Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 55 414 371 km-t sportoltatok

szuperkompenzáció

Létrehozta: vegas999  |  2009-10-18 10:15:35-kor

a helyes edzásritmus megválasztása / periodizáció /, ciklikus edzés / mikro és makro ciklusok /, pihenés , szuperkompenzáció és mindezek aránya a jobb teljesítmény eléréséért. minden ezzel kapcsolatban felmerülő kérdés!

vegas999 2009-10-18 17:09:56 | 3
vegas999 képe

köszi a választ

lám a kérdés tovább bonyolódik :) , a felvetés érdekes!

várjunk, hátha lesz itt valaki aki okosat tud mondani!

 

vegas



Előzmény: miki (2)  
miki 2009-10-18 15:04:13 | 2
miki képe

A kérdés érdekes, a válasz nehéz. Nem is vállalkozom rá, hogy átfogó választ adjak, ehhez olvass el jópár könyvet, meg amit találsz az Interneten, beszélgess hozzáértőkkel, aztán rá fogsz jönni, milyen kevesen vannak képben :-)

 Inkább tovább bonyolítom a dolgot. Azt is vedd figyelembe, hogy saját szuperkompenzációs görbéje van több különböző szervrendszernek, de még mentális téren is beszélhetünk róla. Lehet, hogy a keringésed már két nap után kaphatná a következő terhelést, de az achillesed még három napot szeretne pihenni stb.

 Többféle túledzés lehet, pl. hormonális, strukturális stb.

 A keringésit talán lehet követni azzal, hogy egy standard aerob pulzuson milyen sebességet tudsz futni. Ha egyre gyorsabbat, valószínűleg helyes a terhelés. Kivéve erős és hosszú futások után pár napot, mikor gyorsulhatsz, pedig valószínűleg pihenned kéne. Bár ki tudja, van aki szerint lehet két-három napot erősen edzeni, majd utána hosszan pihenni.

 A strukturális túledzés, pl. achilles, térd, csípő, érzésre megy, ha fáj vagy kellemetlen, jobb nem erőltetni. Rövid távon gondolkodva talán lehet, de ha valaki hónapokon, éveken át krónikussá váló fájdalommal fut, az előbb utóbb degeneratív folyamatokat indít el és a pályafutás dicstelen végéhez vezethet.

Mondanak még ilyeneket, hogy ébredési pulzus, elszédülsz-e, ha hirtelen felállsz, kívánod-e túlságosan az édességeket vagy a sört :-)

Orvosilag biztosan lehet mérni különféle stresszhormonok szintjét, ehhez nem értek.

Ha tudományosan érdekel, tanulmányozd a Selye-féle stresszelméletet.

 
vegas999 2009-10-18 10:29:33 | 1
vegas999 képe

Sziasztok

Nagyon sok cikk található a neten a szuperkompenzációval kapcsolatban.
 akit érdekelt a téma biztos már ti is rátaláltatok arra hogy mik a hibalehetőségek, hogyan lehet túledzeni magad , mik a tünetei, mi a regenerációs edzés, milyen hátrányai vannak ha kényszerpihenőt kell tartanod emiatt pl. 2-3 hetet stb....

viszont van pár kérdés amire eddig nem kaptam választ és remélem köztetek van olyan aki ebben érdemben tud segíteni.

Hogyan lehet megállapítani egy egyénre vonatkozólag , hogy mekkora terhelés után mennyi pihenőidőre van szüksége?

Mekkora aza terhelés ami után elkell kezdened pihenni? / furcsán hangzik a kérdés de nagyon sokan halamosak ezt nem figyelembe vanni /. túl sok a sztereotípia a kérdéssel kapcsolatban PL.: eddzél minnél többet , minnél keményebben. . ez így nem igaz ettől csak kimeríted magad! hanincs megfelelő pihenés nem fogsz fejlődni!

a pihenőidő alatt, honnan tudod hogy a pihenési szakasz melyik stádiumában vagy a kiindulási ponton, vagy már a növekedett teljesítményszinteden tehát a görbe szuperkompenzációs csúcsán, ahol elkezdheted adagolni a következő terhelést?

ezeket a terheléseket illetve edzéseket, hogyan osztod be pl az alapozás időszakában, heti edzéssel eltöltött órák száma számít? vagy az intenzitás ? ebbe nem számít bele a regenerációs edzés !
Pl a súlyzós edzésnél nincs olyan hogy regeneráló, ott vagy odataszed megad vagy le se menj a terembe.

 Várom véleményeiteket
Jó edzést mindenkinek

vegas