leszel :)

A válladra nincs ötletem. Nem sérültél meg ott? Csak futáskor fáj, vagy máskor is?



Előzmény: Lenara (50)  
Lenara 2009-07-24 11:48:51 | 50
Lenara képe

Sziasztok,

nekem az egyik legnagyobb problémám, hogy futás közben begörcsöl a bal vállam. Nem tudom, miért csak a bal, vagy hogy egyáltalán miért, mert szoktam bemelegíteni és próbálom nem görcsösen tartani, de valami kegyetlenül fáj. Mitől lehet?

A másik dolog, hogy amikor az izmaim még bőven bírnának tovább dolgozni, a tüdőm feladja a szolgálatot. Három év után most tettem le a cigit, rá tudok segíteni valahogy a tüdőm teljesítményére?

Köszi!

 
stirma 2009-07-21 12:05:40 | 49
stirma képe
Szia! Ki fogom próbálni! Hátha tényleg ez lesz a megoldás!

Előzmény: eDinka (48)  
eDinka 2009-07-20 22:45:17 | 48
eDinka képe
Nekem is hasonló fájdalmam volt, vádli, majd a lábszáram is. Én tettem egy sarokemelőt a futócipőmbe/Tacco gelflex/ és azóta nincs fájdalom.:-) Persze amikor nagyon fájt, kihagytam egy hetet, vagy talán többet is, és csak aztán futottam a sarokemelővel.

Előzmény: amoba (42)  
amoba 2009-07-20 16:21:59 | 47
amoba képe
Sziasztok!Köszönöm a válaszokat. Nem sok jóval kecsegtet...Egyenlőre figyelek.Üdv:A  
ripetti 2009-07-15 22:45:34 | 46
ripetti képe

És most hallottam egy érdekességet:

Állítólag, ha csonthártya gyulladáson esik át valaki, akkor ha el is múlik, a csont felületén nemkívánatos mészlerakódások keletkezhetnek, amelyek még utólag is fájdalmakat okozhatnak. Budán a Villányi úton van egy Fájdalomklinika nevű hely, és ott kezelik az ilyesmit. Valami kis elektromos ütögetőeszközzel fellazítják a lerakódásokat és állítólag használ. Egy futótársam épp ma volt ilyenen. Holnap rá is kérdezek, hogy mi a helyzet. (Bár ő már volt korábban is és azt mondja, segített)

Meglátjuk...

 
stirma 2009-07-15 09:30:18 | 45
stirma képe

Szia, köszi a tippet. Tudtommal nincs haránt- vagy egyéb süllyedésem, de nem értek hozzá, úgyhogy megnézetem szakemberrel, bármi kiderülhet. Hátha tényleg ez lesz a megoldás. ÜDv, Enikő



Előzmény: ripetti (44)  
ripetti 2009-07-15 01:12:48 | 44
ripetti képe

Sziasztok,

Én mindenféle lábszárfájdalmon átestem már. Pontosan ezek volt, mint nektek. Legtöbbször az alsó lábszár belső fele fájt. Sok orvosnál voltam, mondták a sok okosságot. Végül a sporiban megvizsgáltak. Ott azért már elég sokmindent láttak. Ami kiderült, rendkívül egyszerű: haránt, boka, és egyéb sűllyedések, lúdtalp, meg ami még az anatómi akönyvben a lábnál egyáltalán említésre kerül, mint elváltozás.

A harántsűllyedés miatt a lábszár izmai (de a comb, a derék a hát és akár a váll izmai is) folyamatos feszítésben vannak. Ettől görcsöl, gyullad és fáj.

Mivel a talp ilyetén elváltozásait nem lehet visszafordítani, csak konzerválni, talpbetétet kaptam (külön futás és szépcipőset), illetve gyógytornára jártam, szintén a Sporiba. Vicces gyakorlatok a mély-lábfeji és lábszári izmok erősítésére. Elég jól bevált.

