csak úszás - nem csak békáknak
Létrehozta: sandorbogyo | 2006-11-18 11:22:29-kor
Nos azt szeretném ha itt csak úszásról lenne szó, mivel amugysem űzi itt mind3 sportágat.
Uszodákról, árakról, felszerelésekről, versenyekről, clubokról, és naná, hogy edzéstervekről irogassunkegymásnak
kösz
d.
Szia plezerm!
Nicol edzéséhez hozzászóltál, miszerint a rendszeresség csodákra képes. Mit értesz rendszerességen? Heti 2-3 vagy inkább 4-6 úszás? Mostanság igyexem legalább 5x járni egy héten, viszont van, aki szerint ez túl sok az én amatőr szintemen.
Gyakorlatok szempontjából talán ez a legnagyobb kincsesbánya:
http://www.goswim.tv/pages/5/videos.html
De ezek is jók:
http://www.youtube.com/watch?v=Wn68JJ8l1cY
http://www.youtube.com/watch?v=JuqQEQz3lmw
http://www.youtube.com/watch?v=j0yZpLykMJE
http://www.youtube.com/watch?v=rJpFVvho0o4
és nagyon sok van még. De persze edző nélkül nem elég.
Előzmény: Sneci-ke (224)
Valamiért nem lett link talán így:
http://es.youtube.com/watch?v=CIzBaSiWdRA
Előzmény: Sneci-ke (221)
Sziasztok,
köszönöm a könyvet, máris nézem, cserébe küldök egy videó címet ebből is sokat lehet tanulni:
http://es.youtube.com/watch?v=CIzBaSiWdRA
üdv.: Kiszke
Előzmény: Sneci-ke (221)
Előzmény: Kiszke (218)
Sziasztok!
Joseph Giehrl könyvére gondoltam pontosan. Én is azt a könyvet vásároltam meg még a nyáron :) Nem sok oldalból áll, nagyon jól magyarázza az elméletet; még az uszodában is azt olvastam, mielőtt a vízben kezdtem volna meg az edzést. Azon kívül nem tudok más sporttudományi szakirodalmat, ami az úszással kapcsolatos, de hamarosan szerintem ennek utána is nézek, lehet a könyvtárban majd, mert szeretem a sportot; csak kár hogy néha nem hozom a formám:(, de nagyon jól fejlődöm. Olvassátok el tehát Joseph Giehrl könyvét, az elméletben a lényeget alá is húzhatjátok, vigyétek el magatokkal az usziba edzésre és akkor segítségével - a benne lévő képek alapján lehet edzeni.
Sziasztok!
Ha Josep Giehrl - Michael Hahn könyvén kívül tudtok más szakirodalmat is, én is szívesen elolvasnám...
Előzmény: Kiszke (218)
Szia mnorberto
könyv címet említettél a helyes technikról, ilyet én is szívesen fogadok ha megkeresnéd örülnék neki. Bármilyen anyag amire tapasztalatból azt mondjátok jó, szívesen nézem és olvasom.
Előzmény: mnorberto (216)
Szia Mnorberto!
Köszi szépen. Josep Giehrl - Michael Hahn: Úszás c. könyvét nemrég megvettem, próbálom az elméletet a gyakorlatba átültetni, hogy javítsak a technikámon.
Előzmény: mnorberto (216)
Szia Sneci!
A bemelegítés kezdődhet egyszerűbb gimnasztikai gyakorlatokkal - ha uszodában vagy - akár a medence szélén is karkörzéssel, törzskörzés és nem maradjon ki a mély sóhaj, tehát a megfelelő lélegzetvétel ahhoz, hogy a tüdő az úszás során alkalmazkodhasson a levegőmennyiség befogadására és biológiai alkalmazására, ami az izmok mechanikai működését biztosítja. - tulajdonképpen ez a tüdőkapacitás mint fogalom lényege.
