Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 55 413 820 km-t sportoltatok

Sportorvos

Létrehozta: torolt_4680  |  2009-10-29 18:43:08-kor

Sziasztok,

 

elkezdett fájni a jobb térdem, nem vészes, de nem szeretném, ha bedurvulna (a hetekben nem is futok ).

Tudtok ajánlani Pécsett, vagy a régióban (Kaposvár, Szekszárd, ..) jó térd-orvost? 

 Köszi, Tibor

Zsuzsi81 2010-07-05 22:07:25 | 59
Zsuzsi81 képe

Hát az lesz... újra labor..
Az intimtrnát illetően pedig igazad van Bozót, ártani nem árthat ! :)



Előzmény: Bozót (58)  
Bozót 2010-07-04 18:11:32 | 58
Bozót képe

Talán nem ártana kizárni a cukorbajt és a hormonális nyavalyákat....

Az intimtornát nem hólyaggyengeség elen gondoltam (persze arra is nagyon hasznos!) Úgy általában erősíti az altesti izmokat illetve a kontrollodat felettük :)



Előzmény: Zsuzsi81 (55)  
Zsuzsi81 2010-07-04 17:54:02 | 57
Zsuzsi81 képe

:) Igen láttam, csak elfelejtettem arra válaszolni. Szóval het 1-2 x iszok reggel tejeskávét, sok tej, és kevés 3 az egyben nescafe por. Teát általában szoktam reggelente 1 pohárral, ritkán earl grey inkább zöld tea, jázmin stb. Viszont egy rossz szokásom van, a kóla, de napi 2-3 dl-nél nem iszok többet. A maradék folyadék, amit beviszek az sima csapvíz. Tehát ez nem nagy koffein mennyiség azt hiszem. A cukorbetegség tényleg nem lenne jó...



Előzmény: monique (56)  
monique 2010-07-04 16:53:09 | 56
monique képe

szívesen! :)
amúgy, a futás-gyaloglás nekem úgy volt, h 1p vagy 2p futás és 1p gyaloglás kezdetnek. :)
a pisilésről: a kérdésem a teáról v. kávéról láttad? reméljük h nem cukorbetegség, azért az nagyon durva lenne...



Előzmény: Zsuzsi81 (55)  
Zsuzsi81 2010-07-04 09:17:40 | 55
Zsuzsi81 képe

Kedves Bozót  és monderd2!

Nagyon örültem, hogy írtatok köszönöm!! "Jó" hallani, hogy nem csak én küzdök ilyen problémával.
A legvalószínűbb talán a meggyengült szalagok és izomzat lehet, valóban fokozatosságra kell törekednem, ha újra elkezdek futni. Mindig az van, hogy bármennyit hónapot is hagytam ki rögtön futok vagy 20 percet már az első alkalommal. Mert bírom (tüdőm, lábaim), de aztán ezek szerint más testrészeim, szervem  mégsem.
Monerd, a gyaloglás-futás felváltva jól hangzik, azt hiszem ezzel fogok kezdeni legközelebb, köszönöm a a tanácsot.
A PCOS... hm.. akár ez is előforulhat, tényleg nem ártana kizárni... hormonvizsgálatokkal. Mert minden egyéb, ami erre a betegségre utalhatna az azt hiszem nem áll fenn.
Intimtorna: lehet ez is hasznos lehet. De a problémam, nem az, hogy nem tudom visszatartani és, hogy elcseppen a vizelet, hanem az, hogy sokszor kell pisilnem és sokat. Nem vagyok járatos hólyaggyengeség terén, de úgy képzelem, aki abban szenved, annak ingere van, de nem tud, vagy csak kicsiket pisilni esetleg inkontinencia is fennáll. De lehet tévedek.
Viszon voltam egy éve terheléses cukorvizsgálaton, ami alapján csökkent glükóztoleranciám van...ami szinte már a cukorbetegség előszobája. Lehet ennek a tünete már a gyakori pisilés.

Mégegyszer köszönöm a válaszokat és mindenkinek jó egészséget kívánok!

Üdv.,

Zsuzsi



Előzmény: monique (51)  
Nyikolaj 2010-07-03 17:51:10 | 54
Nyikolaj képe

Sziasztok!