És ezenkívül vettem egy direkt szupináló lábra való Asics csúcscipőt.

Azóta nem nagyon vannak fájdalmaim. Ha mégis, akkor edzés után kimaszírozom a becsomósodott izmokat. Addig nyomikolom, amig nem érzem, hogy feloldódik. És ilyenkor a fájdalom is azonnal megszűnik az adott ponton.

És hát járni kell masszőrhöz.

 
stirma 2009-07-14 12:00:38 | 43
stirma képe

Helló, hát én most kihagytam a fájás miatt 2 hetet, mert annyira elkezdett fájni, hogy olyan érzésem volt, hogy mindjárt elszakad benne valami. Elmentem orvoshoz, viccesen csak annyit mondott, hogy "nem mindenki bírja a futást", meg hasonló okosságokat, aztán felírt lioton gélt - a szép, egészséges lábakért (ezt a doki mondta!), mert hogy van egy kis viszeresség a lábaimon, és hogy szte lehet, hogy attól fáj. Na jó, javasolt ion vizsgálatot is, mert lehet, hogy nem épülnek be a hasznos anyagok (Mg, Ca, stb.) rendesen a szervezetembe. NA mindegy, hazasántikáltam, de 1-2 nap múlva már nem éreztem semmit az iszonyat fájásból. Visszafogtam magam, nem mentem futni, de ma reggel már úgy éreztem, hogy muszáj! Futottam lazán nemtommennyit, kb. 5 km lehetett, de semmi fájás nem jött elő. Most akkor megpróbálkozok a fokozatossággal, és csak apránként növelem majd az adagjaimat. Kb. úgy, ahogy a félmaratonos edzéstervben is le van írva. aztán kíváncsian várom, hogy mi lesz. Még arra gyanakodtam, hogy lehet a cipőtől is, de hát új cipőim vannak, az elvileg neutrális stílusomhoz igazítva:). Majd leírom, hogy mit tapasztalok. Üdv, Enikő



Előzmény: amoba (42)  
amoba 2009-07-01 12:36:04 | 42
amoba képe
Sziasztok! Ezek szerint nem csak nekem vannak titokzatos vádlifájásaim...Csak futás közben érzem, ráadásul tényleg függetlenül a megtett távtól, és nálam mindig a futás elején a legerősebb, pedig figyelek, 10perc a bemelegítés.Heti 5ször futok, az itt található edzésterv szerint, ami a félmarathonra készít fel.Érdekesség, hogy váltottam futócípőt, és a vádlifájás is változozott. Most épp nincs is, de minden nap kíváncsian várom mi lesz, a múltkor mindössze másfél kmnél majdnem fel kellett adnom, mert még elől is bekötött a lábszáram.Ca, Mg-t szedek...Tipp? Üdv, köszi:A

Előzmény: stirma (39)  
futor 2009-06-25 22:59:21 | 41
futor képe

:)

Kisfiamnak egy hétig ment a hasa vashiánya lett. Mikor a doktornéni megmondta, hogy vashiánya van menjünk el a házi gyermekorvoshoz, mert szednie kell vasat, ő gondolkodás nélkül visszakérdezett: " Szénsa-vasat?"

:)



Előzmény: 4kézláb (40)  
4kézláb 2009-06-25 10:30:43 | 40
4kézláb képe
amit írtál abból az derül ki, hogy rendszeres futó vagy, tehát nem szabadna ennek a fájdalomnak jelentkeznie a vádlidban. azt írod az étkezésed is kiegyensúlyozott. valami mégsem kerek. a húst főleg nők esetében nem hagynám ki az étkezésből. én az elmúlt félévben vashiányos lettem a vega étrendtől. a közérzetem romlott és a teljesítményem csökkent. mivel rossz volt az edzések utáni regenerálódásom, ezért az izmaim gyakran sajogtak úgy ahogy te is írod. gondold át.

