2011.01.29 Szombat, 08:45:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

03:00:00

Távolság

25 km Szint: 1 m

Tempó

07:12 p/km (8.33 km/h)

Edzésleírás

Tisztelt Mindenki!

Mára 21 km volt a cél, de végül is kicsit több lett!

Minusz 11 fok volt mikor elindultam, az első km-en fáztam, de utána felmelegedtem, majd egész jól ment, viszont egyes helyeken elképesztően el volt jegesedve, de azon is jó sebességgel át tudtam haladni. Viszont 2,3 km-nél jártam mikor egy szokásos orrfújásnál elkezdett vérezni az orrom. Mielőtt mondaná valaki, hogy a szemét nem evéstől, túledzéstől, kevés pihenés miatt van, közlöm, hogy már több mint 30 éve ezt csinálja! Emlékszem, hogy kb. 7-8 éves voltam mikor egy délután úgy elindult, hogy az orvoshoz kellett menni vele, aki nem tudván mit kezdeni vele beküldött a mentővel Debrecenbe a Kenézy kórházba, ott néhány óra alatt sikerült rendbetenni, azóta sokat javult a helyzet, de 2-3 havonta van 2-3 hét amikor már egy orrfújásra is elindul! Általában 3-5 perc alatt eláll, de kb. 30-60 percig óvatosnak kell lenni!

Ma reggel is ez volt, 2,5 km-ig tartani tudtam a 11 km/h, majd lassultam, az orrvérzés miatt, majd hazamentem, és kb. 6-8 percig ültem a fotelben, majd ismét elindultam futni, és szép lassan lefutottam 2 kört, vagyis 6,8 km-et, így már igaz, hogy két részletben, de 10,2 km-nél jártam! Ekkor határoztam el, hogy ma kicsit többet futok, mivel sokkal lassabban is futok, ill két alkalommal is megálltam néhány percre!

4-5 perc után ismét elindultam, és most igaz, hogy lassan, de lefutottam 15 km-et, 13 km-ig lassan, mivel a vérző orrom teljesen bedugult, és csak a fél orromat tudtam használni. De szerencsére egy óvatos, de erősebb orrfújás hatására kijött a dolog az orromból, (száraz alvadtvér) innen már némileg gyorsabban tudtam futni.

A cél előtt felhívott egy kedves barátom(nőm) mikor mondtam, hogy 25 km-nél járok nem akarta elhinni, mivel még csak nem is lihegtem. Az utolsó 150 métert megnyomtam, és olyan sebességgel húztam mint kedden, még engem is meglepett...

Gondolkoztam rajta, hogy még futok 5 km-et, hiszen bírtam volna, csak idő volt.( pedig akkor meglett volna a mai 30 km)  Mikor hazaértem kicsi lábmasszírozás, majd 1 óra múlva mikor elindultam otthonról a lábam tökéletes állapotban volt!

Most farkasordító hideg van, már most 19 órakor -10 fok van...

Remélem, hogy ma senki nem fagyott meg futás közben, és senki nem szedett össze egy megfázást sem!!!

(ui: az idő a 3 óra az kb)

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
03:00:00 25 07:12 8.33 1 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

11 hozzászólás

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4895 napja

Köszönöm szépen Tündüs a választ!

Nekem kb. 3 éve teljesen rendbetették a fogaimat, azóta fél évente ellenőrzésre járok, semmi probléma. Vérnyomásom is rendben.

Picit javult az idő, most csak -8 fok volt, mivel a nagy köd miatt egyre több nedvesség kerül a légkörbe, és emiatt viszonylagosan melegszik.

Én megmaradok egy pohár meleg teánál is indulás előtt, és gondosan előmelegítenem a ruháimat!

Engem idegesít ha a derekamon fityeg valami....

Ma csak 4,1 km lesz, ami 1 kör+700 m az nem vészes.

monique képe

monique 4895 napja

ilyen nagy hideg ellen: eggyel több rétegben indulok, mint amiben majd futok. elindulok az extra rétegben (mínusz 10-nél ez nekem simán 4 réteg is megvan), aztán idővel lekerül rólam (rá a derekamra). :) na, ez segít nekem abban, hogy ne legyen sokk az elején a hideg. így nem kell az elejét megnyomni!

Tündüs képe

Tündüs 4895 napja

Hát Feri az orrvérzésnek számtalan oka lehet. És most telibe találtál, mert volt ilyen jelelgű problémám. Folyamatosan csepegtetnem kelleett egy olajos cseppet amikor hidegek jöttek mert egy fújásra már vérzett is. Bár én kórházban nem voltam vele.

Aztán egyszer rámérett egy foghúzás (nyáron), rettentően fájt, ki is kapta a doki egyszerre. Megjött a tél, én felkészültem az orcseppekkel és nem jelentkezett a probéléma, így biztosra tudom,  a gyulladt fog  volt az oka.

De ha lehet legalább vérnyomást méressél magadnak.

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4896 napja

Szép, és sokkal melegebb reggelt mindenkinek!

