Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 573 105 km-t sportoltatok

A magyar társadalom 77%-a nem sportol.

Létrehozta: eftomi  |  2011-06-10 13:38:10-kor

Vélemények:

monique 2011-06-21 23:50:09 | 54
monique képe

hát amikor eleget ettem azaz már nem vagyok éhes, onnantól nem is ízlik annyira az étel, szóval nálam ez tényleg máshogy van :)



Előzmény: Virago (53)  
Virago 2011-06-21 22:08:29 | 53
Virago képe

Azért ne gondold, hogy én minden étkezésnél így teletömöm magam. Mióta futok, azóta ritkán fordul elő, de vannak helyzetek, amikor egyszerűen nem tudok ellenállni. Előtte sokkal gyakoribb volt, és nem véletlenül voltam 84 kg. Az még most is gyakran előfordul, hogy nem állok meg ott, ahol kellene. Tudod, csak az íze miatt. Ez az otthoni kajálásra értendő, mert amit étteremben adnak (értem ez alatt, hogy délben kiszaladok enni valamit) az csak arra jó, hogy ne korogjon a gyomrom, kibírjam vacsoráig. Ettől én is tudnék/tudok futni egy fél óra múlva.

 



Előzmény: monique (50)  
zenoka 2011-06-21 21:15:40 | 52
zenoka képe
Hat nem tudom, a mai futas előtti kolbász érdekes bufi buborekokat képezett, ha ezt megfejeltem volna hagymával es szalonaval tuti kihal a szoborpark:)))

Előzmény: mjoci (51)  
mjoci 2011-06-21 21:05:45 | 51
mjoci képe

Gyors versenyek elött( 4:30-on belüli tempó) nagyon meg kell gondolnom elötte, hogy mikor és mennyit eszek.

Viszont egy könnyü tempójú hosszúfutás elött böven jöhet kaja. Hagymával és szalonnával felturbozott 6 tojásos rántotta elfogyasztása után pár perccel nyugodtan futok. Így viszont legalább 30 kilin át nem igénylek kaját.

 
monique 2011-06-21 20:36:36 | 50
monique képe

nekem biztos hogy mások a fogalmaim a jóllakásról, mint neked. :) részemről ha nem vagyok éhes, akkor jól is laktam, nem kívánom tovább az ételt. ez nálam kb. pont a normál tányérnyi, szóval el tudok menni utána futni, ha akarok.

ja, általában evés előtt megyek, de vannak tapasztalataim arról, hogy korrektül bekajáltam(nem 2 szelet kenyér, hanem teljes vacsora..részedről "normál tányérnyi" :o) ), és úgy futottam, és nem volt vészes egyáltalán, sőt; csak nem ment az orron lélegzés bizonyos intenzitás felett (máskor megy).

az ritka, hogy úgy teletölteném magam, hogy ne menne utána a futás. azért volt már olyan, h egész nap nem jutottam kajához, aztán tényleg degeszre ettem magam, hogy bepótoljam, na úgy 20 perccel utána, a buszhoz futás nem esett jól. :) a séta az rendben volt.



Előzmény: Virago (43)  
NManna 2011-06-21 14:54:31 | 49
NManna képe

Sziasztok!Én nem régen kezdtem el futni még amatőrnek számítok.De már megvannak a felszereléshez szükséges dolgaim(mint egy kassz nadrág póló, hűvös időre hosszú melegítő, egy klassz kis Merrell cipő,amit egy másik új Barefootra szeretnék a közeljövőben lecserélni, edzésterv, hogy mikor mennyit fussak, mennyit igyek és egyek.) A topic címe valóban elborzasztó, de ssaját magam bőrén tapasztaltam, hogy ez valóban könnyen lehet valós adat.Én is nagyon nehezen vettem rá magam arra, hogy eljárjak futni, tudtam, hogy hamar kifáradok és így bénának néznek majd, de erőt vettem magam és nekikezdtem és hát azóta egyre jobban belejövök talán pár év múlva még egy versenyen is elindulok, de ez még távoi terv.

 
Virago 2011-06-20 15:08:45 | 48
Virago képe

Egy emberes adag után én nem tudok futni, mert még az is "fáj", ha nagyobb levegőt veszek. Úgy érzem, hogy szétrepedek. Eszem én ettől még ilyeneket, mert szeretem a hasam, csak éppen megelégszem annak a felével, mint ami egyébként beférne. Most döbbenek rá, mennyi áldozattal jár ez a futkározás! A kovi-ubi mindenhez jó, még a kovi-ubihoz is.