Előzmény: stirma (39)  
stirma 2009-06-25 09:30:41 | 39
stirma képe
Sziasztok, én visszatérnék a kiinduló kérdéshez: hasonló a problémám, mint Áginak, bizonyos táv futása után elkezd görcsösen fájni hol egyik, hol másik, hol mindkét vádlim, és ez valójában nem is a távtól függ: nemrég futottam félmaratont mindenféle probléma nélkül, de van, hogy 10 km-nél már el kezd fájni. Az, hogy mikor, mennyit futok, teljesen véletlenszerű, ha több időm van, akkor próbálok 10-14 km-t futni, de általában inkább egyszerre csak 7 km jön össze, időhiány miatt. Igyekszem heti min. 3-4 alkalommal futni, vegyes terepen. Szerintem rendesen eszek, viszonylag kevés húst, sok zöldséget-gyümölcsöt, teljes kiőrlésű kenyereket, tejtermékekből a joghurtokat, sajtokat, stb. Gondolom, a fokozatossággal lehet a probléma, mert lehet, hogy hétközben csak kisebb távokat tudok futni (5-10 km), de van, hogy hétvégén 20-25 km-t is bevállalok (nekem az bevállalás:)), de pl. tegnap 14 km-t mentem, és kb. 9-től már fájt mindkét vádlim. (Mellesleg a vasárnapi 21-nél is fájtak már a vége felé.) Inkább pihennem kellett volna? Mitől függ, hogy fáj, vagy nem fáj? JA igen, szóval a kérdés az, hogy mit csináljak, hogy ne fájjon? Amúgy futás után, járás közben nem okoz problémát a fájdalom, de ha megnyomkodom a vádlim, azért érzem, hogy fáj... Na, most jól össze-vissza írtam mindent. Azért köszönöm, ha válaszoltok:) Enikő  
Sneci-ke 2009-04-22 14:22:56 | 38
Sneci-ke képe

Köszi 4kézláb

A futás mellett úszni és bringázni szoktam (futni csak most kezdtem). Adidas Supernova futócipőm van, azt jónak érzem. Megpróbálom majd fokozatosan újrakezdeni a futást, ha már múlik a fájdalom.



Előzmény: 4kézláb (37)  
4kézláb 2009-04-22 13:41:45 | 37
4kézláb képe

jól tetted. járj úszni bólyával, hogy szinted tartsd a fittségedet és próbálj nagyon laza futásokkal kezdeni 2-3 hét múlva. lehet, h 2-3 km is elegendő először.

Később próbálj meg heti 3-4 futást beiktatni. Ha más mozgást nem csináltál eddig, mint heti 2x 5km, akkor sztem a relative "ritka" terheléstől származtatható a fájdalom oka. Talán a cipő is okozhatja.



Előzmény: Sneci-ke (36)  
Sneci-ke 2009-04-22 12:56:23 | 36
Sneci-ke képe

Sziasztok!

Február eleje óta futok 5 km-eket hetente 2x.

Múlt hétfőn futás közben éreztem, hogy fáj a bal combom (térd fölött), de persze még haza kellett futni...  Gyakorlatilag azóta bicegek a bal lábamra. Próbálom pihentetni (azóta nem futottam, csak úszni voltam, azt is inkább lábtempó nélkül) + Flector-ral kenegetem. Kicsit javult, normál járás közben már elviselhető, viszont a felfelé lépcsőzésnél (amikor ráhelyezem a testsúlyomat) belenyillal.

Tapasztalt már valaki hasonlót?

 
xewyor 2009-04-19 21:08:55 | 35
xewyor képe

Köszönöm a választ!

Megfontolandó.

Egyébként ma másik cipőben futottam és semmilyen fájdalom nem volt egyik térdemben sem.



Előzmény: 4kézláb (32)  
azazello 2009-04-19 20:34:26 | 34
azazello képe
Pihenj, nyújts, egyél-igyál. :)  
Yana 2009-04-19 19:53:00 | 33
Yana képe

A mainapom nagyon tréé lett!