A másk dolog, hogy ismerünk 4 úszásnemet, mind a négy másmilyen módon mozgatja az izmokat. Rendben van, ússz 2km-t. Az általad leúszni kívánt úszásnemnek megfelelően próbálj szintén bemelegíteni, nem kell sokat csak pár tíz métert. Nem mindegy hogy az ember hogy sajátítja el az úszástechnikát - saját tapasztalatom alapján úgy kezdtem, hogy csak egyetlen egy úszásnemet tudtam rendesen a három közül, a maradék kettőt mind hibásan. Ehhez vettem könyvet, ha kíváncsi vagy majd megírom a szerzőt címmel, lehet olvasgatni. A hónaljkidörzsölődés is lehet attól van, hogy a karod úszás alatt túl közel van a törzshöz - nem tudom, csak így gondolom.
Ennyit szerettem volna.
Sziasztok!
Egyelőre még mazsola vagyok, néhány hónapja kezdtem rendszeresen úszni. A hétköznapi táv általában 2 km, hétvégén ennél több is belefér az időmbe (4-5 km). 27-28 perc alatt úszom az ezret, hát ezen bizony van még mit lefaragni.
Két kérdésben kérem a tanácsotokat:
1. nem sokat olvastam a megfelelő bemelegítésről... az első párszáz méter úszás betöltheti ezt a szerepet?
2. időnként kidörzsölődik a hónaljam (gondolom, a technikámon kéne javítani), hogyan lehet ezt megelőzni? Vagy ez normális jelenség?
Köszi előre is.
Előzmény: Kiszke (212)
Szia Kiszke!
Kössz az infókat és a köszöntést .
Én most hallottam egy haveromtól, hogy mostanában már lehet oda menni (nem csak dolgozóknak), de ezek szerint Ő sem volt túl jól informált. ;-))
Előzmény: Kiszke (212)
Szia Zolle,
bocs az előbb lehagytam egy betűdet, és Boldog szülinapot
Előzmény: zolle (210)
Szia Zoll,
késtszer is elolvastam az üzeneted, ha ugyanarról a Malév uszodáról beszélünk (úgy tudom csak 1 van) akkor oda nyitás óta mehet a nagyközönség lassan 20 éve. Az első 10 alkalmas bérletem 180 Ft-ért vettem oda. A legutóbbit 5400 Ft-ért a minap. Reggel 6,15-7,30-között elég sokan vannak (egy hosszban 2-3 úszó), napközben kényelmesen van hely, kivétel ha iskolai csoportok elfoglalnak hosszokat, amik 25 méteresek arrafelé. Esténként nem tudom mennyien vannak sosem mentem még akkor. A vízmélység 1,2-2 méter közt. a medence szélességét nem tudom, de legközelebb utánanézek ígérem. Idén jan. 31. után a XVIII. kerületi önkormányzat lesz a főnök, remélem meghagyja élhető sporttelepnek a Malévot, ekkor változnak az árak is, de még nem tudják mennyire. Ha nem lesz irreális ára 100 alkalmas bérletet veszek jan. 31. után, most úgy gondoltam nem járnám le 1 hónap alatt.
Ha tudok új árakat és medence méreteket jelentkezem.
Előzmény: zolle (210)
Kiszke!
Igaz, hogy a Mlévban, már nem csak malévosoknak, hanem a nagyközönségnek is be lehet menni?
Mekkora a medence, mennyien vannak, mennyi a belépő?
Előzmény: Kiszke (209)
Sziasztok,
köszi a válaszokat, elolvastam mindent, a shape-s cikket is. A futanetes hasonló fórumban 20 perc/1km jó időnek számít, itt úgy látom kevés, de célnak jó.
Mostanság heti 2 úszást tervezek + heti egy futás vagy valami más aerob edzés. Aztán úgy májustól lehet, hogy heti 3 úszásra emelek, legfeljebb vállasodom egy kicsit, tavaly a futás miatt úgyis lefogytam. Nagyatádon a 3,8 km-t 75-80 perc között tervezem, nem árt egy jó csapat helyezés, hisz már beneveztünk a váltóra. Én is valahogy úgy képzeltem, ahogy plezerm írta, minden edzésen egyre hosszabbakat úszok egyben, aztán kis pihenő után jöhetnek az újabb etapok. A Technikát sokan fontosnak tartjátok, ezért beszélni fogok valami úszómesterrel, aki előzőekben profin úszott (a Malév uszodában, ahová járok állítólag vannak ilyen emberek).
