lacika76 futás

2013.06.15 Szombat, 12:45:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

01:04:53

Távolság

11.6 km Szint: 651 m

Tempó

05:36 p/km (10.73 km/h)

Pulzus

Átlag
168
Minimum
135
Maximum
175

Edzésleírás

16. Kékes Csúcsfutás beszámoló

 

Tavaly még nem engedtek el otthonról erre a versenyre, lévén elég komoly kihívás elé állítja futót. Talán jó is így, hogy idénre jutott az első alkalom a megmérettetésre.

 

A leutazást sikeresen meg tudtam szervezni, mert egyik futótársammal és kis családjával Érdről mentünk. A parkolási őrület miatt viszonylag hamar indultunk, sikerült egész jó helyet találni.

 

Lent már Gyöngyös belső részén autós dugó volt, ami biztos jele volt annak, hogy jó felé haladunk. Nemsokára el is érkeztünk Mátrafüred sportpályájához, ahonnan indult a mezőny.

Lent nagyon sok ismerőssel találkoztam. Van, aki csak üdvözöltem, mert kisebb csoportokban érkeztek, de van, akivel egy kicsit elbeszélgettem. Igazi családias hangulatú eseménynek ígérkezett.

Lillával a futótársammal voltunk kedden, akik a Csemete Alapítvány színeiben érkeztünk Érdről (Tárnokról).

Kb. 2.6km bemelegítőt futottunk közvetlen az indulás előtt, ami úgy érzem bőségesen elegendő volt.

A rajthoz kb. 12:39-re érkeztünk meg. Hatalmas tömeg várt ránk. Lilla hátrébb ment, mert ő picit lassabban fut, én az elején maradtam, a büfé sornál. Na, most ez elég érdekes volt, mert gyakorlatilag alig lehetett odaférni, így a startkürt megszólalása után több mint egy perccel tudtam csak átfutni a kapun. Ez nem jelentett semmiféle hátrányt, mert elég könnyedén lehetett előzgetni, míg megtaláltam a ritmusomnak megfelelő szakaszt. Onnan szépen pulzuskontrollal futva lassan előzgettem, míg megtaláltam az 5:20 +-10mp-es iramot. Nagyjából ez volt a jellemző 4-5km-ig. A frissítések után meglepő módon jobb km-es átlagidő jött ki, és nagyon sokat számított a víz.

5km után voltak lazább szakaszok, néhol lejtő is. Gondoltam, meg lesz ennek a böjtje majd 8km után, ahol kezdődik a valódi verseny. :-)

Okosan versenyezve, tökéletesen frissítve sehol sem volt gond. Az állomásoknál a sapi a lavor vízbe be, majd vissza buksira, egy pohár elvesz, pici a fejre, hátra, a többit meginni.

Különben a frissítő állomások nagyon jól el voltak osztva, mert ha jól megoldottad a hűsítést, nagyon jó kis löketet adott, így a versenytempót szerintem simán fent lehetett tartani 8km-ig.

A 8km egy jobb felfelé kanyarral kezdődött. Onnan érezhetően komolyabb emelkedők jöttek, amelyek nem engedtek lazítást szinte egészen a csúcsig. Ezen a részen engedtem csak 169 fölé a pulzust. Már Tárnokon szereztem tapasztalatot arra vonatkozóan, hogy milyen hatást vált ki az, ha magas pulzussal futsz fel elég komoly emelkedőn. Ezt komolyan vettem, mely hasznos is volt. Ezen a 3.6km távon nem nagyon tudtam 6p-es iram alá menni, de a HHH-s futásnál a Vivi előtt a FGY-től is ez volt a jellemző. Egy srác ezen a részen szinte végig mellettem/mögöttem futott, szerintem én adtam neki a húzóerőt, pici szélárnyékot. Vele együtt futottunk be közösen a célnál, mely előtt kicsit belegyorsítottam, ő is így tett. :-)

A befutó után persze volt 5-10 perc, míg visszaállt a szervezet a normál kerékvágásba.

Semmi gond nem volt, minden tökéletesen működött, szerintem a maximális futható teljesítményt hoztam ki. Ez a meleg, a 6xxm emelkedő ezt engedte. Mivel ismeretlen pálya volt alapnak jó lesz, lehet rá majd jövőre specifikusan edzeni.

A célban miután kifújtam magam végre módom akadt fogadni az ismerősöket. Nemsokára megjött Mónika és találkoztam még Timivel is, aki picivel előttem futott be.

 

Nagyon jó kis verseny volt, amolyan igazi állóképesség tesztelő. :-)

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
01:00:00 11.6 05:10 11.60 671 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

16 hozzászólás

lacika76 képe

lacika76 4013 napja

Nekem versenyen sosem volt lábprobléma. Arra szoktam figyelni, hogy ne fussam el.

monique képe

monique 4013 napja

nekem a pulzus és szervezet (szubjektív meg objektív is) érzetei és a körülmények együtt a mérvadóak. nem tudok csak pusztán pulzust nézni versenyen, annak semmi értelme nem lenne. a körülmények címszóval időjárásra gondolok pl. érzetekkel meg pl. a levegővétel, fáj-e valami (pl. comb), és a szubjektív terhelésérzet.

 

pl.: futottam 7km versenyt 193 átlaggal is meg 199 átlaggal is. a különbség a körülményekben volt (hőmérséklet). alapból óriási nálam a különbség ezen két pulzus között. önmagában erre nem lett volna értelme hagyatkozni.

