2011.07.17 Vasárnap, 18:20:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

00:08:18

Távolság

2 km

Tempó

04:09 p/km (14.46 km/h)

Edzésleírás

Üdv Mindenkinek!

Egy elbaltázott futás krónikája:

Ma 20 km-nek indultam, indulás előtt fél liter vizet megittam, a célidő 4.28-4.30 volt.

Az első néhányszáz méteren nagyon rendezettlen volt a lélegzésem, de gondoltam, hogy később majd megjavul, helyrerázódik.

800 méternél ( ami ma pontosan lemértem, hogy 840 méter) 6 mp-vel mutatott gyengébb időt, mint a 4 km-es csúcsnál, mondat, hogy ez kissé rázós, túl gyorsan megyek, picit lassítok. A lélegzetem javult némileg, és 2 km-hez közeledtem, elvileg kb. 8 perc 55-9 percet kellett volna mutatni az órának, mondtam, hogy ha 8 perc 50 mp-nél kevesebbet mutat, akkor nagy baj van, mert elfutottam az elejét, és nem fogom tartani a tempót...

8 perc 18 mp mutatott, azonnal tudtam, hogy szinte értelmetlen tovább futni, elképesztően elfutottam....katasztrófa....

Az volt a legérdekesebb, hogy nem is nagyon éreztem ezt a tempót gyorsnak, hiszen tudtam volna gyorsabban is futni....

Nem baj, holnap, vagy holnapután megismétlem a próbálkozást!

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:08:18 2 04:09 14.46 0 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

17 hozzászólás

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4726 napja

Mindenkinek: lásd mai futás!

monique képe

monique 4726 napja

még vmi kimaradt. "amíg a társaitól azt nem hallotta, hogy mennyire jó ez" --- én erről lemaradtam, azt ki mondta h mennyire jó h mindent tempósan fut? szerintem mindenki azt írta neki h ne mindig fusson olyan tempósan. másrészt szerintem saját döntés h ki hogyan edz, nem hiszem hogy bárki a "társak nyomására" kezdene teljesen másképp futni, mint ahogy ő szeretne.

lassukapitany képe

lassukapitany 4726 napja

Hajrá Feri! Várom a hosszút! :)

monique képe

monique 4726 napja

még vmi: a fejlődést én az utóbbi pár hét előtt láttam, most nem tudom h van-e. mert nem tudom mennyivel tovább bírtad volna a tempóidat. az a18km 4:33 az nagyon szép volt=).

monique képe

monique 4726 napja

Feri, sajnálom h nem jött be a folyadékivás indulás előtt. úgy látszik nem mindenkinél működik. (én nem érzem h lötyögne, tegnap 700-800ml-t ittam, és az se lötyögött:) de már mástól is olvastam h neki lötyög és zavarja.)
de akkor sem értem h miért nem mentél tovább. na mindegy, kíváncsi vagyok ma mi jön ki. én még azt tudom mondani tényleg ne zavarjon ha nem 4:20 alatt lesz a tempó. hajrá!
ja és az 1:52 vs 1:56, edzésen abszolút maxon toltad? mert ha nem, akkor attól van a 4p különbség. én részemről nem is bírnám edzésen maxon tolni. csak versenyen. és nekem ez így jó=)

 

Anita: (mielőtt még olvastam volna itt bármit tőled), közben én is visszanéztem h mennyit futott Feri, és én is láttam h csökkent a km-szám. ez nem jó, de ettől függetlenül azért az is tény h szépen gyorsult. én pedig ezt abszolút elismerem. nyilván nem lehet örökké így fejlődni ezzel, de amíg igen, addig jó =) én csak annak drukkolok h ne sérüljön le és hogy tudjon még legalább egy hosszút futni, a tempó szerintem jobb lenne ha lassabbra állítaná be, mint 4:30, mert szerintem az most kb. full versenytempó lenne neki a 20km-en. de ezeket már mondtam neki korábban, és az ő döntése h mit csinál. :)

 

Orbea Orca: igenis számít mennyi a maxpulzus, nekem a 130-140 futás túl alacsony, csak regenerálódásnak jó, edzéshatás az nincs azon a pulzuson nekem, hát ez van. ;) a bicikli az lehet h más, ahhoz nem nagyon értek. emelkedőn valóban lassítani kell. pálya: nekem hulla mindegy hol futok ha elég magas intenzitáson futom, mert akkor nem unalmas. :) 150-es pulzuson valóban megőrülnék ha mindig ugyanott futnék, mert nem kapcsol ki az agyam azon az alacsony intenzitáson és unnám mindig ugyanazt az utcát bámulni.