Most kb. ennyi, folytatom az edzéseket, már a leírtak szellemében, aztán néha igyekszem hírt adni magamról.
Kösz mégegyszer a tanácsokat
Üdv.: Kiszke
Előzmény: plezerm (207)
Előzmény: plezerm (203)
Ezt kerestem. Annó találtam és emlékeztem is rá.
Érdemes megfontolni:
http://shape.proweb.hu/main.php?rovat=1&cikk=203
Remélem segít.
Előzmény: Kiszke (202)
A 3.8 km sikeres leúszásához szerintem nem sokat kell edzened, ha úszol idén vagy 20-szor 2 km-t, akkor kész vagy, és valószínűleg 1:20-1:30 körül teljesíted a nagyatádi etapot.
Ha ennél komolyabb időt szeretnél úszni, akkor edzzél sokkal többet (heti 3 min.), és hallgass mondjuk plezerm-re, ő láthatóan tud is úszni.
Nekem a legnagyobb bajom, hogy nem tudom magamat rávenni hosszabb úszásokra, 1 óra a max. Másfél vagy két órát egyszerűen nem lehet edzésen úszni. Lehetetlen. Heti 2x1 órával viszont nem fogsz az idődön sokat javítani, én legalábbis úgy tapasztaltam.
A balatoni úszások biztos jók edzésnek meg mérföldkőnek, de érdemes tudni, hogy a gyékényesi bányató sokkal simább felszínű és tisztább mint a Balcsi, tehát könnyebb benne úszni.
Bocs a kései válaszért.
A 22 percet lejelebb kellene valahogy dolgozni. Szerintem legyen mindkét edzésen egy nagyobb etap ami mindig nagyobb és nagyobb legyen (piramis, vagy 1-2 hoszabb folyamatos táv). S legyen egy kis tecnikázós rész karra és lábra. Mivel neked a gyorsúszás kell csak arra fektesd a hangsúlyt.
Nem tudom mennyi időt szánsz egy edzésre de ha heti 2 akkor nem adhatod alább 2 óránál és amikor már megy akkor 3 kilóméternek meg kell leni egy edzésen szerintem.
Építs fel olyan célokat időpontokkal amik az célozzák, hogy legyen meg elöször a folyamatos 2 óra vagy a 3 kilóméter, majd ha pl megy jó tempóban a 2000 méter akkor azt mérheted.
Ha a 2 km-et 30 perc alatt megvan az 15 perc / kilóméter az már jó.
Én nem csak hosszútávra készülök, így az enyém nem mérvadó, de tanulságos lehet. Én január végére szeretném jól teljesíteni a heti 20 km-et. A hosszútávú úszásnál nekem a célom a folyamatos 15-16 perc / km-es idő elérése a nyári hosszútávúszásokra.
Sziasztok,
Valóban 3,8 km a céltáv:-) és ehhez lehet, több kell mint egy karcsapás:-)
Tegnap úsztam utoljára előtte fél évvel ezelőtt tavaly télen. Tegnap megállás nélkül 22 perc kellett az 1 km-hez. Tavaly télen összesen 30 km-t úsztam, max. táv 2 km volt egyhuzamban, 41 perc körül.
Heti 2 úszást tervezek, harmadik edzésként, jéghoki futás, túrázás stb.
A Balatoni úszásokon már gondolkodtam, csak keresek valami konkrét edzéstervet úgymond sorvezetőként, amiben benne van, kb. heti leosztásban, hogy mikor mennyit ússzak, váltakozzanak hosszú-rövid úszások stb.
Üdv. .Kiszke
Előzmény: plezerm (201)
Hali!
Gondolom akkor 3800 méter lesz a dolog.
Az úszásban mennyire vagy benne? Hányszor úszol egy héten? Mennyi időd van egy héten rá?