 

más: a 6:57-es km, az belassulás sztm. meg a 8. km-ed is, de ezeket nyugodtan rá lehet fogni a melegre.

 

nekem semennyi izomláz nem volt:) de te jobban megfutottad!

lacika76 képe

lacika76 4019 napja

Nos, nekem az 1km-t 50-100m-rel később mérte, és így nx10m-rel később a többit. Lehet tényleg picit gyorsabbak lettek a szakaszok, ahogy számoltad.

Amúgy az óra egy segítség, ha úgy tetszik egyfajta személyi edző. Versenyen a pulzus a legfontosabb, legalábbis számomra, mely mellett azért nézem a tempót is, de a pulzus a mérvadó.

A km-ek így alakultak a 910xt szerint: 5:21, 5:27, 5:33, 5:25, 5:31, 5:27, 5:10, 5:27, 6:20, 6:20, 6:57, 6:44

Az óra a helyszínen 11.30km távot mért, tehát -300m a hivataloshoz képest.

Egy picit éreztem a combfeszítő felső részén, de nem vészes.

 

 

monique képe

monique 4020 napja

van izomlázad? :)

monique képe

monique 4020 napja

ja, a tippem a gps igazításával (ami neked mindig rövidebbet mér:D), hogy 5:20 volt 8km-ig, 6:20-asokban utána. :) a tempód. :) ez a 6:20 majd jövőre nekem is:))))

monique képe

monique 4020 napja

a 8-as km-táblánál 43:20 volt tehát? vagy egyáltalán nem foglalkoztál a BSI-s táblákkal és ez a gps-ed általi 8km? gondolom gps szerinti....

 

én a kitett táblák alapján mértem az időt és nekem 5-ig 5:30, 8-ig 5:33 volt az átlagom, és mivel 1 perccel később indultál a rajtnál (én a 3. sorból kezdtem :)) ) és beértél engem 5km alatt, azon az 5km-en km-enként 20mp-cel mentél nálam jobbat, nem? :)

 

még az érdekelne hogy a 6-7-8. km-en gyorsabb voltál-e (a gps-ed szerint), mint előtte levő 5km-en. nekem hűvösebb időben ez összejött a korábbi években, melegben eddig még nem :D

 

és hú, az órád a helyszínen nem 11,4-et mutatott? vagy abban benne volt más is? :O

lacika76 képe

lacika76 4020 napja

Köszi Feri!

Folytatjuk az eddig elkezdett munkát, csak még fel kell pörgetni a hangerőt a régi tempóhoz. :-D

lacika76 képe

lacika76 4020 napja

És köszi szépen, igyekeztem a maximumot kihozni. Most a pulzus ennyit engedett.

lacika76 képe

lacika76 4020 napja

Nos, valóban, a frissítés bár nekem jó volt, az nem baj, ha sűrűbben van víz. 8km-ig kb. 5:20-5:30 körül lehetett az átlag. Ugyebár volt egy lejtősebb rész is, ott egész gyors lett a km. 8km-ig 5:25-ös átlag jött ki, 8-11.3-ig (nekem ennyi km lett a vége) pedig 6:35. Azért 10.5%-os emelkedőn ez tőlem igen szép teljesítmény. Tárnokon van egy 10% körüli emelkedő, ott a hidegebb időben futva sem jött ki sokkal jobb, és az sokkal rövidebb, mint 3.6km. :-)

Én is a HHH-s részre gondoltam speckós edzésnek, de olvasataim szerint érdemes felfelé is megküldeni, persze akkor figyelembe kell venni a távot. :-)

monique képe

monique 4020 napja

ja és annyi még hogy 5-8km között mi volt a tempód? mert nem tudom mire gondoltál azzal, hogy tartható volt a tempó 8km-ig. nem elég az azonos tempó 5-8 között az első 5km-hez képest, az lassulásnak számít, hiszen laposabb az a rész. (és nekem pont így jött ki, sajnos :) )

monique képe

monique 4020 napja

"Különben a frissítő állomások nagyon jól el voltak osztva, mert ha jól megoldottad a hűsítést, nagyon jó kis löketet adott, így a versenytempót szerintem simán fent lehetett tartani 8km-ig." --- én teljesen másképp láttam ezt. :) az igaz, hogy átmenetileg sokat segített a frissítés, de sajnos nekem túl ritkán voltak a frissítőállomások. ha 1km-enként lennének, az tök jó volna :P így viszont vihetek 2 palackot jövőre, mert nem jött be, hogy csak az első 4km-en volt nálam saját frissítés (a locsolásra kizárólag, szomjas akkor még nem voltam). azt hittem, hogy 5-8 között elég lesz a BSI frissítése, hát nem. (a 8km-es frissítés után már nem fontos, mert az már árnyékos)

monique képe

monique 4020 napja

na elolvastam a leírásod is :)

 

sztem jól mentél, nem lassultál be a végén se, ha a meredekségváltozást nézzük - ez ilyen nagy melegben nagyon ügyes!

 

amúgy hány perc alatt ment a 3,6km, ha megvan ez a részidő?

 

a specifikus edzésekhez ajánlom ahol lakom, a budai hegyeket :) nekem nagyon bejött idén, hogy néhányszor itt résztávoztam. :) sokkal jobban mentek már pár hét után.

lacika76 képe

lacika76 4021 napja

Köszi szépen! :-)

monique képe

monique 4021 napja

gratula itt is!

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4021 napja

Üdv újra a fedélzeten!

korpaZASZ képe

korpaZASZ 4021 napja

Várjuk! :)

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!