Előzmény: sultan albertovics (47)  
sultan albertovics 2011-06-20 14:49:42 | 47
sultan albertovics képe

Házi, füstölt kolbász jöhet minden mennyiségben, oldalas szintúgy, babgulyás, töltött káposzta detto ha mindezt este futás után akkor még csipős paprika is simán hozzá, napközben max a paprikára kell vigyázni. Kenyérből már minmálisabb is elég, de a kovi-ubi is nagyon jó akár a kolbászhoz, akár az oldalashoz. Egy emberes adag után félórával simán le tudok menni futni bármikor..futás után 2-3 korsó sör szinte kötelező..

 

 



Előzmény: Virago (43)  
Bozót 2011-06-20 14:38:46 | 46
Bozót képe

Itt többen is ismerünk egy olyan postást aki a munkája mellett túrákat, terepversenyeket szervez és túrákra, terepultra-futásokra jár Nyelvöltés



Előzmény: oszanna (45)  
oszanna 2011-06-20 14:18:40 | 45
oszanna képe

Tudom, nem igazán ide tartozik, de eszembe jutott: ismerek olyan postást, aki a munkája mellett napi 9-10 km-t fut. Szóval én nem is mennék nagyon bele a témába, de azért érdekes ezeket olvasgatni... :)



Előzmény: Hauanita (40)  
Virago 2011-06-20 13:47:18 | 44
Virago képe

Bocs. Lefolytva helyesen - lefojtva.

 
Virago 2011-06-20 13:40:40 | 43
Virago képe

Én a sok és nehéz kaján a következőt értettem.

Este nyolctól fél tízig kb. 60 dkg házi, fissen füstöl kolbász vagy oldalas, annyi (fehér)kenyérrel, amennyi jólesik, lefolytva 1-2 sörrel. Azután meg a sok sós-füstölt miatt enni kell egy kevés édességet, pl. egy tábla csokit, egy fél ananász vagy barack konzervet, stb. És azután még amit megkíván az ember (kis sajt, ropi). De azért azt is megnézném, hogy egy jókora adag babgulyás, töltött káposzta, stb. után hogyan futtok. Én órákig nem tudok. Az meg nem jóllakás, hanem csipegetés, ha egy normál tányérnyit eszik az ember egy fél szelet kenyérrel. Én ennyivel nem lakom jól, csak max. nem vagyok éhes. Óriási különbség. Szerintem.

Lehet, hogy más a fogalmunk a jóllakásról, a sokat evésről. Ahogy az utcán látom, nem a 2 dl levestől akkora az emberek hasa, amekkora. A legtöbben addig esznek, amíg bírják, napközben meg nasiznak. Emellett nem mozognak, mert "mozgok én annyit napközben, hogy már hova sportoljak".  

Így szép a világ. Mindenki másképpen gondolja, csinálja. Miről írnánk, ha mindig mindenki mindent ugyan úgy látna?

 
monique 2011-06-19 19:56:11 | 42
monique képe

"Én túrázni is neki tudok állni akkor is, ha nehéz kaját eszek. Akkor az már nem is sport???" -- én tudok futni nehéz kaja után is, akkor a futás már nem is sport???

szóval, ja, nem hiszem h ezzel lehet elválasztani a sportot a nem-sporttól. :)



Előzmény: Hauanita (40)  
monique 2011-06-19 19:54:28 | 41
monique képe

na erről lett nekem is néhány gondolatom.

kezdjük ott, hogy azt senki sem állította, hogy a mozgás az egyetlen tényező az egészségességben :)

de amikor én elkezdtem futni, az azért volt, mert olvastam egy cikket, hogy heti 3-5x 30p mozgás mellett 50%-kal csökken a rák kockázata, ebben a hosszútávú vizsgálatban ennél a következtetésnél kontrolláltak az alkoholra és a cigire. tehát ettől a kettőtől függetlenül csökkentette. (évtizedekig követtek sok embert.)

amire lehet, hogy nem kontrolláltak az az étrend. ezt az egy jelentős tényezőt tudom még, márpedig aki sportolni kezd, az előbb-utóbb talán a kajára is jobban kezd figyelni (nem mindenki, de van aki igen).

na, még egy tényező eszembe jutott: életviteli stressz (pl. munkahely, akármi). lehet h aki mozog, az erre is odafigyel, vagy pedig azért tud sportolni, mert nincs agyonstresszelve. vagy pedig a mozgás segít a stressz kezelésében.