Kicsit melegítettem és neki indultam.Sajnos az előző edzésből az izomláz olyan szinten elővett,hogy szinte begörcsöltek az izmaim.Comban vádliban,mindenhol.Így hát a felétsem tudtam lefutni mint amit kellet volna.

Ilyenkor pihentetni kell,vagy mi a teendő? Frown

 
4kézláb 2009-04-19 08:28:02 | 32
4kézláb képe

szia,

nagyon jó, h elkezdted. sztem kezdj óvatosan, türelmesen. A térd belső azért fájhat, mert a szalagjaid, tartóizmaid nem szoktak hozzá a terheléshez. ez majdn először 15-20 perc múlva fog jelentkezni, majd egy félóra múlva, illetve edzés után, ahogy egyre erősebb lesz a lábad. természetesen ez nem kellemes, de figyelmeztet arra, még nincs felkészülve a szervezeted. Én inkább először gyalogos túrákat javasolnék 1-2 óra (10-15 km erejéig). ezeket be is iktathatod a hétvégéidbe. a családdal együtt még élvezetesebb. a futótechnika is fontos. létezik a pirie tipusú futás. ez mindenképpen térdkímélő. igaz először a vádlid napokig izomláz fogságába kerül, de megéri;)



Előzmény: xewyor (31)  
xewyor 2009-04-18 20:59:26 | 31
xewyor képe

Sziasztok!

Új vagyok a futás terén.

Az utolsó 4 évet kivéve, amióta megszületett a kisfiam, mindig sportoltam valamit.

Most úgy éreztem, hogy ideje folytatni. Mint "legolcsóbb" sport, a futás mellett döntötem (ehhez nagyjából mindenem megvolt).

Nagyon hasznosnak tartom az oldalt, el is kezdtem a kezdő 5 km-es edzéstervet. Elég jól megy eddig és ami fontos nagyon élvezem, most a 3. hét végén tartok.

A problémám az, hogy az első 5-10 percben fáj mind a két térdem belső fele, aztán elmúlik (szerintem kellőképp bemelegítek).

Lehet ez ellen tenni valamit, vagy szokjam meg?

Egyébként 178 cm magas és 106 kg vagyok.

A válaszokat előre is köszönöm!

 
Orchidea 2009-04-18 18:31:00 | 30
Orchidea képe

Smile

Sziasztok!

Én is új vagyok, itt is és a futásban is. Sokáig néptáncoltam, most flamencozom. Kiegészítésként télen a korival próbálkozom. Már egészen jól ment, de április elején bezárt a pálya. Valami kell helyette, gondoltam. A futás mellett döntöttem, igaz sosem szerettem: táncpróbákon karaktercipőben rettenet.

Én is utánajártam, itt is olvasgattam az edzésterveket. A cipővásárlás egyszerű volt. Egy lelkes, hozzáértő eladó segített.

A múlt héten kezdtem. Túléltem. Én is a futás, séta váltogatást választottam.

Most indulok egy újabb túlélésre.

Szép estét mindenkinek. Smile



Előzmény: Yana (25)  
Yana 2009-04-17 17:03:15 | 29
Yana képe

Ebben van valami!

Álltalad leírtakból fele illik is rám! Frown



Előzmény: 4kézláb (28)  
4kézláb 2009-04-17 15:20:54 | 28
4kézláb képe
én viccesen azt szoktam mondani, h kapuzárás előtti pánik. kezdesz lelassulni, pocakosodni, már nem fordulnak/néznek meg a csajok/pasik. lihegsz, amikor felmész a lépcsön a háziorvosodhoz, h felírja a gyógyszereidet.

Előzmény: Yana (27)  
Yana 2009-04-17 14:50:54 | 27
Yana képe

Mindenki 40 év körül tér észhez???