Amúgy a fokozatosság elvén szép lassan lépésről-lépésre. Úgy hogy a nyáron már az öböl és a balaton átúszáson ott a helyed és tesztelheted magad.
Üdv
Előzmény: Kiszke (199)
Előzmény: Kiszke (199)
Sziasztok,
új vagyok az oldalon így vagyok ebben a fórumban is.
2009 aug 15-én, csapatban indulunk az Ironman-en Nagytádon és én fogok úszni 3,8 m-t a terv szerint. Ehhez lenne szükségem egy edzéstervre.
Túrázó, Futó, kerékpáros sőt némi úszó múlttal is rendelkezem eddig 2 km volt a legtöbb amit leúsztam, megállás nélkül.
Bármilyen segítséget edzéstervet szívesen fogadok.
Ha valakit erdekel folyamatában az 12. rövid pályás Európa-bajnokság, Rijeka akkor
http://www.uszovilag.hu
oldalon követkető:
A magyar csapat
férfiak | nők | ||
Balog Gábor | BÁCSVÍZ-KVSC | Bordás Beatrix | Dunaferr-DVSI |
50, 100, 200 m hát | 50, 100 m pillangó | ||
Cseh László | Kőbánya SC | Dara Eszter | Kőbánya SC |
4x50 m vegyes váltó | 50 m gyors 50, 100, 200 m pillangó | ||
Gyurta Dániel | Jövő SC-Veolia | Dobár Éva | Jövő SC-Veolia |
50, 100 m mell 4x50 m vegyes váltó | 50 m gyors 50, 100 m hát 100 m vegyes | ||
Gyurta Gergely | Jövő SC-Veolia | Jakabos Zsuzsanna | ANK ÚK Pécs |
200, 400 m vegyes | 50 m gyors 100, 200 m pillangó 100, 400 m vegyes | ||
Kis Gergő | RÁJA '94 ÚK | Kapás Boglárka | BVSC-Zugló |
200, 400, 1500 m gyors 200, 400 m vegyes | 400, 800 m gyors | ||
Kovács Norbert | Kőbánya SC | Pecz Réka | Jövő SC-Veolia |
200 m gyors 50, 200 m pillangó | 100 m mell | ||
Molnár Ákos | Jövő SC-Veolia | Mutina Ágnes | Jövő SC-Veolia |
50, 100, 200 m mell | 100, 200, 400 m gyors 200 m pillangó | ||
Nagy Péter | Delfin Tiffer 21 SE | Szepesi Nikolett | Kőbánya SC |
100, 200, 400 m vegyes | 50, 100, 200 m hát | ||
Szilágyi Ádám | Százhalombattai VSE | Tompa Orsolya | Jövő SC-Veolia |
50, 100 m hát 50 m pillangó | 50, 100, 200 m gyors 50, 100 m pillangó | ||
Takács Krisztián | Dunaferr-DVSI | Verrasztó Evelyn | Jövő SC-Veolia |
50, 100 m gyors 50 m pillangó 4x50 m vegyes váltó | 200 m gyors 200 m hát 100, 200, 400 m vegyes | ||
Verrasztó Dávid | Jövő SC-Veolia | ||
1500 m gyors 200, 400 m vegyes | |||
Váltók: férfi 4x50 m vegyes, női 4x50 m gyors, női 4x50 m vegyes |
Sziasztok!
Én június 15. óta úszok rendszeresen, a helyi uszoda féléves bérletakciója gyanánt vettem 4200 Forintos bérletet, és megérte, amellett Joseph Giehrl könyvéből tanultam meg 2 úszásnemet, egyszerűen fantasztikus érzés egy napi edzés, amit a könyv alapján sikerült elsajátítani. A világ egyik legjobb sportja az úszás, emellett három kardio-sportot is űzök Sikerült összeállítanom még a számomra legkiválóbb felszerelést apránként mind Adidas termék és kényelmesek. A legfontosabb, hogy érezd magad jól a bőrödben, megfelelő legyen a felszerelés. Éljenek az úszók!
Hali mindenki!
