Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 573 187 km-t sportoltatok

Futás közben megfájdul a hasam :-(

Létrehozta: kosen  |  2011-04-13 09:22:45-kor

Sziasztok! Évek óta futok viszonylag rendszeresen, de csak hobbiból, magányosan, kiegészítésből egyéb mozgásformák mellé. Általában 10 kilométert szoktam lefutni, alkalmanként 15-öt, ritkán 20-at. Szeretném a hosszabb távokat rendszeresíteni, viszont 10-15 közt majdnem mindig megfájdul a hasam, tapasztalatom szerint függetlenül attól, hogy mit ettem és mikor. Nem kibírhatatlan, de kellemetlen, nagyon szeretek futni, de ilyenkor már várom, hogy vége legyen. Néha szoktam iramfutást is csinálni, ott még hamarabb rámtör. Van olyan, hogy nem bírja a gyomrom a hosszútávot? :-)

Bozót 2011-04-13 17:39:23 | 4
Bozót képe

Nem írtad, valójában mid fáj: gyomrod, hasizmod, belek vagy alhas? Nagyon nem mindegy. Amúgy a has illetve az egész törzsizomzatot eléggé használjuk futáskor, van akinek akár be is görcsöl erősebb tempónál. Erre érdemes külön "gyúrni" ugyanis a gerinc megtámasztásához nagyon kell dolgozni ezeknek az izmoknak.

Ha volt valaha hasi műtéted utána könnyen előfordulnak kisebb összenövések, ezek is okozhatnak fájdalmat. Ha terhességed volt már, megnyúlhattak egyes tartószalagok, a belső szerveket nem olyan erősen tartják mint korábban, a hosszas rázkódás ez esetben is kiválthat fájdalmat. A folyamatos futás megzavarja (felgyorsítja vagy gyakorlatilag leállíthatja) az emésztést is, erre is érdemes gondolni. 

Rosszabb esetben betegség tünete is lehet, persze. 

 

 
monique 2011-04-13 16:35:35 | 3
monique képe

betonon futsz? próbáld meg puhább talajon.



Előzmény: kosen (1)  
kockabond 2011-04-13 14:29:39 | 2
kockabond képe

Hogy a hasad mitől fáj egy orvos biztosan megadja a választ. Egészségügyi problémával érdemes az orvost megkérdezni. Előbb utóbb úgy is rákényszerűl az ember. Ami a teniszcipőt illeti jól látod, a teniszcipő mint nevében is benne van teniszezésre használják. Teljesen alkalmatlan futáshoz, úgy mint láb szempotjából és úgy mint cipő szempontjából. Egyik sem bírja ki sokáig sérülés nélkül. Jó ötlet volt váltani.

 
kosen 2011-04-13 09:24:10 | 1
kosen képe

Egyébként nem olyan rég váltottam futócipőre, előtte elég sokáig teniszcipőben futottam, azóta valamivel jobb a helyzet. Lehet valami köze ehhez?