Én is másfél év mulva már annyi leszek.Surprised



Előzmény: 4kézláb (26)  
4kézláb 2009-04-17 14:24:51 | 26
4kézláb képe

Gratula!

nekem volt egy bokszoló tesitanárom, aki folytonosan futtatott bennünket. Meg is utáltam is rendesen a futást. Aztán 40 éves fejjel  ismét futottam két kört a focipálykörül és meg akartam halni. Elkezdtem az Interneten nézegetni a dolgot és rájöttem mit csinálok rosszul. Azóta sokat fejlődtem és "fiatal" korom ellenére folyamatosan fejlődök.

Hajrá Yana, jó útra tértél!

 

;)



Előzmény: Yana (25)  
Yana 2009-04-17 13:53:26 | 25
Yana képe

Megvolt az első edzésem!

2,2 km-t futottam 8 futás 8 sétára leosztva.Sérülés mentes volt.Mindössze valószínű kis izom lázzal fog járni,mert csak az izmaimban érzek némi fáratságot.Remélem a megfázást megúszom,mert sikerült éppen akkor elindulni ahogyan az eső elkezdett esni.Végig csináltam,de mire befejeztem az eső is elállt! Smile

Jól eláztam! Az biztos hogy gyakorolni kell a futást,mert nem olyan egyszerű volt.Hisz már vagy 5 éve nem mozgok semmit,csak a gép előtt ülök.Jelentkezem majd a vasárnapi edzés után is a sérülés jelentésel.Remélem nem lesz! Smile

 
Yana 2009-04-16 23:35:32 | 24
Yana képe

Köszönöm a bíztatás!

Nagyon sokat olvastam utána és a NIKE PEGAZUS-ról még rosszat nem hallotam.Nos bementem kismillió üzletbe,bár sokat tanulmányoztam hogyan vásároljak cipőt,de azért tényleg bosszantó,hogy olyanok árulják akik nem is tudnak semmit róla ezért úgy kellene levadászni eladót is!A Spuriban azonnal kilépett a srác a pénztárgép mögül (mivel a többi eladó foglalt volt!Közöltem mit szeretnék,mekkora a súlyom és milyen a talp boltozatom,milyen terepen fogok futni.Említettem hogy nem is a legdrágábbat szeretném,de azért nem is az ólcsót.Jó legyen...

Ki is rakott azonnal elém vagy 6-8 pár cipőt.Nem tagadom az Air Zoom Vomero+3 nagyon komoly volt,de nem szerettem volna 35-ért elsőre cipőt venni.A sok közül a Air Pegasus+ 25 tetszett másodszor a legjobban kényelemre,rugalmaságra,stb.El is hoztam azonnal.Nos ez 26990Ft volt.

Igazán már nem nagyon mondott róla semmit,talán pár szóváltásból más selytette,hogy igencsak utána olvasgattam és megerősítette,hogy nagyon kedvelt típus amit régóta gyártanak mindég egy kis újításal finomításal.

Más helyen próbáltam pár Asisc-et is de nekem nem anyira jött be!Kivéve a majd 40 ezres kategória,de ennél jobban tetszik a NIKE Desing.Cool



Előzmény: pen (23)  
pen 2009-04-16 23:00:19 | 23
pen képe
Hajrá Yana, sok sikert az első edzésekhez!

Első tanács: ha futócipőről írsz, minket mindig érdekel az összes részlet: milyen márka, melyik modell, mit mondott róla az eladó, miért lesz jó neked, mennyibe került, stb, stb :o)

üdv
pen

Előzmény: Yana (22)  
Yana 2009-04-16 22:56:50 | 22
Yana képe

Üdvözlök mindenkit!

Én nagyon új vagyok még itt és futni is csak akkor futottam,ha a kutya kergetett!Smile

Köszönet kán-nak a linkért! Holnap elkezdek a link alapján futni.Remélem nem fog ki rajtam!