Na találtam egy videót ami megmutatja az összes lehetséges fordulót minden úszás nem esetén. Nagy segítség akik vegyest is úsznak.
http://www.youtube.com/watch?v=IU-z6Nc4uHQ&feature=related
Kinai a szöveg de kép kárpotol mindenért.
Hát Köszi!
Megnézem és ha van az oktatás és az edzéstervezésben érdekes akkor begyüjtöm. Még az ára is teljesen normális.
Köszi!
Előzmény: eftomi (194)
Szaffi
Ez a link nagyon jó! Majdnem végignéztem az egészet (nem csak a fordulókat), és nagyon hasznos. Sok dolgot ismertem és sok dolog beugrott (húúú, tényleg), de azért volt jó pár új dolog.
Köszi!
Előzmény: Szaffi mokus (188)
Igen a 17-ben lakom s ott járok az Újlak utcai usziba.
A Balatonátúszás azért kell mert valamilyen cél kell belőnöm magamnak. Most 1 kilóméte felett úszok egy kicsivel s majd hó végén emelek a távon és így szépen tovább.
Amúgy úszni meg imádok anno fiatalon úsztam de abból csak a technika maradt meg a kondi sutty elszállt. Na azt kell újradolgoznom.
Előzmény: Urs (191)
Én nem triatlonhoz úszok, hanem just for fun...
Heti 2-3-4*2 km körül van/lesz mostanában, de egy éve, amikor megtanultam gyorsúszni, még kevesebb ment és ritkán jártam, a Balcsit mégis átúsztam.
Pesten csinálod mindezt?
Előzmény: plezerm (190)
Sziasztok!
Itt mindenki csak Triatlonhoz úszik, vagy van olyan is aki csak ezt űzi?
Úszás témában edzéstervet akarok összehozni egy nyári Balaton átúszáshoz. Nem rég kezdem újra, a nagy kihagyás a fiatal bohém élet megtette a hatását. Még jó hogy mozogni tudtam eddig.
Üdv
Szia!
Az alábbi link-en, ha nem gond az angol, akkor 4 teljes videót szenteltek (flip-turn bejegyzés nevek alatt) a bukófordulónak. Felvezető gyakorlatokkal, meg mindennel, ha nem tudsz angolul, de megnézed a videókat, már az is sokat tud segíteni, ha tudsz úszni (és ahogy mondtad, tudsz).
Asszem ezt az oldalt a többiek ajánlották már máskor is, szóval én is tőlük tudom (és köszönöm, mert nagyon sok szuper edzésterv is van rajta).
http://www.goswim.tv/entries/c/24/starts-turns.html
Üdv!
Előzmény: PeterGilmore (187)
Sziasztok
Gyorsúszás bukófordulót szeretném megtanulni, milyen rávezető gyakorlat van vagy milyen módszerrel oktatják ezt ? Leírás, ábra magyarázat minden sokat segítene. Víziszonyom nincs úszni tudok ; )
üdv
Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Bajai Lasszó nyíltvízi úszás.
Távok: 1,5 km Sugovica; 3,2 km szigetkör; 4,7 km az előző kettő egyben
utána: halászléparty
információk: Bajai Lasszó
2008. június 28 (szombat)
meg még kaptam egy olyan tippet miszerint a vazelin jó a hideg ellen...
Sziasztok! Jön-e valaki a hétvégi (20-i) dunaújvárosi 24 órás hosszútávúszásra?
Előzmény: Limonade Joe (176)
Szia Sneci!
Szerintem is az 5 alkalom egyenlőre sok. Heti 3 az olyan pont jó mert van mindegyik után egy kis rápihenés. Amúgy ez függ, hogy ki mit akkar és hogy egy edzés/tanulás milyen intenzív. Majd ha valami komoly dolgot is akkarsz akkor kellhet egy edzésel több vagy mennyiségnövelés, de elég egyenlőre 3.
Én pl. Senior rövidtávú versenyekre gyúrok. Mától edzővel és egy jó csapattal. S itt heti 4 alkalommal van edzés. S éleg lesz az nekem is.
Üdv Matyi
Előzmény: Sneci-ke (227)