Ez már a második alkalom, hogy hosszú futás közben a bal lábfejem külső oldala fáj. Azfalton futok 8 km-t. Lassú "lötyögés" az első 4-5 km-en majd utánna kezd el fájni. Futócipőben futok már jó ideje és nem is szokatlan a táv, vagy a talaj. Ha gyors, rövidet futottam (igaz akkor döngölt földön) akkor nem jelentkezet. Egy-két nap múlva viszont elmúlik. Szerintetek miért van ez?

 
monique 2010-07-02 23:10:01 | 53
monique képe

ez is érdekes... azért gondolom hosszú idő és sok hülyeség elkövetése (sérülésre sok ráfutás évekig) kell ahhoz, h ide eljusson az ember. :)



Előzmény: miki (52)  
miki 2010-07-02 16:14:19 | 52
miki képe

Ha hű akarok maradni az előző hozzászólásom tudományosságához, a helyes válasz a csak :-)

Az achilles degenerálódni tud a hossazntartó, enyhe krónikus sérülések hatására. És már sosem gyógyul meg többé. Ez azon ritka ártalmak egyike, amik tényleg végleg megállíthatnak egy futót.



Előzmény: monique (50)  
monique 2010-07-02 13:35:12 | 51
monique képe

érdekes amit írsz. nekem is pontosan ez volt 2009 tavaszán. úgy haldokoltam a hasam miatt 10p futás után amint megálltam, h az hihetetlen (a hazagyaloglás után megállva).
aztán két dolgon változtattam, az egyik, hogy kemény talaj helyett földes úton mentem (futócipő csillapítással? ugyanmár, régi edzőcipő...), és a másik, hogy 2p futás után pihentem, és aztán megint mentem, így nem jött elő (csak megállás után éreztem h jönne.. de ezen a módon nem terheltem túl szerencsére).
de akkor nem kísérleteztem sokáig, mert 2 hét után abbahagytam a futást (más miatt). ősszel kezdtem megint, akkor nagyon fokozatosan építettem fel a futást egy futós-gyaloglós edzéstervet követve (1p futás, 1p gyaloglás meg ilyenek :)) ). és nem jött elő soha többé a probléma. talán volt ideje megerősödni, meg a kemény talajra vettem utána futócipőt is amiben jó csillapítás volt.
szóval amit Bozót írt, h a fokozatosság segítene, abban van valami!
meg biztos h az említett intimtorna sem árt.. én emellé még megkérdezném mennyi teát vagy kávét iszol. mert én is jártam a wc-re állandóan, amikor mindig tömény teát ittam. változtattam ezen, és már nincs wc-gond... :)

amúgy alapvetően amit Bozót írt, nagyon jó, csak kiegészítésül leírtam h mit tapasztaltam, mi segített. :)



Előzmény: Zsuzsi81 (47)  
monique 2010-07-02 13:25:40 | 50
monique képe

érdekes amit írsz. amúgy miért pont az achillest tiszteled? :)



Előzmény: miki (48)  
Bozót 2010-07-02 11:48:40 | 49
Bozót képe

Három hasonló esetről hallottam eddig, három különféle okra derült fény.

Az egyik esetben korábbi alhasi műtétetet követő összenövések okozták a fájdalmat. Korrekciós műtét után lett oké.

A második esetben PCOS volt az ok, az arra adott kezelés valamelyest segít.

A harmadik esetben - feltehetően - a gyenge izomzat, tartószalagok voltak a szűk keresztmetszet, ugyanis az óvatosan növelt edzésmennyiség, külön erősítő gyakorlatokkal meghozta a javulást.

A gyakori vizelési inger a harmadik esethez tesz hasonlatossá. Intimtornával próbálkoztál már? Talán viccesen vagy furán hangzik, de érdemes!



Előzmény: Zsuzsi81 (47)  
miki 2010-07-01 14:49:24 | 48
miki képe

Nem hiszem, hogy tudok olyant írni,a mit használni tudsz, de azért belekotyogok. Mikor karatéztam és állandóan feszegettem a csípőmet, hogy lazább legyen, nekem is állandóan kattogott, nem mondom, hogy fájt, de mindig olyan volt, mintha be lenne akadva, helyre kéne ugrasztani, éreztem, hogy megvan. Most úgy gondolom, állandóan enyhe gyulladásban volt és a szalagok ki voltak nyújtva, olyan pályán mozgott néha az ízület, ami furcsa volt neki. A húgom is hasonlóen edzett, hasonló tünetekkel. Azóta elmúlt.