ORBEA ORCA képe

ORBEA ORCA 4727 napja

Feri,nem a sebességet nem bírja a lábad véleményem szerint,hanem az állandó edzésről edzésre egyre gyorsuló tempót,sőt ezt senki nem bírná szerintem sérülés nélkül.Gyakorlatilag szisztematikusan folyamatosan túlterheled magad.

Volt egy edzés terved,de enm volt igazi koncepciója,úgy néz ki,nem is tudod,valójában mit akarsz.Most az utóbbi időben ezek a 4-5km-es gyors futásaid azt jelzik,nem tudsz többet futni jó tempóban...Így hiába akarsz gyorsítani,a versenyen azt mondod csak 21km lesz,de nem fogsz tudni 21km-en folyamatosan mondjuk 4p30-as ezreket menni,ha ezekbe 4-5km alatt is megrogysz.

És mi van,ha lesz a pályán egy 0,5%-os 100m es domb,ami felborít nálad mindent.....

A gyorsítás azt jelentené,hogy futnál párszáz m-eket igazán gyorsan,aztán vissza tempófutás regenerálódás legalább a 2X-ese.

Nem folyamatos maxon futás végül már a 4 percet célozva,persze,hogy nem fog menni.

És nem vagyok abszolúte egy állandó pulzusmérésért rajongó,de nem ártana a pulzusra odafigyelni....Sokat kellene futni 130-150 tartományban attól függetlenül,mennyi a max pulzusod,mert ha magas az csak az edzetlenségre utal.

És azért írtam,meg más is,hogy nem ártana más pályákat is kijelölnöd,mert így nagyon furcsa lesz egy tök idegen versenypálya bárhol is lesz verseny.Ettől függetlenül akár 4-5 pályát is pontosan lemérhetsz,és pontosan tudhatod,hogy milyen tempót futottál.

Nekem is,mint szerintem mindenki másnak itt biztosan több alternatív útvonala van,mindegyiken tudom a legjobb időimet,így tudok viszonyítani,főleg ,hogy itt a naplóban tárolva van.

És ahogy Lilla is írta a PB-k nem mindig úgy jönnek,hogy most megyek,aztán megfutom egy útvonalamon a legjobbat...Spontán,ha jól érzem magam,akkor el kezdem nyomni edzésen,és a végén kiderül,mire lesz elég...Nem nézegetem közben km-enként hogy hol tartok épp,meglesz vagy nem...majd a végén úgyis kiderül,az utolsó 500 környékén még meg szoktam nézni van-e rá esélyem,ha van,akkor megyek egy ing-gatyát...Ha nincs akkor is:-)

RemAti képe

RemAti 4727 napja

Feri,

Nagyon büszke voltál az edzéstervedre.Véleményem szerint kár, hogy nem a tervhez igazítottad a sebességet.

Itt egy kulcs mondat.

" egyrészt a lábam ilyen sebesség mellett sajnos nem bírja a hosszú távot, másrészt egyenlőre gyakorlatilag elértem edzésen a célul kitüzött sebességet, a maradék kb. 3 hétben a távolságokat akarnám növelni! "

Mi lesz, ha lelassulsz? Mi lesz, ha nem lesz elég az elkövetkezendő 2-3 hét. A formaidőzítésről elgondolkoztál már. Most más munkát kezdesz ettől kezdve bármi lehet.

lilla képe

lilla 4727 napja

Azért nem mentél tovább, mert lötyögött a víz a hasadban, meg mert nem írhattál volna a naplódba 4:xx perces 1000eket???? ez nem profi... ezért nem teljesíteni a hosszúfutást. ne szépítsd: feladtad. akkor is futni kell, ha kevésbé megy. mi lesz veled, ha verseny alatt kluttyog, szúr, esetleg nyilall?meg kell tanulni fejben is erősnek lenni, elfogadni és túllépni a hullámvölgyeken. ...néha emlegetsz itt engem, mint inspiráló tényező - szerintem ne a tempóm inspiráljon, hanem az út, amin eljutok a tempóhoz. volt talán 2 hete egy újjabb felmérő futásom, 10km. a legutóbbi 40:20as időt kellett volna túlszárnyalnom. már előző este tudtam, hogy kb. képtelenség, mert melegebb lett, és főleg mert egyéb magánéleti bajaim felborították nem csak a lelki, de a fizikai egyensúlyomat is. de azért kimentem reggel, és futottam, ahogy bírtam. és igen, már az elején nagyon jól látszott, hogy lószar sem lesz a pb-ből. rengetegszer gondoltam azt, hogy megállok, de legalább lassítok, mert iszonyúan szenvedek egy nem olyan iszonyú tempótól. de végignyomtam, és sokkal erősebb lettem tőle. fejben biztosan. nna, hátha ez eljut a füledig. de végülis nekem mindegy.