egészségesség téma még: amikor sportsérülések volt a téma máshol, akkor valaki azt írta, h inkább térdízületi kopása legyen, mint szívinfarktusa :)
persze a legjobb, ha egyik se, de hát az ember nem törekedhet a tökéletességre :)


az árakról: de érdekes h felhozod - majdnem beírtam tegnap poénból, hogy ja, a bevásárlóközpontok miatt nem marad az embernek pénze sportolni :)))

 
Hauanita 2011-06-19 14:20:17 | 40
Hauanita képe

Érdekes, ahogyan definiáljátok a sportoló-nem sportoló fogalmát:

Blue from the Island:
a felnőttkorú lakosság több mint 50%-a dohányzik,ugyanebben a körben 1 millió alkoholista van [...] nehezen tudom elképzelni hogy valaki sportolna ezek közül... 
Óóóó, pedig dehogynem. Hány embert (futót!) látni futóversenyek céljában rágyújtani? 
Az alkoholizmussal pedig végképp nem zárja ki egymást a sport. Az alkoholizmus nem válogat, hogy sportoló/nem sportoló, gazdag-szegény és így tovább. Miért is ne lehetne olyan, aki nappal sportol, este iszik??

Virago
több nehéz, zsíros és füstölt ételt fogyasztottam. Most is nagy a kísértés, de a probléma az, hogy ha jóllakom ilyennel, akkor még másnap is kínlódok a futásnál (kerti munkát pedig akár evés után rögtön is tudok végezni).
Nos. Én túrázni is neki tudok állni akkor is, ha nehéz kaját eszek. Akkor az már nem is sport??? 

Amúgy persze én sem gondolom, hogy a nehéz fizikai munka éppolyan jót tesz az egészségnek, mint az optimális mennyiségű sport, csak azt, hogy nem tekintendő fizikailag inaktívnak, aki fizikai munkát végez. Szerintem a postás sem.

Még egy gondolat az egészségesség témában: a túlzásba vitt sport egészséges? Amikor valaki egészsége a mozgás által károsodik, az mitől előrébbvaló, mintha mástól kárododna. 

A hozzászólásod végén található kérés messzire vezet. Nyilván van korreláció a "többet sportoló" országok "jobb egészségi állapota" között, ám nem gondolom, hogy az arányosság egyenes, és hogy a képletet ez az egyetlen tényező befolyásolná. Politikai vonatkozású gondolataimba belemenni pedig nem szeretnék, mert nem is szívesen foglalkozok ilyesmivel, és nem is maradnánk az oldal szabta keretek között.

Valahol én azt is gondolom, hogy jelenlegi helyzetben a sport egyfajta "úri mulatság", mert persze lehet futni utcai cipőben is, csak nem biztos, hogy az is messzire vezet. Beszélhetnénk az úszójegyek áráról (nem mindenütt 300 Ft, hanem 1000-1200 Ft/alkalom), a kondi/fitneszbeugrókéról (itt 800 Ft/alkalom körül), és akkor csak 3 példát említettem. Mindenhez kell felszerelés, aki még versenyekre is utazgat, az meg már extra luxus. 
Persze vak én sem vagyok, azt is látom, hogy megvan az a réteg is, akinek meg a dohány- és alkoholtermékekre futja. De továbbra sem érzem, hogy az arány 23-77% lenne. 

 
monique 2011-06-19 02:09:18 | 39
monique képe

ez nagyon funnak hangzik!=) ha nem lenne olyan messze tőlem, elmennék futni oda=)



Előzmény: Bozót (36)  
Bozót 2011-06-18 21:56:13 | 38
Bozót képe

re-OFF : Én csak azt nem értem, hogy ha akkora rohadt nagy válság van és mindenki olyan nagyon csóró, akkor ki a fene tartja el ezt a rengeteg bevásárlóközpontot??!!



Előzmény: RunKa (37)  
RunKa 2011-06-18 21:21:57 | 37
RunKa képe

Jó vicc :)

Oda is az megy, aki idáig is futott, vagy a krémes elit.

Off.

Arról nem beszélve mi a rossebnek kellett az a nagy hodály már megint. Mosni.