A bal könyököm mindig is ilyen volt, mikor először kezdtem bicepszre, felfelé néző tenyérrel súlyzózni, úgy kattogott, hogy nem is mertem csinálni. Aztán bekopott az évtizedek alatt, most is kattan, de már nem feltűnő.


Mostanában már úgy vagyok, hogy ha valamim fáj, nem érdekel, ha blöff volt, elmúlik, ha komoly lenne, legfeljebb majd bicajozok vagy kajakozok. Vagy gyúrok, tetkókat csináltatok és veszek egy Harley-t. Annyi jó dolog van, amiből kimaradok a futás miatt. De aztán mindig kiderül, hogy nem komoly, csak a test trükkjei, amivel meg akar állítani. Mikor rájön, hogy nem félek tőle, feladja. Ilyen volt a derékfájás is. Talán egyedül az achillessel teszek kivételt, azt tisztelem.


Légyszi senki se próbálja ezt a stratégiát. Nem akarom, hogy pár év múlva túl erős legyen a kerekesszékes mezőny, és ott se tudjak nyerni :-) Manapság különben nagyon jó csípőprotézisek vannak :-), Clarence Bass -nek,a kinek a honlapjáról sok okosságot és motivációt gyűjtögettem, nemrégiben építettek be egyet. Szóval, ha valaki mondjuk 70 éves korára ide jut, az sem katasztrófa.


Összességében muszáj sportolni, még ha okoz is maradandó nyomokat. Én 14 éves korom óta majdnem folyamatosan nyomom, sokszor kimondottan eszetlenül és önpusztító módon, most 42 elmúltam, és ha megnézem mondjuk a régi osztálytársaimat, legtöbbjük öreg ember hozzám képest, a fittségről nem is beszélve. Szóval még akkor is megérné, ha tényleg kárt tenne az ember pár alkatrészében.



Előzmény: azazello (44)  
Zsuzsi81 2010-07-01 13:44:42 | 47
Zsuzsi81 képe

Sziasztok,


Hobbi szinten futok, kocogok, úszok stb. kb. '99 óta, tinédzserkoromban pedig versenyszerűen fociztam. A problémám 2004-ben jelentkezett először: kb. 15 perc futás után nagyon erős, szinte elviselhetetlen alhasi görcs (hasonló a menstruációs görcshöz)jelentkezik, mely 5-10 perc pihenő után elmúlik.
A másik gond az, hogy hiába pisilek futás előtt, kb. 5-10 perc után újra ingerem van és meg kell állnom pisilni. Egyébként is gyakran kell pisilnem, éjszaka 2 x is fel kell kelnem emiatt.
Az elmúlt évek során nagyon sokszor voltam emiatt nőgyógyásznál, rákszűrésen illetve ultrahang vizsgálaton, de rendellenességet nem találtak.
Urológusnál is jártam, aki ultrahang vizsgálattal szintén nem látott problémát. Igaz, hólyagtükrözés nem történt. Gondolom az orvos nem tartotta indokoltnak.
A közelmúltban több hónap kihagyás után ismét elkezdtem futni és megint jelentkezett a görcs futás közben.
Teljesen tanácstalan és elkeseredett vagyok. Nagyon szeretnék sportolni.

Ha hallott valaki hasonló problémáról kérem írjon.

Üdvözlettel,

Zsuzsi

 
Házisárkány 2010-05-18 06:22:28 | 46
Házisárkány képe

Szia!

Első hallásra nagyon durván hangzik,aztán a végén írtál pár szót arról,hogy asszimetrikusan léptél.Most azért durcáskodik.Fiatal vagy még ahhoz,hogy degeneratív kopásod legyen.

A csontkovács nagyon klassz:olyanhoz jó menni,aki egyben masszőr is,és jól át is gyúr.Nem a legolcsóbb mulatság,de nem ír fel mindenféle bogyókat és nem küld el röntgenre....

....nekem rossz tapasztalataim vannak az ortopéd és rheuma orvosokkal,de lehet,hogy nálam okosabb jobb tanácsot ad....

Gyógyulj meg!



Előzmény: azazello (44)  
mjoci 2010-05-17 21:08:20 | 45
mjoci képe

Nekem a bal forgómmal szokott gond lenni a Sárvári 24 órások után a sok bal kanyar után. De néhány hét alatt magától heyre szokott jönni.