Ma beszereztem a cipőm is és a Spuriban (nem reklám) rendkívül segítő kész személyzet fogadott!

Rendszeresen fogok jelentkezni itt a topicban,mert engem is érdekel minden tapasztalt futó jótanácsa!

Köszönet mindenkinek!

 
Pierre 2009-04-14 22:19:57 | 21
Pierre képe

Én se hagytam még ki edzést vízhólyag miatt.

Ha nagyon durva, akkor másik cipőben futok, amíg elmúlik, az nem pont ugyanott nyomja erősebben. De ilyen egyszer van egy évben. 



Előzmény: futor (18)  
jude 2009-04-14 18:46:45 | 20
jude képe

 

Köszi a tippeket, pont valami ilyesmire vártam, az egyetlen, az viszont biztos, hogy nem kicsi a cipőm, mert direkt nagyobbat vettem, szóval a lábam és a cipő eleje között még bőven van hely, erre az egyre nagyon figyeltem, mert korábban már sikerült kicsit cipőt venni.



Előzmény: 4kézláb (19)  
4kézláb 2009-04-14 17:43:59 | 19
4kézláb képe

1.) nekem úgy tűnik egy vagy fél számmal kisebb cipőt vettél.

2.) létezik a Decathlonban egy ragasztószalag, amit a kényes helyekre tapaszthatsz, ha dörzsöl vagy hólyagod keletkezik. mármint megelőzés céljából. nekem is volt ilyen problémám, tökéletesen bevált, bár volt hogy elmozdult és menet közben mégis csak leesett. szóval vigyél magaddal néhány előre levágott szeletet a gurigáról.

3.) szintén ott kapható egy tubusos krém. próbáltam, de maradtam az előbb említett ragtapasznál

4.) A HÓLYAGOT tiszta tűvel fakaszd ki, mert valóban napokat várhatsz, amíg letűnik.

5.) ha már megvan a hólyag és kilyukasztottad, akkor is használhatod a tapszt

6.) léteznek úgynevezett hólyagbiztos zoknik a spéci túraboltokban. kicsit drágábbak, de olcsóbb mint újabb cipőt venni. a vastag zokni pedig nem feltétlenül előnyös. ha valóban kicsi a cipő, akkor olyan mintha feldagadt lábbal futnál. sztem.

7.) szintén olcsó megoldás, ha két vékony zokniban futsz ui. a hólyag azért is keletkezik, mert a cipő és a zokni "összetapad"  és a bőrödön szánkáznak  le-fől, ami ugye puha. ha pedig két vékony zokni van rajtad és azok egymáson szánkáznak, akkor ugye a bőröd ebből az élvezetből kimaradhat. kis szerencsével működik a dolog.



Előzmény: jude (15)  
futor 2009-04-14 16:00:22 | 18
futor képe

Ne haragudj ha durvának tűnik a válaszom, de őszinte, és bevállt nálam.

Két lehetőséged van: 1.Fuss zokni nélkül nagyon sokáig így futottam.

2. Attól, hogy vízhólyagod van nem kell edzést kihagyni a lábad megszokja,ha kikíméled. Ne kényeztesd túl, fuss akkor is ha hólyagos.

(Lehet ezt priviben kellett volna elküldenem, sokan nem fognak velem egyetérteni. De legalább hallhatsz ellenvéleményeket.)

 



Előzmény: jude (17)  
jude 2009-04-14 13:55:52 | 17
jude képe
Nekem csak Saucony futózoknim van, de az nem használt, lehet még megpróbálkozom egy másik típussal is, köszi.