Előzmény: Bozót (36)  
Bozót 2011-06-18 19:00:02 | 36
Bozót képe

A vitát nem folytatnám, de eszembe juttatta, hogy épp ma olvastam a Köki felújításáról és írták, hogy nyilvános futópálya lesz az épület tetején. Metró/busz/vonat átszállás közben beiktathatnak az ott lakók/utazók pár kört :P

 
monique 2011-06-18 18:17:25 | 35
monique képe

az újabb hozzászólásokat elolvasva ezt a következtetést vontam le: vicces hogy mivel különböző környezetben élünk, ezért ennyire másképp látjuk a témát :) én városban élek, hát itt nem szoktak az emberek fát vágni sportként, mert gázzal vagy távfűtéssel fűtenek, hektár méretű kert sem tartozik sok házhoz vagy ha van, a társasházi közös költség fedezi a kertészt. így aztán csak ülnek a fenekükön és nem csinálnak semmit. ezért tudom elképzelni h tényleg sokan nem sportolnak az országban. aztán lehet, hogy valahol jobban aktívak az emberek, de az is lehet h cserébe máshol meg kevésbé.

 
Virago 2011-06-18 11:47:08 | 34
Virago képe

Épp ezt mondom. Ha valaki tényleg kemény fizikai munkát végez, akkor az jót fog tenni az egészségének bizonyos szempontból. Más kérdés, hogy sajnos el is használódik, és emiatt lesznek panaszai. Ettől még nem nevezhetjük sportnak. Bár kétségtelen, hogy karbantartásra kiváló. De ahogyan Te is írtad, a másfajta mozgás hiányzik neki. Ez lenne a sportolás. Azt teljesen megértem, hogy hulla fáradtan már nincs több energiája. Nekem se lenne.

De a szellemi munkát végző, aki hétvégén egy disznótoros ebéd után kimegy tologatni a fűnyírót másfél órára, arra mondhatjuk, hogy sportolt? Miközben a nagy melegre hivatkozva letolt három sört is közben?

Egy párhuzam. Sajnos a magyar átlag keveset olvas. Olvasás alatt itt nem értendő, hogy a munkavégztés közben elolvassa a kezébe akadó iratokat. Mert akkor pl. egy BKV ellenőr napi 8 órát olvas. Bérletet, igazolványt, esetleg kitölti a büntetésről az adatlapot, stb. Tudom, ez is messze áll az eredeti témától, de hasonlatként jó.

Szerintem a felmérésben a sportolás alatt kifejezetten nem a munkavégzést értették, hanem a szó szoros értelmében vett sportolást.



Előzmény: Házisárkány (33)  
Házisárkány 2011-06-18 11:08:14 | 33
Házisárkány képe

A Kedves építőiparban dolgozik, naphosszat állványon, létrán lóg, nehéz dolgokat emel, lépcsőzik stb. Amellett hogy rengeteget dolgozik fizikailag, még szellemileg is lefárad, mert vezető. Mire hazaér rottyon van szegény.

Mégis azt mondja, hogy ráférne a mozgás, a másfajta, rekreációs mozgás-hiányzik is Neki.  Egy a gond: hétvégere kifacsarva horkol ordítva a hálószobában átaludva a délelőttöket. Az építőipari munkások többsége bizony ezt csinálja itthon a büdös nagy magyar valóságban. Ha a páromféle embert megkérdezik hogy sportol-é, azt monja, hogy nem. Viszont rendben van az izomzata, bár az izületei már nem a régiek. Mozog, az a lényeg. Ez a felmérés-mint a legtöbb ilyen egyáltalán nem ad valós képet.

Ha nem lennék sportbolond, nem edzenék, ott lenne a fél hektár kert, mint ahogy ott van a rengeteg kertgondozás, a férfimunka, amit egy falusi asszony megcsinál a párja helyett, hogy ne neki kelljen. A parasztasszony kérdése is nem lenne a sportra, pedig tavasztól őszig odakinn gályázik a legtöbbje a földön, télen fát vág. Akik hozzám járnak aerobikozni, az általában ezt csinálja, a heti 2x1 óra tornát sem sportnak, hanem kikapcsolódásnak veszi, és le is mondja, ha munka van odahaza....

A magyarok egészségi állapota azért ilyen rossz-többek között-, mert ránk szakadt a marha nagy jólét és a szemét kaják, ami elárasztották a kereskedelmet. Régebben jó, ha heti 1-2x kaptunk egy egy kiscsokit (pl Balaton szelet vagy valami más kisalakú édesség). Amióta nincsen TB-támogatott fogászat rohamosan romlik a fogak állapotával az egészség is, nincs pénze az embereknek az alkalmanként 8-10E ft-os karbantartó tömésekre, kivizsgálásokra, inkább kihúzatják. ...mint tudjuk az emésztés már a szájban kezdődik, fogak nélkül vagy beteg, hiányos fogsorral nem lehet alaposan rágni sem...