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4727 napja

Anitácska! Ilyet rád tudtommal senki nem mondott!!!!

Két okból kezdtem el rövidebb távokat futni, egyrészt a lábam ilyen sebesség mellett sajnos nem bírja a hosszú távot, másrészt egyenlőre gyakorlatilag elértem edzésen a célul kitüzött sebességet, a maradék kb. 3 hétben a távolságokat akarnám növelni! De hidd el, gyakorlatilag bármikor le tudom futni a félmaratont, más kérdés, hogy milyen sebességgel! Ha jól emlékszem te írtad le kb. 1 hete, hogy: "Látom volt 18 km is 4.33-ban" tehát tegnap az volt a cél, hogy egy picivel többet fussak, de most 3-5 mp-vel jobb idővel.

Valljuk be, nincs olyan drasztikus különbség 18 illetve 20 km között, illetve 4.33, és 4.30 között!

Orbea: pillanatnyilag nem sok értelmét látom a 2 órás futásnak, ha én 1 óra 30-1 óra 1.40 perces versenyre készülök.

De abban mindenkinek igaza van, hogy a távolságokat növelni kell, és a maradék időben erre helyezem a hangsúlyt!

Más futóútvonal....én ezt szeretem! Körpályán becsavarodnék, más útvonalon...itt futok régóta, itt vannak kimérve a távolságaim, itt tudom a részidőket, stb....egy ismerős futóútvonalnak sok előnye van!

Pulzusos dolgokhoz nem értek!

Mónika: még mentem 300 métert, viszont nagyon belassítottam, és akkor meg gyorsítani kellett volna, meg zavart hogy a gyomromban lötyög a sok folyadék kb. 0,5 liter, tehát nem volt kellemes komfort futás ( ezt tőled tanultam, mármint a kifejezést)

Majd ma, vagy holnap megpróbálom!

Viszont lehet, hogy picit elmértem a távot, nem vészesen csak kb. 1-2%-kal, úgy hogy többet futok, mint 3,2 km (mármint körre) gyanítom, hogy kb. 50-60 méterrel több, ez viszont azt jelenti, hogy a sebességem is ennyivel több....nehéz kimérni egy távot ami nem egyenes vonalzóval a térképen, 1-2%-os eltérés nem vészes, viszont ilyen távon 200-400 méter eltérést ad, ami nálam 1-2 perc eltérést hozhat pluszban. Megmértem az útvonaltervezővel, az is 3,2 km jelzett, de arról meg tudom biztosan, hogy 1-2%-ot téved, kevesebbet mér...

Tehát egy hosszt precizen megmérni igen nehéz, már úgy értem, hogy a hibahatár 0,1-0,2% legyen csak! Főleg úgy, hogy egy mérést ellenőrizni is kell, tehát két különböző módszerrel, eszközzel kell ugyanazt a távot mérni....kocsival értelmetlen, mivel én általában járdán futok, a kocsi úton megy, és mások az ívek, tehát ott kapásból több% eltérés van...

Múlt évben mikor a Túri kupára készültem itthon 1 óra 56 perc 45 mp alatt tudtam csak lefutni a 21,1 km-et-saját mérés.

Viszont a versenyen 1 óra 52 perc 21 mp ment, úgy hogy nem tragikusan futottam ki magamat...gyanus hogy 4 perc 24 mp hozott volna csak a verseny...szerintem ott 1-2% elmérés volt! Mármint itthon nekem a távban...

Majd meglátjuk!

Fel a fejjel!!!

Egy probléma addig probléma míg meg nem oldjuk!

Hauanita képe

Hauanita 4727 napja

Orbea Orca!
Amikor én pár hete felvetettem ugyanezt a problémát én voltam a köcsögbunkó, és mindenki egyöntetűen állt ki amellett, hogy Feri igenis jó edzéstervet folytat, hiszen GYORSUL.
Aztán visszakerestem Feri blogjában az edzéstervét, és abban hemzsgnek az egymásutáni 9-11 km-ek, a heti összkm-ek pedig 40-50 km felettiek lennének. Ezt a tervet Feri kb addig tartotta, amíg el nem kezdett gyorsulni, amíg a társaitól azt nem hallotta, hogy mennyire jó ez. Azóta Feri egyre rövidebb távokon edz, egyre gyorsabban. A héten ez már 2 km-es edzésEKig jutott, 4:10-ben. A hosszú futások híján nem tudom, miből épül az állóképesség, ami nem hogy ugyanolyan fontos, hanem lényegesen fontosabb, mint maga a tempó. 
Én már nem próbálom Ferit meggyőzni, mert abból úgyis az lesz, hogy nem a tapasztalatom mondatja ezt velem, hanem a rosszindulat...
De azért Neked, Nektek hajrá! 