Előzmény: devilv8 (16)  
devilv8 2009-04-14 13:49:47 | 16
devilv8 képe
Hát ez csak egy ötlet, de szerintem előbb próbálkozz pár drágább futó zoknival. Nike versenyzokni pl. bár ez tényleg nagyon húzós árban, de mondjuk a Nomdasport.hu-n ami van futózokni az elég vastag én versenycipőbe mindig azt veszem mert még annak is van egy kis csillapítása és még sosem volt vizhólyagom abban a zokniban, akármilyern cipő volt a lábamon! HA eddig csak "mezei" zoknikat használtál, érdemes lenne egy futózoknival próbálkozni, ha nem jön akkor én nem tudom:)

Előzmény: jude (15)  
jude 2009-04-14 13:44:29 | 15
jude képe

Sziasztok!

Kérlek segítsetek, hogy mit tehetnék, vettem egy új futócipőt, adidas cushion7, és alapvetően jó lenne, mert a korábbi boka és térdfájásom sem jön elő benne, de a gondom, hogy 5-6 km futás után a bal kislábujjamat hol felül, hol alul töri vízhólyagosra, a jobb lábamon pedig a nagylábujjam alatti talppárna külső élét nyomja meg úgy, hogy vízhólyagos lesz és nagyon fáj. Szeretnék egy versenyre felkészülni júniusra, és a rendszeres felkészülésemben zavar, hogy mindig azt várom 1-2 napig, hogy múljon el a vízhólyag és a talpam szélén a fájdalom. Próbáltam vastag futó zoknival, hogy talán tágul kicsit, de semmi eredmény. Szóval most vettem kis szilikon párnácskákat, és ki akarom "párnázni" a fájós helyeken, de ha van valami jobb ötlet, akkor légyszi osszátok meg velem, mert nem akarom eldobni a 2 hónapos cipőt emiatt, és most a km-eket kellene gyűjtenem, alkalmanként 8-10 km-rel, ami nem megy úgy, ha 6 km után csak szenvedek a cipőmben. Előre is köszönöm.

Jude

 
Amatőr 2009-04-09 20:20:45 | 14
Amatőr képe
Ha kevésbé érzed ma a térded, az azt jelenti, hogy érzed. Szerintem legyen tünetmentes. Két-három nap nem a világ. Türelem most, türelem az edzésekben! Smile 

Előzmény: jns324 (13)  
jns324 2009-04-09 12:51:02 | 13
jns324 képe
köszi szépen a tanácsokat, jól jött az összes. már a térdemet is kevésbé érzem, mint reggel, remélem holnap este mehetek újra:)  
kán 2009-04-09 11:11:24 | 12
kán képe

Találsz itt egy edzéstervet, kezdőknek való : http://www.edzesonline.hu/edzesterv/5/elso_5_kilometerem

Hajrá! És üdvözlünk körünkben!



Előzmény: jns324 (9)  
Amatőr 2009-04-09 11:05:32 | 11
Amatőr képe

Szia jns324!

Kérdéseidre távirati válaszok. Smile

1. Igen, sok volt ez első alkalomra.
2. Igen, fokozatosan növeld a távokat. De ne km-ekben gondolkodj, hanem percekben. X perc futás, X/Y perc tempós gyaloglás, X perc futás, X/Y perc gyaloglás, levezetés. Az X értéke persze edzettséghez illeszkedve 5 perc, merészen 10, a gyaloglás meg ennél kevesebb: 2 pl.
3. Annyit pihentesd most a térded, hogy már abszolút ne érezd a fájdalmat. Futás alatt kevéssé érzed eleve, az becsapós, de ha már sportolás alatt is rögtön jeletkezik, akkor azonnal állj le.

A futáshoz az ín, ízület alkalmazkodik legkésőbb, az izom és a keringés előbb veszi fel a terhelés ritmusát, előbb szolgálnak ki minket. Ezért alapvető probléma, hogy a kezdő futók ugyan elkerülhetik -véletlen vagy direkt- helyes tempóválasztással a kifulladást és az izomlázat, de a térd, Achilles-ín még mindig bejelezhet, ha sok a táv.

