lacika76 futás

2016.04.09 Szombat, 10:25:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

00:59:28

Távolság

12.93 km Szint: 137 m

Tempó

04:36 p/km (13.05 km/h)

Pulzus

Átlag
161
Minimum
103
Maximum
169

Edzésleírás

III. Tordasi jótékonysági futás (13km terepfutó verseny)

 

Helyszín: Tordas

Időpont: 2016.04.09. 10:25-

Táv: 13km (óra: 12.93km)

Pálya: vegyes felület: aszfalt, kő, föld, fű és agyag. Alapvetően ebben semmi extra, azonban előző nap este nagyon nagy eső volt. Ebből kifolyólag, ahol agyagos felület volt, na ott volt süllyedés rendesen. :-) Szerencsére komolyabb dagonyázás nélkül megúsztam, esés nem volt.

Szintkülönbség: 137m (volt néhány közepes emelkedő, volt olyan, mely hosszabb, de kevésbé meredek, és volt lejtőn lefelé futás is). Mivel az emelkedők egész az elejétől „jöttek”, a mezőny eleje szépen szétszakadt, gyakorlatilag beállt a végső sorrend.

Helyezés: abszolút 3, nem volt külön korosztály, ha jól emlékszem. A 40 fölöttiek sokkal erősebbek voltak, a kisebb távokat nézve, de ez általában így szokott lenni.

Eredmény:  59:28 (4:36p/km)

Hőmérséklet: a héten csütörtökig bezárólag igen meleg volt, nappal jócskán 20 fok felett. Péntekre kicsit lehűlt a levegő hőmérséklete, majd este a zuhival még tovább. A verseny alatt kb. 10°C volt, néhol közepes-erős szembe széllel. Majdhogynem ideális, kivéve az ázott föld/agyag felületet, és a szelet.

Frissítési pontok, szervezés: azt hiszem 3 frissítőpont volt. Én csak szőlőcukrot kértem, de az nem volt. Amúgy vittem magammal néhány dolgot (2dl mg ital, szőlőcukor a hátsó zsebben), ami elég volt.

 

A verseny:

Anya egyik barátnője invitált meg minket erre az eseményre, és mivel igen közel van Tordas, mentünk (anya, Ilcsi és én futottunk; Moncsi babázott).

Időben odaértünk a verseny helyszínére, melynek a helyi általános iskola adott otthont. Ez volt a főhadiszállás. Gyors nevezés, beszélgetés. Bőven volt idő a rajtig, ami hivatalosan 10:15-kor kezdődött volna.

Túl sokat nem melegítettem be, csak a szokásos bemelegítő gyakorlatokat végeztem el. A 13-as rajt a 6-ostól picit előrébb volt. Már majdnem rajtoltunk, amikor anya befutott nagyon szép időeredménnyel (37:18, ~6: 13p/km).

A rajt murvás-földes úton kezdődött, majd egy ingatlanon át pár lépcsőt megmászva jutottunk ki a műútra. Kb. az első 5-6-os bolyban voltam, de hamar előre futottam a 3. helyre. Az első két srác kicsit gyorsabb tempóban ment, mint amit én terveztem, nem erőltettem az előre törést ebből a pozícióból, ami mint kiderült, helyes döntésnek bizonyult.

Már az útvonal elején, viszonylag hamar letértünk a műútról a dombosabb részek felé, ahol volt egy közepes emelkedő. Ahogy láttam, ez lehetett az a pont, ami beállította a boly elején a sorrendet. 1-2, majd én, és utánam 100-200m-re a többiek.

Jó döntés volt, hogy nem erőltettem a komolyabb tempót, mert az első néhány emelkedő után az egyik pályasegítő azt kiáltotta, hogy oszd be az erődet. Na, ezt hasznos volt megfogadni, mert nemsokára jött egy szintén közepes emelkedő.

Az emelkedőkön felfelé próbáltam komfortos tempóban haladni (pont LT küszöb környékén, max picit felette). Pici savasodás lehetett, de a későbbi enyhébb szakaszokon kipihentem, sőt még a zsebemben lévő szőlőcukorból is tudtam enni. Persze ezzel is veszítettem kb. 10-15mp-et, de a géllel sokkal több ment volna el. Nem nagyon jöttek közelebb a hátsó futók (szerintem őket is megfogta az a bizonyos emelkedő).

