Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 55 414 405 km-t sportoltatok

Terheléssel kiváltott asthma és futás

Létrehozta: gooseman  |  2009-05-01 10:02:37-kor

Sziasztok!

 Segitséget kérek!

Futok, de minden futás szenvedés! 3200 m elérése a célom 15:30 alatt! A legjibb időm 14:42, volt 17 évesen. Azota eltelt tiz év, és terheléses asthmát állapitotta meg. Gyogyszert nem vagyok hajlando szedni, ezért kezdtem futni, háth a az segit.Soha nem ment a futás csak szenvedéssel. 188 cm vagyok és 100 kg. Próbálok küzdeni de sikerélmény nélkül nehéz. Általában 3200-t 21 perc alatt "sétálok" , de már ehhez sincs elég testnyilásom a légzéshez. Én nem akarok ultra lenni. Csak ezt a 3200 m 15:30 alatt lefutni. (Ez tizenévesen is csak 2-3 honap edzés után ment).

Tudtok valamilyen edzéstervet adni? Olvasom a cikkeket de az itt találhatók mind 4 km felettiek, és nekem az kemény. Előre is köszi.

 

evita 2009-07-17 10:14:04 | 7
evita képe
Nem akarok okoskodni, de olvastam egy cikket, ahol asztmásoknak a barlangászást (!) ajánlják. Az ok: a szinte steril levegőn végzett megerőltető testmozgás. Igaz, gyerekekről volt szó. Nem vagyok asztmás, de hobbi szinten eljutottam egy-két barlangba (a kötelező kiépített Baradlán kívül). Egy környezetemben történt baleset miatt felhagytam vele, de kipróbálni érdemes. Mondjuk először kifejezetten asztmás terápiás túrát. Az biztos, hogy az egész testet megdolgoztatja!   
pop314 2009-05-03 19:41:35 | 6
pop314 képe
Nekem allergiás asztmám van, tudom milyen fulladni, de azt gonolom, ha valami nagyon nem megy, nem kéne egyből így erőltetni. Mi lesz akkor jó a sportban? VAn azért még jó pár dolog, amit lehet csinálni, az úszás pl. kimondottan jót is tesz az asztmának. Amúgy megértelek, én a lovaglást adtam fel, pedig az életem volt. De tényleg azt gondolom, van egy határ, amin asztmával nem célszerű túlmenni. A sportorvos valószínüleg pontosan meg fogja tudni mondani neked, hogy mit és hogyan edzz.  
gooseman 2009-05-03 14:17:04 | 5
gooseman képe

Köszi mindenkinek!

 

 
BPeti 2009-05-02 11:08:41 | 4
BPeti képe

Én is aszthmás vagyok, régen sokkal inkább az voltam. Elkezdtem tekerni, (gyógyszer nélkül esélyem nem volt, így hát emelt adaggal...) Pár év után gyakorlatilag nem kellett többé gyógyszer, maximum az akció fújóka alkalmanként, évente párszor. Versenyezni is tudtam vele, gyakorlatilag teljesen jól lettem. Nem mondom, hogy ez minden asztmára, és minden emberre egyformán igaz, de ha kitartó vagy, akár siker is lehet belőle. Viszont nekem élvezet volt a bringa, így logikus, hogy könnyebb véghezvinni az egészet. Nem tudom, miért mindenki a futásra gondol, ha sport... Én nem vagyok a futás ellen, egy időben csináltam is, de az ellen igen, hogy valaki olyan sportot űzzön, amiben nem találja örömét. A futás a legnehezebbek között van, mivel a testedet se a víz, se a bringa nem tartja, és hát 100 kilót cipelni (nekem is akad annyi :)) nem triviális. Pulzusmérő órával és szigorúan betartva a zónákat sokat javulhat a közérzeted közben, és ha az adott pulzust csak gyaloglással éred el, akkor egyelőre vedd tudomásul, és inkább túrázz, és idővel egyre több kocogás váltja föl a gyaloglást, és akár még futóvá is válhatsz. A súly is lemegy idővel.

Edzéstervet ellenben nehéz adni, ha nem látja az ember a visszacsatolást, hogy mi hogyan hat rád. Az össznépi edzéstervek általában csak irányelvnek jók, és semmiképpen nem szabad azt gondolni, hogy azt kell követned. Felépítésben válassz hasonlót, a távot fordítsd át időre és ne táv, hanem idő- és pulzus alapon fuss.

Ha ez nesze semmi fogd meg jólnak hangzik, szólj, hátha ad valaki kicsit konkrétabb tanácsot. Egy dologban vakon is biztos vagyok: ha nincs pulzus kontroll és sosem sportoltál, akkor túledzed magad!

 
kipage 2009-05-02 08:50:45 | 3
kipage képe

Nem kell félni az asthma-tól. Én is az vagyok, manapság már nagyon korszerű kombinált kis szteroidtartalmú szerek vannak forgalomban, amik mivel a hörgőket tágítják minimális mértékű szisztémás hatást váltanak ki, csak helyit (hörgőtágítás). Nem is kell állandóan alkalmazni, csak ha érzed, hogy nehezedik a levegővétel egy puff és máris minden rendben. Én 2 éve használok egy doboz gyógyszert, max hetente egy puff kell.

 

Mindenképpen menj el a helyi tüdőgondozóba, ott csinálnak egy terheléses légzésvizsgálatot,esetleg allergiapróbát. Nekem nagyon ajánlották az úszást, futást, kajakozást, kiegészítő sportterápiaként.  

 

Már csak azért is érdemes az alapos kivizsgálás ha egy beszűkült közepes légutad mondjuk eldugul a kifelé áramló váladéktól és elájulsz valahol félúton a hipoxiától.

 
pen 2009-05-01 22:26:10 | 2
pen képe
Szerintem érdemes lenne konzultálnod egy sportorvossal a témáról, és egy rád szabott, speciális edzésterv alapján nekifogni a sportolásnak. Az első hetekben futás helyett próbálkozhatnál a folyamatos, lendületes gyaloglással, az kevésbé erőletett légzéssel is végezhető.  
evita 2009-05-01 22:24:16 | 1
evita képe
Lehet, mégis át kellene gondolnod a gyógyszert. Úszni próbáltál már? Erősítené a szervezeted a hosszú futások megkezdése előtt. A cikkek közt is van egy az asztma és úszás kapcsolatáról.