Vannak kezdő futóknak edzéstervek, azokat persze fel lehet gyorsítani, de egyik sem tanácsol kezdésre szigetkört.

Örömteli és sérülésmentes futásokat kívánok! Smile



Előzmény: jns324 (9)  
Skyfox 2009-04-09 10:32:30 | 10
Skyfox képe
Teljesen normális reakció a testtől, hogy így reagál. Ráadásul azt írod, hogy nem is sportoltál. Hát akkor kell egy kis idő, míg igába hajtod a szervezeted. Annyit fuss amennyi jól esik, mondjuk kétnaponta az elején, hogy legyen regenerálódásra is idő. Aztán meg elválik mit bírsz. Azért csak óvatosan az elején, még ha el is kap a gépszíj! Smile

Előzmény: jns324 (9)  
jns324 2009-04-09 10:14:04 | 9
jns324 képe

sziasztok

nagyon kezdő futó vagyok, annyira, hogy tegnap mentem ki először a Margitszigetre:) korábban nem sportoltam semmit. kényelmes, jó lassú tempóban megtettem egy kört(kb. 40 perc), szenvedés nélkül, és tök jól esett, viszont mára megfájdult kicsit a bal térdem. sok lett volna ennyi első alkalomra? inkább fokozatosan növeljem a távot? mennyit pihentessem, hogy újra kimehessek? mennék minél előbb, meg annyira nagyon nem is fáj, de azért mégsem akarom így erőltetni, nehogy aztán nagyobb baj legyen. szóval pár bölcs tanács kéne az ilyesmi problémák áthidalására, köszönöm szépen:)  
tardigrada 2009-04-07 22:14:43 | 8
tardigrada képe

Szia Ági!

Besokalltál, és kész. Egyél és igyál normálisan, ne vonj meg a szervezetedtől semmit, de pihenj egy hetet, és aztán szép nyugisan, stresszelés nélkül kezdd el a felkészülést megint.Inkább a sérülés nélküli futásra helyezd a hangsúlyt, és ne hajszold a maratoni táv lefutását. Az majd jön magától. A nyugodt, megfontolt felkészüléstől, és nem a csodabogyóktól, vagy az újabbnál újabb, és anyagi érdekekből egymásnak is ellentmondó táplálkozási reformötletektől.

 
Amatőr 2009-04-07 21:44:30 | 7
Amatőr képe
Szerintem az elhangzott két tanácsból ésszerűbb az edzésterhelés csökkentése, lassabb, megfontoltabb emelése.
De ha hit oldaláról közelíted meg, és hajt a maratoni teljesítménykényszer (aminek nem kellene), akkor elő a lúgosítással, elixírekkel.
Mikor szeretnéd az első maratonodat lefutni? Konkrét edzésterv alapján készülsz?
Nem kell mindenkinek ugyanannyi km-t lefutnia a biztos maratonhoz, nincsenek mindenkire ideális tervek. Az viszont igaz, hogy ha sérülés, probléma nélkül tud teljesíteni az ember egy hivatalos edzéstervet (pl. első maratonhoz), akkor tuti a siker.  
anekiss 2009-04-07 12:46:25 | 6
anekiss képe

Köszönöm a tanácsokat!

Már próbálkozom a lúgosítással. Mondjuk húst már 2 hónapja nem eszem, de azért a tejtermékekről való lemondás tényleg komoly fizikai és lelki megrázkódtatást jelent. De azért egy kicsit csökkentettem a mennyiséget ebből is.

 

 
4kézláb 2009-04-02 17:45:12 | 5
4kézláb képe

amit képviselsz az helyes, mivel a helyes életvitelt, táplálkozást képviseled, de az én véleményem az, hogy önmagában egy növényi össztevőkből álló örlemény nem tesz csodát. ahhoz ahogy Te is hirdeted mozogni, helyesen táplálkozni, inni stb. kell.

erre értettem a kőleves analógiát egy másik topicban



Előzmény: lúgosító (4)