Tudom messzire mentem a témától, de szerintem igen is sarkalatos kérdések.

A felmérés meg "monyjonle"



Előzmény: Virago (31)  
Virago 2011-06-18 08:48:38 | 32
Virago képe

Még valami.

Azt megértem viszont, hogy egy fizikai munkát végző ember a nap végén már nem vágyik a sportra. Fizikailag fáradt, pihenésre vágyik. Ez rendben, de nem mondhatjuk, hogy azért fáradt, mert egész nap sportolt.

 

 
Virago 2011-06-18 08:39:15 | 31
Virago képe

Szerintem a munkavégzést alapvetően nem lehet sportolásnak tekinteni. Az emberek jelentős része dolgozik. Most ne a jövedelemszerzést értsétek ez alatt, hanem akár a ház körüli munkát, akár a házimunkát is. Ezen tények mellett olyan a társadalom egészségi állapota, amilyen. Ha a sportolás csökkenti bizonyos megbetegedések kockázatát, kialakulását és az eü. statisztika az adott képet mutatja, továbá az említett tevékenységek sportolásnak tekintendők, akkor azt kellene gondolni, hogy egy sportoló nemzet is csak ilyen eü. állapotot tud elérni szerencsés esetben. De ennek ellentmondanak azon országok statisztikai adatai, ahol a "sportolók" aránya magasabb. Mondhatjátok, hogy azért, mert egészségesebben táplálkoznak a sportolás mellett, és emiatt van a különbség. De! Amíg nem futottam rendszeresen, addig sokkal több nehéz, zsíros és füstölt ételt fogyasztottam. Most is nagy a kísértés, de a probléma az, hogy ha jóllakom ilyennel, akkor még másnap is kínlódok a futásnál (kerti munkát pedig akár evés után rögtön is tudok végezni). Én ebből azt a következtetést vonom le, hogy aki sportol, az nem is tud rendszeresen és olyan mennyiségben nehéz ételeket fogyasztani, mint amilyen rendszeresen és mennyiségben az átlag fogyaszt. Vagyis azok, akik nem sportolnak.

Igen, a nagyon nehéz fizikai munkát (pl. bányászat, építkezés, stb.) akár már lehetne sportnak is tekinteni. A többit nem, mert akkor végül oda lyukadunk ki, hogy mindenki sportol.  A postások potenciális duatlonisták, de minimum kerékpárosok vagy távgyaloglók, a bányászok, építkezésen dolgozók lehetnek testépítők, súlyemelők, stb. Én azt gondolom, hogy ezek a tevékenységek a jó közérzetet biztosító, betegség kockázati tényezőt csökkentő fizikai aktivitást jelenthetnek, de nem tekintendők sportnak.

Ha mégis, akkor miért ilyen rossz a magyarok egészségi állapota?

 

 
Blue 2011-06-18 07:47:48 | 30
Blue képe

eftomi szerintem is sportsoviniszta! :)

De az adatokkal vitatkozni hogy lehetne már? Másik statisztika szerint a felnőttkorú lakosság több mint 50%-a dohányzik,ugyanebben a körben 1 millió alkoholista van,na ha a két adatot összeadod akkor már ott is vagyunk majdnem a kiindulási pontnál,mert nehezen tudom elképzelni hogy valaki sportolna ezek közül...

Fight! :)

 
monique 2011-06-17 23:26:28 | 29
monique képe

ja, a másik lényeg kimaradt: akikről én beszéltem, ők nem kertes családi házban laknak.



Előzmény: Hauanita (27)  
monique 2011-06-17 23:03:22 | 28
monique képe

naa, én is írtam h szerintem se feltétlen pontos az adat. :)



Előzmény: Hauanita (27)  
Hauanita 2011-06-17 22:41:10 | 27
Hauanita képe

Nézd, Móni, lehet a szavakon lovagolni, de azt nehéz elvitatni, hogy egy kertes házban ne lenne folyamatosan fizikai munka. Nyilván nem heti 3× hólapátol nyár kellős közepén, de a kerti/ház körüli munkák nagy része éppolyan igénybevétel a szervezetnek mint a sport. És ha ezt valaki 8 óra meló és család mellett csinálja, akkor nem biztos, hogy lesz ereje kimenni még a szó szoros értelmében vett sportot is űzni mindezek mellett.

Folytathatnám, de lehet inkább feladom, de szerintem az adat irreális.