Előzmény: azazello (44)  
azazello 2010-05-17 21:00:12 | 44
azazello képe

Kedves mindenki, 

Mint kvázi-nyugalmazott, ám erősen nosztalgikus edzésonline-tag szeretnék tanácsot kérni a következő problémával kapcsolatban. Éljen a telediagnózis! (De komolyra fordítva, szerintem ilyen amatőr fórumokon néha több hasznos tapasztalat aggregálódik, mint némely orvosnál, akik pl imádják azt a tanácsot adni, hogy "inkább ússzon".)

Fáj az egyik oldalon a csípőm, egész pontosan a forgóm, s sajnos nem csak futás (után, nem annyira közben), hanem kb 10 perc sima városi járás után is. Egyértelműen izületi/csontjellegű fájdalom, nem izom. S ha lépés közben odaszorítom a tenyeremet a forgómra oldalt, akkor érzem, hogy kattan egyet a lépés kétharmada körül. A másik oldalon nincs ilyen. A fájdalom tompa, nem vészes, el is múlik, de ugye ilyennel nem viccelünk, mert ahogy Kropkó Péter is szokta mondani, nem azért sportolunk, hogy aztán hatvan évesen ne tudjunk egyedül kimenni oda, ahova a király is gyalog jár. 

Kórtörténet: hosszú távon: tíz év néha akrobatikus harcművészet, ez nem túl izület-barát, de már négy éve nem csinálom, és nem volt panaszom, tehát nem szeretném ennek betudni. Rövid távon: egyébként nem vészes 30 kilis gyalogtúra két hete, ami után pár nappal jött elő a fent leírt tünet. Itt a felétől aszimmetrikusan léptem egy fájdalmas vízhólyag miatt. 

Lehetséges gyógymódok: 

1. Pihentetni - ez nyilvánvaló, meg alaposan be is tartom, ahogy az edzésnapóm mutatja. Ebben persze a munkahelyem is a segítségemre van. 

2. Kenegetni? Szerintem mivel "mechanikus" a gond, ez nem segíthet, max elnyomja a tünetet időlegesen.

3. Csontkovács? Megbízható sportorvos? Valakinek saját tapasztalat? 

Köszönöm előre is, kedves sporik. 

 
Bozót 2010-05-17 14:01:52 | 43
Bozót képe

Én azt olvastam, hogy az ereket ért közvetlen behatás illetve az adott testrészt/szervet érő valamilyen károsodás is okozhatja, ilyesmi a futástól is lehet akár. No meg azt is olvastam, hogy sok esetben ismeretlen a kiváltó ok (primary vasculitis)



Előzmény: lilla (42)  
lilla 2010-05-17 12:17:55 | 42
lilla képe

helló, futástól kialakulhat érgyulladás? egyik doki szerint nem, a másik szerint igen. nna, szerintetek?

 
Brien 2010-05-14 11:44:20 | 41
Brien képe

Sziasztok!

Az a problámám az hogy a sipcsontom fáj nem csak futáskor hanem pl: Gugolás, felhuzott lábbal történö üléstöl. Tavaly kezdödött az Ultrabalaton elött ott azt mondták a "nagyok" hogy csonthártya gyulladás pihi és elmulik.

El is mult. Indult a szezon 1-2 hónap és megin eljött. Voltunk a szekszárdi félmaratonon nagyon kemény volt. Most konkrétan nem tudok futni mert ahogy futok mintha össze akarnák nyomni a sipcsontomat.

Kellene készülnöm az idelyi UB-re de nem nagyon megy.

Valakinek valami ötlet?!

Elöre is köszi!

Üdv Szabolcs


u.i.: Esetleg valakinek jó sportorvos ismeröse Pécsett?!

 
nlaci40 2010-05-01 10:45:53 | 40
nlaci40 képe

Sziasztok. 1 hete kezdtem el futni a kezdőknek szóló edzésterv alapján a kilómétereket. Lúdtalpas vagyok, ezért is vettem egy Adidas Supernova Sequence futócipőt. Recortán pályán futok és a második alkalommal a belső bokám felett 5-10 centire mindkét lábam elkezdett fájni a csontom és  a vádlim között érintése néha fájdalmas is. 95 kg vagyok, nem tudjátok mi lehet ez és mi lehet a megoldás erre a problémára, mert nagyon szeretném folytatni.

 
amonre 2010-04-21 12:41:41 | 39
amonre képe

Kösz a válaszokat.