Mikor kb. 10 éves voltam elmentünk a fűl-orr-gégészetre, ott megpróbálták elsütni az eret az orromban, viszont a "jó" orromban sütötték el, aminek következtében az ott a helyszinen olyan vérzést produkált, hogy a szakorvos is némileg kétségbeesett (megjegyzem, hogy az már gyermeként feltünt, hogy nem volt a helyzet magaslatán...) azóta finoman fogalmazva idegenkedek, hogy valaki egy tüzes vassal az orromban nyulkáljon....

Mióta futok azóta két alkalommal okozott ez problémát, tegnap volt az egyik.

Gyermekkoromhoz viszonyítva nagyon sokat javult a helyzet, de még nem tökéletes.

Viszont az jogos, és igaz, hogy valamilyen orvos ismerőstől véleményt lehet kérni, esetleg meg lehet nézetni, azt csak feltételezem, hogy a magyar egészségügy az azóta eltelt csaknem 30 évben némileg korszerüsödött....( megjegyzem, hogy a nővérem most korházban volt, igaz csak 1 napot, mint mondta lcd tévék voltak, és 50 éves vaságyak, de ez nem idetartozik)

Tehát nagyon jó tanács, és köszönöm, majd véleményeztetem az orromat!

Más: ma éjszaka -13 fok volt, itt Szoboszlón, most zúzmarás köd van, és "csak" -10 fok...( megkapjuk az eszkimó kiképzést) ilyen körülmények között finoman fogalmazva nem a legjobb futni!

Kinek mi jőn be a hideg ellen? Indulás előtt forró tea, két zokni, az elejét megnyomni az edzésnek? Vagy gondolja a fűtésszámlára egyből melegem lesz?

forgi képe

forgi 4896 napja

Csak óvatosan azért! Egészségedre!

ORBEA ORCA képe

ORBEA ORCA 4896 napja

Figyelj Ferenc!Én nem szeretek senkivel sem rosszba lenni,nem természetem.

Utolsó jó tanács,vagy megfogadod,vagy nem....

Nekem is volt gondom orrsövényferdüléssel kapcsolatosan.Sokszor vérzett az orrom ok nélkül,és sokszor ha lebetegedtem belobbant az arcüregem,sőt egyszer a homloküregem is.Mivel nem javult a helyzet elmentem,és megműtettem.Sajnálatos módon a doki kissé túlzásbe vitte a dolgot,ezért azóta olyan az orrom,mint egy bunyósé,mindent kipakolt szinte,még a porcot is...De azóta legalább rendesen kapok levegőt,sőt ha tök erőből fejberúgnak mondjuk egy focilabdából attól is csak pirosabb lesz a képem,de vér egy csepp se...

Lehet,hogy neked a táplálkozás mellett az orvosi beavatkozásokról is más a véleményed,de talán nem ártana változtatni...

Nyugi,többet nem írok hozzád,csak olyan hülye természetem van,hogy szeretek segíteni....

RemAti képe

RemAti 4896 napja

Feri,

Vigyázni kell az ilyenekkel, mert becsapósak. Más lett volna a szervezeted reakciója, ha a tervezet tempóban futsz. Véleményem az, hogy a tervtől lefelé érdemes eltérni. Felfelé nem, mert a tapasztalatom azt mutatja, hogy később lehet egy erősebb visszaesés ami már a tervezet cél dátumot szokta veszélyeztetni. De a szervezeted reakcióját és a türő képességedet te ismered vagy hiszed, hogy ismered. A masszírozás viszont tényleg jó .

 

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4896 napja

Remanti köszönöm az aggódást, de figyelembe véve, hogy most jóval lassabban futottam, ill. kétszer is megálltam néhány percre, ill, hogy csak 4 km-mel futottam többet, szerény véleményem szerint ez kb. olyan terhelés, mintha 21 km-et lefutottam volna 10,5-tel!

Viszont nagy örömöt okozott azon tény, hogy a maratoni táv kb. 60%-át sikerült lefutni, úgy, hogy még bírtam volna. Gondoltam, hogy délután még lekocogom azt az 5 km-et, de mire hazaértem, már nagyon hideg is lett, meg hullafáradt voltam 2,5 óra magyarázgatás után...

A masszírozást viszont mindenkinek ajánlom!

Tehát én azt szürtem le a mai napból, hogy inkább a gyorsaságot kell némileg növelni a hátralévő kb. 10 hétben.

 

monique képe

monique 4896 napja

(persze lehet h vmin átsiklottam ami tényleg azt mutatja h nem lett volna jó ötlet a futás.)

monique képe

monique 4896 napja

RemAti: most azért mert vérzett az orra, ami X éve van neki és tudja h nem veszélyes, miért ne lehetne futni? így legalább megfelelően lassú volt a tempó a maratonra készüléshez :) főleg hogy -11 fokban egyébként is nehéz gyorsan futni. ez így nagyon szép volt, hajrá!

még valami: az, hogy 1 óra múlva már tök jó volt a lábad, az is jelzi, hogy pont jól csináltad, mert gyorsan kell tudni regenerálódni ezekből a hosszúakból.

RemAti képe

RemAti 4896 napja

Ne haragudj, de szerintem nem kellett volna erőltetni.

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!