Előzmény: monique (25)  
monique 2011-06-17 22:30:01 | 26
monique képe

a fizikai munka amúgy számíthat tényleg



Előzmény: Hauanita (24)  
monique 2011-06-17 22:29:36 | 25
monique képe

nem hiszem h a hólapátolás meg a kapálás egész évben megy minimum heti 3x. :)

a mosogatás nem sport, egy helyben állva mozog a kezed kicsit, és ennyi. egyáltalán nem aerob mozgás :)

lehet h a számok nem pontosak a felmérésben de én bizony látok sok inaktív embert errefelé.



Előzmény: Hauanita (24)  
Hauanita 2011-06-17 22:25:00 | 24
Hauanita képe

ha valaki 3x30p-et nem éri el, az sztem nem mozog rendszeresen és inaktívnak számítható.

Ha viszont valaki fizikai munkát végez, az lehet éppolyan aerob mozgás, mint bármi más, amit sportnak tekintünk. Szóval valaki, aki meló után hazamegy és kapál, havat lapátol, mosogat meg takarít, már miért lenne fizikailag inaktív? És bevallom, nem is csodálom, ha nincs ereje kimenni sportolni. :S

Szóval én még mindig nem vagyok meggyőzve sem a felmérés esetleges hitelességéről, sem pedig az egész jelentőségéről sem.



Előzmény: monique (21)  
monique 2011-06-17 21:49:57 | 23
monique képe

szerintem ne foglalkozz azzal amit más gondol, akár elitista akár nem. :) mibe fogadunk h amellett h élvezed, a pulzusod jól felviszi amit csinálsz. és ez a lényeg. :)

ja, 4 p-es km-t egyelőre én is csak 1-et tudok egyszerre. :D



Előzmény: V.Petra (14)  
monique 2011-06-17 21:46:45 | 22
monique képe

na kicsit más téma. amikor én a gyaloglásaimat beírom ide az oldalra, azt azért írom be mert mozgás. :) de nem gondolom h van nálam edzésértéke. és ennek semmi köze az elitizmushoz, ezt most a fejlődés szempontjából írtam.

 

és, még azon gondolkoztam, hogy kb. milyen intenzitás az, ahonnan már pozitív hatása van az egészségre a mozgásnak. mert lehet, hogy valaki iszonyú lassan andalgósan sétál egy félórát, de a szervezet egyáltalán nem pörög fel picikét sem, na akkor annak lehet, hogy nem sok hatása volt az egészségre. de az is lehet, hogy van. nem tudom, utána kéne olvasni. :)

 

csak annyiban vagyok biztos, hogy van egy olyan szint, ahol az ember egészségesebb lesz/marad a mozgástól, de nem lesz tőle nagyon edzett. az egy teljesen másik cél/téma, ha valaki edzett sportoló is akar lenni.



Előzmény: Hauanita (12)  
monique 2011-06-17 21:38:22 | 21
monique képe

hát szerintem is félreértettétek eftomit. :) biztos vagyok benne h nem elitista a gondolkodásmódja. de nagyon veszélyes témát érintett, ezért lett a félreértés. :)

 

de egy dologban nem értek egyet eftomival. arra gondolok, amiket Hauanita is írt, hogy a napi 2x10km laza biciklizés is mozgás, igen, az szerintem is rendszeres mozgás, és ezért nem lehet ugyanabba a kategóriába sorolni az ilyen embert azzal, aki aztán tényleg semmit sem mozog. itt ami szerintem fontos, az az, hogy rendszeresen csinálja!

 

Hauanitával annyiban nem értek egyet hogy ne lenne olyan vészes a helyzet. az én környezetemben ha szétnézek, egyáltalán semmi mozgás sincs sokaknál. nálam sem volt semmi. annyi volt nálam 8 évig, hogy heti talán 1-2 alkalommal 5-10 percig gyalogoltam a messzebb levő buszig vagy ilyesmi. na, ez szerintem egyáltalán nem rendszeres mozgás és nem is sok, mert csak 5-10p, én simán abba a kategóriába tartoztam, aki egyáltalán nem mozog. és sokan vannak még ilyenek..

 

egészségre kb. heti 3-5 alkalommal félóra mozgás hat pozitívan. ha valaki 3x30p-et nem éri el, az sztem nem mozog rendszeresen és inaktívnak számítható.