monique képe

monique 4727 napja

Orbea Orca,  a140 meg a 160 nagyon más intenzitást jelenthet ugyanazon embernél is. szóval akkor mégis melyik?=) de ez csak kötözködés=P

monique képe

monique 4727 napja

Feri, azt nem értem hogy miért kellett emiatt megállni. olyan nehéz lett volna picikét lassítani? jó nekem se mindig megy könnyen a ritmusváltás de azért emiatt biztos nem hagytam volna abba 2km-nél:) szóval nem egészen értem a dolgot. elmagyarázod? köszi.

ORBEA ORCA képe

ORBEA ORCA 4727 napja

Feri köszönöm a jó kívánságaidat,igyekszem felépülni,bár olyan gyors tempóban én azért nem fogok,ahogy te akarsz napról napra gyorsulni...Bár nem akartam nálad okoskodni,mert egyszer elmondtam már a véleményem,de hátha változtál azóta.

Írtam már,lehet felesleges,meg értelmetlen is,de az edzettség,állóképesség növelése,és főként a gyorsaságié abszolúte nem így történik ahogy te gondolod.Mind fizikálisan,mind pedig psychésen erősen túl vagy terhelve ettől a folyamatos hajtástól,RemAti-hoz kell csatlakozzak,valamint azokhoz,akik javasoltak neked változatosabb edzést,urambocsá nem egy körpályán való állandó futást,amibe közülünk sokan beleőrülnének.

Szoktam olvasni az edzéseidet,a hozzászólásokat is éppúgy,mint itt szinte bárkiét.gratulálok a kitartásodhoz,ahhoz is,hogy már 5 percen belüli km-eket futsz,de ezzel a módszerrel holtbiztos hogy versenyen megint fejre fogsz állni,és keresgeted majd az okokat,pedig ott van mind az orrod előtt.

Azt is tudod gondolom,hogy másik kedvenc témám a miért is futunk kiterhelve szinte max pulzuson vagy legalábbis 170 180 felett minimális edzettségi szinttel,amikor nem tud valaki lefutni 20km-t 5 perces ezrekben 140-160 pulzus közöttsík vagy enyhén hullámos terepen,???

Hiányolom nálad a hosszabb,alacsony intenzítású igazi állóképességi futásokat 2 óra,vagy feletti tartományban,mert egy maratonhoz legalábbis jó tempóban ez lenne az alap.

A mai futás pedig szintén azt bizonyítja,hogy stresszes vagy már a futástól,az állandó javítgatási kényszertől.Mert egyébként visszaveszel a tempóból,továbbfutsz akár 4 30-4 50-es,vagy ha még az sem esik jól akkor laza 5 perces kocogó tempóban,és azért futsz egy órácskát legalább,,,Én legalábbis ezt tettem volna.

Pihenj egy picit lazíts,és törj ki ebből a bűvös körből a változatosság gyönyörködtet...

Jó edzéseket!

RemAti képe

RemAti 4727 napja

Hát Feri sajnos való váltottad a gondolataimat. -:( Elméletben várható volt ez a probléma az eddigi tempó futásaid miatt. Amúgy nyugodj meg, mert sérülés lehet a vége!

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4727 napja

Kissé fel is mérgeltem magam....

lassukapitany képe

lassukapitany 4727 napja

4:09-es tempó azért 2 km-re, nem gyenge! :))

lassukapitany képe

lassukapitany 4727 napja

Inkább itt rontsd el, mint a versenyen! :) Sok sikert a következő próbálkozáshoz!

 

Amúgy kíváncsi lettem volna, hogy megy, ha továbbmész? Lehet rendeződött volna a mozgás, és még ha nem is a tervezett idő alatti, de egy szép 20 km meglett volna.

 

Szerintem ha holnap, vagy holnapután mész indulj reggel (7-8 körül legkésőbb), és állíts fel egy minimum távot, amit ha törik, ha szakad lenyomsz. Lehetne mondjuk 18 km, vagy ekörül. Ha nem is megy esetleg úgy, hogy 20 legyen a kívánt tempóban, akkor is fusd le a minimum kitűzött távot, még ha nem is olyan jó idővel, amilyent terveztél.

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!