Már azon gondolkodtam, hogy nem is olyan vészes a terep, amikor 5km után jött az agyagos lejtő. Mivel teljesen át volt ázva a felülete, igen technikás volt a lefelé futás. Itt volt dagonyázás rendesen. A cipőm kb. fél-egy kilóval nehezebb lett. J Azért ez elég sok erőt kivett, és a lendületet is megtörte, de ilyen a terepfutás, ezért szeretjük. J

Az agyagos-süppedős útfelület még később is előfordult, de a következő érdekes szakasz egy enyhén emelkedős, szántóföldön átfutós rész volt, sáros/füves felületen igen erős szembeszéllel. Kicsit Etyek-feeling volt (2014-es Etyeki vesszőfutás).

Ezután már nem volt vészesen csúszós az útfelület, és egy lejtős rész után hamar rákanyarodtam a komfortos szakaszra (út, kerékpárút). A lejtős részeken kicsit pihenősebben mentem le, így maradt kraft a végére. 4:20-4:25 körül mentek le a végén a km-ek.

Úgy láttam közben mögöttem 100-150m-re voltak helycserék, de nem tudtak sokkal közelebb jönni, mivel én is meghúztam picit a végét.

Egy patak mellett kezdtünk, mely mellett futva már 12.4km környékén láttam, hogy mindjárt le is tudjuk a végét. Sima befutó volt.

Érdekesség, hogy először nőnek néztek, talán a kecses futóstílusom miatt. J

A befutó után gratuláltam az 1-2. helyezettnek. Aminek nagyon örültem, hogy a negyedik helyen befutott futótárs gratulált, hogy milyen jó stratégiával futottam. (Mondjuk ennyi futóév után illik így futni, és nem belemenni merész dolgokba, nem igaz?)

 

Sajnos voltak szabálytalanságok a versenyen. (6km-es távon volt pár női futó, aki a fordítónál lecsalta a táv egy részét). Erre könnyű megoldás van (a fordítónál pipálós ellenőrzés, vagy ne legyen oda-vissza, hanem körpálya). Ezt szerintem fogom is javasolni a szervezőknek (diszkréten).

Nem nagyon készültem versenyre, pláne nem helyezésért futva, mivel pár héttel ezelőtt történt valami a jobb vádlimmal. Emiatt pihenő napokat kellett beiktatni, és rövid távról kellett felépíteni a formát). Múlt hét elején még a 12km lassabb tempóban is igen nagy kihívás volt. Nem is futottam gyorsabban gyakorlatilag 5:05-5:10-es tempónál, csak 1x. A láb nagyon jól, és gyorsan regenerálódott köszönhetően a masszív ásványi anyag kúrának, a speciális vádli-gyakorlatoknak, a pihentetésnek, az ésszerűen felépített rehab edzéseknek. Most már úgy érzem, megy a gyorsabb tempó is, de csak óvatosan. A formát meg kell tartani, sőt még stabilizálni a páros UB-hez. Idénre ez a fő verseny, minden más ennél kisebb prioritást élvez.

 

Konzekvenciák: nincs, mert egy igen jól felépített futás volt. Tiszteltem a pályát, és a versenytársakat.

Garmin TE: 5.0 (terepfutás, emelkedőkkel, néhol LT környéki, e fölötti pulzussal)

 

INOV-8 Trailroc 245 (UK7.5=41.5): 544.2km

Garmin TE: 5.0

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:00:00 13 00:00 0.00 0 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

5 hozzászólás

lacika76 képe

lacika76 2982 napja

Köszi! Valóban, de mivel a lábak most kímérve voltak (gyorsabb tempót nem szoktam futni), még nem lehet velük erős fm-et futni. Lásd Vivicittá 2016 fm. A pulzus ok, de itt 15-20mp-cel tudok jobbat is futni.

RemAti képe

RemAti 2985 napja

Gratulálok! Azért biztató ez nem?

lacika76 képe

lacika76 2989 napja

Köszönöm! :-)

Régebben írtam ilyen beszámolót, tavaly nem nagyon jutott rá idő.

Tudsz gyorsabban futni, nyugi. :-)

Nekem a pk-s edzések jöttek be.

Még volt Tardoson bennem 2-3 perc mínusz, csak volt egy vádlis-projekt 1 hónappal ezelőtt. Sok kimaradt, és rehab is kellett, de most már egész korrekt a láb.

Etyek? Nem tudom. Ott sok függ az időjárástól, mint Tardoson.

kincsoo képe

kincsoo 2990 napja

Huha Etyeki félmaraton is ilyen lesz?  Ajjaj 

kincsoo képe

kincsoo 2990 napja

Hu micsoda részletes  leírás! Ahogy olvastam kb ujra áteltem! Gratulálok itt is!bárcsak ilyen gyorsan tudnék futni!

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!