Jellemzően a bal vádlimban jelentkezik a dolog. Azóta voltam ultrahangon, ahol kiderült, hogy vérömleny az ok. Voltamgyógymasszőrnél, aki rámcsatolt valami izomrángató :-) gépet, majd átgyúrta a vádlimat és azt mondta másnap mehetek futni. Nos azóta kétszer voltam futni (futópadon), és tökéletesen működik alábam :-))))))

Viszont innentől kezdve havi 1-2 alkalommal gyúratni fogok azt eldöntöttem.



Előzmény: monique (36)  
Voldemort112 2010-04-20 16:45:33 | 38
Voldemort112 képe

Üdvzölet! Tudom nem ide tartozik, de már nagyon tanácstalan vagyok ezért írom ezt az üzenetet. Fociom rendszeresen, és már 1 hónapja történt 1 sérülés amit nem pihentem ki sajnos és ráterheltem.. Meg is lett az eredménye addig a fájdalom fokozatosan múlt, 2 hete pihenek de a fájdalom mindig visszatér... pl: roppan egyet és megint fáj vagy csak rosszul lépek és megint fáj. a Fájdalom helye: Lábfejemnél a nagylábújammal egy vonalban tehát a lábam szélén (jobb lábam bal széle) és a közepén... Nem tudom mit tegyek háziorvosom annyit mondott 3 hét pihenő amiből már 2 elment de még semmi. Lúdtalpas vagyok ameddiga lúdtalpbetét bennevan a cipőmben a fájdalom picit enyhül, megszűnik. Kérem adjanak tanácsot, vagy valami jó dolgot mert már nagyon szeretnék visszatérni a pályára! Köszönöm üdv: Voldi

 
Bozót 2010-04-19 18:49:14 | 37
Bozót képe

Ha jól tudom, ott tapad az Achilles, tehát az is lehet. Amúgy lehet csont jellegű probléma, sarkantyú, ami ideget ezt azt nyom, zavar. Vagy lehet bursitis. Keress rá, elég sok  a tapasztalat  sajnos :( 

pl. futas.net



Előzmény: andre1965 (35)  
monique 2010-04-19 18:36:07 | 36
monique képe

mindkét vádlidban benne van?
közben eszembe jutott még az a lehetőség, hogy simán lehet a futóstílus rossz ha lassú tempóban mész (ezen persze lehet változtatni). általában kb. milyen gyorsan próbálsz menni?



Előzmény: amonre (32)  
andre1965 2010-04-19 18:03:47 | 35
andre1965 képe

Sziasztok,

péntek óta sajnos nem tudok futni, mivel nagyon fáj a sarkam. Szúró fájdalmat érzek ha az ujjammal megnyomom úgy kb. a sarkantyúmnál, illetve ha rálépek.

Előző vasárnap 20 km-t futottam, főleg terepen, utána kedden-szerdán 8-8 km-t és nem éreztem semmit (na jó szerdán talán halvány fájdalmat, de símán tudtam futni). Csütörtöktől azonban egyre jobban fáj és nem enyhül.

Szerintetek mi lehet ez? Hálistennek az achillesem nem fáj.

Ami bánt hogy nemsokára itt a szekszárdi félmarcsi ami életem első versenye lenne és pont most sántulok le :(((

Minden tanácsot szívesen várok

 
pecsenye 2010-04-16 10:41:28 | 34
pecsenye képe

Vádlifájdalom: érdekes dolog. nekem a tavalyi UB óta kisebb, nagyobb megszakításokkal megvan. Az oka valszeg, h tavaly igencsak elhanyagoltam a nyújtásokat az edzések és a versenyek után. Így aztán éjszakánként a szomszédokat riogatom, mikor felüvöltök ha összerántja a görcs. De már megjavultam, mindig nyújtok, masszírozom, masszíroztatom. Alakul a molekula, de még nem az igazi. Kezdem "megszokni":):)

 
Bozót 2010-04-15 21:12:01 | 33
Bozót képe

Most ezt úgy kéne érteni, hogy 2005 óta nem szívódott fel?! Akkor most miért tenné? Vagy a sérülés nem gyógyult meg rendesen és most a terhelés vérömlenyt okozott?  Fura...