 
V.Petra 2011-06-17 21:21:59 | 20
V.Petra képe

Ha-ha-ha!!!

 
eftomi 2011-06-17 21:06:30 | 19
eftomi képe

Nem vetem meg, nem nézem le azokat az embereket akik nem sportolnak! Csak elismerem azokat, akik rendszeresen sportolnak. Ez két különböző dolog. Én 2006 óta futok és most már úszom is rendszeresen. Amíg nem tettem ezt addig teljesen másként néztem a világra. Azóta változott meg a világnézetem, a hozzáállásom a dolgokhoz, amióta sportolok. A sport sok mindenre neveli az embert. Kitartás, koncentráció, ép testben ép lélek stb. Eredményeket produkál ez a hozzáállás a hétköznapi életben is. Nem is keveset! Lehet, hogy csak szerencsés véletlen, de lehet, hogy a sportnak köszönhetem mindazt, ami jelenleg kitölti a mindennapjaimat. Ezt nagymértékben az Edzésonline-nak köszönhetem és az emberi kapcsolatoknak, amit általa kaptam.



Előzmény: Hauanita (17)  
cseha 2011-06-17 20:54:45 | 18
cseha képe

"vicces", hogy gyakorlatilag ugyanazt írtátok...:)



Előzmény: eftomi (16)  
Hauanita 2011-06-17 20:53:13 | 17
Hauanita képe

Tomi!

Azért azt áruld már el, hogy miért "pörögsz" ennyire a témán? Te írtad be (akkor még kommentár nélkül) az üzenőfalra, topikot nyitottál neki, és ma is Te hoztad fel újra a témát. Mit akarsz ezzel (elérni)? Hozzászólásaid alapján úgy tűnik, lenézed/megveted azokat, akik nem sportolnak. Pedig, ha jól nézem a legelső blogbejegyzésedet, Te sem sportoltál mindig. 
Pedig szerintem a sport, vagy méginkább a mozgás igenis sokak életének a része, csak legfeljebb kisebb rendszerességgel és/vagy nem is sportként tekintenek rá, hanem ahogy én is világéletemben: része volt az életemnek a mozgás. De hiába, ha megkérdeztek volna, egész biztos eszembe sem jutott volna IGEN-nel válaszolni, tehát (és erre többen utaltak) nem is feltétlenül helyes ez a megállapítás.

 
eftomi 2011-06-17 19:13:31 | 16
eftomi képe

Teljesen felesleges a háborgásod, mert épp azt írtam le amit Te! Mindenkinek mást jelent a sport. Kinek-kinek az egyéni adottságaihoz mérten. Hát ha valaki tiszteli az egyén saját képességeihez mért teljesítményét, akkor én biztosan. Mindenkit a saját mikro környezetében kell megvizsgálni és értékelni. Én sem hasonlítom magamat Bekeléhez, de direkt nem mondok edzésonline-os nick neveket, mert felsorolni sem tudnám mennyi szuper tehetség van itt az oldalon.



Előzmény: V.Petra (14)  
V.Petra 2011-06-17 19:00:29 | 15
V.Petra képe

Tökéletesen jogos! "Elájultam" én is mikor megláttam!!!



Előzmény: Házisárkány (9)  
V.Petra 2011-06-17 18:59:46 | 14
V.Petra képe

Nah, akkor!!! Most kicsit háborgok! Eftomi! Szerintem is sport a gyaloglás, az meg tök mindegy, hogy a Duna parton "kommandózok", vagy épp a munkahelyemre gyalogolok! Mert ha pl 15 km-t gyaloglok a munkahelyemig, az sport. ( most csak mondtam valamit ) Na egy "teszkós" bevásárlás mondjuk nem sport! Ja és lehet, hogy neked nem sport a 15km/h-s bicajozás, viszont nekem amikor a 20km/h-s sikerült, ( ami nem sokkal több a 15-nél ) - baromi nagy királynak éreztem magam. Ezek szerint nem voltam az. És akkor sem voltam az mikor lefutottam az első 7,5 km-em, mert csak 7:00 perc / kilik átlaggal ment, 27 fokban, tűző napon, 10 kg súlyfelesleggel, 5 hónapnyi lábfájás után. És akkor sem voltam az, mikor lefutottam életem első versenyét, mert csak 4 kili volt, és az bizonyára nem futás. Ja és akkor sem voltam az, mikor több év punnyadás után "felkeltem a fotelból" és elkezdtem "futni"! Ha jól emlékszem az első adag 450 m volt! Télen, havasesőbe. Én akkor azt is sportnak éreztem, valaminek a kezdetét, és eljutottam ide ahol most vagyok. Bár ha jobban belegondolok, nem tudom hogyan, hiszen én nem is sportolok, mert nem tudok 4 perces kiliket futni, 100km/h-val biciklizni, és még gyalogolni is szoktam. Nem is értem ezek után mit keresek itt! És ha ezt, amit írtál olvassa még valaki rajtam kívül, aki túlsúllyal, vagy gyerek mellől meghízva bla,bla,bla, feláll a fotelból, apró lépést téve egy jobb élet felé, lehet hasonlóan elkeseredik, " összeomlik", hiszen ő nem sportol! És lehet csalódik magában, mert elkezdi másokhoz mérni magát saját maga helyett, azt hiszi amit ő csinál az nem sport és na akkor nem is fog sportolni! Hát köszi a nem sportolók nevében! Grrrrrr!!!!

 
eftomi 2011-06-17 17:46:23 | 13
eftomi képe

Ezek mind-mind egyénfüggő dogok. Amikor a Duna-parton futok, akkor rendszerint találkozom egy kb. 70 éves nénivel, aki kb. 10-15 km/h-val biciklizik fel s alá. Ő biztosan sportol az Ő fizikumához viszonyítva. Ha én tekernék ebben a tempóban, akkor azt nem tekinteném sportnak.



Előzmény: Hauanita (12)  
Hauanita 2011-06-17 17:32:11 | 12
Hauanita képe

Miért, ha begyalogolsz miért nem sportolsz? Tele van az EO gyaloglással/sétával(!) is, mint edzéssel. És ha én lassan bringázok az már nem is sport? Vagy ha valaki 8 percesben fut, az ne számítsa sportnak?

Nem tudom. De ha valaki télen-nyáron-hóban-fagyban-esőben leteker, akár napi 2×5 kilit (vagy akár kevesebbet is, tökmindegy), azt én nem sorolnám az inaktív kategóriába. Pedig lehet, hogy ő maga nemmel választolt, amikor azt kérdezték, sportol-e. És nekem nem egy ilyen ismerősöm van.  



Előzmény: eftomi (11)  
eftomi 2011-06-17 17:11:14 | 11
eftomi képe

Ez is nézőpont kérdése. Ha begyaloglok a munkahelyre, akkor nem sportolok. De ha befutok, akkor igen. Gondolom a kerékpározásnál is van valami intenzitás, ami határt szab a közlekedési eszköz és sport eszköz mivolta között.



Előzmény: Hauanita (8)  
eftomi 2011-06-17 17:08:17 | 10
eftomi képe

Szerintem a rengeteg teendő mellett nincs ideje karban tartania magát!



Előzmény: Házisárkány (9)  
Házisárkány 2011-06-17 16:49:30 | 9
Házisárkány képe

lehet most kicsit ellenszenves leszek, de hogy nézhet így ki egy "sportminiszter"?!



Előzmény: eftomi (7)  
Hauanita 2011-06-17 13:57:44 | 8
Hauanita képe

Múltkorában, amikor kikerült ez a cikk, filóztam el jó sok szemponton.

Az egyik az volt, hogy gyerekkorunkban a nyarakat végig bicajoztuk, tollasoztuk, pingpongoztuk, de ez játék volt, ha megkérdeznek, biztos azt válaszolom, hogy nem sportolok. Pedig mozogtam. Rendszeresen.

Aztán. Rengetegen járnak bringával melózni. Van itt egy réteg, aki azt edzésként fogja fel, írja edzésnaplóba ésatöbbi. Viszont van egy réteg, akinek a bringával járás a világ legtermészetesebb dolga. Bennük fel sem merül, hogy ez is a sportolás kategóriába tartozhat. Nyilván, ha megkérdezik, NEM-mel válaszol. 

Szóval szerintem negyed akkora gáz sincsen, mint amekkorát hirdetnek.



Előzmény: eftomi (5)  
eftomi 2011-06-17 10:23:30 | 7
eftomi képe

Igen eléggé csücskös ez a matek! :-) Czene Attilával készült interjú közben említették ezt az adatot ma reggel a Kossuthban.



Előzmény: sultan albertovics (6)  
sultan albertovics 2011-06-17 09:35:45 | 6
sultan albertovics képe

A főcím szerint 23%-a 9%.

Vagy azóta tovább romlott a helyzet?Kacsintás.

Na jó borzalmasan nem csípem a sajtó statisztikákat. Túl manipuláltnak érzem őket.

 



Előzmény: eftomi (5)  
eftomi 2011-06-17 09:14:44 | 5
eftomi képe

A magyarok 9%-a sportol rendszeresen. Európai átlag: 25-30%.