Előzmény: amonre (32)  
amonre 2010-04-15 13:29:27 | 32
amonre képe

Voltam ultrahangon és kiderült van egy vérömleny a vádlimban, ami valőszínű egy 2005-ös szakadásból mardt ott. A doki szrint nem nagy majd felszívódik kenegessem Liotonnal. Valami javaslat ??? Futni szeretnék...

 
monique 2010-04-14 10:35:01 | 31
monique képe

nem értek hozzá, de nekem 2 dologtól volt vádlifájdalmam (mindkettő nagyon durván, de azért még bírtam futni)

- rossz testtartás
- rossz cipő (először nem futócipő, aztán futócipő DE ebben pedig a csillapítás behalt néhány hónap után)



Előzmény: amonre (30)  
amonre 2010-04-14 10:26:19 | 30
amonre képe

Sziasztok!

Januárban kezdtem újra futni. Először csak futógépen, majd kimerészkedtem a szabadba is. Szerintem fokozatosan terheltem a lábaimat, váltogattam a futást sújyzós edzésekkel (felsőtestre). A múlt héten először a jobb majd a bal vádlim is elkezdett görcsölni futás közben. A bal annyira, hogy le is kellett állnom és azóta se futok. Nem egyértelmű görcsről van szó, hanem olyasmi mintha húzódás és a görcs közötti átmenet lenne. Eléggé behatárolhatatlan érzés.

Kerestem egy gyógymasszőrt, akiről azt mondták segíthet. Ő miután meghallgatott azt mondta magnéziumot szedjek (amit azóta szedek is), valamint elküldött egy orvoshoz, hogy nézze meg ultrahanggal a vádlimat, nincs e mélyvénás trombózisom. És ha nincs, akkor menjek vissza hozzá kezelésre.

Utánanéztem a trombózisnak, szerintem nekem nem az van(ma azért megyek ultrahangra), valamint ez a görcs dolog az utóbbi pár évben már meggátolta a futás újrakezdését nálam. Még hozzátartozik a dologhoz, hogy 2005-ben a bal vádlimban volt egy szakadás és sokáig azt hittem attól jön elő ez a jelenség, de most a jobban is jelentkezett, bár nem olyan erősen. Kíváncsi lennék pár véleményre, hogy mi lehet ez, és mit lehet tenni.

Előre is köszi és bocs a terjedelemért.

 
poth.tamas 2010-04-02 08:55:47 | 29
poth.tamas képe

Nekem a béres porcerő sokat segített az izületeimen újraképzi az izületi folyadékot, de nálam nem volt komoly sérülés csak ropogás+néha enyhe fájdalom jelentkezett, mostanság a forgómnál kezd szúrósan fájni 10 km-nél ha kicsit tempósabban kezdek,nem tom ,hogy a farizom durran csak be vagy az izületek környékéről jön a fájdalom.

Ha valakinek volt hasonló legyen szives írjon.Köszi!

 
repcsi 2010-03-28 10:33:00 | 28
repcsi képe

Úgy tűnik nekem is a térdem a gyenge pontom. Épp részleges oldalszalag szakadás után vagyok két héttel. A hat hétre előírt térdrögzítőn kívül spéci térdpántot hordok és kis mágnesekkel ragasztottam körbe a térdem. Ha nem "fenyegetett" volna meg a doki, hogy hordjam a rögzítőt, akkor vígan szaladgálnék, de biztos ami biztos, használom még  azt is. Az biztos, hogy ezek a mágnesek működnek, ez most számomra egyértelműen bebizonyosodott. Ha érdekel találtok infót a www.sportwellness.hu -n . 



Előzmény: tlally (27)  
tlally 2010-03-23 09:09:16 | 27
tlally képe

Egy kis infót szeretnék gyűjteni térdfájósoktól.
Ebben az évben visszatérő fájdalom jelentkezik 6 km után a bal térdemen (alul-középen).
Ez szúró, erősen égető érzés. A futást nem tudom folytatni, viszont 2 nap alatt elmúlik, és már nem is érzem.
6 km után, viszont megint előjön. Próbáltam kezelni porcra való kenőccsel, tabikkal, de semmi.
Kollégám azt mondta, hogy neki volt porcleválása, és az is ilyen égető érzéssel járt együtt.

Akinek volt már porcleválása, repedése, illetve hasonló égető érzése, annak szívesen venném a kommentjét.

...bár gyanús, hogy sportorvos lesz a végállomás.
 

 
poth.tamas 2010-03-08 17:33:09 | 26
poth.tamas képe

Üdv!Az az igazság ,hogy nekem a tervek közt szerepel csak az óra ,jövő héten veszem majd meg.Igazából én csak az idén kezdtem el a rendszeres edzést és a pulzusmérésen meg a jól olvasható kijelzőn kívül nem sok mindenre van szükségem.Ez az óra pedig még tud egy pár plussz dolgot is.Az edzéstávolságot pedig általában a futoterkep.hu-n lövöm be.Ha meglesz ,majd írok róla!-Csáó-

 
antokzsofi 2010-03-08 10:56:34 | 25
antokzsofi képe

Az enyém köridőket tud mérni. A konditerem futópadja érzékeli az órámban levő adatokat, így a képernyőre ki is írja (idő, pulzus, kalória...)

Intervallra még nem használtam.



Előzmény: robcsi1979 (22)  
monique 2010-03-08 02:33:53 | 24
monique képe

ja és intervallum edzést még nem csináltam, de tud automatizálni ilyesmiket elvileg. sw-esen kb. ugyanaz a 200-as mint a 300-as kivéve a gps meg még vmi, amit elfelejtettem. a zerge.info oldalon van óraösszehasonlító :)



Előzmény: robcsi1979 (22)  
monique 2010-03-08 02:32:43 | 23
monique képe

szia, nekem RS200-am van, a 100-asból sztem kihagytak pár fontos dolgot, pl. h mennyi edzést tud tárolni... a 200-hoz lehet footpodot is csatolni ha ez annyira fontos. bár szerintem a gps sokkal jobb távmérésre. azt viszont nem lehet a 200-ashoz csatolni.



Előzmény: robcsi1979 (22)  
robcsi1979 2010-03-07 21:44:01 | 22
robcsi1979 képe

Zsófi, Tamás!

 

Nézegettem a felszerelés fotóitokat, látom mindketten Polar RS100 pulzusmérőt használtok. Én most készülök beruházni egy komolyabb pulzusmérő órára, kíváncsi lennék a véleményetekre az RS100 ról. Eddig az RS300x SD-t nézegettem és a Garmin FR60-at. Mindkettő footpoddal, de lehet nekem is bővel elég lenne egy RS100. RS100 nál hogyan lehet megoldani pl az intervallum edzéseket? Rendszeresen - kezdő szinten futok - és HIT kardiózom szobabicajon, ezért kérdezném az intevall edzéseket.

 
poth.tamas 2010-03-06 12:18:57 | 21
poth.tamas képe

Szia!Jómagam is futó padon húztam ki a telet és most ,hogy kint kezdtem futni a tempó közel ugyan az ,úgyhogy valamit biztos ért.Ami fontos a folyadékpótlás,mert ugye itt nincs menetszél amí hűt, valamint az alapos bemelegítés.Én általában 8-10 perc könnyű séta/kocogással szoktam kezdeni kb.5-7km/h-val(hideg izmokat nem szabad nyújtani ezért kell egy kis ráhangolás),azután jön 10-15 perc gimnasztika és nyújtás, így szinte mindíg elkerült a sérülés és az izomláz.Maga a futás része 30-75perc volt intenzitástól függően 5-ről kezdtem és felmentem 13-ig a végén 3 percet meghúztam 16-al.Az edzés végén ismét szoktam nyújtani hogy visszanyerjék rugalmasságukat az izmok és ne legyen izomláz.Jó sportolást!

-üdv-

 
Miller 2010-02-24 20:52:09 | 20
Miller képe

Köszi a választ!

a kezdő edzéstervet néztem, az alapján szeretnék elkezdeni megint mozogni.

futópadon edzés mennyire javasolt/hasznos?



Előzmény: antokzsofi (19)  
antokzsofi 2010-02-24 20:22:39 | 19
antokzsofi képe

Szia!

Próba, szerencse!

Ajánlatos ne mindjárt 5, netán a 10 km-rel kezdeni.

Én futó voltam (vagyok). Néhány év kimaradt (szülések, miegymás).

7 perc futással kezdtem újra (cca. 1 km).

Itt az edzesonline-on van valahol kezdők részére edzésterv, próbáld megtalálni.

Bemelegítő sétával kezdjed (5 perc), utána jöhet a kocogás (6-10 perc), utána újra jöhet egy kis séta (3-5 perc), és, ha bírod, akkor újra futás (5-10 perc).

Ha bizonytalannak érzed a térdedet, akkor javaslok térdszorítót (térdvédőt), de csak olyat, amelyik kényelmes, és nem szorítja el a  lábad.

Bemelegítés nélkül ne vágjál neki, és légy türelmes.

Ha megy, akkor lehet hosszabbakat is.

Ha egy kicsit is rossz a térded, akkor ne erőltesd!



Előzmény: Miller (18)  
Miller 2010-02-24 19:29:01 | 18
Miller képe

Sziasztok!

Kb 10 éve volt egy térdműtétem, elszakadtak a szallagok a térdemben.

Az lenne a kérdésem, hogy mennyire ajánlott nekem hobbi szinten (azaz 5-10 km-eket) futni?

Kimondottan sport múltam nincs, átlagosnak mondanám testem felépítését :)

kösz

 
poth.tamas 2010-02-23 13:28:51 | 17
poth.tamas képe

Heló!Nemrég kezdtem kint a szabadban futni nagyrészt aszfalton, a bemelegítésem le és felnyújtásom is alapos.Nagyjából egészségesen étkezem.A gondom ,hogy sokszor ropog a térdem vállam ami ugyan fájdalommal nem jár csak zavaró.Lehet kellene szednem valami porcerősítőt?

 
repcsi 2010-02-11 08:35:39 | 16
repcsi képe

Javaslom a www.sportwellness.fw.hu  oldalt, nézz körül a  a Sérülés  esetén menüben.

 
hawaii 2010-02-07 18:08:33 | 15
hawaii képe

Sziasztok! Remélem tud valaki segíteni. Nekem olyan problémám van, hogy kb. 3hónappal ezelőtt meghúztam a bal combob , hátsó részénél. Elkezdtem pihentetni kb. 1hetet hátha elmúlik, de semmi.  Így eltelt kb. 2 hónap , hogy futni tudtam másnap már pihentetnem kellett mert szinte már sétálásnál is fájt. Most már ott tartok, hogy pihentettem kb. 3hetet +borogatás+kenőcs. Ma tartottam egy kis átmozgató edzést, de futás közben főleg a gyorsabb tempóknál éreztem, hogy nem az igazi és most amikor hazajöttem és megpihent ugyanúgy fáj, nem tudok vele mit kezdeni. :S

 

Kérdésem az lenne , hogy húzódásra valaki tudna valami jó kenőcsöt ajánlani? Gyógyszer létezik húzódásra? Meddig pihentessem ?

 

 
Shrek 2010-02-04 09:38:59 | 14
Shrek képe

Biztos, hogy a cipő. A futócipő mindig legalább 1,5 számmal nagyobb kell hogy legyen a lábnál. És ne felejtsd el hosszú futások előtt (legalább 1-2 nappal) fazonra nyírni a körmöket!



Előzmény: Marcellus74 (10)  
Marcellus74 2010-02-03 22:48:59 | 13
Marcellus74 képe

az első alkalom tényleg a körmök miatt volt. azt elismerem.

utána már figyeltem rá és pár nappal a hosszú futások előtt mindíg rendeztem.

 

a cipő mérete? picit nagyobb ugyan, de felpróbálom.   :-)

 
antokzsofi 2010-02-03 21:25:02 | 12
antokzsofi képe

Csatlakoznék az előttem szólóhoz!

37-es lábam van, és a futócipőm 38,5-ös.



Előzmény: Marcellus74 (10)  
andre1965 2010-02-03 20:31:35 | 11
andre1965 képe

Szia,

esetleg:

a: hosszú a körmöd,
b: kicsi a futócipőd (hosszabb távon a láb megdagad, 1.5-2 számmal is nagyobb kell mint utcaiban !

Andre



Előzmény: Marcellus74 (10)  
Marcellus74 2010-02-03 19:53:29 | 10
Marcellus74 képe

Sziasztok.

Mi lehet a gond, ha hosszú futások alkalmával 1-2 lábújjkörmöm belilul és jó pár hét kell a gyógyulásukhoz. Nem fáj, talán elsőre még kicsit érzékeny, inkább csak zavaró, hogy minden félmaraton után hetekig lila.